9 June 2021

Germany - Sweden | Frankfurt, Germany to Stockholm, Sweden via SAS

Assalamualaikum. Hallå!

Previous post (here)

23 Dec 2019 - Oslo Gardermoen Airport, Norway

I reached Oslo at 2pm. Next flight to Stockholm, Sweden is in 2 hours time. Final flight of the day. Fiiiiiiiinally! Phew. Memang bangas (read: basi) di airport jaklah. Almost 2 days straight turun naik kapal wei. Nasib jak migraine ndak datang.

Alhamdulillah menjejak Oslo sipi-sipi. Actually memang itinerary asal include Oslo tapi bila buat kira-kira, macam ndak berbaloi kalau setakat touch & go. So aku wipe out Norway, and doa moga suatu hari dapat menjelejah bumi Norway & Denmark pula. Insha Allah, amin amin. Walau sekarang ni ndak dapat keluar dari Malaysia pun, doa tetap continue *wink*. Jangan pernah putus berharap sama Allah SWT.

Turun dari kapal, terus pi area transit. Ikut jak signboard. Details pasal transit memang selalu updated di skrin. So sila jangan malas untuk refer skrin besar (banyak bergantung di area departure hall tu). For transit yang less than 4 hours, memang diorang ndak bagi keluar pi arrival hall. Sila direct pi departure hall. Macam-macam boleh buat di departure hall. Aku memang focus tengok pastries / cakes jak. Also chocolates. Ikut nafsu, memang aku borong pastries tu setiap jenis.

Frankfurt Airport, Germany
Ok, bila nampak Oslo snowing di luar. Terus penyesalan datang bertubi-tubi. Why did I cancelled Oslo in my itinerary?
Acah-acah poyo, bukti sudah di Norway (walau cuma di airport). Gah!
Ada 'ter'beli few bikin kunyah-kunyah while tunggu next flight
~ RM 17.00. Tengok jaklah mampu. Drinking water aku ambil dari water tap jak. Isi tumble pink kesayangan yang aku angkut jauh dari Seoul tu
Ada juga branch restoran si Jamie di Oslo
Mula tu excited juga mau try, tapi bila tengok harga terus krik krik tepi kaunter 
One of the many pastry shops in the departure hall. Semua pun menggoda.
According to the lady at the pastry shop, this is one of their bestseller. Norwegians traditional pastry. Katanye. So Si Err beli untuk merasa. Memang sedap tapi manis berdenting ting ting
Boleh tahan lebat juga snowfall masa ni. Insha Allah, ada rezeki aku akan jejak your land Norway. Ndak takat transit.

It only took one hour to reach Stockholm Arlanda Airport from Oslo. Belum sempat panas bontot sudah landing. By the way, still dapat free biscuit & coffee juga tau. 

Once clear immigration & custom, off I went to get my luggage. Then out to the arrival hall. Lepak kejap untuk set bearing. Berapa kali turun naik flight, transit lagi...kepala aku start memberat. Ngantuk, penat dan lapar. Walhal sudah berapa biji buns ditelan kan! Sudah set bearing, baru dapat bertenang. Next, I went to the convenience store; which is called pressbyrån by locals to buy my bus ticket to downtown.

At first, I decided to take the public bus & commuter train to the city center (Cityterminalen). Kononlah mau reenact those BTS boys (Jimin & Jin) in Bon Voyage 2016. Eventually I cancelled the plan. I was just too lazy (and pretty weary) to wait for the public bus, as well as the commuter train. Albeit knowing this route is the cheapest & shorter commuting times. It might be the cheapest but IF I MISSED the train, I might have to wait for the next train up to 1.5 hours. Which was the biggest reason why I gave up the idea. Sibuk mau reenact, silap hari bulan bateri-badan kong. 

After I got my Flixbus ticket, I went to the Visitor Center to buy my 72-hour travelcard. I'll tell more about this travelcard later. I got out from the airport to get to the bus stop. 

23 Dec 2019 - Arlanda Airport Stockholm, Sweden

Where I bought my Flixbus bus ticket. Cashier was a woman wearing hijab. Excited tau! Laju jak aku bagi salam once it was my turn to be served. 
Where I waited for Flixbus to get to Cityterminalen (City Central Terminal). Ndak susah pun, just refer the signboard 
Bus arrived on time. Adalah dalam 5 minutes aku tunggu. Masa tu sudah start lemau. Sejuk oii! Lapar pula lagi. Masuk bas, eh driver adalah Arabic man. Allahu akbar, gembira dia nampak aku. Terus berbalas salam.
After 40 minutes, sampailah Cityterminalen. Belum berakhir perjuangan si Err as I have to walk another 10 minutes to get to my accommodation. Luckily sudah recharged tenaga dalam bas (makan & short nap)
Some of the buildings I saw on my walkertapaki journey to the hostel

Cuci mata tengok building kiri kanan. Ada masa aku stop untuk snap gambar so ndaklah rasa penat. Actually, masa ni langsung ndak penat as semua sudah bertukar jadi gumbira. Alhamdulillah, dream came true. Ndak sangka dibagi peluang jejak bumi Stockholm. Forever grateful I am for this opportunity. Things as such yang selalu aku guna untuk remind diri bila masuk fasa bingai; endless complains about anything. 
Liplap street & buildings di Stockholm. Lagi 2 hari mau Christmas masa ni
The hostel I stayed at located in the middle of the city. Near to everything a traveller needs. Kebab House pun around the corner jak
Finally! Reach my crib for my 3-days stay in Stockholm

Check-in was smooth. All done via Ipad placed at the reception area. I just need to enter my booking number, fill in few details & was good to go to my room. Sebelum booking hostel ni, aku ada booked 1 hostel just few blocks away. Murah memang tapi kena bawa own bedsheet & pillow cases. Adoi satu kerja lah kena bawa benda tu semua, sudahlah travel light. Hence I cancelled the booking. Alhamdulillah ada vacant bed di Generator ni. I stayed in a 6-beds female dorm ensuite bathroom. Memang selesa & satisfied gila. Worth the price I paid. Sweden pun kan. Tabahlah paying in SEK (Swedish Krona). 

Lepas settle simpan barang semua, singgah bathroom kejap then off I went to the mart. Just a few minutes walking distance from the hostel. Tadi di airport bukan main lemau, sudah sampai hostel boleh pula segar bugar. Jadinya marilah keluar merasa angin malam di Stockholm. Tujuan asal mau stock up food & cari slippers. Perangai betul bila lupa bawa benda-benda essentials ni.
Deco di tingkap tiap unit memang lebih kurang jak. Jarang nampak yang bercurtain tapi lampu bentuk bintang or lilin bentuk triangle tu ada at most windows
Baru jam 8pm tapi gelap gelita sudah bumi Stockholm. Winter kan

Lama lepak dalam mart. Memang sejenis suka belek tiap benda (food especially). And ulang alik row by row. Yang dicari tiada, so kita buat aktiviti cuci mata. 
Saw this on the Halal section. Rasa ramai Muslim juga di area ni hence the designate area. Didn't buy this though sebab macam poyo kau kena mencari can opener pula kan
Camtu jak dorang campak cheese kan. Pelbagai jenis, pelbagai rasa. Berliur jak aku tengok
Yang ni masih fabric softener tau, walau rupa macam botol susu Dutch Lady. Ngahngahngah

I bought a loaf of bread, buns, pastries, butter (sedap gilak), and some drinks. Beli lah yang memang mau ditelan sepanjang 3 hari di sana. Ada 7E juga depan hostel, so agak-agak kelaparan di tengah malam aku cari makanan di sana jak.

Sampai dari mart, mandi siap-siap. Had lunch on my katil. I was given the upper bunk. Walau ndak suka, terpaksa akur. Sambil tu, mengemas apa yang patut. Elok habis makan, mata terus bagi signal jom tidur! 

I was the last one to check in that day, tapi cuma ada 2 penghuni dalam bilik masa tu. Yang lain belum balik. Ntah jam berapa aku terlelap, sekali terjaga dek dengkuran sendiri. Other dormmates were already in the room at that time. Terkesima diorang tengok aku. Semua macam tercengang. Power sangatlah kali dengkur tarik-satu-kali aku tu kan. Hahahaha gila betul buat perangai berdengkuran dalam dorm. Tapi diorang minta maaf juga, manatau diorang bising sampai aku terjaga. Katakauuuu, mau tolong cover malu aku lah tu kan. Pasrah!

After the snoring incident, I went back to sleep. I really slept like a baby. Tu kesimpulan aku. Bab ter-berdengkur dalam tidur jangan tanya, sebab sah-sah aku ndak tau. I woke up pretty early the next day. Body feeling so energetic. Rejuvenated sangat.

Jadi, ke mana arah tujuan the next day? That, I'll continue next entry. Ni berjela-jela sudah maka baru cerita pasal transit bagai. Aigooo Bie.

Till then, wassalam

eryantierdabdulkarim

3 comments:

Ako Retna said...

hhahah bie, part dengkuran tu mmg tergelak jap..
badan dah penat konpom mmg tido nyenyak n bunyi dengkur mmg x leh nak buat apa la kan hahaha..

Baca ni mcm dah terasa kita pun join trip bbie ni hahaa best best.. lagi2

zila@akulovetravel said...

tak sabar nak baca next entry...

Bibie Karim said...

@Ako: Serius ah dengkuran tu xsangka gila. Sekali tarik ha, sampai terjaga sendiri sebab kuat sangat ah tu. Sakit tekak tau masa terjaga tu. Hahahaha.

@Zila: Insha Allah semoga rajin update. Saya duk baca ulang-ulang trip awak gi Norway semua. Xjemu tau Zila. Sebab saya suka tengok view winter tu. Putih tenang je