8 May 2015

Cambodia - Ta Prohm, Angkor Archaeological Park

Assalamualaikum. Chomreabsuor.

Previous entry (here).

Sampai entrance Ta Prohm, rupanya kena berjalan dekat 1 kilometer sebelum sampai destinasi sebenar. Aku turun dari tuk-tuk dalam keadaan half mamai sebab on the way dari Angkor Thom aku sempat membuta. Once jejak tanah, Ms G & Ms H dengan kaki panjang zirafah diorang laju jak berjalan ke depan. Ndak sabar jumpa Lara ler tu. Leaving me behind. Walhal diri sendiri yang turun penuh tertib kan!

Masa nilah kejadian helikopter terjadi. Si Err ingat dia berjalan lurus tapi rupanya dia sedang buat pusingan lengkap 360' dengan titik pusat tetap. Nasiblah Ms C & Ms P ada di belakang masa tu. Ms C shouted my name & barulah aku rasa macam balik ke dunia asal. Gila wei penangan high on juice ni! Pastu aku memang ndak dapat jalan lurus, the ground I stepped upon rasa macam bergelora. Drama betul!

So untuk menuju the main entrance, terpaksalah aku jalan dipimpin both Ms C & Ms P sebab lutut aku gigil tanda ndak mampu berdiri nor berjalan dengan sendiri. Rasa diri disayangi gitu. Alhamdulillah, masa sampai depan main entrance...aku sudah dapat rasa tanah yang dipijak. Rasa berpinar di kepala pun slowly subsided. Tapi aku masih ndak berani untuk explore sendiri area Ta Prohm ni. Selalu memang kami akan berpecah. Layan minat masing-masing gitu. But not this time. Cari penyakit nama dia kalau masih mau jalan sendiri. Hence I stick with them all the time. Cuma Ms G & Ms G jak yang terpisah.

29 January 2015
Ta Prohm, Siem Reap
# Super massive tree! Ni confirmed usia ratusan or maybe ribuan tahun.
# Ta Prohm was once founded as a Mahayana Buddhist monastery & university. 
Tempat ni memang antara temple paling famous di Angkor. Aku rasa sebab runtuhan ndak berapa teruk di temple ni. Plus, those massive trees growing out of the ruins & the jungle surrounding it; make it a perfect atmospheric combination. Masuk dalam ni, memang bertabah berlanggar bahu & bersesak sama visitors lain. Nampak jak di ruang depan tu macam langsung tiada orang. Once we entered the main building...terus masing-masing macam seteghes mau ambil gambar without being photo-bombed. 
# The main building.
# Although built in the 12th - 13th Centuries, the structure is still intact up to this moment.
# Bas-relief on Ta Prohm wall. Sculpted tremendously! Very detailed & intricate artwork.
# One of the growing tree. It is super massive! 
Wonder why I didn't go up & take my picture there. Walhal masa ni, platform tu memang kosong trang-tangtang. Confirmed kepala memang masih ada sisa baki ting tong masa ni.
# Beautiful ruins. 
# Part of the roots that penetrated the roof. 
Terpaksa puas hati; sekerat jak akar ni yang aku dapat tangkap gambar. Sebab? Orang adalah selautan di bawah akar ni. Mostly from tour groups. Memang langsung tiada chance yang 'tanpa tour' macam kami ni mau menyentil bergambar with this roots. 

Rimas sama tempat yang crowded ni, kami pun explore other parts of the temple. Ikut haluan ke mana kaki kami melangkah, gitu! Few tempat sedang dalam proses restoration so banyaklah signage 'No Entry' yang kami jumpa. 
# More bas-relief on the wall. Some includes intense meditating or praying statues.
# Some of the ongoing restoration work.
# Jatuh chenta with those roots. Among the greatest 'Artwork' by The Creator.
# Yours Truly before the gorgeous tangled-roots.
# Akar dipagari besi. Supaya akar ndak 'lemas' dipijak para manusia.
# Last photo before we made our way out from the temple ground. 
Before keluar tu sempat lah duduk lepak atas batu-batuan runtuhan. Melepas lelah katanya after all those drama, helicopter and aktiviti posing. Pastu kena berjalan another half kilometer to get to the parking space where our supir patiently waiting for us.

Sudah penat berkungfu dengan perasaan di Angkor Archaeological Park, maka haruslah acara menjamu perut menyusul. The USD 1 juice had sucked dry all the energy I have! Sobs. Kalau masa ni ada yang suggest pi tempat lain, memang aku akan bantah 200%. Nasiblah semua menyuarakan hasrat yang sama. Nampak sangatkan, memang masing-masing kebuluran.

Muslim Family Kitchen 

Supir bawa kami pi restoran yang sama kami brunch the day before. Masa ni malas mau suruh dia suggest tempat lain, yang penting adalah makan!

Aku sempat cuci kaki sebelum order kami makan. Like, perlukah mentioned? Ouh yes! Sebab aku ni jenis kalau rimas or rasa rengsa badan melekit or habuk berinci di muka; apart from cuci muka, cuci kaki is one of the solution yang boleh buat aku segar. Automatik rasa fresh.

Order kami sampai cepat. Syukur. Else memang akan berbunyi semboyan rosak di kedai tu. Ms H & I nasi + lauk pauk. While yang 3 orang lagi tu, order ala carte menu. Don't ask me what they ordered sebab memang langsung ndak pay attention pun masa tu. Sampai jak makanan, terus semua fokus makan. Tapi sempat juga sebenarnya snap gambar makanan aku. Tett!
# My fav! Sayur-sayuran rangup. 
# Ikan masak Khmer style katanya. Memang yummy! Tu yang sampai nasi bertambah-tambah. 
Overall, makanan adalah sedap. Ka sebab kami lapar?  Ms H & I paid less than USD 20 for our lunch; ikan + vege + soup. So bagi aku, memang berbaloilah. At least lepas makan tu kepala aku ndak ting tong. Jalan pun lurus; no more helicopter dance. Pfft.

Settled makan, masa untuk berehat di bilik. Ms C & Ms P sudah checkout from their room earlier that morning. Before gerak pi Angkor Wat diorang memang siap-siap taruk beg di bilik kami. Nasiblah aku bijak. Aku sengaja extend sewa satu bilik untuk kami berehat walau malam tu sebenarnya kami akan naik overnight bus to Phnom Penh. At least boleh mandi & bersiap di bilik before the long journey. Sewa bilik pun bukan mahal sangat; lagipun share berlima kan. 

Before masuk hostel, kami janji sama supir untuk jumpa after Maghrib. After dinner, kami plan mau merayap pi Hard Rock & night market before naik bas pi Phnom Penh. Last minute shopping di Siem Reap katanye! Yo'oh sangat the night before kunun cakap ndak kan membeli lagi malam esoknya. Choi!

Sampai bilik, aku terus mandi. Cuci rambut, tu paling penting. Then sorang demi sorang tumbang di medan 'dreamland'. Dinner makan apa? Tu, kita sambung next entry ok!

eryantierdabdulkarim

Categories: , , , , , ,

18 hollered!:

nana tron said...

Tapikan bagusnya kau Bie, walaupun dlm keadaan mudarat kau x memudaratkan trip ni. Kalau org lain sure bigger drama nak blk otel ke ape ke bikin potong stim trip org. Penggigih ! Syabassss

Abang Fadli said...

Ta Phrom... my fav place among tempat2 dlm Angkor nie sbb kat sini je terasa sejuk....hehehehe

www.mytravellicious.com

Bibie Karim said...

Nana: Penggigih harus wei. Nak datang sana xtau kurun bila. So gagahkan diri. Worst thing could happened, aku jatuh fengsan je kot. Tapi boleh je minah berdua tu dukung aku. Ke diorang biar aku 'tidur' bawah akar menjalar tu, tunggu aku jaga sendiri hahaha. Aku ingat nak duduk kat tuktuk je tapi tulah dah alang2 sampai kan. Alhamdulillah gak lepas lunch tu, aku kembali waras.

Bibie Karim said...

AF: X ingat dah sejuk ke x sebab kepala pun xberapa nak lurus fikirnya masa ni. Tapi memang lawa ah. I am particulary impressed upon seeing all those trees yang tumbuh menjalar.

dzuchan said...

teruk betul effect juices tu kt ko bie, kalau dah smpai melayang2..I tot coffee yang selalu buat orang jadi cmtu....

masuk ta phrom ada buat aksi2 lara croft tak? hehe

Bibie Karim said...

Dzuli: Penangan memang xleh lupa ah. Sampai sekarang aku surrender dah nak minum lagi. Nehi kabi nehi.

Xsempat nak pasang kudakuda untuk posing. Satgi lagi ting tong kepala aku hahaha. Tu pun cukup comel dah siap senyum dalam gambar.

Miss Nazla said...

sayur tu membuatkan aku lapar sekarang ni. kejam!

Bibie Karim said...

Nazla: Eleh xingat kejam ko bentang lauk nasi padang? Cis.

Jea Mohamad said...

Bagus la ko ni Bie,

Aku tengok orang lain kalau tak sihat mmg terus kasik semua org spoil.

Tapi aku yakin ko berjiwa kental. Nanti sama2 lah jaga satu sama lain ek, aku pun jenis demam kalau bertravel ni..hehe

mrs.smile said...

hebat giler penangan juice ko tu dari malam bawa ke siang..
teori aku lah kan aku ko panas kot dari tempat sejuk tetiba ke panas :P

last2..sayur ko tu tempting giler mcm nak buat je jap lagi :)

DJ said...

ko tgh mabuk pun, tp aku tgk bila posing cam org normal jer kan...dasar...

Bibie Karim said...

Jea: Kata ketua rombongan kena tunjuk contoh baik haha. Boleh tolerate lagi tingtong aku tu. Kalau x memang aku lepak dalam tuktuk je. Ye nanti aku dah sedia nak buat samgyetang kot ko terdemam kan.

Bibie Karim said...

MS: Aku minum lagi jus tu masa keluar dari Angkor Wat. Tu yang datang semula kepeningan itu. Serius aku xnak minum lagi. Teori Bunda lak, aku ada high BP. Sebab duk makan daging je kat sana. Pastu minum jus tu, ada susu yang xleh serasi ngan sistem aku. Fuh penangan betul.

Hihi sayur tu krup krup bila aku masuk mulut tau. Ranggup sangat.

Bibie Karim said...

DJ: Posing kena maintain. Kenangan tu. Bahahaha.

kay dolce said...

Oooh baru saya faham maksud helikopter masa awal2 cerita Angkor Wat ni. Konpius juga hari tu!

Saya rasa pening tu mcm2 faktor masa tu kot. But, nasib baik Bie tak apa2. Kalau pengsan ke, pitam ke xke naya.

Bibie Karim said...

Kay: Hihi hari kedua baru muncul helikopter. Konfius sebab saya xcerita lagi kisah helikopter kan.

Pitam kejap juga tu tapi xde sampai jatuh terjelepuk. Alhamdulillah budak2 tu ada kat belakang. Kalau x, memang kelakar gila ah. Non stop berpusing. Ingatkan masa tu saya bergerak ke depan dah rupanya tengah buat pusingan lengkap. Cis sangat.

Zulkifle said...

nak tanya sikit.... acara2 di candi2 ni makan masa lama ni...mcm sehari suntuk je... jam brapa baru boleh balik bandar semula?

Bibie Karim said...

Zulkifle: Depends berapa lama kita nak spend masa dalam tu. Bagitau Supir je mana kita nak jejak. Diorang memang selalu akan bawa kita ke semua attractions dalam complex ni tapi up to us juga untuk decide mana yang nak skip. Macam kitorang ada few temples kitorang xgi. And ada few kitorang just masuk pencukup syarat je. Kalau nak round seharian sampai petang pun boleh. Cuma kitorang memang plan nak balik before lunch. Hihi.

Copyright © My Life, My Thoughts, My Dreams | Powered by Blogger

Design by Anders Noren | Blogger Theme by NewBloggerThemes.com | BTheme.net      Up ↑