23 December 2014

Liburan Day 2 - Masjid Istiqlal, Jakarta

Assalamualaikum.

Sambungan dari sini.

Hari kedua di Kota Jakarta. Train kami ke Bandung akan berlepas dalam jam 1pm. So masih ada masa melawat satu dua tempat. First thing first, breakfast! Tuntutan perut harus didulukan.  

24 Ogos 2014
Jakarta, Indonesia
# First round; jamu perut sama bubur + telur dadar. Why nampak oily? Sebab si Err tuang sup atas bubur tu. Ntah idea dari mana aku dapat.
Breakfast sampai dua round sebab tunggu wanita2 bilik lagi satu turun. Nasib lah lambat cuma setengah jam, kalau lambat lagi harus aku tinggal2. Ceh, padahal kau bukan 'ketua rombongan' Jakarta pun kan Bie. Ada hati mau tinggal orang. Cukup jak ahli rombongan berkumpul di cafeteria, kami pun bergerak to our first destination. Masjid Istiqlal! Alhamdulillah, hajat aku kesampaian.
# Among the things I loved about the Indonesian. Suka singkat perkataan. Helm as in helmet gitu.
Sebabnya masjid ni cuma di seberang jalan jak dari hotel kami stay, so haruslah bersuperwalkertapaki jak pi situ. Exercise di pagi hari. The taxi driver told me last night, today will be a Car Free Day in Jakarta. Every Sunday diorang adakan program ni from 6am to 11am. And it involves certain famous areas in Jakarta. Bangga lah aku mentioned sama ahli rombongan lain. Sekali ada jak kereta & bas lalu lalang depan kami. 

Cis betul, cakap Pakcik Teksi ndak tersokong dengan realiti depan mata. Turned out area yang terlibat cumalah Sudirman-Thamrin. Mana tu, u might asked? Hmm...yang aku tau Thamrin tu area busy. Based on google, it runs through the Central Business District (CBD). And the only Sudirman that I know was the 'singing lawyer'. Sekian.
# Volunteer dicari untuk mengawal kecurian...maybe?
# Bas Transjakarta. Ndak kesampaian niat untuk naik bas ni. One of the reason? Ndak mau sesak dalam bas & stuck dalam jammed. 
# Jakarta Cathedral; just across the road from Masjid Istiqlal.
# Alhamdulillah. Mission accomplished. 
"Masjid Istiqlal also known as Independence Mosque is the largest mosque in Southeast Asia. It was built to commemorate Indonesian independence hence the name Istiqlal. An Arabic word for independence. Within Jakarta, this mosque is positioned next to Merdeka Square & opposite to Jakarta Cathedral" 
-wiki-
# One of the seven entrances to this mosque (left side).
Ada tujuh pintu masuk ke dalam masjid & each seven gates are named after Asma al-Husna. Before masuk, macam biasa...kena tanggal kasut. Sebab ndak mau kasut hilang, kenalah sediakan plastik & simpan dalam bag. Worry not, ramai jak yang jual plastik di luar perkarangan masjid ni. Mula tu aku ingat mau share plastik ngan Ms C but I can't bear looking at this one granny whom kept following us...so aku pun beli jaklah. Bukan luak pun setakat seribu dua rupiah kan kalau pasang niat untuk tolong orang. 
# Laluan menuju main prayer hall.
Ablution area is located at the ground floor. While main prayer hall & courtyard on the first floor. For Muslimah who didn't bring their telekung or mukenah as per the local, u can borrow the praying clothes near the counter before entering the main prayer hall. 
# Central spherical dome covered the main prayer hall building.
Diameter dome ni 45 meter yang mana mewakili tahun Indonesia diisytihar merdeka iaitu pada 1945.
# The main prayer hall. Those five of the twelve columns (tiang) supported the grand dome.
Ada dua belas tiang as to represent the birthday of Nabi Muhammad SAW which falls on the 12th Rabi'ul Awal. 
# Mihrab & minbar.
Ada majlis Kajian Ilmu Bulanan by Ustadz Yusuf Mansur masa kami datang ni. I reckoned he is someone well known in Indonesia sebab quite ramai yang datang majlis ni. Siap ada wartawan bagai. 
# Ada lima tingkat balkoni (including the main floor) dalam masjid ni. Cukup menampung lebih dari 10,000 jemaah. Angka 5 (bilangan balkoni) tu mewakili 5 Rukun Islam. 
Picture above is taken from where we seated that day. Kami duduk dalam setengah jam dalam masjid. Sempatlah mendengar serba sikit isi ceramah pagi tu. Boleh beza between soleh & toleh. Yang paling aku regret, ndak solat sunat di masjid ni. Ntah apa jaklah dalam fikiran kan. By the way, aku suka tengok telekung yang diorang pakai. Masa ni memang boleh nampak segala bentuk & corak telekung. Warna warni. Asal niat ndak terpesong, apa salahnya kan. Mau 'dating' sama Yang Agung, haruslah mau kenakan pakaian terbaik & tercantik.
# Laluan yang hubungkan main building dengan menara masjid. 
Unlike kebanyakkan masjid di negara Arab, Masjid Istiqlal cuma ada satu menara (single minaret). Yang memberi simbol bahawa Allah Yang Satu. Belah kiri laluan ni adalah courtyard & boleh nampak Monumen Nasional (MONAS). Too bad I didn't take a picture of the minaret. 

Sebelah luar masjid ni ada taman juga. Siap diorang bina kolam & fountain. Tapi fountain tu cuma operates every Friday, Raya Aidilfitri & Raya Aidiladha. 
# Bajai comel. Awal pagi kami mendaki jejantas tu lah untuk pi masjid di seberang jalan.
Habis ronda masjid, kami balik pi hotel. Ada few hours more before check out time. Boleh kan Ms P tanya orang di kantor resepsi tu, mau breakfast lagi. Ini memang perut tembolok kaedahnya. To quote Bunda, makan ndak hengat orang belakang. 

Masalahnya, masa tu memang ndak ramai orang. Makanan pun banyak lagi. So apa salahnya 'tolong' makan supaya ndak membazir kan. 

Lepas check out, kami minta supir hotel hantar pi Stasion Gambir. Lepas print train ticket, kami titip luggages di storage room. Sebab ada misi penting before gerak pi Bandung petang tu. The night before kisah mengidam mau makan di satu cafe ni ndak kesampaian...so kenalah tunaikan harini sebab the rest akan balik Malaysia via Bandung. Aku lain cerita, memang boleh singgah jak on my last day as I will be going back to Double K city via Jakarta. 

Yang tu next entry baru cerita. Poyo sangat padahal cafe tu baru jak buka its first branch in Kolumpor recently. 

eryantierdabdulkarim

Categories: , , , ,

16 hollered!:

dzuchan said...

diorang punya bas yang ada lane khas sendiri tu kan?
Malaysia baru pulun buat BRT..

kalau kat sini, tuang sup dalam bubur tu orang panggil nasi air. sedap..hehe

Muhammad Khairuddin Lim said...

domenya cantik....

Scdha Sein said...

Naik bas memang senang... Cuma tak tahan bau ORIGINAL PERFUME... He He He...

fayreen mizan said...

Besau sungguh dan cantik mosque tu.

Bibie Karim said...

Dzuli: Aah ada lane sendiri. Kat Msia buat camtu kalu, tetap gak ada kereta2 sesat masuk lane bas. Dulu pernah buat untuk bas Intrakota xsila aku.

Kat KK xde pernah kejadian bubur tuang sup tu yang aku jakun sikit hahaha.

Bibie Karim said...

Abang MKL: Aah memang cantik. Cuma sayang xdapat nak zoom ayat Quran terukir kat dome tu.

SS: Bau tu lah paling aku nak elak, kan. Huwaa. Xpe ada masa nanti aku nak try gak.

Kak Fay: Besau giler. Dari main hall nak gi tempat wudu pun letih berjalan haha.

Time Traveller said...

Huhuhuhuu... jakarta tak pernah sampai lagi.. insyallah bulan ogos tahun depan baru nak jejak kaki ke sana...

Suka singakatan perkataan diorng helm hahah.. tgh travel makanan jgn dibiar tidak dimakan.. ada peluang mmg kene makan :D

Miss Nazla said...

cantik sungguh masjid ni. paling best ko provide info psl mcm tiang & satu menara tu mewakili apa. Rasa nak pergi tgk sendiri pulak.

p/s suka seluar ko tu

budak kampung said...

Satu Nusantara ko redah Bie. Aku baru tengah kulum cerita land of Ong Bak, dah cerita jakarta. Awesome lah.

BIBIE KARIM said...

Afif: Ha bakal menjejak juga nanti eh. Selamat menggembara di bumi Jakarta, gitu. Walhal saya cuma 2 hari je kat sana. Memang best Indonesian ni, banyak sangat singkatan. Betul! Makanan tu kalau dah terhidang, baik bedal je. Dari membazir kan. Tapi ni kes tembolok sebab makan sampai 3x.

Naz: Memang cantik. Tapi kitorang xdan nak explore sampai fountain tu semua. Aku ceduk info dari google je beb. Saja nak share kat sini. Dome tu lawa sebenarnya, besar lak tu. Tapi kat gambar nampak biasa je.

Siti: Hahaha xde satu nusantara wei. Misi aku before nak buat entry penutup 2014 ni. Nak habiskan cerita tertunggahk.

Suraya I. said...

sis~mujurlah xnaik transjakarta tu. horror sangat. door die jenis yang kene sliding manually tu, dlm sesak xsah ckp la. kt station die lg la sesak esp yg dkt transit station tu. kite naik sekali trus tobat xnak naik lg dah. hehehehehehe

BIBIE KARIM said...

Suraya: Merasa naik Transjakarta eh. Sis nak try naik gak tapi tulah banyak negative review dari yang positive. But one day memang kena try. For the sake of wanting to experience. Hihi.

DJ said...

Ko cerita psl masjid je pun berjela..mmg informative sungguh...aku pi jakarta dolu, xpnh tpiki nkpi masjid ni...sdgkan pi je monas..huhu

BIBIE KARIM said...

DJ: Bahahaha sibaik aku xupload setiap inci masjid yang aku sempat snap haritu. Monas tu aku kat luar je, xsempat masuk kat muzium bawah.

CT Humairah said...

peeeergh besar gila masjid tu.. kagum. dahla cantik and kemas.. memang daebak. kalo travel mesti kena masukkan masjib dalam list kalau kawasan tu ada masjid.. jalan2 dalam masjid perbanyakkan tinggalan tapak kaki nanti jadi saksi kita datang masjid =)

Bibie Karim said...

CTHumairah: Thanks for the lesson. Xpernah tau bab tapak kaki jadi saksi tu. Tapi memang kalau travel akak selitkan dalam itinerary nak menjejak masjid. Temple duk beria nak pergi, xkan masjid xnak gi kan. Haha.

Copyright © My Life, My Thoughts, My Dreams | Powered by Blogger

Design by Anders Noren | Blogger Theme by NewBloggerThemes.com | BTheme.net      Up ↑