4 June 2014

Chasing Sakura Day 7 - Togetsukyo Bridge & Bamboo Forest, Arashiyama

Assalamualaikum. Konnichiwa.

Hari ketujuh kami di bumi Jepang. Lagi 2 hari punya cerita maka akan tamatlah entry Chasing Sakura ni. Bertema sangat. Sila rajin Bie...

In my previous post (here), aku ada tulis kami adalah sesat masuk kampung orang. Totally kenangan for us five. Bukan selalu kan given the chance untuk ada experience macam tu. Walau cumalah salah naik train, still there's lesson I learned from it. Kalau before ni peka sama information di signboards jak, after kejadian tu aku jadi extra extra peka with my surrounding. Every little things count. 

Disebabkan kejadian sesat tu, maka lebur impian untuk explore di Bamboo Forest & layan sunset di Togetsukyo Bridge. And sebab both places adalah antara highlight dalam itinerary aku, therefore kenalah pigi juga tempat ni the next day. Aku tengok itinerary kami haritu pun ndak berapa pack, memang sangat sempat untuk selit.
10 April 2014
Sparkling Dolphins Inn, Kyoto
Bangun awal supaya sempat breakfast sedap. Tu yang siap ada mushroom soup. Maggi adalah santapan berprestij kalau travel. 
Dari hostel, kami naik subway & stopped di Kyoto Station. As always, simpan anak gajah di locker room before we headed to our destination. Melunaskan frustration semalam. Ngek.

Ada kawan tanya direction to Bamboo Forest from the train station. So aku selitkan sekali lah info ni. Huraian bergambar gitu. 
Saga Arashiyama Station, Kyoto
Walk straight at pic #4 (bottom right). Until jumpa the house (refer pic below).
This house will be on the opposite road. Cross the road, turn left & walk straight. 
Turn right when u see this small shop selling variety of snacks & drinks.
p/s I forgot to snap pic of this gerai. So ini adalah gambar cilok dari blog DJ. Full credit to her. 
View rumah on the way from Saga Arashiyama Station to the Bamboo Forest.
Because it's pink, enough said.
Excited nampak bunga ni. Which aku assumed adalah wisteria. Terus verangan mau repeat Jepang semata wisteria tunnel & snow corridor. Ndak beragak kan anganan aku.
And kejadian bingai jadi lagi di awal pagi. On the way to the bamboo place, we met a group of Pinoys who were heading the same destination as ours. One of the guy told me diorang pun unsure which is the right route. So dalam berjalan tu, diorang sibuk tanya locals. Bahasa of courselah ayam & itik. 

Actually aku memang sudah yakin 100% route yang aku ambil tu akan bawa kami pi Bamboo Forest. Based on my research prior coming. And the day before tu pun aku sudah double check sama counter lady di booth yang jual day tour. Lagi triple confirmed bila map besar gajah depan train station tu tunjuk the clear route to the forest. 

Tapi aku jadi separa confident bila local cakap kena ikut jalan lagi satu. So kami pun patah balik pi Saga Arashiyama Station. But before we arrived at the station, aku bulatkan kata hati ikut jaklah map yang dalam kepala otak aku. Masa ni memang aku tunjuk degil tapi sempat doa dalam hati; janganlah sesat lagi. Group Pinoy tu gigih melambai2 panggil kami, siap kestau kami salah jalan. Aku buat macam ndak dengar. Instead of going back to the station, I took the right junction.

Seperti dijangka, 'map aku' betul. But because we took the right corner, we arrived at the junction that is nearer to Togetsukyo Bridge. Alang2 sudah dekat, we decided to go to the bridge first. Plan asal adalah Bamboo Forest ---> Tenryu-ji Temple ---> Togetsukyo Bridge. Tapi ndak apalah, memang kami sudah dalam area tu pun. Kali ni ndak risau sebab aku memang sudah familiar with the route. Berkat study guna orang kuning dalam google map berbulan before menjejak. Alhamdulillah.
Memang awal gila kami sampai. Kedai pun belum buka. 
Sinilah tempat anganan untuk layan sunset the day before...tapi rezeki nan hado so marilah puas hati dengan matahari pagi. 
Sakura-s! Menepati tema betul.
Masa ni budak lain lepak di bench near the bridge. Diorang malas sudah bersuperwalkertapaki. So aku pun jalan sendiri ke depan, explore apa yang ada di kawasan sekitar. Layan feeling gila tengok sakura berbackgroundkan sungai. 

Ikutkan hati mau jak aku bergayut & posing at each trees. Tapi bila ikutkan berat badan, niat segera dibuang ke sungai. Ada juga patah batang pokok ni ndak dapat menampung aku.
Kegiatan memetik bunga sakura untuk kasi jadi bookmark & souvenir berlaku secara berleluasa di sini. Sebab takut esok lusa ndak jumpa sudah sakura serendang ni di Kyoto & Osaka. 

Sudah puas layan sakura, aku joined diorang ni. Makaseh Ms H candid kami. 
And aktiviti memenyetkan sakura bermula. Khusyuk aku buat bisnes sendiri. Few close friends pesan bunga ni, so aku pun dengan besar hati menunaikan. Cuma si Belle punya jak aku belum pos. 

Sedang semua orang busy with their own activities, tiba2 aku dengar bunyi batu terseret. Rupanya si Tukang Ambil Gambar jatuh tergelincir di atas batuan kecil tu. Nasiblah ndak jatuh terus masuk sungai kan. Mau ketawa, aku rasa kesian tengok muka kawan tu gigih mau berdiri sambil balancekan badan. Ndak ketawa, rasa rugi sebab memang sumpah lucu. Kejam kan kawan kau ni Ms H. 
Ada hati mau merasa naik benda alah tu, tapi...macam rasa better Yen tu aku belanja beli KitKat banyak2. Dasar!

Heading to Tenryu-ji Temple. 
Niat aku mau tengok zen garden belakang temple ni. Tapi ahli lain macam ndak mau masuk, lagi pula masa tu sibuk cari washroom. Kalau masuk temple ni, akan ada jalan belakang yang direct masuk Bamboo Forest. But since kami ndak jadi masuk, so kami patah balik. And ikut jalan lagi satu. Refer jak signboard, berlambak di tepi jalan raya.


Bunga ni adalah sangat menarik perhatian! It's like a rose in a bouquet. Puas aku zoom camera untuk capture these flowers as pokok tu sangat tinggi. Bunga tu pula semua di bahagian atas jak.
Bila ada train yang akan melintas, automatic gate tu akan tutup. Siap bunyi ting-ting yang super comel. Kalau ada sistem begini di KK, aku rasa kejadian kereta dilanggar keretapi masa melintas railway memang ndak kan berlaku. 
Scenic train yang kami naik the day before.


Tengah syok layan bambu, suddenly jumpa cemetery area. Very the kemas lah.



Wishlist; checked!
This for me is daebak! Great combination of sakura & bamboo at one place. 
Sudah round lebih kurang di Arashiyama ni, we walked back to the train station. Aku sempat menyelit masuk poskad dalam postbox since the day before ndak sempat berfikir untuk cari postbox. 

From Saga Arashiyama Station, we took the train to our  next destination. Kali ni mau tengok torii gates yang super banyak bersusun. Yang ni kalau sesat juga, aku rasa memang patut duku kepala & smack down diri sendiri. 

Sebab tempat tu adalah super dekat sama train station; only a stone's throw away. Tapi yang tu nanti aku cerita next entry. Now masa untuk jamu perut. Lapaq!

eryantierdabdulkarim

Categories: , , , ,

16 hollered!:

DJ said...

Wah lagi 2 hari nk abes citer....aku kna tingkatkan smngat ni....aku ada 2 hari gk kot...sobsss....

Eh apesal aku x jupe pun kubur tu???sakan sgt tgk buluh aku nih...hehuuuu

Mie said...

Kalau kat negara maju ni, semuanya nampak cantik, menarik dan kemas...

Jari Manis said...

Bie sib baik x polow group pinoy tu kan klau x entah ke mana ipeginya. Ohhh dari signboard tren stesen tu bie ikut arah kanan ek kami ikut arah kiri tapi sama je jaraknya lebih kurang waktu balik baru lalu depan umah berpagar kayu dan ada bunga pasu bergantung tu. Siap bergambar kt depan umah tu :-)
Ruginya x sempat singgah kat area bridge tu view sgt cantik. Kira nya korang x berlama lama kt sana eh. Betul tu klau travel megi adalah peneman ketika lapar :-)

nana tron said...

rasa inspired tengok pot plants yang tergantung kat pagar/dinding rumah orang jepun tu...
rasa nak buat macam tu lah kat umah sendiri !

Bibie Karim said...

Lagi 2 hari punya cerita tapi ntah berapa parts pula baru habis cerita Jepang ni. Kawan aku dah bising sebab aku duk bertangguh hahaha. Jom lah kita bertabah ye.

Kubur tu masa mula2 nak masuk area buluh banyak2 tu. Aku mula tu ingat kawasan tempat diorang proses batang buluh yang dah uzur rupanya kubur.

Bibie Karim said...

Aah sebab diorang dah terlatih untuk jaga benda ni semua macam harta sendiri. Sampah pun susah nak jumpa kan. Huhu.

syieda said...

Weiii aku x boley tahan la nak nunggu ko abis entry jepun ni! Aku nengok2 gambo je dulu....tapi aku nak tanya lah...yg ko jln sorang2 tuh nengok sakura-san berlatar belakangkan sungai tuh...ko tgh muhasabah diri kew?? Hahaha (eh..nampak sgt x aku dah terbaca entry ni?)

BIBIE KARIM said...

Memang lawa Na! Aku tunjuk kat mak aku pun dia excited. Exterior deko ruma kat sana memang simple tapi lawa. Ko buatlah!! Mesti feel Jepang ala2.

BIBIE KARIM said...

Memang masa tu jiwa kental gila xnak ikut diorang. Masa diorang panggil tu, budak2 lain pun dah macam confused. Pastu ikut halfway, Bb rasa mcm dah xbetul je. So better ikut map yang dah memang familiar. Ikut kanan tu lagi dekat sebenarnya JM. Kiri tu dekat kalau nak gi bridge.

Area bridge memang lawa. Tu yang verangan nak melayan sunset kat sana. Huhuhu. Maggi kena ada sebab kat KK ni payah nak cari Brahims. Sedih je.

BIBIE KARIM said...

Nengok la gambar sebab aku tau nanti ko meroyan nak tambah list dalam iti kan. Hahaha.

Yang tu di awal pagi kena layan mood pagi ceria nampak sakura. Tu yang jalan sorang sebab yang lain dah malas nak jalan ke depan, gravel lak tu. So aku jelah yang tolong tengok sakura banyak2 tepi sungai. Lawa woooo siap ada bunyi air menderu tau.

Farikica said...

Laaa..camno leh sesat tu? Hahaha... tp sesat ni lah yg mnjdi kenangan kan, bila diingt balik.. mmg penuh sakura aje ya bila pergi musim bunga kan... cntik! X naik romantik tren bibi?

BIBIE KARIM said...

Sesat sebab ingatkan dah master train station kat sana hahaha. Walau bukan minah bunga tapi bila nampak sakura & tulips sana sini, teruja gila gak.

PM said...

gambar ke-11 dari atas tu paling lawo.

* gigih kira gambar dari atas ke bawah. hehe

BIBIE KARIM said...

Memang gigih kira susunan gambar. Berusaha tu ntah brapa take nak dapat shot yang diidam. Tq tq.

mrs.smile said...

Homai cantik-cantiknya gambar!
bekenan sungguh dengan decoration nak masuk ke rumah tu, simple cute dan cantik!
sasape yang travel tak bawa megi memang tak menepati syarat travel :P

BIBIE KARIM said...

Area Arashiyama ni memang cantik2 MS. Kalau ada rezeki repeat ke Jepang, nak try bermalam area ni pula. Hihi megi tu kira macam main menu dah kan.

Copyright © My Life, My Thoughts, My Dreams | Powered by Blogger

Design by Anders Noren | Blogger Theme by NewBloggerThemes.com | BTheme.net      Up ↑