16 September 2014

Land of Ong Bak Day 3 - Hua Hin Train Station

Assalamualaikum. สวัสดี!

Forgo the lame bingai story & lets continue with my trip to the Land of Ong Bak. Continuation from here. Two months has it been. Memang macam siput mau share experience. Cuba kalau trip 'balik kampung' laju jak aku update. Semangat.

But don't take it wrongly. I did enjoyed this trip. In fact, I fell in love with the Thais. So friendly, helpful & very accommodating. If asked would I revisit this country? My answer is a definite yes! 

God's willing, I planned to visit the sunflower field in Lopburi one day. My maiden trip to Thailand was in Jul, not an appropriate season to go see the sunflower. Ladang adalah kering kontang sebab masa tu kan musim panas. Zila told me the best months to go is during the last three months of the year. Musim sejuk katanya. Info pasal sunflower trip pun boleh korek from Nani's & Zilla's blogs. Senang kerja. 
1 July 2014
Hua Hin

Before checking out that day, we went to Hua Hin Train Station. Located not too far away from our hotel, we decided to just walk to the station. Hirup udara segar di pagi hari. 
On the way to the station, we passed by a park with a statue in front of it. Didn't really bother to read the inscription on the plaque attached to the statue. Truth was, I can't wait to visit the cafe at the station actually. Haven't had any breakfast yet. Woohooo alhamdulillah Allah bestowed me the 'ABC slip' on my third day in Thailand. 
Just found out, there's train service from Hua Hin to Bangkok. Read here for more info. 
Kalau tau, boleh try test. I would really love to try the sleepers-overnight coach. Ndak pernah lagi merasa overnight journey by train. Another reason to have another visit perhaps. Kena try naik local train at least once if visiting other countries. Asyik fast train jak kan, di Malaysia ada. Walhal Sabah Borneo train pun aku ndak pernah naik. Tapi kecoh mau naik train negara orang. Tettt!

It took us less than 10 minutes to reach the station. Rasanya kalau ndak stop click sana, click sini...lagi cepat kami sampai. 
Design yang ada frame red-orange ni memang tradermark Hua Hin aku rasa. 
Boleh berlari sukati jiwa raga ke seberang sana. Dengan syarat, beware of any train(s) coming. Jangan berangan mau buat suicidal attempt sangat. 
Mostly fridge magnet Hua Hin memang style yang frame begini (refer 'signboard' belakang aku). TAPI, kau ndak beli pun kan Bie. Kunun collect FM, piirah sangat.
Ok sudah penat ronda the train station. It's time to feed the hungry tummy.
I had imagined something like this for my 'own place'. Insha Allah.
We chose this spot to enjoyed our breakfast. The coffee served wasn't up to my expectation though yet the cafe's calm ambience balance that. 
Someone who is not into coffee nor tea found her 'solace' in green tea. At last! No more "Do they serve other than caffeine?" Having to settled with choco drink every time we go ngopi was kinda boring for her already.
Took the opportunity to post the postcards as well. They sell stamp here just asked the lady at the counter.
Tepi meja ni ada postbox, just dump ur postcard inside. And nantilah dengan sabar postcard sampai ke tangan penerima.
Old train coach in front of the station.
Along the way from the train station to the hotel. Pretty epic fire station huh. Reminiscing my childhood. Balai raya di kampung looked like this. 
Habis breakfast. We made our move back to the hotel. We've planned to leave for Bangkok early. Ndak mau lah sampai lambat nanti mesti kepenatan. We took the minivan in front of the mall where we met the handsome Ahjussi driver the day before. Its easy peasy to find a minivan bound for Bangkok. We just have to say 'Bangkok' to the the minivan driver. No need to make the sengau voice like what we did when we're looking for the bus stop for Hua Hin minivan. 

Journey to Bangkok took almost 3 hours. Lesser than the journey to reached Hua Hin. We reached Bangkok in the late afternoon. I didn't sleep much throughout the journye. Sibuk nyembang sama Ms G, ntah apa jak topik kami cover. We disembarked at Victoria Monument & rode the sky train to our hotel which is located in the Siam area. For that, I will continue in another entry. Sudah capek menaip. Sekian.

eryantierdabdulkarim

Categories: , , ,

19 hollered!:

DJ said...

stesen ketapi ni mmg salah satu tmpt aku nakpi...comey giler ok cafe tuhh...hehehe

Mie said...

Entry lambat takpe Bie... tapi jangan salahkan siput... hehe. Weh...tak puasa ye...

Bibie Karim said...

Ha sila pegi. Berbaloi2 gak gi Hua Hn. Kalau nak gi floating market pun dah dekat. Kitorang xdan haritu. Almaklum cuma semalam kat sana.

Bibie Karim said...

Ha sila pegi. Berbaloi2 gak gi Hua Hn. Kalau nak gi floating market pun dah dekat. Kitorang xdan haritu. Almaklum cuma semalam kat sana.

Bibie Karim said...

Hihi siput kena disalah kan juga, sebab dia je yang lambat hahaha. Xpuasa sebab Allah bagi slip cuti. Alhamdulillah rezeki tu sebab duk komplen panas sangat Thailand kan.

zila@akulovetravel said...

Pasni saya plak cter pasal Bangkok dan bunga matahari (insyaallah)...hehehehe :)

Muhammad Khairuddin Lim said...

sunflower...masa yang terbaik nak pi sana bulan Januari kah?

Bibie Karim said...

Wahhhh ok ok saya menanti dengan sabar. Mesti lawa giler.

Bibie Karim said...

Diorang kata hujung2 tahun or awal tahun gitu. Time tengah musim sejuk. Xtau pun Thailand ada musim sejuk tau hihi.

hujanlebat said...

Pergi Hua Hin cuti merdeka lepas. Tunggu train mlm ke surat thani. Nyamuk bersimpang siur. Actualy dpn train station ade restoren halal nasi kuning ayam. Then malam sebelah 7e depan train station ada bakso sedap halal. Nomnom. 😀

Bibie Karim said...

Huwaaa nangis. Kenapa xtau wujud kedai bakso sedap tu. Kalau tau memang menjejak ke sana. Jamu perut. Lalu gak depan restoran tapi xperasan restoren nasi kuning. Sebab sibuk sangat nak snap gambar katanye. Kena repeat Hua Hin juga ni, mainly sebab nak merasa naik train.

rostina76 said...

salam rindu sama BB. byk citer jln2 BB kros xsempat baca. btw serius lawa cafe tu. will re follow citer jalan2 BB

nana tron said...

ladang sunflower tu dengar macam menarek tertarek...

Farikica said...

Nk ke bangkok dah? Hehe... I love bangkok.. happening..mkn2 pon best... urut kaki pon superb...hehe

Bibie Karim said...

Salam rindu sama Kak Ros juga. Bz eh anak2 cuti sekolah. Ala ada masa santai2 nanti Kak Ros bacalah. Xde apa sangat citer Bb ni, mengarut je lebih hihi. Cafe tu sempoi tapi ada daya tarikan sendiri. Duk lepak lama2, sambil layan ngopi memang best. Kak Ros nanti share resepi best2 lagi tau. Bb suka try test masak.

Bibie Karim said...

Perlu tertarek beb. Lupa, tagged entry xbuat lagi. Kbye.

Bibie Karim said...

Aah dah ke Bangkok semula. Makan kat sana memang best kan. Tapiiii xsempat gi urut kaki. Sobs. Reason to repeat sebenarya sebab floating market pun melepas gak.

The Travelling 3o said...

Hi Bibie Karim,

Comel gila tempat ni. Kalau pegi tahiland, orang asyik cerita psl bangkok. Xtau pulak pasal stesen keretapi ni. Sunflower farm tu lagi. Boleh bookmark post ni, next time nak pegi heheh

Btw, kami sebenarnya 3 sekawan yg baru je launch travel blog. Kalau ada masa, jemputlah singgah & bg feedback ;) Lagi satu, ok tak kalau kita bertukar link? Saya boleh letak blog kat widget 'partnership' kami. Kalau boleh, boleh la contact kami.

Terima kasih! Best dapat jumpa blog ni. Keep it up!

www.thetravelling3o.com

Bibie Karim said...

Hellonthere thetravelling3o!

Aah sebab Bangkok too mainstream katanye. Nak juga tengok outside of the city. Sunflower tu insha Allah memang ada plan nak gi tapi xtau lah bila. Hihi.

Perasan ur website dari ig. Dah followed kat sana. Pasal bertukar link tu, I dont mind at all. Dapat tambah ramai kenalan yang share the same passion adalah best!

Keep up the good work. All the best ya.

Copyright © My Life, My Thoughts, My Dreams | Powered by Blogger

Design by Anders Noren | Blogger Theme by NewBloggerThemes.com | BTheme.net      Up ↑