20 October 2018

Victoria Day 4 : Mornington Peninsula for the Bathing Boxes

Assalamualaikum. G'Day Mate.

Previous post (here).

29 July 2015
Mornington Peninsular, Victoria

Set GPS & menderu kami pi next destination. Jarak dari Phillip Island to Mornington Peninsular ni dalam 107km. And after nearly 1.5hour on the road, sampai lah kami di Mornington. Thanking KakiBerangan once again for the tip he shared in his blog. We keyed in Mornington Life Saving Club in the GPS as our destination. Alhamdulillah sampai tanpa sesat. Cuma haruslah kena menapak jauh dari tempat kami parking. Tiada specific tempat untuk park kereta pun di sini, pandai-pandai jaklah cari spot. Jangan masuk dalam laut sudah.

Dari jalan besar, actually kena masuk jalan kecil ala berbukit to arrive at the shore. So sila alert. Jangan excited sangat bila nampak colorful huts tu sampai terlepas jalan masuk. 

#1 View of the bath boxes from where we parked our car. Gigih tau berjalan atas laluan berbatu & berpasir. Sempat singgah toilet lah juga. Motif?
#2 Alhamdulillah. Mission accomplished. Wish list; officially ticked!
#3 Jemah Bertiga (incompled set of us)
#4 These colored-bathing boxes were no more than a shed; with no water & electricity yet they have been passed down through generations & remain in high demand (google). 
#5 We-ca with Ms G
Caught in action by Ms H. Thanks for all the candid pictures you took throughout our trip together. Sangat berguna lagi-lagi untuk orang yang suka terdelete-kan gambar. Tettttt.
#6 Because our main hand-pod didn't come with us this time, makanya si Err ambil alih tugas Ms P. 
#7 Layan Mama orang posing in front of one of the many boxes
#8 Kakak si Chiqa pun haruslah ndak mau kalah
#9 Patutnya boxes ni semua lagi menyerlah masa sunset. Tapi memang ndak kan sempatlah kami naik ferry pi Queenscliff kalau mau tunggu sunset bagai. 
#10 Bersyukur sudah sampai walau awan nan sendu yang sambut kami.
#11 Kalau rasa berkenan, bolehlah try tanya-tanya siapa empunya boxes ni. Siapa tau untung-untung owner adalah bujang...gitu kau Bie pok silap.
#12 Di seberang sinun adalah Melbourne city. On a clear day, boleh nampak some of the skyscrapers.
#13 Another colorful boxes
After spending nearly 30 minutes at the beach, it's time to go. So to the jetty we went. Took us approximately an hour to reach the jetty in Sorrento. 








# Ms H & I went up to take our wudhu so Ms G has to stay in the car. Kalau semua naik pun tiada hal sebenarnya. Kecoh kan!
# We can actually go up & lepak upstairs but we chose to just stay in the car (risau kereta kena curi, gah!)
# Sebab mau mencekik dalam kereta, tu yang rela tinggal view lawa-lawa dalam ferry. Ala, dari vehicle parking ni pun boleh view laut sebenarnya.
# Once we reached Queenscliff, first thing we did was to refuel. Buatnya habis minyak di tengah-tengah Great Ocean Road, ndak kan mengundang penyakit lara. Sudah lah semua pun ladies kan. 
# Bertabahlah sampai this infamous gate sudah gelap (around 7pm). Nan hadolah gambar kenangan di gerbang GOR nan popular ini. Cuma mampu ambil gambar dari dalam kereta cuma.
We have to drive for more than an hour from this sign to our accommodation in Port Campbell. Sebab GOR ni memang al-sunyi, masing-masing memang extra aktif bercerita. Ndaklah si Err kebosanan driving sendiri + layan perasaan, kan. Dalam one-two hour driving the GOR, adalah 3-4 kali kami selisih sama kereta lain. The rest, memang kami jaklah atas jalan. Alhamdulillah Allah jaga, nothing happened. And kami selamat sampai hotel albeit sudah gelap gelita. 

Insha Allah, next entry nanti aku sambung cerita kisah GOR ni. Till then, wassalam.

eryantierdabdulkarim

6 October 2018

Victoria Day 4 : Koala Conservation Centre, Phillip Island

Assalamualaikum. G'Day Mate.

Previous post (here).

29 July 2015
Phillip Island

So lepas tengok kanggaru, wallabies & segala saudara mara...we proceeded to go see the super sleepy creature. None other than the Koalas of course. Mission kali ni adalah untuk cari seberapa banyak koala yang ada dalam this park. I forgot how many of them in there but yeah, we accomplished the mission! Yeay!

Entrance fee is AUD 13 (adult) & AUD 6.50 (child).
#1 Where the cafe & ticketing booth is located. Mau masuk dalam bushland pun memang via this building
#2 Ada kiosk jual souvenir juga. We didn't buy any. Tourist trap kata kami. 
#3 Misi bermula. 
#4 Easy peasy to spot this one as it slept on the lowest branch
#5 Main peek-a-boo pula kan. Siok Koala ni, badan besar pun selesa tidur atas dahan. Satu kedudukan statik pula tu.
#6 Hambek! Explanation from the Koalas. Siap printed on plaque. Low energy diet ok. Tu yang badan segebu-gebu alam sebab super slow metabolism. 
#7 Nun di atas sana. Nasiblah camera boleh super zoom. Nampaklah seketul macam parabola. Mau tengok diorang ni aktif, boleh lah datang time sunset. Insha Allah chances tinggi lah kot.
#8 Spotted another one
#9 Baca & hadamkan. Therefore, sila jangan galak panggil Koala (whats more yang tengah tidur). 
#10 This one here bijak pilih dahan as the big trunk dikasi jadi tempat lepak bontot nan bulat.
Nothing else to do at this centre actually. Other than mengira bilangan koala yang ada. Ada wallabies & colorful native birds but we only spotted the bird; no wallabies. Ndak palah sudah tengok di Wildlife Park pun kan.

Anyway,entrance fee yang kita bayar tu diorang guna untuk koala-koala ni juga. Kiranya sambil tengok koala, sambil 'menyumbang' untuk conservation diorang juga. Which is a good thing if u ask me. Ndak rasa membazir pun. Masuk dalam ni pun super tenang. Dengar kicauan burung and suara kami discuss pasal life pattern si Koala...mampu? 

After habis mengira koala, we quickly made our way out from the conservation centre. Hari ni memang kena laju & pantas & cepat semua. Mengejar masa sebab mau naik ferry pi Queenscliff petang tu. Tertinggal kalu, memang nangis tiada ketepian masing-masing. Memang tiada ampun sebab tiket ferry sudah beli prior the trip. 

But before keluar dari Phillip Island, kami melepas gian pi A Maze'N Thing. Tapi ndak masuk pun as ticket adalah super mahal. Each attraction (houses) kena beli separate ticket. Eh haruslah niat mau masuk dibatal serta merta. Tiket kalau takat belas-belas RM ndak apa lah kan. Still, membazir lah bagi kami. Bukan ada mau dibuat sangat pun dalam tu (ayat sedapkan hati). 

#11 Ambil lah gambar ni. Kira macam pencukup syarat. Air pili tu memang mengalir sepanjang masa. Untuk tarikan lah kiranya juga. Kuning sudah air tu, bawa-bawalah tukar oii. 
#12 Some outside games which we didn't even come near. Snap gambar dari jauh sajo.
Tengok koala sudah, berangan masuk A Maze'N Thing sudah...so marilah kita membawa diri keluar dari Phillip Island sebelum masa terus berlalu.

Next activity, mau tengok colorful bath boxes by the beach sebelum naik ferry. Kali ni si Err masih tukang pandu berhemah. Sebenarnya ndak kisah pun kena drive sebab jalan raya sana super safe, and super well organized. Mau memecut pun takut sebab ada polis traffic dalam kereta. Ngeks. 

So until next entry, wassalam.

p/s Sebenarnya ndak sabar mau start entry China (2016 trip). Sebab sudah ramai email tanya itinerary & macam-macam jenis soalan pasal China. Walhal tu first time aku menjejak kan. Insha Allah, tiada aral sebelum habis 2018 lah aku start intro China. Baru intro...sila bertabah.

eryantierdabdulkarim

3 October 2018

Budget Travel to Korea - Freelance / Personal Tourist Guide

Assalamualaikum. 안녕!

GROUND ARRANGEMENT 

Private tour guide in South Korea (personally guide by Yours Truly!). 

Kawan-kawan duk tanya, dah tukar profession ke? Why not kan? Dah alang-alang jatuh chenta ngan South Korea, dah alang-alang declared Second Kampong. 

Autumn is approaching. The best time to witness leaves turning colors yellow to orangey to red is during the peak foliage. End of October to mid November. I kid u not, view adalah super cantik super awesome! One of my favourite season apart from winter.

As I'm currently staying here in Seoul, any date would be great. Yang dah beli tiket, and still pening on how to arrange your itinerary...well, PENING no more please! I'll arrange everything for u. 

Drop me a comment or email or Whatsapp me at 6013802 5272 for more details. 

Ppalli ppalli! U sure don't wanna miss this opportunity.

Terms & conditions apply. 

EXCLUDED: Return flight. Travel Insurance. Meals. Personal Expenses.

Kalau nak tanya pakej selain autumn trip pun boleh! Any seasons. Or nak pergi other than places mentioned in the picture, pun boleh! Or nak panjangkan waktu sebab 5 hari tu macam kejap giler...pun boleh! Or nak daily guide je...pun boleh! 

Janji...pape hal, roger aku.

Sila sila, cepat cepat contact aku.

Whatsapp : 6013-802 5272
Email : eryantiekarim@gmail.com

eryantierdabdulkarim

1 October 2018

Victoria Day 4 : Phillip Island Wildlife Park

Assalamualaikum. G'Day Mate!

Alhamdulillah, tamatlah sudah entries for Day 3- Melbourne Trip. Previous entry (here). Haraplah semakin rajin membebel di sini. Sekarang ni masa bukan penghalang sebenarnya tapi more to penyakit M. Ingatkanlah bila jaduh dari tanah tumpah darah, penyakit ni tertinggal di sana. Rupanya, melekat abadi! Parah betul.

Anyway, lets continue with our Day 4 activities. 

29 July 2015
Cowes, Phillip Island

We stayed at a motel in Cowes; situated just two minutes walking to the Cowes Jetty. Cowes is the main township on Phillip Island. Main reason I chose this motel was that we could enjoy a morning walk to the jetty. Although we woke up on time &- had everything ready ahead of schedule; we dropped the idea to walk & chose to drive instead. Jimat masa (and tenaga). So much of my angan-angan for a morning exercise, yes?
#1 Cowes Jetty
No special reason on visiting this jetty. We just wanna kill time while waiting for the Wildlife Park to open at 10am. Sambil tu bolehlah cuci mata tengok laut awal pagi, tenangkan jiwa yang memang sedia tenang. Kalau datang on New Year's eve, bolehlah layan bunga api. Ni datang tengah tahun, layan bunyi ombak & kicauan burung sajalah mampu.
#2 Tengok laut memang automatik hati tenang
#3  Smart birds aligned in front of me so I can take picture of them
#4 Golden Cypress trees lining along the Thompson Avenue; the town's main road. I wonder how this road looks like during autumn
Phillip Island Wildlife Park

We drove to the Wildlife Park 10 minutes before it opens. Sebab kiasu mau masuk duluan dari yang lain, supaya boleh ambil gambar without extra model. 

Admission fee is AUD 19.00 for adults. And that came with one bag of kangaroo food for each one of us. If the free bag isn't enough, u can always buy more. Sold at 50 cents per bag.
#5 Which way to go first
#6 Ok, Wallaby it is
#7 Super cute! I can't help but to kept calling them. Tapi nan hado dilayan
#8 And two is better than one; always
#9 Rupanya ada taktik memanggil. Seiring panggilan, u have to show them u brought food as well
That one over there, memang endlessly membontot aku. Half of the kibbles was eaten by him/her. 
#10 U will do anything to get my attention, yes? Including bagi pose spastic macam ni. 
#11 Missing the children at home while feeding this one

#12 Thank u sister; s/he said
#13 Always the most arrogance. The Black Swan. . 
We saw her while crossing the bridge on our way to see the koalas. Mula-mula, tenang jak dia berenang with her friends. Sekali nampak kami, terus sibuk mengepak-ngepak dalam air tu. Sungguh benar teori itu kan, black swan memang bangga lebih. Over tau.

Sebenarnya sudah set mind awal-awal, chances for us to see a not-sleeping koala is pretty low. Like, seriously very very thin! They sleep more than 20 hours a day. Blame them not for that's their lifestyle. They sleep most of the day & only wake up occasionally to move around or interact with other koalas. They wake up at night only to eat! They explore trees in order to search for the right leaves to eat. And yes, they only feed on eucalyptus. Very high in fibre, and super low calories. Siapa agak-agak mau diet boleh cuba daun ni. But jangan terkejut kalau jadi macam koala. Montel semangkuk.
#14 This is what u will become if u practice the Koala's diet
#15 Human, I sleep in the most swag position ya'll. And I don't pose for the camera like 'normal' animal. 
#16 Apparently; this always-sleepy creature just did not give a damn to our loud voices. Just focus on conserving your body energy darling. 
# Ok I gave up. Tidurlah sepuasnya wahai koala ku sayang.
Kecewa sama si Koala, marilah kita pi farther inside. Limpas few cages that house different other wildlife such as bats, owls, lizards, snakes etc. And of course I didn't take any pictures of them because I could see them in Malaysia (if I go to the zoo that is).

Saw a mob of kangaroos at the back of the park. Ke dalam-dalam sikit, area hutan. Pastu 3 wanita jelita gigih memanggil-manggil. And 2 of them responded. Punyalah excited tengok diorang datang melompat toing toing towards us. Lupa ambil video sebab excited terlebih. 
# Silalah cepat mengudap sebelum si Hitam Menawan itu ambil alih
Ntah dari mana muncul, kedatangan anda meninggikan degupan jantung lah wahai Cik Swan. I have pretty horrid past experience with goose. I know u're a swan but still...u both came from the same family. Ugh!
# Posing buat-buat usha tangan Ms H nampaknya awak Cik Kangaroo. Kecewa kah tiada kibbles di situ
# The Jemahs; minus two
Lepas ronda lebih kurang, off we went to our next destination. Hari ni kena pulun habis semua aktiviti yang supposedly done the day before. Adoilah drama ndak habis-habis. Belum pernah lagi ada no-drama trip sama diorang ni so far. Tapi bagi aku, that's the most valuable part. Paling-paling mahu disimpan kemas dalam kotak memori. Kalau tiada drama, macam ndak best pula trip tu kan. Lagipun, tu juga salah satu cara kami untuk lebih rapat & kenal each other's unique characters. 

Hakikatnya, kau akan lebih tahu true colors someone tu if u've travel together. Yang kami ni, sudah travel more than 3 times together. Haruslah terlebih kenal masam manis masing-masing. Eh terlebih luah pula ending entry kali ni kan. Anyway, these are the people I will keep for life. Kau kasi gunung emas pun aku ndak mau trade. Gitu ayat. Sekali baru bentang sepeti emas, sudah kau lupa diri sana kan Bie. 

So, where we're to next? To see more of those always-sleeping creature. Walhal ndak kena layan, tapi gigih mau pi jumpa kan. Ok next akan involve aktiviti mencari koala dalam hutan. There's mission to accomplish gitu. Poyo ayat. Maka misi cumalah untuk cari hidden koalas among the trees. Pffft!

Till then, wassalam.

eryantierdabdulkarim