28 November 2013

CutiCuti: Macau Part 4

Assalamualaikum. 你好

Previous post (here). 


Sebelum cerita Macau bertambah2 basi, moh leh kita continue where I last stopped. Dari Cotai Island we took the shuttle bus back to the ferry terminal. Pastu naik another shuttle bus heading to MGM Macau building.

In one of Astro-AirAsia programme; Destinasi Cinta...Sazzy Falak & her husband was sponsored to Macau. And they went to MGM where the lobby is full with butterflies. At first, main purpose we went there was to watch for ourselves the many colourful butterflies. Aku kan suka rama2 ni. 
Sekali sampai, harapan rama2 terus ke laut. Turned out the management decorated the lobby with different theme for every season. But aku ndak kecewa lama sebab theme kali ni pun memang lawa gila. Macam berada dalam lautan dalam gitu.
In real life...jangan harap aku akan jejak dasar laut! Hatta masuk sungai air baru paras dada pun aku sudah semput & panik. Lagi sedalam2 laut kan. Hentikan jak untuk bawa aku snorkelling, let alone diving. Berenang yang paling basic pun aku ndak kan mau. Gaya bebas? Naaahhh! Confirm akan jadi saksi agung aku terkapar minta nyawa. 

Nemo's friends. Comel jak semua ikan2 ni. Besar pula tu. 
Siap ada coral reefs...schools of fishes...rumpai laut lagi. Ada bubbles. Memang feeling dasar lautan sangat.
Sungguh kreatif. 
After MGM, we took the bus back to the ferry terminal. And hopped on a shuttle bus heading for The Sands Hotel. Tujuan utama untuk visit The Fisherman's Wharf; located just opposite the hotel. 


The Coliseum, first spot upon entering. Running Man ada buat sini dulu. Lee Dong Wook was one of the guest. Yang ni aku snap dari luar jak, cannot enter the area unless ada show or event. 
One of my favourite at the wharf. Colourful buildings always cheered me up.
Walau sekejap berhujan sekejap berpanas, kulit aku yang sensitif laju jak menggelap. And oily somemore. Apalah nasib.

Angin sudah start mengganas, hence we ditched the idea to walk farther & stroll around the wharf. Di huuuuujung sana lagi banyak kedai & restoran. Filming locations for Running Man! Each area ada theme sendiri (based on architectures/landmarks of few countries). Nampak buildings ala Amsterdam style rindu terus menggamit hati. Gitu kan poyo.
Banyak games dalam kawasan ni, tapi nampak macam dull. Most of it pun macam ndak beroperasi jak. Perhaps it's true, orang datang Macau either for the UNESCO Sites or the casinos only. Hence explained keadaan theme park yang macam bukan park ni. Ka sebab kami datang silap hari? 
Replicate building of those temples in Beijing I reckoned. This located just next to the ferry terminal. 
Shopping mall that resembles the famous Water Cube (National Aquatic Center) in Beijing. 
At last boleh nampak Macau Bridge. Angin makin kuat, pastu start drizzling juga. Jadi marilah kita bergerak ke terminal. We have like an hour before departure.  Plan untuk spend more time at the wharf terbantut sebab risau terkandas kalau tiba2 hujan lebat. 
Process check-in & departure berjalan lancar. Tapi subhanallah super ramai umat dalam terminal ni. Ada yang baru mau beli tiket, ada yang tiket cancel yadda yadda. Aku ikut pening. Masa ni perut start menyanyi but Bunda said its better not to get the stomach full prior getting on board. She's right! Always is. Nasib aku mendengar kata kan. Kalau ndak...berhambur2lah kejadian.
We opted for first class seats. Tu pun sebab economy class sold out. Erk! Again, sangat bersyukur aku menurut perintah Bunda, biar mahal asal ndak berhuyung hayang tengah lautan. Duduk first class ndak rasa sangat dilambung gelombang. I chose to sit near the window. 
Nightmare began merely ten minutes after we departed from Macau. Ferry started to swagged & bounced. Thing got worst when the lady behind me started making the 'bluek' sound. Endlessly. Pastu followed by the smell of vomit. Ah sudah. Aku pantang dengar bunyi & terhidu bau2an ni. Bunda can't sleep either because she had to take care of her ferry-ride-phobia daughter. Apa pun kejadian, aku tetap minta dilayan macam princess kan. Sadis betul keadaan. Sapu minyak kapak berulang kali di hidung to get rid of the nauseous. Failed! Sebab aku pun ikut menyumbang bau2an. I barfed more than three times. Enough said. 

Yang buat aku impressed, albeit having to deal with the rough sea we managed to arrived Hong Kong on time. Exactly one hour ride! Indeed it's a challenging one hour; at least for me. Mencabar kepeningan & kemualan ok! Salute sama captain & the crews. They handled the turbulence pretty well; sangat pro gitu. Melayan Bunda who repeatedly requested for more plastik bags. Ngek! Sampai Hong Kong tengok jalan raya basah. Sah lah hujan lebat juga di sana, just like in Macau. No wonder the super huyung hayang. 

Truly one helluva ferry experience for moi! And now aku berfikir baaaaanyak kali untuk merasa another ferry ride. Short cruise would be fine...but ferry ride yang berjam2? Fuh, perlu masa to weigh the pros & cons. Sekian.

eryantierdabdulkarim

Categories: , , ,

14 hollered!:

DJ said...

hehehe sama la ngn sy pun tak suka aktiviti air ni...berenang ke, snorkeling or diving!rimas dan lemas!hahaha kalo nak tgk ikan, boleh pergi aquaria jeee...hahaha

adoiyai takleh bayang duk dalam ferry dalam keadaan ribut tuh..kami yg tak ribut pun boleh mabuk, pening2...hohoho

Farikica said...

Hi bibie... what a story.. x berkelip I baca story ferry ride tu..ha..ha.. was it really that bad or was it because u personally had motion sickness? Anyway, ada mcm ferry ride ke langkawi x keadaannya?

BIBIE KARIM said...

Hahaha alasan rimas & lemas tu yang best. Betul kan, nak tengok ikan gi jelah Aquaria. Xyah snorkeling bagai. Ni ayat orang memang fobia berenang & aktiviti seumpamanya.

Sibaik amik feri awal. Sebab feri lepas2 tu semua melantun xhengat. Ada few yang kitorg jumpa share stories masa nak boarding balik Msia. Xlarat ah DJ, saya berkawan baik ngan pelestik masa tu.

BIBIE KARIM said...

Huahhhh rasa nak pengsan time tu sibaik ngan my mom. Kalau solo, memang xdapat imagine. Feri tu melantun tinggi & since kitorang kat deck atas pun boleh rasa so my mom said it was quite bad. Captain pun berapa kali announce pasal turbulence tu. Dahlah memang ada motion sickness, double triple haru tu.

Xdapat nak compare ngan Langkawi sebab last time naik feri ke sana in
1994. Tu pun aman damai je sebab amik the earliest ferry.

SuRayA^i. said...

omg knp sume bangunan kt macau ni cantik2??
trase nk pegi tgk gamba2 ni semua! hahahaha~

BIBIE KARIM said...

Memang cantik2. Kaedah nak attract tourist untuk masuk, specially the gamblers lah.

For people like us, cuci mata lah kan. Gi lah Sue, jalan2 tengok buildings. And ambik kesempatan naik shuttle bus free.

mrs.smile said...

bangunannya semua cantik2 dan sangat kreatif! mesti bibie pengemar RM nie sampai ingat filming location diorang kan

kalau ms dalam feri tu mau dah berhambur semua keluar...

BIBIE KARIM said...

Hihi memang penggemar sangat2. Kalau boleh semua locations RM pernah jejak, saya nak gi.

Memang berhambur semua...sibaik xmakan banyak before boarding tu.

radin fadli said...

Argh banyak tempat tak sempat pergi rupanya dekat MAcau ni. Sebenarnya saya pergi ke Hong Kong, Macau cuma side trip but still sedih betul hurmmm

BIBIE KARIM said...

Saya pun xsempat nak cover semua kat Macau. Nak gi meredah area meriam belakang ruin tu pun xsempat sebab hujan lebat.

Repeat visit perhaps? Hahaha.

syieda said...

Bestnya dpt g wharf tu. Aritu x sempat nak g sbb hujan...

BIBIE KARIM said...

Best tapi xlarat dah nak jalan sampai hujung...awan pun macam dah gelap sangat petanda bakal hujan lebat. Angin pun too strong.

Syieda balik lah Msia cepat...xlarat jeles tengok u kat Santorinni. Huah!

Time Traveller said...

Woww.. hiasan dalam bangunan tu nampak macam gula2 jer.. hahahaa.. sweet jer :P

Memang tension.. kalau dgr or bau orng lain buweekkk.. tak pasal2 terikut jejak lak :P hahahhaa...

BIBIE KARIM said...

Memang sweet. Semua pun kaca, lawa gil. Kreatif somemore.

Kan...masa tu dapat tahan lagi tapi dah dengar bunyi, tambah ada bau pula haruslah menjejak langkah.

Copyright © My Life, My Thoughts, My Dreams | Powered by Blogger

Design by Anders Noren | Blogger Theme by NewBloggerThemes.com | BTheme.net      Up ↑