6 October 2018

Victoria Day 4 : Koala Conservation Centre, Phillip Island

Assalamualaikum. G'Day Mate.

Previous post (here).

29 July 2015
Phillip Island

So lepas tengok kanggaru, wallabies & segala saudara mara...we proceeded to go see the super sleepy creature. None other than the Koalas of course. Mission kali ni adalah untuk cari seberapa banyak koala yang ada dalam this park. I forgot how many of them in there but yeah. we accomplished the mission! Yeay!

Entrance fee is AUD 13 (adult) & AUD 6.50 (child).
#1 Where the cafe & ticketing booth is located. Mau masuk dalam bushland pun memang via this building
#2 Ada kiosk jual souvenir juga. We didn't buy any. Tourist trap kata kami. 
#3 Misi bermula. 
#4 Easy peasy to spot this one as it slept on the lowest branch
#5 Main peek-a-boo pula kan. Siok Koala ni, badan besar pun selesa tidur atas dahan. Satu kedudukan statik pula tu.
#6 Hambek! Explanation from the Koalas. Siap printed on plaque. Low energy diet ok. Tu yang badan segebu-gebu alam sebab super slow metabolism. 
#7 Nun di atas sana. Nasiblah camera boleh super zoom. Nampaklah seketul macam parabola. Mau tengok diorang ni aktif, boleh lah datang time sunset. Insha Allah chances tinggi lah kot.
#8 Spotted another one
#9 Baca & hadamkan. Therefore, sila jangan galak panggil Koala (whats more yang tengah tidur). 
#10 This one here bijak pilih dahan as the big trunk dikasi jadi tempat lepak bontot nan bulat.
Nothing else to do at this centre actually. Other than mengira bilangan koala yang ada. Ada wallabies & colorful native birds but we only spotted the bird; no wallabies. Ndak palah sudah tengok di Wildlife Park pun kan.

Anyway,entrance fee yang kita bayar tu diorang guna untuk koala-koala ni juga. Kiranya sambil tengok koala, sambil 'menyumbang' untuk conservation diorang juga. Which is a good thing if u ask me. Ndak rasa membazir pun. Masuk dalam ni pun super tenang. Dengar kicauan burung and suara kami discuss pasal life pattern si Koala...mampu? 

After habis mengira koala, we quickly made our way out from the conservation centre. Hari ni memang kena laju & pantas & cepat semua. Mengejar masa sebab mau naik ferry pi Queenscliff petang tu. Tertinggal kalu, memang nangis tiada ketepian masing-masing. Memang tiada ampun sebab tiket ferry sudah beli prior the trip. 

But before keluar dari Phillip Island, kami melepas gian pi A Maze'N Thing. Tapi ndak masuk pun as ticket adalah super mahal. Each attraction (houses) kena beli separate ticket. Eh haruslah niat mau masuk dibatal serta merta. Tiket kalau takat belas-belas RM ndak apa lah kan. Still, membazir lah bagi kami. Bukan ada mau dibuat sangat pun dalam tu (ayat sedapkan hati). 

#11 Ambil lah gambar ni. Kira macam pencukup syarat. Air pili tu memang mengalir sepanjang masa. Untuk tarikan lah kiranya juga. Kuning sudah air tu, bawa-bawalah tukar oii. 
#12 Some outside games which we didn't even come near. Snap gambar dari jauh sajo.
Tengok koala sudah, berangan masuk A Maze'N Thing sudah...so marilah kita membawa diri keluar dari Phillip Island sebelum masa terus berlalu.

Next activity, mau tengok colorful bath boxes by the beach sebelum naik ferry. Kali ni si Err masih tukang pandu berhemah. Sebenarnya ndak kisah pun kena drive sebab jalan raya sana super safe, and super well organized. Mau memecut pun takut sebab ada polis traffic dalam kereta. Ngeks. 

So until next entry, wassalam.

p/s Sebenarnya ndak sabar mau start entry China (2016 trip). Sebab sudah ramai email tanya itinerary & macam-macam jenis soalan pasal China. Walhal tu first time aku menjejak kan. Insha Allah, tiada aral sebelum habis 2018 lah aku start intro China. Baru intro...sila bertabah.

eryantierdabdulkarim

No comments: