9 September 2014

Land of Ong Bak Day 2 - Hua Hin Night Market

Assalamualaikum. สวัสดี!

The most awaited moment by both Ms G & I. A stroll along Thai's night market. They say, night market is a must place when u visit Thailand. And so we fulfilled that to-do-list. We asked the Ahjussi driver to dropped us at Hua Hin night market after our visit at Swiss Sheep Farm (story here). 

The traders were just starting to set up their stalls when we arrived. It wasn't time for breaking fast as yet hence I felt like every food stalls we passed tried to lured me. Telan liur banyak kali. 

30 June 2014
Hua Hin
 
Just observing this Ahjussi preparing the ice tea was enough to make me drool. It's myy favorite drink! 
I want to order the drink soooooo bad but managed to shoo the idea away. Plain water for buka puasa please Bie. My lips were too dry at that time I know it will bleed. Sign of dehydration. So yeah, ditto to other drink & annyeong plain water! I am alwaysu extra careful with what I consumed when I travelled. Jatuh sakit time berjalan is definitely a big no-no. 
Forgive us for being naive. We have to take a pic in front of the bar-with-the-night-market concept because we never saw one back home. It was set up sebaris with the other stalls along the night market. 
Woohoo. Gumbira dalam hati bila dapat stall ni. The nasi beriyani ayam was a bit pricey (120 Baht) but knowing it's the only stall that sell halal food there, kenalah terima hakikat. We also bought 2 pieces of bawal goreng (size half my palm) for 50 Baht each. 

Ms G bought quite a lot from the night market. Aku kesukaan tengok dia beria shopping. As for me? Cuma sehelai tshirt yang ada tulisan Hua Hin. Roh bershopping-mopping belum merasuk diri. 
This concept of night market memang smart. Atas tu adalah museum berkonsep ala rumah. We didn't go up to have a look though sebab masa ni mata sudah melirik2 plastik di tangan. Fokus sudah lari. L to the Par. Aku adalah berpuasa without sahur, harap faham. Ni statement P to the Yo.




Actually selalu ada angan2 mau gambar motor with Thai's plate number. Ntah kenapa tapi syukur, sudah termakbul. 
The stall to my left side sells varieties of postcards & stuffs related to Hua Hin. 
Unfortunately the brilliant Miss Err didn't buy anything there. Not even a single postcard nor a piece of fridge magnet that represent Hua Hin. Jangan cakap untuk orang, untuk collection diri sendiri pun ndak da. Sampai rumah baru lah menyesal itu, menyesal ini. Ada perasaan mau bang kepala on the wall. Hampagas betul! 

We decided to just walk back to our hostel. Boleh cuci mata tengok pekan Hua Hin di malam hari. Masa tu baru nampak the tourism centre where all the minivans from Bangkok (final destination Hua Hin) make their stop. It situated just in front of a temple. But please don't ask the temple's name. 

Pastu on the way, suddenly nampak a cafe that we frequented everytime we travel (statement bingai lupa diri). Opposite the road. As if both thinking the same thing terus berlumba mau lintas jalan to get to the cafe. Dan2 lupa diri; lupa niat murni yang mau consume only plain water. Pfft!
Truth is we never bother to lepak at this coffee shop at our hometown. But that feeling jadi lain macam whenever this shop came into our sight during traveling. Terkinja gedik ntah apa special cafe ni. Told u, statement minta penampar!
After membasah tekak & tumpang aircond kedai, kami pun continue journey balik hotel. Which is just 5 mins walking distance from the night market. Hua Hin sumpah panas walau di malam hari. Ndak sedar peluh menitik2 sampai belakang baju basah. 
Syukur alhamdulillah! Finally, craving fixed! Ini lah paling dinanti. Bought this from a famous stall at the night market. Yo'oh famous, just because stall tu ada gantung few pics of celebrities buying from them...terus conclusion ni mesti sedap sebab famous. 
And!! Oppa Mango tu sangat handsome. Gagah perkasa. No pic taken sebab Omma ada bersama. Sila behave. Tapi regret gila kenapa ndak beranikan jak diri untuk snap pic with him. Kan? Control sangat lubang hidung, padan muka. Balik bilik, refreshed & time to feast the hungry tummy. Sengaja makan mango sticky rice ni lambat2 sebab mau menikmati kununnya. Nikmat gila! Alhamdulillah.

Malam tu tidur awal sebab schedule the next adalah pack. Tapi ndak dapat lena sangat sebab ada lagu tambahan from the roommate. Ahaks. Penat sungguh si kawan. 

eryantierdabdulkarim

Categories: , , , ,

20 hollered!:

DJ said...

motif ko nak beroppa, ajussi, anyeong bagai kat bumi ongbak pehal?ko lupa kah?di mana bumi ku pijak, di situ langit ku junjung...gitu kang bang nasir ko tau?hahahaha

ah rugi tak ambek gambar oppa manga okeh....sambil makan mangga, sambil tgk muka diaaa...baruuu layan!

Bibie Karim said...

Orang kata asal usul jangan dilupa. Aku xnak lupa diri, kena ingat di mana berasal. Muntah jelah statement lupa diri tahap kronik ni. Bang Nasir pun no komen.

Oppa Mango memang hensem. Aku rasa laku mango tu sebab dia yang jual. Mak dia dah exploitasi kehenseman dia. Hangan jelah nak layan gambar dia, aku extra pemalu malam tu.

mrs.smile said...

hahaha mrs pun ada soalan yang sama macam DJ hihi
last picture soo tempting!

zila@akulovetravel said...

kalo ke thailand wajib try pulut mangga dan pulut ayam!!! Pulut mangga tu presentation dia menarik...slupppp..

Mie said...

Terliur Bie tengok pulut mangga tu... Ada juga kaitan rupanya penjual dengan makanan yang dijual... marketing strategy...

Bibie Karim said...

Soalan pasal lupa tanah dipijak tu MS? Hahaha. Macam tulah orang xde kampung. Mengaku kampung orang lain as kampung sendiri. Tengok gambar pulut mangga tu terus rasa macam eh nak makan sekarang, mana nak cariiii.

Bibie Karim said...

Menarik kan. Suka tengok Oppa tu kepal2 pulut hahaha mata melilau cuci mata sebersihnya. Ala xdan try pulut ayam. Almaklum pegi bulan puasa, banyak resto halal tutup specially yang dekat masjid kat Bangkok tu.

Bibie Karim said...

Saya tengok pun terus terliur. Huhu mana nak cekup kat KK ni ntah. Memang strategy business Mie. Specially untuk orang macam saya, kalau yang menjual tu hensem...laju je gi tengok apa dia jual. Xbeli, dapat cuci mata pun jadi.

Lady Dreamer said...

Aku pantang kalo ada cerita pasal org hensem ni, geram jer nak tengok, lain kali ambik curi2 Bie, hehe.. (statement gedik keluar)

Muhammad Khairuddin Lim said...

Hua Hin...belum pernah sampai....mest best kan....INSYALLAH, biar saya tergoda dengan rekomen dan tulisan BB dahulu...menunggu entri seterusnya.

Farikica said...

Ranum btl mangga tu..awat x belik fm kt hua hin? Haha..I pnh jd gitu masa kt bangkok... excited sngt masok Madamme Tussauds smpai lupa nk ke hrc belik t shirt..buleh gitu?
Bibie nk ke istanbul yer?

Bibie Karim said...

Aku paling xreti snap curi2 ah...selalu memang akan obvious gila. Subjek akan notis apa aku bakal buat. Haha. Mari gedik bersama.

Jari Manis said...

ahahaah...apa yg di pikir sampai terlupa nk beli FM buat diri sendiri tuh
wahh..siang malam panas eh..org sana kulitnya mesti sawa matang cam JM je kan sbb panas!!!
ahahah...kagu tambahan ..rentak dangdut ke..matilah kalau dia dgr

Bibie Karim said...

Insha Allah one day sampai. Hihi. Tapi jeles Abg MKL dah sampai Guilin. Bb xreti nak rekomen orang ni, bahasa sure ke laut haha.

Bibie Karim said...

Memang ranum, manis lak tu. Kena sangat ngan pulut tu pula...ish duk teringat dah ni.

Xtau pasal apa terlupa. Walhal duk pegang saje fm Hua Hin kat night market tu. Kat Santorini Park beli pula. Pelik betul.

Bibie Karim said...

Duk fikir nak balik bilik cepat & soru. Perut dah bergurindam JM. Seharian x makan, sahur pun terlepas. Orang sana sawo matang tapi ada juga yang putih melepak. Xtau bila Bangkok ni sejuk tapi ada gak orang kata, ada musim tertentu negara tu sejuk. Pasal tu ada ladang sunflower kot.

Lagu rock semua keluar tapi memang kelakar. Sampai sekarang kitorang gelak bila duk ungkit balik.

zila@akulovetravel said...

musim sejuk tu bln nov - jan. Sayapun angan2 nak tgk sunflower field tu :)

Bibie Karim said...

Thanks Zila for the info. Ha dah boleh plan another trip ke Thailand pasni. Baca blog Nani @ PenceritaMaya, diorang buat day trip je gi sunflower field tu. Insha Allah, tiba masa angan2 akan jadi realiti kan Zila.

Miss Nazla said...

Meronta ronta nak tahu rupa Oppa Mango tu. Ishhhh! Cuci mata sorang sorang tak mahu share dengan kami yang lain. Well bahagian teringin minum Starbucks tu mmg betul. Dulu pernah pergi Ho Chi Minh meronta ronta nak nasi goreng paprik ayam. Dapat juga lah. Way pricey of course.

Bibie Karim said...

Xpelah kitorang dah tolong wakilkan ko untuk cuci mata tengok Oppa Mango tu hahaha. Pelik benor kan perangai bila travel ni. Ntah pape jelah yang nak dibaham.

Copyright © My Life, My Thoughts, My Dreams | Powered by Blogger

Design by Anders Noren | Blogger Theme by NewBloggerThemes.com | BTheme.net      Up ↑