24 December 2014

Liburan Day 2 - Lunch at Magnum Cafe, Grand Indonesia

Assalamualaikum.

Sambungan dari sini

Supir hotel tunggu di mobil sementara tunggu urusan kami di Stasiun Gambir selesai. Pastu kami minta dia tolong hantarkan pi Grand Indonesia. Pastu boleh dia dropped kami di Plaza Indonesia?! Yang lain ni confident habis lah kan, ikut jak laluan yang kami ikut the night before. Kondifen tinggi sangat! Ms L gigih cari Starbucks sebab lif yang kami kena naik pi Level 6; situated next to the cafe. 

"L, kenapa lak kena cari Starbucks. Ni bukan mall semalam. Haruslah tak jumpa."

Selamba badak soalan dilontar. Tanpa sekulamit rasa bersalah. Masa tu baru tau, rupanya Ms L ndak perasan kami turun di PI instead of GI. Hambek! Nasib ndak kena maki kan. GI cuma di seberang PI. Jadi melintas lah kami. Sempat merasa bahang Jakarta di tengahari. 

Masuk GI...ha ni barulah pemandangan yang familiar! Padahal baru lalu tempat ni dua kali semalam. P to the Yo betul.

24 Ogos 2014
Jakarta, Indonesia
# First thing crossed my mind once I've purchased my flight ticket to Jakarta...aku MESTI singgah makan di cafe ni.
# VIP sangat. Bentangan karpet merah sambut tetamu. 
Masa kami sampai ni. cafe baru jak buka. Since diorang perlu masa untuk sediakan itu ini & belum boleh ambil order lagi, kami pun ronda lah dalam cafe ni. Ada outdoor seating juga especially yang mahu berasap. Aku malas merayap sampai luar, panas! Gitu kan sudddenly transform to puteri lilin walhal panas di Bangkok tu hari boleh ja kau redah Bie.
# Dasar Pemalas! Taken from my seat. 
# Round area dekat kaunter.
Banyak merchandise diorang jual. Chocolate powder pelbagai rasa pun ada. Tshirt as well. Sempat juga Ms P & Ms C beli sling bag yang ada cop Magnum Cafe. Tandamata katanye!
# Meja kami. Aku suka wall decor macam ni. Tapi kalau aku maybe akan guna frame kecil2, besar gedabak gini nampak crowded kalau tengok lama2.
Adalah dalam 20 minit lepas diorang ambil order, makanan pun sampai. Semua tarik nafas lega sebab kami tengah kejar masa. Dalam fikiran aku, sampai jak order memang akan aku habiskan serta merta. We have like an hour & a half before our departure to Bandung. Mengenangkan keadaan Jakarta yang super famous sama macet, harus lah perlu untuk aku risau. And sibuk mencongak masa. Kan?
# My drink. Flower Clock.
Imagine kena habiskan benda sejuk ni cepat2. Paling cari penyakit kan. Brain freeze kau!
# Mine. It's called De Constructed Cheese Cake!
Why I ordered this? Hmm, sebab aku kan pantang nampak perkataan cheese cake. Memang aku sambar jak. Belakang aiskrim Magnum tu adalah cheesecake but I don't quite fancy the sandwich cookies. Rasa pahit semacam. Aku ni bukan pemakan aiskrim tegar. Gatal pi sini sebab mau merasa jak. Lagipun Magnum kan basically chocolatey. Tu yang jadi sebab utama untuk aku terjah cafe ni in the first place.
# De Velvet Seduction.
Don't know which one is whose & whose. Main snap jak janji ada. And aku cuma sempat ambil gambar makanan diorang jak. So don't bother to ask where's their drinks. 
# The Grand Gaufre
# Waffle de Aristocrat
Sila jangan ingat aku hafal the menu. Ni semua ehsan aku kutip dari web page Magnum Cafe. Memang banyak lagi other selections in the menu, and all look superbly tempting. Boleh try banyak sebenarnya cuma kami kan jadi mangsa cemburu Sang Masa. Untuk decided on what to order pun sudah ambil 10 minit. Nasib jaklah aku ni jenis bila belek menu & nampak something yang memang favorita...terus aku order without fikir panjang. 
# Ahli rombongan. Macam biasa, buli waitress untuk ambilkan gambar.
Habis makan, habis bergambar, settled bill. Kami blah. Jalan memang macam ndak cukup tanah. Syukur sampai depan GI, queue untuk teksi ndak panjang. And double syukur sebab jalan ndak macet. Miracle betul! Time semua kelam kelibut takut tertinggal train, suddenly semua benda jadi smooth. 

Kami sampai Stasiun Gambir 30 minutes before departure. So sempatlah singgah toilet bagai lepas kutip bag. Confident sungguh perut memang kenyang sebab kan sudah breakfast sampai 3x, pastu melantak aiskrim & cheesecake lagi. Masuk gerabak,train & dalam 10 minit macam tu...slowly train meninggalkan platform. Ceh ayat! 

Goodbye Jakarta. We'll meet again in two days. Getus hati si Err. Walhal kepala sudah start ting tong. Perlu segera tidur...else akan moody. 

And cerita experience naik train Argo Parahyangan aku continue lepas ni. 

eryantierdabdulkarim

Categories: , , , ,

19 hollered!:

Scdha Sein said...

Eh.. Baru aku perasan blog ni dah bertuko template... Baru laa laju skit aku nak meloading..

syieda said...

Omaiiii eskrim itew! !!!

zarulfarhana said...

ohh magnum... sedapnya

BIBIE KARIM said...

SS: Sebelum ni al-lembab eh. Ni pun tadi tersalah teknikal. Tetiba segala isi dalam blog hilang hahaha.

Syieda: Kepala ting tong lepas makan sebab pekat sangat choc dia.

Zarul: Boleh dah gi kat KL nye branch hahaha.

zila@akulovetravel said...

creative tul leh wat cafe magnum. semua makanan nampak best...glupppp

BIBIE KARIM said...

Zila: Kan. Menu utama aiskrim semata. Magnum pun orang memang dah kenal. Berebut2 nak rasa limited edition nye aiskrim katanye. Hihi tapi xrasa pun gold magnum yang orang duk kata tu.

Farikica said...

ni sama mcm di mid valley kah..? memang kena mkn cpt tu..kalu idak cair, sudah x sedap..;)

BIBIE KARIM said...

Fari: Aah macam yang kat MidValley tu. Lepas balik dari sini, barulah branch kat sana buka. Hampeh betul. Aku jenis xboleh nak ngap aiskrim kang jap gi macam kena panah petir kat kepala. So aku tunggu cair sikit baru makan. Sedih kan perangai hahaha.

dzuchan said...

mid valley pun dah bukak kafe ni kan...and aku rasa KL punya price mcm mahal sikit je (tgk dlm twitter). tapi sekali sekala nak try, nak fly ke bandung sana lagi mahal..hehe

Bibie Karim said...

Dzuli: Aah sama je. Mid Valley punya tu buka lepas kitorang balik dari sana. Ni pun sebab dah alang2 kat sana so kenalah terjah. Untuk aku ok kot sebab sometimes flight gi KL lagi mahal compare nak gi Jakarta hihi.

Norharyani Sanusi said...

aku pun mau pegi sini bie magnum cafe..menyelerakan betul tgk menus semua..hahaha

Bibie Karim said...

Yanie: Pigilah ko. Kalau ko pi KL boleh juga singgah di MV tu. Ada sudah branch nya. Ko tengok menu memang berliuran. Tu yang bila ditanya apa mo order, terus pening hahaha.

Radin Fadli said...

Sedap dan nikmat aiskrim dekat sini. Ikut hati nak cuba macam macam tapi masalahnya baru lepas makan, nanti tak habis, membaazir, amlan syaitan itu

Bibie Karim said...

Radin: Nikmat sungguh. Choc syrup pun pekat giler. Kitorang baru lepas breakfast 3 round gak ni tapi xsedar diri, nak melantak gak. Tu yang migraine melantun2.

::EIDA:: said...

pergh! sedap weiiiiiii........... mid tu sokmo beratur macam ular. bilaaa ntah dapat merasa.. yummey!

DJ said...

Aku pun teringin nkpi magnum kt mesia ni tp nengok org ckp pjg gler beratur...smpi la ni aku xpi lg...nmpk nyummeh sgt weiiii....

BIBIE KARIM said...

Eida: Ha dah banyak orang bagitau kat Mid tu memang Q sikit punya panjang. Bertabah jelah. Alang2 gi Jakarta terus lah, boleh berjalan2 sekali.

DJ: Kan? Kawan aku pun duk ngeluh benda sama. Tapi aku tengok, dia selalu je lepas masuk. Dah 3-4x makan kat situ. Bertabah sungguh nak join Q.

CT Humairah said...

nak kena try makan kat magnum kl tu.. wajib masukkan dalam wishlist eventho kat kl saja hehehe..
kenyang ke makan cemni ? hehehe..

Bibie Karim said...

CTHumairah: Quite mengenyangkan jugalah. Sebab mostly memang choc, pekat lak tu. Akak memang xnak dah try kat KL punya sebab poyo dah try kat Jakarta kan.

Copyright © My Life, My Thoughts, My Dreams | Powered by Blogger

Design by Anders Noren | Blogger Theme by NewBloggerThemes.com | BTheme.net      Up ↑