3 May 2015

Cambodia - Angkor Thom, Angkor Archaeological Park

Assalamualaikum. Chomreabsuor.

Previous entry (here). 

Lepas got through city gate, kami naik balik tuk-tuk untuk menuju ke Bayon Temple. Supir memang tunggu di seberang jalan masa ni. Boleh jak jalan kaki pi temple tu tapi haruslah mau save tenaga kan. Luas baq hang archaeological park ni; sudahlah masa ni matahari pun sudah start memancar cahaya membahang. 

29 January 2015
Angkor Thom
# Bayon Temple
Here, there are 200 stone faces looking at all direction. With each face feature an enigmatic smile. Part ni memang gerun kalau malam. Sekian.
Temple ni dibina pada abad ke-12 oleh Raja Jayavarman VII sebagai sebahagian dari pembesaran bandar Angkor Thom. Kedudukannya adalah di tengah-tengah bandar diraja. Bayon Temple adalah the only state temple di Angkor yang dibina untuk penyembahan Buddha. Tapi selepas kemangkatan Raja Jayavarman, ia diubah & disesuaikan dengan agama Hindu. 
# I think that is one of Bayon's several hundred of stone chambers.
# Dulu-dulu the lion is in gold katanye. There are two of them. They guided the golden bridge at the eastern side of the temple. 
# Wishing stones depan one of the eight golden Buddha statues. 
What's left of this temple are remaining ruins, still...ada orang yang berhajat & even 'sembahyang' di temple ni. 
# Still wondering I am. Macamana diorang mampu untuk carved the hard stone to create something intricate as such. 
# One for the album.
# The temple facade. 
Only Ms G & I entered this temple. Yang lain tu tunggu depan entrance jak. Ndak larat untuk 'ukur temple' sudah. They had enough at Angkor Wat I reckoned. We both tour just the ground level pnly. Tengok batu-batu besar & curam, laju jak kami dua geleng kepala. This time we gave it a big no no untuk meneroka sampai ke dalam.  Kami ronda temple ni lebih kurang & quickly made our move to the other side. Mari berwalkertapaki!
# I found this too cute. Budak sekolah kayuh beskal atas tanah berdebu. If Bunda saw this mesti terus ala-ala mengimbau kenangan silam.
Kami kena crossed jalan ni untuk pi Royal Palace (Phimeanakas) area. And masa ni aku memang sudah mengantuk gila gaban! Gagahkan kaki juga melangkah sebab bukan everyday aku masuk archaeological park ni. Lagipun tiada siapa mau layan kalau mengadu mengantuk time ni. 
# Back in their glory days, I wonder apa tepi-tepi palace ni. Tanaman? Or lake?
Mau masuk palace kena bertabah menapak lagi. Walkertapaki all the way to the main entrance! Jarak dalam 200 meters. And this time yang masuk cumalah aku & Ms G juga. The three ladies decided to lepak in front of the gate. Ada tempat berteduh katanya. Diorang memang 100% ndak larat mau menapak lagi. 
# Man made lake; built thousand of years ago. Tempat King bersiram or bercanda bersama Queen, maybe? 
# Hello Tangga!! 
That was the only way to enter the palace. Walau berat hati tapi kaki tetap melangkah naik. At least bolehlah buat 'faktor' lawan rasa ngantuk kan.
# In order to get to the top; we have to endure another set of stairs like how we entered the main entrance just now.
Masa ni kami lepak at one of the window; facing that building. Lama berfikir mau pigi or ndak. Kalau naik straight from that stairs kan senang! Tapi ada sign 'No Entry'. Adoilah saja menyeksa pengunjung ka apa ni?! Fine, safety comes first. Tangga sudah beribu tahun, maybe sudah ndak mampu mau tampung ramai orang so diorang provide tangga kayu for visitors who wish to go up there. 
ak
In the end, Ms G decided to go up. And me? Nope, we didn't go together because I chose to stay. Jadi tukang gambar dari bawah jak. Aku memang tau ketidak-laratan diri masa ni. Bercakap pun ala orang half-mamai. While tunggu Ms G sampai atas, aku bantai tidur seround dua! Sudahlah tempat aku lepak tu memang redup, pastu angin pula bertiup sepoi-sepoi bahasa. Haruslah lagi asyik aku membuta. Mesti orang lain bengkak hati jak tengok aku sebab asal boleh membuta di spot yang paling ngam untuk snap gambar the main palace area. Redha jaklah wei. Penangan jus USD 1 sudah mula meracun diri. 

I woke up when I heard Ms G screamed my name out loud. Nasiblah aku ni bukan jenis tidur mati kan. Panggil sekali terus terbangun. Else, mesti dia meroyan di atas sinun. Penat-penat naik pastu tiada orang mau rakam detik manis. 
# She had the windows all by herself. Posinglah mana-mana jak.
Aku kena gigih petik kamera untuk dia. Zoom in zoom out jugalah kamera aku kerjakan. Macam-macam pose dia buat. Gumbira dapat naik atas. View sangat super lawa as per her. Ndak apalah, aku dengar cerita jak. Seriously ndak larat join dia panjat tangga!
# Ms G & her new chenta hati at the back. Asal boleh tumpang senyum.
Sudah habis Ms G berkungfu atas tu, dia pun turun. And aku pun ambil kesempatan untuk tidur lagi sekali. Sebab dalam 20 minit jugalah minah tu sampai di tempat aku 'beradu'. Lepas 'kutip' aku, kami pun berarak keluar. Turned out, jarak perjalanan Ms G dari top area pi tempat aku tu rupanya jadi jauh. No wonder dia sampai lambat. Sebab route adalah one way so dia terpaksa buat 1 full round untuk balik pi tempat aku tunggu tu. If only aku tau pasal tu, baik jumpa jak dia di entrance. Ndaklah dia terpaksa buat marathon keliling palace kan. 
# The famous parade of elephants is part of the walled city of Angkor Thom.
# Terrace of the Elephants.
We walked along the terrace to get to the tuk-tuk parking area. According to what I read, organic materials made the original structure. But unfortunately, only the foundation platforms of the complex is what is left today. Platform tu dulu digunakan as tempat Raja berdiri untuk meyambut askar-askar yang baru pulang dari perang. Pastu kalau ada majlis keramaian, Raja akan view majlis tu dari atas platform.

Aku rasa depan terrace ni dulu mesti tempat rakyat berkumpul ada public ceremonies. Sekarang? Cuma tinggal padang berdebu jaklah. Ada juga few temples or buildings yang masih berdiri teguh tapi bukan sesempurna dulu. Well, nama pun ruins. Tinggalan sejarah gitu. 

Memang free foundation kami dapat haritu sebab quite jauh juga kami berwalkertapaki before we saw our tuk-tuk driver. Sedang asyik bersantai rehat di bawah pokok rendang. Tabah betul dia tunggu kami, dengan segala debu pastu bahang matahari lagi. 

So next destination? Haruslah one of the place yang memang aku mau jejak selain Angkor Wat 
# Naik tuk-tuk harus. Jarak next site lebih kurang jauh juga dari Angkor Thom. 
Dan soon after I hopped on the tuk-tuk, teruslah aku layan 'mata' seround dua. Serius wei, ngantuks! 

eryantierdabdulkarim

Categories: , , , ,

13 hollered!:

kay dolce said...

Dahsyat betul penangan jus USD 1 tu, smpi esoknya mengantuk lagi ni!

Ruins area ni semuanya luas berhektar2 kan? Saya dulu pegi dengan tour guide yg sangat berhemah, semua dia paksa masuk dan pusing.
Petang je rasa nak tercabut tapak kaki.

Abang Fadli said...

iolz 2 kali pegi Angkor,sekali travel solo, sekali with parents.
actually kalau ada guide, would be better..

tapi dua-dua balik tengahhari sebab panas..

hiihihihihih

www.mytravellicious.com

DJ said...

Aku suka bayon tu sbb unik muka2 tuhhh...hehe tp yg tinggi tu mcm xde pi plk sbb ktorg memilih je mna nk pi aritu...almklum, xkoser nk pi sumer...hehe

mrs.smile said...

apesal ko asyik ngantuk jer trip ni?
serius cun gambar ms G kat window tu!

BIBIE KARIM said...

Kay: Memang dasyat. Malam sebelum tu masa kat night market, siap tertidur kejap walhal tengah berdiri tu.

Kitorang xde guide, memang guna khidmat supir semata so bolehlah skip mana yang rasa macam x larat nak explore haha. Cuma tulah, xde sape nak explain sejarah etc etc. Kena google sendiri. Saya memang ada baca sikit info before sampai so xdelah macam blur giler masa kat sana.

BIBIE KARIM said...

AF: Memang kalau ada guide would be better tapi tulah kalau nak roaming sebebasnya mesti rasa bersalah kat guide. Aah panas walhal gi tu musim 'winter' kat Cambodia katanye. Huhu.

BIBIE KARIM said...

DJ: Memang unik. Ada mitos katanye tu gabungan muka Raja yang bina tu + Buddha. Tapi kalau malam memang xde lah aku nak gi sini haha. Memang kena memilih mana nak gi. Ahli jemaah lain tu memang dah xlarat, kalau aku paksa gak stop kat semua ruins ada gak aku kena duku. Plus aku memang xlarat pun lepas minum jus tu.

MS: Bukan aku sesuka ngantuk, tapi sebab penangan jus USD 1 tu lah! Menyampah aku. Pandai aku amik gambar tu kan. #nakjugak

Jea Mohamad said...

Keh keh keh.. jgn nak merileks sangat...

CIKU said...

Cam nampak historical gitu..penuh ngan mitos dan misteri kot ye..takut lak ciku..hihi.Jumaat ni trip kami ke cambodia.hihi.

Farikica said...

My friends mmg dok sebok tngkap gmbr kat bingkai2 tu...he..he.. memang bstr kan complex ni... imagine zaman keagungan tempat ni dulu... mesti best agaknyer...

Miss Nazla said...

weiiii suspicious sungguh air usd1 ko tu. amende sbenanya dlm tu??

since aku dh abis baca sampai up to date. NEXT ENTRY plssss

nana tron said...

Mcmmana lukisan monalisa tercipta, mcm tu la kot depa carve batuan tu --- real life wanita separuh vogel dipaksa pose2 dlm cuaca terik

- speku tigesen

Bibie Karim said...

Jea: Kena rileks! Kalau tunjuk sangat meroyan ting tong, jatuh ah saham.

Ciku: Sangat historical. Kalau tau a bit of sejarah tempat ni before sampai lagi bagus. Misteri sangat; nak lagi kalau malam. Tett! Have fun in Cambodia. Bertabahlah dengan panas bahangnye eh.

Farikica: Besar sangat kan. Aku duk imagine ala-ala filem Mummy tu. Kalau pusing belakang terus nampak bayangan orang zaman dulu kala berpakaian ala Cleopatra. Hahaha imagination xboleh blah!

Nazla: Aku alergik susu dia mixed dalam just tu aku rasa. Lethal effect tau! Jangan nak pedajal next sangat! Entry Jakarta ko tu pun baru Day 1 tau.

Nana: Bahaha dipaksa gitu kan. Tapi menarik gila carving diorang tu. Aku nak tau alatan yang diorang guna. Mampu sangat kemahuan tu.

Copyright © My Life, My Thoughts, My Dreams | Powered by Blogger

Design by Anders Noren | Blogger Theme by NewBloggerThemes.com | BTheme.net      Up ↑