26 September 2012

Buang Tabiat: Of Starting Anew

Sejarahnya dulu aku adalah budak paling peramah, paling banyak mulut, paling ndak reti duduk diam...orang Sabah bilang, ndak terana. Mulut aku memang pot pet nonstop sampai cikgu Tadika dulu pernah cakap sama Bunda dia pening sebab aku ndak pandai diam. Ada jak cerita. Pastu aku memang paling suka ketawa & senyum. Serius, aku ndak sombong. Masa kecil2 aku stay di kampung sama Nenek. Since aku ni cucu pertama, jadi harus lah aku manja habis. Dorang bilang aku ni macam ekor nenek...membontot jak ke mana. Dulu Nenek ada kebun sayur, so bila sudah ada hasil...tugas aku hantar sayur pigi rumah anak2 buah dia. Free sebab Nenek tanam sayur tu suka2 jak, untuk isi masa lapang kunun ah. Aku kenal semua orang tua di kampung...and memang ramai geng sebab kami semua bersaudara. 

Aku stay di kampung sampai umur aku 10 tahun ndak silap. Pastu pindah kawasan perumahan. Dapat geng baru. And aku masih peramah, masih kuat senyum, masih banyak cakap. 

Masuk sekolah menengah, aku kena hantar buang to Shah Alam. Under tajaan YayasanSabah. Mula2 masuk sekolah, aku memang masih peramah. Over friendly to be exact. Tapi tekanan under saiko senior2. Biasalah tinggal hostel, ada rules kau kena obey. Masa aku jadi senior, aku pula applied rules pembulian tu walau ndak extreme macam kami kena. 

Mau dijadikan cerita, masa di SA tu lah aku slowly adapt perangai ‘kurangkan senyum’. Sebab dulu kalau senyum sama senior, jaaarang dapat balasan. Kalau senyum saja2, senior bilang macam mengejek. Kalau senyum sama senior lelaki, dibilang gatal. Tapi dari dulu mata aku memang sentiasa jadi isu. Bila aku tinguk senior, dibilang aku kurang ajar. Menjeling. Padahal mata aku memang meninguk orang; tajam. Selalu lah ‘bertandang’ masuk dorm senior ; brainwash pasal mata & senyuman jak. 

Hence aku buat conclusion, ndak payah sudah senyum sama orang yang aku ndak rapat. What's more with strangers. Kalau limpas sama senior, kena tunduk bagi salam. JANGAN kau berani tentang mata. Apalagi senyum, unless senior tu senyum dulu. Chop! Bukan semua senior garang singa gitu. Ada juga yang friendly & kerang busuk. Tapi dek kerana yang sikit tulah, aku altered keperamahan aku. Bukan mau blame siapa2, dari aku jak bah tu kan. Mau dijadikan alasan lah. Plus masa tu aku masih budak mentah...logik bah keputusan begitu aku buat.

Bermula dari sanalah aku applied no smile expression’. Aku masih kuat bercakap, kuat ketawa, kuat main...BUT only to those close to me. Dulu di sekolah, kawan2 selalu cakap “Bibie bila dia jalan sorang2 muka garang doh. Macam nak telan orang:. Siapa kenal aku, diorang akan tegur or panggil even dari jauh. Pantas muka singa jadi muka angel ya. Senyum sampai telinga, siap melambai paling hyper. 

Masuk uni...muka tanpa senyuman aku kekal. Sudah sebati sama jiwa. Jadi personaliti sudah kunun! Cara pandang orang pun makin tajam. Bikin panas ah. Kalau ndak kenal aku, memang mau ditampar. Even bestie G once said to me..."Kau paling kumpau dulu. Paling sombong. Saya ingat kau mau kawan sama orang lawa2 jak". Sampai sekarang bah tu statement dia ulang2 sama aku. Kumpau tu ayat femes di uni dulu. It means sombong tahap paling dewa. Yang ndak da ampun punya snobbish. The description fit me well I reckoned. Itu dia cakap before rapat sama aku. Sekarang ndak sudah sebab ada nama baru dia kasi aku. Drama Queen. And now dia sayang aku sudah. Dulu kami ndak rapat tulah dia assumed aku macam2. Kenal pun sebab dia roommate sama coursemate aku. 

Di UM* pun aku masih dengan kumpau. Tapi di sana life aku memang more to study jak. Aku ndak bergaul sangat sama orang. Rapat pun sama coursemates & roommates. Social life memang ndak da di uni tu. Lectures, lepak lab, breakfast or lunch pun sama coursemates...then habis lectures, aku zoom balik rumah. Kawan2 pun yang aku memang jumpa everyday. Boleh kira dengan jari lah kawan aku time di sana. Yet Alhamdulillah, yang sedikit tulah aku masih in touch sampai sekarang. Masih rapat. Kalau aku turun Kolumpur, masih boleh jumpa & lepak2

But no smile expression sudah sedikit goyang ever since balik dari trip tu hari. Like I said, I learned so many things while travelling alone last June. Muhasabah diri! Banyak bercakap sama diri. Bermonolog. Macam aku dapat suntikan semangat baru. Too many sheeps happened before the trip. Sepanjang 2 minggu di tempat orang tu, aku ‘telan’ banyak benda. I came back, starting life anew. Aku macam balik jadi diri aku...duapuluh tahun lepas. Minus talkative part though. Terpaksa admit, untuk praktis senyum lebih kerap; muscle muka agak keras di situ ah. But at least, I tried to change that not so good habit of mine. Aku senyum sama students di cafe even aku penat mau mampus. Aku kerap ingatkan diri, maniskan muka Bie. Smile! Itu sedekah untuk diri sendiri. 

“Umur sudah tigapuluh, kalau selalu senyum kau akan awet muda”. Poyo! 

Jauh dalam otak aku yang kadang ndak sihat ni...ada juga tu berlimpasan pemikiran “Malas bah senyum nanti orang buat ndak peduli, nah lagi bikin panas". Tapi aku berjaya usir tu negative thought jauh2. Even lepas insiden bingai pagi tadi, aku masih firm sama ‘azam’ baru aku. Ujian bah tu. Biarlah janji aku sama diri untuk teruskan apa yang sudah aku azam-kan. 

Fuh, punya panjang pembentangan tunjuk sebab aku. Ni memang confirm gara2 apa yang jadi pagi tadi jak ah. Kukuh betul tu kemahuan untuk publish entri ni. Syabas lah Bie kau jadi sepoyo setegar ini. Erm apa kunun jadi pagi tadi ah? Sampai aku hemo hemo sendirian di twitter. Ndak da kerja kan melayan rasa ndak puas hati. Biarlah bah, kasi chance aku membebel di sana. Dari aku menari The Boys kan...tiba2

p/s Tunggu anak tudung yang Mira post pagi tadi lagi best. Ndak sabar mau guna! 

eryantierdabdulkarim

Categories: , ,

15 hollered!:

Anonymous said...

memang sangat panjang ko punya introduction. sikit 'teacher' mo kasi kurang markah. nasib baik concluding paragraph mantap. haha! apa2 pun, aku masih ingat 'kakak' yg duduk sebelah aku dlm kapal. haha! aku x ingat camana muka ko time senyum. but aku tau ko selalu kena panggil oleh kakak senior masa d YS :) but I thought it was because u are the dear adik.. n the next pelapis kakak2 senior. bukan kah? :D apa2 pun, senyum ja - semula - pijut

BibiErr Karim said...

Haha mantap ka conclusion. Luahan dari hati ah, dalam 30mins ah siap aku karang. Hihi dulu time YS kena panggil sebab dear adik knun. Tapi ada juga kena panggil Untuk dilecture. Group senior kan ramai. Eh dulu kau pun selalu kena pasal mata menjeling bah kan.

Hoiii 'kakak' yang dalam flight tu peramah gila kan. Ndak kenal kau lagi tapi banyak kan aku potpet. Lol.

Ya dalam proses untuk senyum semula ni. Ngeh. Miss u darl.

kizzy t.fauzi said...

haha kan mmg betul senyuman tu buat awet muda? paling dekat punya bukti, AKU LAH! wakakakaa

ala dulu2 time YS kita peramah habis pun dibilang getek sm boys, padahal kakak senior yg takut dorang punya saham jatuh LOL LOL

senyum dgn student? bagus tu babe! senang hati dorang kakak tokeh cafe senyum2 terus rajin tu dorang lepak sana hehe

BibiErr Karim said...

Aik ko pun mengaku muda juga ka sekarang?

Hahaha kan pelik aku bah kena cop bukan2. Yang senyum salah, ndak senyum salah. Paling tetap maintain ko lah bah. Dari dulu senyuman paling lebar.

Tokeh apa? Kuli batak adalah. Jadi tulah pasal aku ndak senyum sebab bukan tokeh. Ala kalau senyum ndak dibalas lagi kin panas hati ah.

N.Aima K said...

kahkahkahkahkahkah...kalau ko nda kasi tau org nda tau bah er..sbb gmbr mu selalu senyum je!! kahkahkah berabis pula aku ketawa..aku pn sll di cop sombong..sebab nda nampak orang di jalan T_______T

BibiErr Karim said...

Bahahahahahaha! Boleh kah aku like seribu kali komen ko ni. Ya bah gambar senyuman lebar sampai macam mau kuyak tu mulut. Tapi in real life, confuse orang. Aku kah pelanduk dua serupa...sebab muka minta ampun punya sombong. Five lah kita ah. Bukan bah kan sombong, cuma ndak da sebab untuk senyum. Kalau ditegur, automatik bah tu senyum lebar kan.

Anonymous said...

haha! ya!! aku ada kena pasal mata aku jenis mcm menjeling masa tu (yg sbnr nya aku sendiri nda pernah tau until kena hentam).. ironically, seingat aku, yg menghentam aku bukan senior2 tp kwn sebaya kita!
p/s: miss u too so much that I told my student about u n the 'drumstick, mushroom' scene at ur cafe ;) -peach-

BibiErr Karim said...

Aku ingat pasal mata menjeling kau sebab senior pernah cakap, mata si Err sama jak menjeling macam mata adik si Shamrin! LOL memang kaitan paling best kan.

Hahaha apa reaksi student kau? Bikin malu bah kan tu incident.

Ernie Khairina said...

Haiyo bosan betul ingat hal di hostel..pasal mata dan senyuman pun bole kena hentam.

Jauh perjalanan, luas pandangan, byk berfikir kan

Anonymous said...

karangan luahan hati bekas seorang bermuka kumpau..lol.. bermuka saja ar..hati baik... choiii!!!! lol-grunge supercute

BibiErr Karim said...

@Ernie: Ko pun kena ka pasal mata & senyuman? Tapi paling saya ndak lupa yang kau pigi mengamuk depan rumah warden sebab tu perfume kena rampas. LOL.

Yaaaa banyak berfikir!!

@Grunge: Bekas ka? Meaning sekarang makin makin jelita lah kan. LOL

Ernie Khairina said...

Astaga ko ingat lagi?? Hahaha

BibiErr Karim said...

LOL apa ndak ingat. Dorang Zai cakap kan memori RAM saya hebat. Saya ingat time tu ko cerita kita tengah cari dandruff masing2. Aduh!

Anonymous said...

hahaha! I like! wpun nyata aku selalu akan terguris dgn kawan yg membuatkan aku kuar 'group' gara2 mata.

Sang Ernie, aku cuba bayangkan muka dia mengamuk gara2 perfume. ni org selalu bikin surprise. paling aku ingat ko (ernie) penakut mo tidur d katil ko masa d kuala selangor.

apakah ini? kenangan masa muda?

Zy, aku teringat kes pukau masa form 1, yg tu org p minum jus oren ko ka tu. rupanya tu mmg pukau punya ritual kan?

-peach-

BibiErr Karim said...

Adakah kejadian 'kuar group' tu? Macam aku rasa aku jak tu kena buat gitu. Hihi memang indeed mengguris & terguris paling dalam ah.

Haruslah kenangan masa muda. Sekarang kan muda sikit sudah. LOL

Copyright © My Life, My Thoughts, My Dreams | Powered by Blogger

Design by Anders Noren | Blogger Theme by NewBloggerThemes.com | BTheme.net      Up ↑