29 August 2014

Land of Ong Bak Day 2 - Santorini Park, Cha Am

Assalamualaikum. สวัสดี!

Sambungan dari sini. Wah semangat aku update trip Thailand ni kan. Sebab pergi cuma 4 hari tulah aku relax goyang kaki. Slowly update pun ndak da hal. Mereka2 yang bising suruh update cepat kunun mau buat reference nanti; lambat lagi mau berangkat. Hatta tiket pun belum beli. Ngek.

As said in my previous post, our attempt to get a cheap tuk tuk to Cha Am didn't go well. The tuk tuk driver was so degil he refused to give us discount. 1,200 Baht (~RM 120.00) for a one-way journey to Santorini Park, Cha Am from Hua Hin is totally unacceptable. Crazy lah! Sudahlah ada 2 tempat mau terjah.

How are we suppose to go to Swiss Sheep Farm from Santorini Park then? Jalan kaki? Kalau jalan raya tu jenis 2-lane; with less cars ndak apa juga. Ni sudahlah kena cross 3-lane roadway, terpaksa lagi bertarung nyawa sama segala lori saiz gajah yang berlimpasan. Fuh! Sorry lah ah Tuk Tuk Ahjussi Hirup-darah.

Kecewa sama kejadian yang hampir menjerut leher, we decided to look elsewhere. Crossed the road in front of our hotel...jalan ke depan. Pastu nampak this one SUV (lupa ambil gambar sebab excited) parked opposite the Hua Hin police station. A handsome middle-aged man approached us.

"Cha Am, how much?"
"900 Baht, return journey. Where u want to go?"
"Santorini Park & Swiss Sheep Farm. Return. No discount?"
"900 Baht. Both place. Ok."
"700 Baht. We take. We don't have much money. Please!"

Pastu aku buat muka ala Puss in Boots WALAU aku tau jauh panggang dari api. Pasrah jaklah Ahjussi tu kan. Muka ndak semengah ada hati mau ber-aegyo bagai.

"Hmmm...ok ok. 700 Baht. U go in now."

Wooohooooo! 700 Baht. Return journey Hua Hin - Cha Am. Siap covered 2 places lagi. Totally a bargain lah. Semengah ka ndak muka aku, janji sesi memujuk untuk dapat diskaun berjalan lancar. Yang penting Ahjussi tu adalah handsome. Sekian.

It took more or less than 1 hour to reached Santorini Park, Cha Am from Hua Hin town.

30 June 2014
Hua Hin
Bangunan bumbung merah depan tu is Hua Hin Police Station. And we got our ride in front of Hua Hin Collonade Mall. Just opposite the Police Station.
30 June 2014
Cha Am
The entrance to the park.
Admission fee is 50 Baht.
The entrance gate to the white-washed building. 
Pink is my color. Gitu. 
The background says it all. Badan aku sekarang memang macam dipam2. Sobs.
I've never been to the real Santorini, but from the pictures I saw in the internet...the buildings look like this. At least; if not exactly. Ambil feel dulu.
Couldn't help but to relate this with lavender. Erm bila impian mau jalan menyusuri ladang lavender jadi kenyataan, eh? Too many dreams lah Bie oii...ntah mana yang duluan mau dikasi jadi realiti. 
Instantly fall in love with the murals. So creative.
Reminded me of the scary sculptures at Gamcheon Village, Busan. Only this time, diorang guna sang Monyets. Makhluk di Busan tu aku ndak dapat tafsir apa.
Artsy patsy. I like! Would have been extra nice kalau diorang guna fresh flowers.
Us ladies just wanna have fun! Wishlist ticked, alhamdulillah. 
Ok, next destination would be Santorini, Greece perhaps? Insha Allah, amin amin.
We spent nearly 2 hours in here. Lepas tu, sangap tunggu Ahjussi handsome depan pintu masuk. Ahjussi ingatkan kami lama lagi dalam tu. Dia ndak tau kami ni punctual. Ngek! Kalau janji 1.5 hour, 10 minutes before tu kami sudah terpacak tunggu tau. 

Destinasi seterusnya...Swiss Sheep Farm! Yeah jumpa sheeps! As the bestie said, my favorite word it is. Only yang rapat jak tau my definition of sheep that I often used. 

eryantierdabdulkarim

Categories: , , ,

12 hollered!:

nana tron said...

Comeyynyaaa Santorini Park..love the white/purple building !
Eh apa bleh buat dalam tu..berganba ja ka ?
Ke ada games bleh main-main ?

Bibie Karim said...

Tu yang berangan ada kat Greece. Sedih. Tapi memang comel tempat ni. Minus the heat of course.

Bangunan tu semua kedai. Pastu ada haunted house gak kat sini. Trick Eye museum pun ada. Kalau malam lawa sebab ada merry-go-round which budak2 je yang seronok naik. Ada ferris wheel gak. Kitorang memang datang nak posing je hahaha. Dah lah pening tingtong sebab jauh sangat journey dari Bangkok aku rasa.

Mie said...

Memang cantik tempat ni Bie... berbaloi datang jauh-jauh....

Bibie Karim said...

Berbaloi sangat dekat 3 jam duk dalam minivan dari Bangkok tu. Lawa sangat tapi macam biasa, Thai panas giler. Haha. Cair segala bedak kat muka duk tenyeh kertas minyak je kerja nak tapis peluh.

syieda said...

Amboiiii gambo ko ni mmg mengundang resah aku la. Eh agak2 ada x hotel paling dekat kat sini? Sbb mcm x puas la dtg kejap jek.

Bibie Karim said...

Xyah resah sangat, ko dah sampai Oia & Fira pun huhuhu. Tempat ni xluas nak explore sangat so memang berbaloi dibuat tempat persinggahan je. Hihi.

DJ said...

Cun gler tmpt ni...tang pns xleh ckp pe la kan...tp plg aku suka kek tangga tuuu...eh ke tangga kek...hahaha!

Bibie Karim said...

Aah memang cun tapi panas tu kena letak tepi. Bertabah jelah. Kata nak feeling Santorini kan. Kek tangga pun ok gak. Aku nak panjat tapi kaki xckup cm. Haha. Kalau x boleh posing atas tu, kekonon jadi deco fondant. Cis sangat.

mrs.smile said...

cantik & kreatif gak...
bole masuk dalam list..bila nak gi pun tatau
padahal takde jauh mana dengan kampung halaman katanya hihi

Bibie Karim said...

Minus the heat. Hahaha duk ulang ayat yang sama. Sebab muka kering giler, siap sunburn bagai.

MS kampung kat Utara nun ke. Wah best lah, suka tengok view sepanjang jalan nak gi Utara tu. Xpe, next time insha Allah MS sampai tempat ni.

Jari Manis said...

1. Bie....120Baht bukan RM12 je ke ..1200 Baht baru RM120.00 ..ke JM Salah perkiraan..mahal tu kalau one-way journey to Santorini RM120.00...x nk lah pegi :-)
2.ahahah..lawak!...Ahjussi..hurmm..JM raa seperti Bie kat SEoul pulak..tapi RM70 still mahal kan for 1 hour drive tapi x perlah itu je harga yg leh dia bagi kan
3.mmg lawa view kat santorini park ni eh...x rugi lah pergi..ok2..boleh masuk dalam itie nanti hikss
4.Bie..ambil x no contact Ahjussi yg hensem tu..JM ni mmg layan klau yg hensem2 ni hahahah..matilah kena kutuk

Bibie Karim said...

1. Sibaik JM pointed out yang tu. Dah betulkan, mekaseh. Hihi xperasan kurang satu 0. Hahahaha. Tapi memang RM 120/way tu yang kitorang terus reject pakcik tu.

2. Bagi kitorang ok kot RM 70 tu sebab jauh nak gi park tu. Plus keta pun SUV, bera/c lagi. Keta tu muat sampai 7 orang, kalau gi ramai2 memang murah ah sharing.

3. Hihi memang lawa; minus panas je.

4. Xingat nak minta contact dia tapi rasanya memang akan jumpa dia kot kat sana. Hua Hin kecil je.

Copyright © My Life, My Thoughts, My Dreams | Powered by Blogger

Design by Anders Noren | Blogger Theme by NewBloggerThemes.com | BTheme.net      Up ↑