27 June 2021

Sweden Day 2 - Stockholm City | Gamla Stans

Assalamualaikum. Halla.

Previous post (here).

From Skansen, I hopped on the tram. Next destination would be fika-session at a cafe in Skeppsbro. While on the tram, terus menyesal dengan kebijakkan sendiri when I saw all those beautiful classical buildings along the way. Dari malas menapak, terus semangat mau ukur jalan. Apa barang naik tram. Katakau! Walhal sendiri yang poyo melaung konsep guna travel card sampai lebam. 

And so, I hopped off at one of the tram station. Pastu walkertapaki back to where the harbor started. Suka hati aku tentukan mana awal & hujung harbor. Alhamdulillah for the last minute changed of plan. Else memang regret sampai ke sudah.

24 December - Stockholm

These kinda building always 'bring' me back to Medieval time (acah kau pernah hidup zaman tu kan Bie)

As I've said in my previous entry. Stockholm is surrounded with islands. Pusing mana pun, you'll still see water



Djurgardsbron

Puas hati nampak bot with Stockholm carving on its body. This was along Koggbron harbor

Koggbron harbor

From Koggbron, I walked to Kungstragarden; passing by Berzelii Park & endless row of old buildings which some have refurbished into hotels / shops. Masa ni memang jalan tiada tujuan. Ikut kata hati gitu. Janji sampai Skeppbro bageri. 



Berzelii Park

Royal Swedish Opera building from afar

View of the Royal Palace from the main road

Where I planned to have my fika-session that very evening

Kecewa melantun bila teringat that evening was Christmas Eve; meaning almost all cafes & shops tutup awal. Betul punya bijak kan planning aku for that day. Berbulan planning mau layan Swedish coffee & their famous pastries at this cafe, akhirnya ke lautan dalam impian & anganan aku. Cafe ni memang ramai yang suggest. Among the top suggested cafe for fika. Kesudahannya, aku 'berFika' depan cafe yang tutup. Sobs! 

Sempatlah sebenarnya aku intai this cafe via the window. Pun masih menaruh harapan it is still open sebab terang benderang cafe tu. Rupanya memang sengaja diorang biarkan lights on. Semangat perayaan, perhaps? 

Untuk mengubat hati kecewa, singgah lah bergambar depan Christmas tree tertinggi di dunia. Located just few steps away from Skeppsbro bageri. 
Memang tinggi, and that's a real tree ya'll. Decoration lights diorang guna pun besar lah juga, to compliment ketinggian pokok

Public washroom. Masa ni nampak ada 2 minah Chinese tengah gigih figure out how to use this washroom. I took this picture right after they went in

From here, I walked cross the street to get to Gamla Stan. Memang mood melankoli jak petang tu. Sun set at 3pm (Maghrib oii), pastu weather pun al-muram. Dengan aku sudah start restless. Memang automatik rasa gitu bila dunia mula menggelap. Might be the sign of aging. Cepat betul restless bila dunia start gelap. Dulu-dulu puas jadi burung hantu kali ah. Lalalala~~
Entering Gamla Stans via this small alley

Annyeong Gamla Stan! It took ages for me to realized my dream to set upon your very land. Alhamdulillah, Allah granted me the opportunity eventually. At the right time it was 

Pastry shop. Meriah kan berlampu-lampu. Alas, it was already closed 
Hence, cuci mata via the window jaklah. Kejam ok display pastries gini. Sobs!
That very alley where JHope of BTS pose for their photoshoot

Yes, you read that right. Hakak jiwa KPop apakan daya itulah fakta sila hadam ketat-ketat biar rasa loya di tekak. One of the main reasons mau menjejak bumi Stockholm ni pun sebab anak-anak berudu tu lah. Diorang tu muda lagi so istilah anak hikan sangat tidak sesuai.

So, bila sampai Gamla Stan tu haruslah menjejak tapaki diorang. Orang bilang, berada di bumi yang sama walau beda waktu. Asyik! Nasiblah pi sana solo, jadi layan royan sendiri-sendiri. Bagus juga kan, tu antara hikmahnya berjalan solo. Ndaklah travel partner sakit jiwa layan royan aku. But this definitely not applicable to my Jemahs. Diorang tu relapaksa jak kalau diangkut benda gini. Janji dapat tempat jejak orang, semua dilayan harus. Eh over pula bebelan Si Err. 

Not getting any souvenir that day. Benda gini kena ada mood baru aku membeli
Storkyrkan; the oldest church (still in service) in Stockholm
Oh yeah, this. Antara paling awal masuk list-to-go

Reason being? Jimin (my favourite anak berudu) took his photo at this very kedai few years ago for their photoshoot. Being an (ahem) avid fan of his, haruslah sis ndak lepas peluang kan. Luckily this was among the very few shop that closed a bit late that day. Memang berjodohan betul.
Ambil feel sebelum masuk dalam kedai. Maka perut sudah berkeroncong minta diisi time ni

Yumms! Drool even before entering the shop. Benda gini memang favourite aku



That waffle was bake ONLY upon order. So makan panas-panas, top up with a scoop of butterscotch choc ice cream...memang nikmat dunia! I had 2 servings of this by the way
Stortorget

Alhamdulillah, finally I stood before these buildings. This is the oldest public square in Gamla Stan. And Gamla Stan is itself an old town in Central Stockholm. Area ni famous for its Chrismas Market. But the market ended; days before my arrival. Jadinya bila aku di sana, nampak hut kosong jaklah. Hence I didn't get to take picture of them in full frame. Else boleh tunjuk bangunan ni sebenarnya slooping ke kanan. 



After wandering around for a bit while, it's time to go back to my room. Bumi Stockholm semakin gelap, orang semakin kurang di Gamla Stan. This time I decided to take the bus 'home'. Nasiblah ndak payah menapak jauh as the bus stop is just around the corner. 

Untuk yang plan mau menjejak Gamla Stan, bersiap sedia with good footwear. And fit legs. The area is all about cobblestones pavement. Memang mencabar jugalah mau balancekan diri sambil berjalan. Tapi tu jugalah reason as to why this road still bertahan up till today. 

Petang tu sampai bilik, terus mandi. Then bersiap ala kadar untuk beli dinner di 7E seberang hostel jak. Masa ni sudah malas bawa phone bagai so tiadalah gambar kenangan terabdikan. Pi beli dinner jak pun katanye, pastu sekarang menyesal pula tiada gambar berjalan terlajak peta sebelum sampai 7E tu. 

Lepas dinner ala kadar, tiba masa untuk recharge diri. Rasanya malam tu tiada kejadian kapal karam. Atau adakah lagi kuat semboyan kapal aku dari malam sebelum tu & aku tidur mati ndak sedar diri. Pasrah jaklah dormmates lain. 

Till next entry, wassalam.

eryantierdabdulkarim

2 comments:

Ako Retna said...

nape la kubygkan gmbr2 bangunan tu mcm tgk movie2 yg kejar mengejar di celah2 bangunan hahahha...

Bibie Karim said...

@Ako: Hahaha sebab sempit2 kot kan. Kawan aku pula siap tanya, tengok bangunan & narrow alleys tu ko x terfikir vampire ke Bie. Adoiiiiilah penangan drama.