29 December 2014

Liburan Day 3 - Restoran Sangkuriang / Rumah Mode / Bali Heaven Massage

Assalamualaikum.

Sambungan dari sini

Sebab lapar...and migraine, so aktiviti makan jadi main priority. Ntah mana aku kutip info pasal Restoran Sangkuriang ni, yang pasti tu jak nama tempat makan yang ada dalam kepala masa tu so aku suruh Iman untuk hantar kami pi sana. Credit to that very person whom shared the info about this restaurant.

Sebelum aktiviti melawat factory outlet(s) or nyopping...kita soru dulu.

25 Ogos 2014
Restoran Sangkuriang, Bandung
# Sulap.
Boleh pilih untuk makan cara lesehan.
# Boleh juga di atas meja macam biasa.
And the ladies chose to dine here. Sebab kalau makan di sulap di waktu tengahari, panas adalah membahang. Sekian.
# Among the options available.
# Jus alpukat coklat a.k.a avocado + chocolate juice
My favourite. Datang Bandung kena pulun minum sebab di KK mahal. Kalau minum di kedai Bunda, of course lah free. Tapi kalau mau minum everyday, memang ciri anak bertuah lah kan.
# My luncheon. Yums!
Paling sedap adalah sambal itu!
# Ms C's luncheon.
Sesungguhnya memang lapar, pasal tu lepas ambil gambar makanan aku terus membaham ndak tengok kiri kanan. Diorang kidnap camera pun aku ndak sedar. Bila balik KK baru perasan ada gambar ni. So kesimpulannya? Makanan orang lain, aku memang ndak ambil peduli. 
# Ahli rombongan.
Gambar depan restoran adalah perlu. Wilujeng sumping a.k.a Welcome!
Lepas makan, barulah kepala ada rasa ringan sikit. But still berdenyut. Ndak perlu dilayan nanti makin menjadi. So next? Rumah Mode. Yang ni request bebudak tu. Aku ikutkan jak. Sebab aim aku adalah Pasar Baru. 

Rumah Mode, Bandung
# Kedai makan di Rumah Mode.
Last time pi sini pun memang tengah renovation. So this time sampai, memang banyak benda baru. Ada deretan kedai makan & cafe untuk melepak. Yang ni memang khas untuk para lelaki while waiting for the girls to shop. Sesuai.
Sebelum masuk nyopping, singgah solat jamak dulu. Ada surau depan outlet Rumah Mode ni. Salah satu benda aku suka di Indonesia ni. Surau adalah merata...and bersih.
# And of all places...terjumpa si Mia Sara.
Kecil jak budak ni, tapi suara memang boleh tahan garau & besar. She was in Indonesia for filming. The rest of the crews (including Aaron Aziz!) were in Jakarta. She came to Bandung with her father & few other crews because she has no scene to film. Kiranya, datang Bandung untuk nyopping juga. Kerlas!
# In front of the outlet boutique. Perlu senyum despite the throbbing headache. Argh!
Aku suka konsep tempat shopping macam Rumah Mode ni. Banyak benda lain boleh buat selain nyopping. Aku tiada menuai di sini kecuali those two ladies di atas. Tapi! I was kinda regret for not buying anything here. Sebab ada few cardigans aku terberkenan. Bad timing pun sebab kepala ting tong.
# Background dewi apa ntah, lupa tengok plaque.
Apart from the signboard, ni memang spot wajib bergambar kalau sudah sampai Rumah Mode. So, haruslah aku ndak lepas peluang. 
Next? Kami terjah few other factory outlets. Masa ni memang sudah dapat sahkan shopping is just not my cup of tea. Sebab, semua tempat yang kami masuk...aku tengok sama jak barang jualan. And yes, memang hasil tuaian adalah nan hado. Cuci mata jaklah kan.

Bali Heaven Ubud Massage, Bandung

Ini memang masuk dalam agenda. Cuma salah percaturan. Plan mau bermassage ni on our last day in Bandung. Tapi sebab agenda keluar masuk FO pun semakin hambar; thanks to the traffic jammed maka semua pun sepakat untuk percepatkan aktiviti memanjakan diri. Ayat muntahan betul. 
# Spent two hours at this place.
Ms C, Ms P & I took the 120 minutes full body aromatic massage package. Cost 120,000 IDR. Sebab murah, so kami bertiga sepakat ambil pakej ni. Convert pi RM belum pun sampai RM 50.00. Yang Tiga Bersepupu tu kami ndak sure diorang ambil pakej mana. Kami masuk massage room, diorang belum dapat decide which package to take. 
# Setenang alam.
Masuk jak dalam ni terus rasa gumbira. Finally, tilam! Bantai tidur lah dalam dua jam tu. Mau lagi lampu ala2 romantika di amor kan.
Bali Heaven ni actually a building consists of factory outlet, restaurant & massage parlour. 
Sudah habis massage, sekali keluar...eh sudah kelepasan sunset nya. Best lah juga diurut, dilulur ni. Paling terasa di tapak kaki. Tapi sakit kepala aku masih belum surut. Still berdenyut. Padahal lepas massage tu, sempat aku muntah dalam toilet. Still, headache refused to subside. Makin teruk ada!

While tunggu Tiga Bersepupu finish their massage session, we wandered inside the FO. The goods sold is a bit expensive. And motif barang adalah bercirikan Bali. Haruslah we didn't buy anything. If mau beli barang ciri2 Bali, better pi Bali. Right?

Sudah berurutan, perut pun start menyanyi lagi. Masa untuk dinner! Kali ni aku suruh Iman bawa pi tempat makan yang dia recommend. Yang ada view lawa. Kampung Daun actually ada dalam list tapi sebab tempat tu jauh, and Iman kena hantar kami before 9pm sebab sewa mobil memang sampai masa tu jak. Therefore I decided to just let him chose the place. Iman ndak kisah pun kalau kami balik later than 9pm tapi kesian lah. Kawan tu ada isteri & anak2 di rumah. Sudahlah since awal pagi kami 'pinjam' dia. 

Kali ni makan di tempat ala eksklusif sikit; bak kata si Iman. Konsep macam Kampung Daun tapi yang ni disajikan sama view Bandung dari atas bukit. 

Nanti aku sambung cerita pasal tempat makan tu. Tunggu!

eryantierdabdulkarim

Categories: , , , ,

16 hollered!:

Miss Nazla said...

Tak sabarnya nak memanjakan diri. Dekat Klang mana nak dapat RM50?

BIBIE KARIM said...

Naz: Kat KK lagilah wei. RM 50 setakat urut bahu jelah kot.

Muhammad Khairuddin Lim said...

best.....urutan best tak ?

BIBIE KARIM said...

Abang MKL: Xsedar diri sebab tidur haha. Part dia urut tapak kaki je saya sedar, best.

Nana Rjay said...

although dah 3x visit Bandung tapi Rumah Mode baru sekali jejak, hehehe...btw Bie, di mana kedai Bunda ko tu? boleh jga dtg lepak minum kopi sana, mana tau terserempak, boleh kenal2, hehehe...

Jea Mohamad said...

kelas ko jah, jumpa retis

Bibie Karim said...

Nana: Aku pi sana sebab dulu beli tshirt puas hati. And design baju dorang ngam di hati ku gitu. Haha. Eh dari ko pi melepak kedainya bagus ko datang tempat aku. Sini cafe belakang library ums jak. Aku jarang tu pi kedai nya, ikut mood haha.

Bibie Karim said...

Jea: Mampu? Sibaik bukan Abam Aaron tau. Rita pun ada gak tapi diorang shooting ah kat Jakarta katanye. Retis kanak2 pun jadilah kan, dah yang dewasa xsudi hahaha.

An said...

Aduhh terliur tgk makanan & jus alpukat tue..huhu kt sini payah kot nk dapat yg sedap.

Murah giler berspa di bandung..mmg jadi xtvt wajib ada dlm itenary kan bk kan..hihi

harus lar repeat bandung lagi gamaknyer..:)

Bibie Karim said...

An: Kena tau the right recipe baru dapat rasa yang sama tu. Hihi. Spa kat Indonesia memang murah tapi lagi suka foot massage kat Bandung yang pegi masa first time dulu. Ni nak rasa kelainan tu yang try full body. Sibaik harga berbaloi. Nak repeat gak ni tapi belum jumpa the right time.

zarulfarhana said...

terjumpa artis plak..rezeki2..

massage best tu

Bibie Karim said...

Zarul: Retis cilik pun jadilah.

DJ said...

Nasib ko xjupe aaron, klo x, aku boikot ko setahun!hahaha syiokk banget berspa di indon nih...tetiba teringin nkpi bndung just for spa n mkn jer...hahaha

BIBIE KARIM said...

DJ: Hahahaha memang masa tu aku dah fikir, ni kalau betul ada si AA kat sini...mau meraung madu2 kat Msia. Tapi hanyalah anganan, pastu berkecai bila Mia bagitau Uncle Aaron kat Jakarta ada scenes. Boohoo!

Ha, sila gi lagi. Boleh tiru iti makan2 ko.

CT Humairah said...

amboi mia sara pun shopping kat bandung u.. iols bandung tak pernah jejak hahaha.. kurlas kak.. urutan lagi. memang sedaplah tido kena urut hehehe..

Bibie Karim said...

CTHumairah: Nak buang masa xde scene haritu katanye. Kerlas kan.

Copyright © My Life, My Thoughts, My Dreams | Powered by Blogger

Design by Anders Noren | Blogger Theme by NewBloggerThemes.com | BTheme.net      Up ↑