16 January 2015

Liburan Day 5 - Bandung to Jakarta via Train (Agro Parahyanan)

Assalamualaikum.

Sambungan dari sini

27 Ogos 2014
Jalan Riau, Bandung

Last day in Bandung. Bangun awal to say my goodbye; safe flight wish to Ms C, Ms P & Ms L. Diorang balik Malaysia hari ni. A day early than Ms N, Ms Y & I. Lepas tu aku sambung tidur. Check out time is at 11am. We still have plenty of time untuk membuta before breakfast.

Aku bangun balik & get ready lebih kurang jam 10am. Before pi Bandung Stasiun, perut kena isi dulu. Train to Jakarta will depart at 12pm. Dari hotel aku naik teksi jak. Jadi orang ado2 kalau di Indonesia. Duit juta-juti tu yang redho jak naik teksi banyak kali.
# Breakfast last day
Apart from my favourite bubur nasi tuang sup ayam. Jadi al-Western sikit hari ni.
So lepas breakfast, naik bilik ambil beg. Pastu turun pi lobby dengan jayanya. Tengah check out, dapat message dari Ms N. 

"Kak Bibie naik cepat, kang nyesal ke sudah." 

Siap bagi hint ok. Tapi aku tetap maintain blur. Suddenly Ms Y muncul di lobby holding a box. Masa tu baru perasan bingai si Err. Baik punya perangai kan, tertinggal kotak Kartika Sari di bilik. Paling cun tahap lupa aku haritu. Kalau lah minah berdua tu check out dulu dari aku, memang selamat tinggal lah segala brownies & bollen aku. Sudahlah one of the mission pi Bandung pun untuk 'borong' KS. 

Lepas hugs + kisses Ms Y, aku pun naik teksi yang memang sedang tunggu aku depan hotel. Naik teksi yang ada sticker 'tambang minima 15, 000 IDR'. Driver tu tau aku dari Malaysia. Obvious kah? We had quite a good chat on the way to Bandung Stasiun. Dia siap minta not RM untuk kenang-kenangan. Aku ni memang plan mau bagi dia RM 10 once sudah sampai. 

Tapi?? Cancelled! Sebab masa mau bayar tambang tu, aku nampak laju tangan dia pi set meter tambang back to asal. Pastu dia charged aku 25,000 IDR! Walhal di meter aku nampak tambang cuma 8,000 IDR. Since teksi ni ada sticker tambang minima tu, aku kena redha bayar 15,000 IDR. Tapi driver tu ada hati mau hisap aku! Ingatkan lepas kejadian di Brunei, I'll become wiser. Cilake betul. Malas mau argue, aku bayar jak tambang yang dia mentioned. And not RM 10 tu aku simpan balik dalam poket jeans. Sila teruskan bermimpi untuk dapat not kenang-kenangan dari aku wahai taxi driver. Lepas bayar tambang, aku ambil beg...terus menonong jalan masuk stesyen without looking back. U can blah now!
# Greeted by a stewardess at the platform.
Aku direct pi platform sebab malas mau lepak di waiting area. Lagipun train memang sudah sampai & passengers pun sudah boleh naik if they want to.
# Agro Parahyanan train
# Jakarta-bound.
Tiket dari Bandung to Jakarta was slightly expensive than the one from Jakarta to Bandung. More info about the train schedule & ticket purchase, boleh refer sini
# Stewardess on board
Diorang ni akan ambil order meal each passenger in the executive coaches. Ndak perlu jalan pi cafeteria. Menu ada di tiap seat so boleh lah tengok & decide before stewardess ni datang.  
Based on my first train experience in Indonesia few days sebelum tu, aku memang ndak plan untuk menjamu perut dalam train. Rail track adalah ndak rata, sometimes track nun di atas bukit. Pastu tengok bawah, al-curam. Takut jak kalau aku makan, confirm akan terkeluar balik semua makanan nanti. So sebelum cipta drama dalam train, elak lah benda yang boleh elak. 

Sepanjang 3 jam journey tu, selain layan view aku sempat layan Kdrama. And update blog. Bila kepala start rasa pening, aku off semua aktiviti meninguk skrin hp...and aku pilih untuk tidur. Kasi rehat mata & minda. 

Arrived Gambir Stasiun as scheduled. Dari sana, terus ambil teksi yang parked depan building. Should I know teksi yang ambil dari dalam station will cost me extra 5,000 IDR (charge parking teksi dalam terminal), I would walk out from the station & hail a taxi from the side of the road. Ok, benda ndak sampai RM 2 boleh mau berkira kan.

Jakarta
# Blue Bird taxi; pilihan dulu kini & selamanya?
Siap ada GPS tapi driver tetaplah ndak tau exact location hotel yang bakal aku duduki. It's a new hotel he said. Tapi terima kasih sangat sebab dia ndak give up cari hotel tu. Aku just mention hotel tu depan ITC Mangga Dua, kira narrow down jugalah kan kawasan pencarian. Alhamdulillah, tanpa sesat...sampai hotel dengan riang ria. Just opposite the road from ITC pun hotel tu. Memang paling terbaik punya location.
Aku minta diturunkan di tepi jalan jak. Kesian kalau suruh driver tu masuk dalam lagi. Bukan jauh pun hotel tu dari jalan besar. Check in sangat smooth walaupun at first aku risau juga kalau Agoda cari pasal. Pernah aku dengar kes, credit card sudah kena charged untuk room rate. Bila sampai hotel, nama ndak da dalam sistem untuk check-in. Kiranya deduction ada, tapi hotel nan hado. Pastu neither hotel nor Agoda mau bertanggungjawab. Luckily nama aku ada dalam sistem masa check in tu. Alhamdulillah.

Masuk bilik, rehat lebih kurang...pastu aku bersiap untuk keluar balik. Perut sudah bergurindam. Dalam teksi tadi aku sudah nampak rumah makan Nasi Padang sebelah hotel. So tanpa fikir panjang maka ke sanalah aku menjamu perut.
# First thing first!
Makan. Tengok lauk yang super banyak, perut yang lapar jadi lagi lapar. Pastu nafsu lapar arah hati untuk kaut semua lauk yang ada. Nasiblah otak masih berfikir waras. Ambil yang berpatutan jak lah, sesuai untuk bilangan perut yang dijamu. 
Lepas lunch (yang super duper lewat), barulah pelancaran misi. Tahan teksi depan rumah makan. Mula tu aku plan untuk jalan kaki jak. Tapi biasalah, bila perut sudah penuh...mata pun automatik layu. Kaki pun malas menyumbang tenaga. Masa keluar dari rumah makan tu, aku actually sedang menimbang balik plan. Untuk teruskan misi...or balik hotel untuk membuta! 

Tapi kata hati ndak sync dengan kata minda. Fuh! Tangan sudah pun laju suruh teksi berhenti. Dalam teksi, aku berfikir lagi. Mau lepak di Kota Tua...or layan sunset di Ancol. Haish payah betul lah kalau masa limited tapi tempat aku mau pigi bersana-sini. 

Pakcik teksi pun bingung sama aku. Kejap Ancol, kejap Kota Tua. 
# Kalau naik bajai...pastu tunjuk fickle-minded sama driver bajai, harus kau kena tendang keluar dari bajai kan Bie! 
So, ke mana si Err lepas jamu perut? Nanti aku continue. Ngeks.

eryantierdabdulkarim

Categories: , , ,

14 hollered!:

Miss Nazla said...

HAHAHAHA first time aku baca ko cilake kan orang. Tapi honestly, memang kalau kat sana kita macam kesian. Tapi end up depa memang byk pembohong kan?

Saffuan Jaffar said...

Sempat lagi layan drama... hihihi...

Nana Rjay said...

Next coming trip ingat mau try naik train from Bdg to Jkrta tapi based on your story, mcm seram pula :(

Muhammad Khairuddin Lim said...

wah...menarik.

DJ said...

Klo tertinggal ks tu, msti meroyan xsudahhh...haha

Bibie Karim said...

Nazla: Pasal tu tadi aku cakap geram semua terkumpul & tetiba lepas kat tempat yang xpatut hahaha. Pembohong & tukang peras ugut sangat. Nyampah.

Bibie Karim said...

Saffuan: Hihi buat buang masa. Kenalah bertabah layan drama.

Bibie Karim said...

Nana: Ok juga tu cuma time dia di atas curam tu, janganlah ko tengok hahaha.

Bibie Karim said...

Abang MKL: Hihi menarik sangat.

Bibie Karim said...

DJ: Harus. Dahlah memang antara tujuan nak memborong KS kan.

POJIEGRAPHY BLOG said...

Amazing! Nak pergi la sini nanti. Thanks for sharing!


Regards,
www.pojiegraphy.blogspot.com

budak kampung said...

Kena try ni. Train kat Indo pulak. Aku masih belum jejalan kat Jakarta sebab tak tahu nak gi mana.

Bibie Karim said...

PB: Ure welcome.

Bibie Karim said...

Siti: Kena gi gak lah. Just to get the taste of it. Gitu kan kata2 aku walhal sendiri jejak sana pun baru sekali, pastu xsampai pun 3 hari kat sana hahaha.

Copyright © My Life, My Thoughts, My Dreams | Powered by Blogger

Design by Anders Noren | Blogger Theme by NewBloggerThemes.com | BTheme.net      Up ↑