6 October 2018

Victoria Day 4 : Koala Conservation Centre, Phillip Island

Assalamualaikum. G'Day Mate.

Previous post (here).

29 July 2015
Phillip Island

So lepas tengok kanggaru, wallabies & segala saudara mara...we proceeded to go see the super sleepy creature. None other than the Koalas of course. Mission kali ni adalah untuk cari seberapa banyak koala yang ada dalam this park. I forgot how many of them in there but yeah. we accomplished the mission! Yeay!

Entrance fee is AUD 13 (adult) & AUD 6.50 (child).
#1 Where the cafe & ticketing booth is located. Mau masuk dalam bushland pun memang via this building
#2 Ada kiosk jual souvenir juga. We didn't buy any. Tourist trap kata kami. 
#3 Misi bermula. 
#4 Easy peasy to spot this one as it slept on the lowest branch
#5 Main peek-a-boo pula kan. Siok Koala ni, badan besar pun selesa tidur atas dahan. Satu kedudukan statik pula tu.
#6 Hambek! Explanation from the Koalas. Siap printed on plaque. Low energy diet ok. Tu yang badan segebu-gebu alam sebab super slow metabolism. 
#7 Nun di atas sana. Nasiblah camera boleh super zoom. Nampaklah seketul macam parabola. Mau tengok diorang ni aktif, boleh lah datang time sunset. Insha Allah chances tinggi lah kot.
#8 Spotted another one
#9 Baca & hadamkan. Therefore, sila jangan galak panggil Koala (whats more yang tengah tidur). 
#10 This one here bijak pilih dahan as the big trunk dikasi jadi tempat lepak bontot nan bulat.
Nothing else to do at this centre actually. Other than mengira bilangan koala yang ada. Ada wallabies & colorful native birds but we only spotted the bird; no wallabies. Ndak palah sudah tengok di Wildlife Park pun kan.

Anyway,entrance fee yang kita bayar tu diorang guna untuk koala-koala ni juga. Kiranya sambil tengok koala, sambil 'menyumbang' untuk conservation diorang juga. Which is a good thing if u ask me. Ndak rasa membazir pun. Masuk dalam ni pun super tenang. Dengar kicauan burung and suara kami discuss pasal life pattern si Koala...mampu? 

After habis mengira koala, we quickly made our way out from the conservation centre. Hari ni memang kena laju & pantas & cepat semua. Mengejar masa sebab mau naik ferry pi Queenscliff petang tu. Tertinggal kalu, memang nangis tiada ketepian masing-masing. Memang tiada ampun sebab tiket ferry sudah beli prior the trip. 

But before keluar dari Phillip Island, kami melepas gian pi A Maze'N Thing. Tapi ndak masuk pun as ticket adalah super mahal. Each attraction (houses) kena beli separate ticket. Eh haruslah niat mau masuk dibatal serta merta. Tiket kalau takat belas-belas RM ndak apa lah kan. Still, membazir lah bagi kami. Bukan ada mau dibuat sangat pun dalam tu (ayat sedapkan hati). 

#11 Ambil lah gambar ni. Kira macam pencukup syarat. Air pili tu memang mengalir sepanjang masa. Untuk tarikan lah kiranya juga. Kuning sudah air tu, bawa-bawalah tukar oii. 
#12 Some outside games which we didn't even come near. Snap gambar dari jauh sajo.
Tengok koala sudah, berangan masuk A Maze'N Thing sudah...so marilah kita membawa diri keluar dari Phillip Island sebelum masa terus berlalu.

Next activity, mau tengok colorful bath boxes by the beach sebelum naik ferry. Kali ni si Err masih tukang pandu berhemah. Sebenarnya ndak kisah pun kena drive sebab jalan raya sana super safe, and super well organized. Mau memecut pun takut sebab ada polis traffic dalam kereta. Ngeks. 

So until next entry, wassalam.

p/s Sebenarnya ndak sabar mau start entry China (2016 trip). Sebab sudah ramai email tanya itinerary & macam-macam jenis soalan pasal China. Walhal tu first time aku menjejak kan. Insha Allah, tiada aral sebelum habis 2018 lah aku start intro China. Baru intro...sila bertabah.

eryantierdabdulkarim

3 October 2018

Budget Travel to Korea - Freelance / Personal Tourist Guide

Assalamualaikum. 안녕!

GROUND ARRANGEMENT 

Private tour guide in South Korea (personally guide by Yours Truly!). 

Kawan-kawan duk tanya, dah tukar profession ke? Why not kan? Dah alang-alang jatuh chenta ngan South Korea, dah alang-alang declared Second Kampong. 

Autumn is approaching. The best time to witness leaves turning colors yellow to orangey to red is during the peak foliage. End of October to mid November. I kid u not, view adalah super cantik super awesome! One of my favourite season apart from winter.

As I'm currently staying here in Seoul, any date would be great. Yang dah beli tiket, and still pening on how to arrange your itinerary...well, PENING no more please! I'll arrange everything for u. 

Drop me a comment or email or Whatsapp me at 6013802 5272 for more details. 

Ppalli ppalli! U sure don't wanna miss this opportunity.

Terms & conditions apply. 

EXCLUDED: Return flight. Travel Insurance. Meals. Personal Expenses.

Kalau nak tanya pakej selain autumn trip pun boleh! Any seasons. Or nak pergi other than places mentioned in the picture, pun boleh! Or nak panjangkan waktu sebab 5 hari tu macam kejap giler...pun boleh! Or nak daily guide je...pun boleh! 

Janji...pape hal, roger aku.

Sila sila, cepat cepat contact aku.

Whatsapp : 6013-802 5272
Email : eryantiekarim@gmail.com

eryantierdabdulkarim

1 October 2018

Victoria Day 4 : Phillip Island Wildlife Park

Assalamualaikum. G'Day Mate!

Alhamdulillah, tamatlah sudah entries for Day 3- Melbourne Trip. Previous entry (here). Haraplah semakin rajin membebel di sini. Sekarang ni masa bukan penghalang sebenarnya tapi more to penyakit M. Ingatkanlah bila jaduh dari tanah tumpah darah, penyakit ni tertinggal di sana. Rupanya, melekat abadi! Parah betul.

Anyway, lets continue with our Day 4 activities. 

29 July 2015
Cowes, Phillip Island

We stayed at a motel in Cowes; situated just two minutes walking to the Cowes Jetty. Cowes is the main township on Phillip Island. Main reason I chose this motel was that we could enjoy a morning walk to the jetty. Although we woke up on time &- had everything ready ahead of schedule; we dropped the idea to walk & chose to drive instead. Jimat masa (and tenaga). So much of my angan-angan for a morning exercise, yes?
#1 Cowes Jetty
No special reason on visiting this jetty. We just wanna kill time while waiting for the Wildlife Park to open at 10am. Sambil tu bolehlah cuci mata tengok laut awal pagi, tenangkan jiwa yang memang sedia tenang. Kalau datang on New Year's eve, bolehlah layan bunga api. Ni datang tengah tahun, layan bunyi ombak & kicauan burung sajalah mampu.
#2 Tengok laut memang automatik hati tenang
#3  Smart birds aligned in front of me so I can take picture of them
#4 Golden Cypress trees lining along the Thompson Avenue; the town's main road. I wonder how this road looks like during autumn
Phillip Island Wildlife Park

We drove to the Wildlife Park 10 minutes before it opens. Sebab kiasu mau masuk duluan dari yang lain, supaya boleh ambil gambar without extra model. 

Admission fee is AUD 19.00 for adults. And that came with one bag of kangaroo food for each one of us. If the free bag isn't enough, u can always buy more. Sold at 50 cents per bag.
#5 Which way to go first
#6 Ok, Wallaby it is
#7 Super cute! I can't help but to kept calling them. Tapi nan hado dilayan
#8 And two is better than one; always
#9 Rupanya ada taktik memanggil. Seiring panggilan, u have to show them u brought food as well
That one over there, memang endlessly membontot aku. Half of the kibbles was eaten by him/her. 
#10 U will do anything to get my attention, yes? Including bagi pose spastic macam ni. 
#11 Missing the children at home while feeding this one

#12 Thank u sister; s/he said
#13 Always the most arrogance. The Black Swan. . 
We saw her while crossing the bridge on our way to see the koalas. Mula-mula, tenang jak dia berenang with her friends. Sekali nampak kami, terus sibuk mengepak-ngepak dalam air tu. Sungguh benar teori itu kan, black swan memang bangga lebih. Over tau.

Sebenarnya sudah set mind awal-awal, chances for us to see a not-sleeping koala is pretty low. Like, seriously very very thin! They sleep more than 20 hours a day. Blame them not for that's their lifestyle. They sleep most of the day & only wake up occasionally to move around or interact with other koalas. They wake up at night only to eat! They explore trees in order to search for the right leaves to eat. And yes, they only feed on eucalyptus. Very high in fibre, and super low calories. Siapa agak-agak mau diet boleh cuba daun ni. But jangan terkejut kalau jadi macam koala. Montel semangkuk.
#14 This is what u will become if u practice the Koala's diet
#15 Human, I sleep in the most swag position ya'll. And I don't pose for the camera like 'normal' animal. 
#16 Apparently; this always-sleepy creature just did not give a damn to our loud voices. Just focus on conserving your body energy darling. 
# Ok I gave up. Tidurlah sepuasnya wahai koala ku sayang.
Kecewa sama si Koala, marilah kita pi farther inside. Limpas few cages that house different other wildlife such as bats, owls, lizards, snakes etc. And of course I didn't take any pictures of them because I could see them in Malaysia (if I go to the zoo that is).

Saw a mob of kangaroos at the back of the park. Ke dalam-dalam sikit, area hutan. Pastu 3 wanita jelita gigih memanggil-manggil. And 2 of them responded. Punyalah excited tengok diorang datang melompat toing toing towards us. Lupa ambil video sebab excited terlebih. 
# Silalah cepat mengudap sebelum si Hitam Menawan itu ambil alih
Ntah dari mana muncul, kedatangan anda meninggikan degupan jantung lah wahai Cik Swan. I have pretty horrid past experience with goose. I know u're a swan but still...u both came from the same family. Ugh!
# Posing buat-buat usha tangan Ms H nampaknya awak Cik Kangaroo. Kecewa kah tiada kibbles di situ
# The Jemahs; minus two
Lepas ronda lebih kurang, off we went to our next destination. Hari ni kena pulun habis semua aktiviti yang supposedly done the day before. Adoilah drama ndak habis-habis. Belum pernah lagi ada no-drama trip sama diorang ni so far. Tapi bagi aku, that's the most valuable part. Paling-paling mahu disimpan kemas dalam kotak memori. Kalau tiada drama, macam ndak best pula trip tu kan. Lagipun, tu juga salah satu cara kami untuk lebih rapat & kenal each other's unique characters. 

Hakikatnya, kau akan lebih tahu true colors someone tu if u've travel together. Yang kami ni, sudah travel more than 3 times together. Haruslah terlebih kenal masam manis masing-masing. Eh terlebih luah pula ending entry kali ni kan. Anyway, these are the people I will keep for life. Kau kasi gunung emas pun aku ndak mau trade. Gitu ayat. Sekali baru bentang sepeti emas, sudah kau lupa diri sana kan Bie. 

So, where we're to next? To see more of those always-sleeping creature. Walhal ndak kena layan, tapi gigih mau pi jumpa kan. Ok next akan involve aktiviti mencari koala dalam hutan. There's mission to accomplish gitu. Poyo ayat. Maka misi cumalah untuk cari hidden koalas among the trees. Pffft!

Till then, wassalam.

eryantierdabdulkarim

28 September 2018

Victoria Day 3 : Penguin Parade at Phillip Island

Assalamualaikum. G'Day Mate

Am back after weeks of hiatus. Bolehlah diabaikan previous entry itu. Jiwa orang tengah kacau; haruslah entry pun bunyi ala-breakdown gitu. No worries, alhamdulillah I'm good now. Biasalah bila lama sikit di tempat orang, hati jadi sensitif tiada sempadan. Thanks to my super awesome friends untuk keprihatinan yang tiada bernoktah. Semoga Allah SWT reward korang banyak2

And back to my Melbourne trip. So we reached Phillip Island a little late than our initial plan hence we had to forego few activities. Previous entry (here). Bila travel ni memang banyak kejadian luar dugaan (teknik terbaru cover salah sendiri).

28 July 2015
Phillip Island - Penguin Parade

We didn't pre-booked our ticket. We bought them at the counter on the day of the parade itself. Luckily we still had like 30 minutes before we're allowed to enter. That at least gave us more time to wander around & learn more about this cute flightless bird from the educational displays at the visitor center. 
#1 The entrance
#2 The ticket counter
#3 One for the album
#4 The rare species penguin around the world. Also known as the mutant all-black penguin
#5 A juvenile Emperor Penguin (pale yellow breast less visible) 
#6 The Emperor Penguin (pale yellow breast); the tallest & heaviest of all living penguins species. 
It is the only species that breeds during the Antarctic winter. Bear in mind, the male Emperor have to withstand the winter for more than 2 months to protect his egg from extreme cold. While waiting for the chick to hatch, they do not eat anything therefore explain why they tend to lose about 12 kg after incubating. 

There are plenty of information about different type of penguins in the world. Love reading them all. And I also played some of the games (guessing penguin age, origin & etc). Didn't take many pictures at the visitor center though as I was totally into reading the plaque. And unfortunately had forgotten what I've read. Sekian.
#7 View of the Summerland Beach from where we were seated. 
#8 Two pretty ninjaS patiently waiting for the penguin to waddle up the beach to the safety of their homes in sand dunes. 
We chose to watch them penguin from the tiered seating platform (Ticket Price: AUD 26.20). To those who wish to have a little up-close viewing complete with ranger commentary, u can choose the Penguins Plus (a little bit more expensive than our ticket).

We're briefed beforehand that noise & camera flash would scare them off. So I kept my camera inside my bag. Sejuk lagipun tiada masa lah mau buka gloves bagai. We waited for almost an hour before we started spotting 'tiny black shadows' coming out from the waves. Mau keluar cara comel jak semua. We watched quietly yet in awed; the penguins waddled up across the beach to their sand dune burrows. Truly a magical experience for us. Spent sometime on the bench watching them until we spotted no more shadow from the beach.

While walking upon the boardwalk to the visitor center, we spotted loads of the penguin waddling underneath us. Rupanya boardwalk tu runs alongside the penguins' pathway. Patutlah masa ni baru meriah nampak penguin. As more people crowding the boardwalk, the penguins quickly made their move to their burrows. Masa nilah nampak penguin seketul-seketul. Too cute! Yang datang ni kecil jak, yang paling besar we saw was the size of a little kitten. Adalah juga visitors yang less prihatin, sibuk lah menggambar budak-budak tu. Lagi parah, siap on flash. Bikin lah panas perangai.

Nasiblah sedar diri gerak awal dari viewing point. Else memang kami bertukar arca. Sejuk bedi hingga ke tulang. I remember how amazed I was towards Ms G cold-endurance at that time. Langsung tiada complain whatsoever. I reckoned she enjoyed the parade & decided to simply embrace the cold.  
#9 Fashionista penguins
#10 Too cute isn't it?
#11 And we thought jumper means fashion as well. 
Not until we saw this. They were forced to wear the jumpers as to prevent oiled penguins from wallowing the poisonous oil as they clean their feathers. Stop those illegal oil discharges at sea already!

After the parade, it's time to go to our motel. Dari Melbourne terus pi tengok penguin haruslah belum check in. Nasiblah masa sampai tu, receptionist belum balik. I felt guilty though sebab lepas jak aku kutip kunci, diorang terus tutup office. I should have email them earlier. Thoughtless gila kau Bie. 

Campak segala barang dalam rumah, and straight we went out for some groceries shopping. Baru sedar kelaparan gaban semua. And luck was on our side once more. Sebab Woolworths belum tutup. I totally forgot shops in Australia close early. Some even closed by 6pm. Apart from groceries, kena beli charger juga. Gara-gara bijak si Err, semua kena beli baru.

On the way to Phillip Island, we stopped by to refuel the car. Pastu ada singgah supermarket so adalah beli plug bagai. Nearly 20 minutes after leaving the mart, baru perasan salah beli plug. Apalah nasib.

Masa tu juga terjadi sesi muka masam muka between us three. Semua penat...dari pagi berdrama salah subway & bus kan. Masing-masing ala melayan blues sendiri. Tiada kejadian bertekak or tinggi suara because we're professional like that. Sudah tau perangai & limit marah masing-masing. We've been travelling together for years; kalau lah bertekak macam joyah for some "salah beli plug sebab miscommunication" kinda thing....haruslah lame gila. Boleh benam diri dalam tanah. Sebenarnya ndak lama pun silent moment kami dalam kereta. Tunjuk rajuk & protest? Tiada siapa peduli sebenarnya. Hahahaha!
#12 Masuk supermarket pun happy (sebab tau bakal beli barang sumbatan perut)
#13 Si Omnivor. Mesti cari sayur else meals jadi hambar
#14 Masih jakung with self service counter. Ka rindu jadi cashier?
#15 Long receipt. Usah ditanya apa dibeli sebab bab groceries shopping ni memang favourite kami. Macam semua mau dikasi masuk basket
#14 Cepat & express. Alhamdulillah kenyang!
After dinner...semua pun jadi ular sawa. And because electric blankets on Ms H & my bed weren't working, we had to pull our mattresses to the living area where Ms G's bed is. Itu jak area yang ada heater. Memang akan beku kalau kami tidur juga dalam bilik malam tu. Blanket rosak, heater pun rosak. Mau complain pun malas because it was already late when we realized all the malfunctioning stuffs. Lagipun memang tiada siapa di reception. We put our mattresses right in front of the wall heater. Tu pun memang mencari nahas kan. Nasib jak kami ndak rentung malam tu. Sobs. 

Malam tu ndak berapa lena tidur sebab kena tunggu turn to charge my handphone. We bought the plug with only 2 usb ports (tu jak yang ada) hence kenalah bergilir guna. Handphones mau charge, camera pun sama, wifi modem lagi. Memang gigih bangun every couple of hours to check which gadget was fully charged & recharge the one that needed to be recharged. Demi!

Next morning, bangun on time. Fuh! The power of time management during travelling. Salute toing-toing. 

And for Day 4, will be continued later. Wassalam.

eryantierdabdulkarim