6 October 2014

Land of Ong Bak Day 3 - Lunch at MBK Mall

Assalamualaikum. สวัสดี!

It does take ages for me to update about this trip. Biarlah, bila lagi buat aktiviti melompat2 entry kan. Macam jak di-anaktiri trip pi Thailand ni. Walhal I do fell in love with this country. Fine, this is my third time saying the same phrase. 

Sambungan dari entry lepas (here).


1 July 2014
Bangkok
Taken on the way to the Bangkok city from Hua Hin. Asal boleh kan dalam minivan pun mau menggambar signboards.
The minivan dropped us at a bus stop somewhere behind Pataman Clinic (that white building). And we walked to the BTS Victory Monument Station.
Hello Victory Monument! We meet again. The situation around this area was just the same with the day we departed for Hua Hin. No demo nor shutdown thingy. Syukran.
We took the skytrain from Victoria Monument to our hotel. 

Victoria Monument (Sukhumvit Line) ---> Siam Station (Silom Line) ----> National Stadium (Exit 1)

Ibis Hotel Siam, Bangkok
Hmmm. Di Thailand lah baru datang tandung temberang. Stay hotel kau! Walau cuma budget hotel. 
Memang strategik gila lah kot kedudukan hotel kami ni kali. It is located right opposite the MBK Mall. Kononnya tema trip ni kali kan 'Menggoyakkan Poket'. 
Tapi yang memang shopping sakan ialah Ms G. I am more into 'jamu perut'. Adalah juga membeli sikit, tapi ndak sampai terbelah. Objektif ndak tercapai! Sebab aku balik KK, masih banyak balance Baht. I guess betullah shopping isn't my forte. 
View in front of MBK's entrance. Bukti betapa dekatnya hotel kami sama mall ni. Sepelaung cuma. 
Masuk MBK, ada inspection macam di airport. Kena limpas body scanner, bag pun kena checked. After too many bombing incidents in this country, I reckoned this is one of the best way they could do to prevent such awful events to occur again. 

Tujuan masuk sini adalah untuk isi perut. We haven't had any proper meal since we left Hua Hin that morning. Cuma sempat isi perut ala kadar di train station Hua Hin. 
We headed straight to Level 6 where the food court is located. I bought my lunch at this gerai. Pastu abang (the one sitting) yang serve aku suddenly hemo. 
Aku ni mau beli tomyam, kan sudah datang Bangkok so mestilah mau merasa makanan Thai. Yang dia, suddenly dengan gigih tapaukan aku nasi ayam. Walhal aku belum pun bagitau order. When I told him, I don't want nasi ayam...dengan bengis dia campak nasi dalam bekas polisterin back to the container. Ayam tu pun dia campak. Pastu siap jeling aku. Blur ok, aku blur! What mistake have I done? Nasiblah aku lapar, so aku malas layan perangai bongos abang tu. Lantak kau, janji I got my tomyam.

Masa di meja, I told Ms G about the weird incident. Baru aku perasan Abang Hemo tu cakap Melayu. So we assumed he's a Malaysian. Maybe dia hemo sebab nampak aku tanpa segan silu makan in public during the fasting month. Oh come on! I wasn't the only woman (with tudung) yang makan di food court tu. Supposedly he knows considering he isn't working in Malaysia. Hatta di Indonesia pun orang makan in public during Ramadhan. Apalagi Thailand. Be it lah, ndak kan aku mau pi explain A-Z sama dia, kan. Hopefully dia sedar, wanita ni ada kelonggaran. Kami ada slip ABC (Allah Bagi Cuti). Maybe ndak semua but in my case, I was granted the slip. 
My lunch. Di food court ni, jual beli adalah menggunakan kad. Minimum price for one card is 100 Baht. If there is balance in the card, we will be given the refund upon returning the card at the refund counter. 
Lepas makan, round lebih kurang mall tu. Tapi sempat juga Ms G memborong t-shirts for her family. And off we went to the mall that could bring the dream of travelling the world in a day to its visitors. Gila panjang kan intro untuk mall ni. 
Wandering around the street in Paris! 
And later to London. Terus rindu mau pi Europe. Wah cakap macam pernah stay setahun di sana kan. Sobs.
Ok cerita pasal our jalan2 ukur each floor of the mall I will continue in my next entry. Going out in a bit. Konon mau nonton wayang bersama Bunda. Jarang sudah dapat keluar bersama sebab both perasan busy with working life. Hampagas sangat kan. See u later!

eryantierdabdulkarim

Categories: , , , , ,

18 hollered!:

DJ said...

Hemo la abam tuh...dia tgh lapar....hahaha.

Saffuan Jaffar said...

bbest nyer dah sampai bangkok, bila la nak boleh pergi....

Mie said...

Banyak juga tempat makanan halal kat sana... tapi tomyam letak kat bekas polisterin tu macam tak sesuai...

Bibie Karim said...

Tula pasal. Aku dahlah pantang orang duk hempas2 benda. Sibaik lapar.

Bibie Karim said...

In a blink of the eyes, insha Allah sampai. Hihi alaaa alangkah Jepang dah jejak kan. Bangkok hanyalah sepelaung cuma.

Bibie Karim said...

Banyak. Kat bawah food court ni ada resto Yana. And international food court juga. Hihi saya yang request letak dalam polisterin sebenarnya. Macam xlalu nak makan dalam mangkuk

mrs.smile said...

amboi emo sungguh abg tu kan!
tomyam tu nampak macam cair jer..cemana rasa dia? uummph tak?

BIBIE KARIM said...

Memang hemo. Pastu dia siap menjeling2 bagai. Ntah pape. Tomyam tu rasa ok2 jelah. Xde wow sangat seperti yang diexpect. Tapi sebab lapar, bedal sampai habis gak hahaha.

Farikica said...

Ade bground underground lg... mcm mall di manila pula..siap scan2 sblm masok

BIBIE KARIM said...

Aah tulah. Mula tu macam terkejut gak, eh masuk mall kena scan. Bila fikir logik, ouh memang patut pun.

Muhammad Khairuddin Lim said...

saya pun sama dengan anda..ambil masa yang lama untuk update entry..banyak sangat kerja rutin..

Jari Manis said...

Waktu JM masuk mall di Hatyai pun perlu scan body bagai..ke mmg procedure Thailand begitu yek
ahaha..kelakar pulak bab abang yg hemo tu..nampak nya dia beriman tu sbb tu dia cam x puas hati je org datang mkn..dia perlu puasa ahhaahhah
nasib arrggghh kan..itulah untung nya jadi org perempuan..boleh solat x penuh, puasa x penuh ihihhi

BIBIE KARIM said...

Kerja rutin yang ntah pape je kalau saya ni. Haha. Banyak layan drama sebenarnya.

BIBIE KARIM said...

Agaknye semua mall kat Thai kot. Diorang kata kat Phil pun sama gak.

Hahaha abang hemo xmenentu. Tetiba nak marah2 kan. Bikin panas. Xkan nak orang explain kan.

Jea Mohamad said...

Aku nak p situ!!! MBK, nak tengok muay thai free.. ada kan? Every Wed kalau tak silap..

BIBIE KARIM said...

Eh ada eh? Aku xtau pula. Ha sila la ko gi pastu buat liputan rasmi.

CT Humairah said...

wow syioknyeee lahai malls hopping.. from one to another. kalo CT memang abes duit dah hihi balik mesia tak ada baki kosong kosong kosong..

BIBIE KARIM said...

Akak jenis x shopping beriya tu yang macamana try beli pun balik Msia forsure ada je balance.

Copyright © My Life, My Thoughts, My Dreams | Powered by Blogger

Design by Anders Noren | Blogger Theme by NewBloggerThemes.com | BTheme.net      Up ↑