5 September 2014

Land of Ong Bak Day 2 - Swiss Sheep Farm, Cha Am

Assalamualaikum. สวัสดี!

Punyalah lemau sekarang ni. Macam semua benda pun malas mau buat. Huhu. Next week akan start new semester. It means akan mula perasan-busy with work lah lepas tu. Kunun lah busy kan.

By the way, ni sambungan entry lepas (here). Saja simpan lama2 cerita trip Ong Bak ni sebab belum ada mood untuk membentang. Gitu ah alasan. 

Plan untuk terjah sini memang disekali-combo kan sama Santorini Park. These 2 places are in the same vicinity. They are located opposite each other; dipisahkan oleh super lebar 6-lanes highway road. Yang segala saiz lori gajah berlimpasan. Memang tabah siapa melintas jalan tu. Haritu ada aku baca blogger(s) yang meredah highway tu TAPI maaflah aku lupa sudah mana aku kutip cerita tu.

So yeah mari continue cerita 2nd day kami di tanah Ong Bak. Terima jaklah hakikat ke-slow-an perjalanan aku kali ni. And aku akan kurang membebel for this entry. 

Sila layan gambar sebab mau kejar masa untuk layan my latest Kdrama. Secret Hotel. Yoo In Na adalah kechentaan aku, ever since I watched her in Queen In-Hyun's Man. Super schomel!

30 June 2014
Cha Am

Opening Hour: 1000-1900 (Mon-Fri), 0900-1900 (Sat-Sun)
Entrance Fee: 120 Baht + 60 Baht (leaves to feed the sheep)
Signboard for ladies & gentlemen adalah comel. Seingat aku memang ada snap gambar tapi masa godek folder Bangkok tadi, nan hado gambar tu aku jumpa. Ciss!
Phone booth sudah ada aura Europe...tapi background adalah hancur. It could have been surreal if the hill at the back is covered with something that look like snow. Anganan kunun mau berfeeling di Swiss. Over gila request si Err.
Corak English Rose macam ni always remind me of the bestie; Ms Ernie. Always!
Time to feed the sheep. I have a soft spot in my heart for animals. Seeing them in this condition simply breaks my heart. Macam kurang makan. Nampak jak orang datang bawa rumput, semua pun berebut. Sudahlah kawasan ni panas betul, I assumed semua pun dehydrated. 
A bit geram with that guy behind me (white t-shirt). Boleh dia main acah2 bagi rumput sama anak biri2 tu. Walhal 'budak' tu sudah kejar dia ke hulu ke hilir. Maksud, 'budak' tu memang tengah lapar lah kan. 
See? Sampai pijak memijak. 
Apparently the grasses memang ndak cukup for all. Banyak rumput mati pun, even diorang binatang they know it's not healthy for their diet. 
The anak bebiri. Nampak lapar sangat whoever yang bawa rumput, diorang akan kejar. But they are more interested in carrot actually. Siapa bawa carrot, memang kirim salam jaklah yang bawa rumput. Diorang ndak pandang.
Roundabout comel. 
Hall of frames-hanging-on-a-tree. Yang posing tu, memang seumur tripping diva retarded. 
Salang-salang-salang. Manh-eun salang!
Praise be to The Almighty. Another wishlist ticked. 
Tempat ni ndak besar mana pun. Kalau jalan santai macam kami, sambil stop ambil gambar bagai...pun ndak kan ambil masa sampai 2 jam. Mula tu plan mau tengok how this place looks like at night. Tapi Ahjussi bagi kami masa until 6pm jak. Wah rupanya ada limit. 

Nevermind that, dapat menjejak kaki di sini & berkasih sayang sama bebiri pun cukup bagus sudah. Pastu bila teringat yang aku puasa & it's nearly time for sungkai, automatik pantas langkah aku pi parking lot. 

Next mission is the night market. Our first night market in bumi Ong Bak gitu! Untuk sungkai, aku mau jamu perut with the famous traditional summer dessert in Thailand. Mango sticy rice a.k.a Khao Niaow Ma Muang (thanks google)! Ngek.

Memang paling mencabar puasa aku masa ni. Dengan ndak da sahur. Pastu 3 hours++ duduk dalam perut bus from Bangkok to Hua Hin. Siap menjejak Santorini Park & Swiss Sheep Farm dalam bahang panas melekit. Hmm rasakan lah, mau sangat kejar tiket murah kan Bie. But, it definitely one helluva experience for me. So yeah, no regret at all. Happy bertingkat2 ada.

eryantierdabdulkarim

Categories: , , ,

6 hollered!:

Jari Manis said...

cerah mata biat tgk picute ni cantik sangat..kalau x panas mcm tu boleh jalan santai2 kan..
Hamoi..pic frame tu..bukan main lagi dia eh hiksss..meh sini nk kiss sikit

DJ said...

ceria sungguh tmpat ni...nak pi gakkkk.....sobsss

Bibie Karim said...

Hihihi. Xtaulah bila tempat ni akan sejuk macam Swiss hahaha cakap macam pernah jejak ke sana kan.

Wah nak kiss gitu. Itu pose mengada namanye JM.

Bibie Karim said...

Cepat grab tix murah weii. Aku nak jejak ladang sunflower tu pula tapi tengok perjalanan macam ngeri je terus fikir 2x.

Farikica said...

comel btl tmpt ni..? apesal i x penah tau pong..? he..he.. tp memang kesian la tngk keadaan sheep tu.. patot letakla mika di padang ragut ke... air pon mika x sediakan...? u patot bagi suggestion kata management bibie..ha..ha..

Bibie Karim said...

Aah memang comel. Saya dapat tau pun lepas menggodek blog Lily. Pastu duk pm dia kat fb tanya itu ini hahaha. Demi nak menjejak. Kesian kan sheep tu semua. Air diorang letak kat 1 place je kot tapi memang bukan kat tempat kitorang gi tu. Hihi dah email diorang & hopefully diorang faham my points. Gitu kan bersungguh.

Copyright © My Life, My Thoughts, My Dreams | Powered by Blogger

Design by Anders Noren | Blogger Theme by NewBloggerThemes.com | BTheme.net      Up ↑