10 August 2018

Sarawak Day 3 - Mom's Laksa, Pasar Serikin & Mira Cake House, Kuching

Assalamualaikum. 

So I decided to go with the flow. Will keep updating this blog & continue fron where I last left it. Pelan² kayuh. Allah's willing I'll be able to catch up soon.

Previous entry (here).

31 May 2015
Mom's Laksa Kopitiam, Petra Jaya

Happy Bornday Queen of my heart. My ultimate favourite 어머니+아버지 figure. May Allah grant u a healthy & bless life. Insha Allah, amin

We didn't celebrate Bunda's birthday; no cakes nor mini celebration as she requested us to only du'a for her. Gitu bersederhana. 

This morning, we'll be going somewhere out of Kuching city. It's a place located at the Indonesia-Sarawak border. Pasar Serikin as many visitors call it. Said to be a must-go place when visiting Sarawak. So kita ikutlah kata arus. Maka bertolak awal lah kami sebab the night before masa study map direction...boleh tahan jauh juga pasar ni. This pasar better be selling varieties of good things as it wasn't that near to reach. Siaplah kami sesat barat sebab Waze menjadi bengong halfway to the pasar. Data internet on off as we approached the Sarawak-Indonesia border. 

Before aktiviti drive berjam², haruslah dulukan tuntutan perut. As suggested by a good friend of mine, we drove to Mom's Laksa Kopitiam somewhere at Ave Astana. Approximately 20 minutes driving from our hotel. Please google the direction ya because we solely depends on Waze to move around throughout our trip in Kuching. 

Had laksa sarawak for breakfast (their signature dish). And it had me at my first taste of its broth. Nora bagi berbintang². Memang ndak rugi datang bertandang. Their iced teh tarik also did not disappoint me. Alhamdulillah the 3 sisters & my cousin love the food as well. Maka tiadalah kejadian mendengar rungutan kufur nikmat makan. Ngeh
#1 The only picture of the kedai left in my phone
#2 My Laksa Sarawak + Iced Teh = Perfect Meal Combination

By now, everyone should know that 

Accidentally deleted picture + Miss BibiErr = Berpisah Tiada umpama Best Friend Sign Mati

Tabahlah hati sang Pendelete.

Pasar Serikin, Bau

We arrived our destination after driving for 2 hours (or more sebab katanye sesat). Disambut dengan hujan nan lebat. And traffic congestion. Tu belum campur stress cari parking. Potholes here and there. Walau drive kereta sewa but that cannot be the excuse for us to not care for the car. Orang cari makan with that car, kalau penyewa main hentam jak guna kesian lah sama owner kan. 

Syukur akhirnya dapat parking. Ndak lama pun queue untuk parking sebenarnya. The heavy pour might be the reason we became restless I reckoned. Risau ndak dapat menikmati aktiviti shopping till u drop. Duh sangat perangai masing². Tapi memang betul tekaan sang Makcik² ku. They didn't really enjoyed their time in Serikin. Not because of the rain but because of the wet walkway.

Bila hujan tiba² lebat, jadi katak kejap berlompatan from 1 shop to another. Ahjumma tukang jual pun stress semacam juga. Mau ndak mau layan customer. Bila tanya harga, mostly pandang kau head to toe. Jawab pun acuh ndak acuh. Marah bila kita buka plastik untuk tengok jualan, sebab nanti basah. So how to choose & buy? Pastu note suara tinggi senada bila minta diskaun. Huk aloh Ahjumma pung, bakpo seteghes sangat? Tapi logik jugalah diorang stress. Customer ndak dapat pilih barang, barang jualan diorang pun boleh rosak (or basah) terkena hujan. And seribu alasan lain. 
#3 Berpayung, berbaju hujan. Tapi ada juga yang gamble hati kayu redah hujan macam tu (tunjuk diri sendiri sebab perasan macho)
#4 Nangis tengok seluar al-basah kalau jalan atas ni



#8 Alhamdulillah despite meeting few Ahjumma yang ''berangin", we encountered lots yang friendly & murah hati juga. Rezeki Allah for them kind hearted Ahjumma, makcik² ku sempat buat investment at few gerai-s. 
Apart from baju bajan; ada gerai jual kitchen appliances, home decorations, food etc. Macam² ada. But we didn't buy any deco items nor appliances sebab memikirkan kejadian mengangkut pi airport bagai. Leceh. 

Aunty sempat beli few jubah & T-shirts. I bought Bunda a denim skirt because I saw her eyeing it few times. Kejap² return pi the same gerai & belek the same skirt. She was so happy upon seeing the skirt inside the plastic bag I gave her. Repeatedly thanking me. Sehelai skirt cuma, harga pun bukan mahal mana tapi dia punya happy tu habis meter.

Ndak lama pun di Serikin. We had lunch at one of the restaurant there before returning back to Kuching. I had mee kolok & its sup daging is to die for. Sampai sekarang masih ingat lagi sedap dia. Eh gambar sudah ke laut, jangan ditanya. Ulangan statement.

On the way to Kuching, semua melabuh tirai. Except Bunda & I the driver. Semua pakat bangun when we're approaching the city. Pastu remind aku banyak kali untuk singgah kedai kuih lapis. So ke Mira Cake House lah kami. Thanks DJ for ur entry of this place. Aku sebenarnya malas mau buat research pasal kek lapis bagai ni, therefore blog si DJ jadi main reference. Bukan kek lapis jak, all the eateries I went are the places she mentioned in her blog. Senang kerja si Err, copy past sajo.

Walau copy paste, tetaplah sesat kejap. Sebab si Err bijak melantun (as usual) mau derhaka with the direction given. Sebenarnya mau menyinggah pi Fort Margherita before shopping kek lapis. Tapi ntah ler Waze masih bingai it brought us to some places yang ala hutan. Panik lah the 3 sisters. Kami semua wanita jelita so takutlah if anything terpelanting happened. Ciskek kan, haritu sungguh² semua bangga mengaku owner black belt Taekwondo. 

Mira Cake House is located opposite the Waterfront Kuching. Terpisah by the Sarawak River. One can get here by riding the sampan (or known as Tambang among the locals) from the Waterfront and walk a bit to this cake house. Or drive; like us. Alang² dari Serikin berkereta kan. 
#9 Production & packaging happening in this one place.
Aku macam biasa; more interested watching the staffs do their job rather than choosing which kuih lapis to bring home. And sibuk jadi photographer tidak berupah for them Makcik as well. 

#10 Always love seeing people running a successful business like this. Mesti ada pahit behind its success but for me, itulah motivator paling mantap for a business to prosper. 

Segala nama retis, spouse retis, and drama top jadi nama kuih lapis. Ntah ler siapa tumpang glamour siapa kan. Yang pasti, drama Mr Arrogant tu memang bukti kukuh bahawasanya entry ni sudah kepam berabad lama. 
#14 Kakak cashier super laju buat kerja, super pantas packing kek juga. 
Dalam berkira² berat luggage, masing² keluar kedai with box in hand. I immediately gave my cousin that signal look. Telling her to be prepared. Those boxes are gonna be the things we'll have to carry at the airport.  Pasrah maknae-s.

After Mira Cake House, we went straight to Swee Kang Ais Kacang. An ABC haven for Kuchingites. Perlu basahkan tekak lepas seharian memandang aliran duit keluar. Apart from having the signature ABC, we had the super yummy sotong kangkung & banana fritters. And again, cuma mampu bercerita. Semua gambar sudah ke laut. None of the ahli jemaahs had pictures taken with their camera. All pictures are 100% taken with mine. Double triple pasrah lah masing². Confident semua yang aku bakal share dalam group. 
#15 Seen here is the Ahjussi; expert mixologist. He has been mixing the ABC for more than a decade already
#16 Yummylicious ABC. Forgot to let the waitress know that I don't want jagung in my ABC. Makanya before I indulge, kerja keras keluarkan segala biji jagung.
Sudah basah tekak, we went back to the hotel. Time to refresh & rejuvenate. Rimas lah sudah seharian berjalan mengukur tanah Kuching. Dari hujan then bertukar panas lit². 

Later that night we had dinner at this one restaurant that serves Sarawak local dishes; My Village Barok in Kampung Gersik. This time, instead of driving we decided to ride the Tambang to cross over the Sarawak River. Angah jak tinggal sebab alkisah dia takut tenggelam dalam sungai (sebab Tambang bocor) & jadi makanan buaya. Banyak tengok drama kan, tulah imaginations melangit tinggi. Tambang fare is RM 0.30 pp one way. 

Tujuan sebenar pi Barok ni sebab manuk pansuh (manuk = ayam). But was told the dish is sold out. Gila awal! Walhal kami sampai ngam² waktu dinner. Only an hour after they opened. Then waiter tu bagitau ada 2 tourist bus came before us. And sapu licin all the manuk they serve. Nangis dalam senyum jaklah. Awal or lambat datang ain't the problem, memang sudah tertulis bukan rezeki kami. So we settled with what they have in the kitchen. Sayur midin kechentaan aku pun habis. Sobs lagi. Forgot what dishes we ordered tapi memang sedap. No one complained the food upon exiting the restaurant so I assumed semua tekak puas hati. 

We didn't spend much time there as Angah was waiting for us across the river. Kami punyalah risau dia sorang², turned out joli habis dia bershopping sendiri. Ntah apa jak dia beli from the vendors along the esplanade. We worried for nothing obviously. Malam tu tidur awal sebab esok pagi kena keluar awal. Misi 3 sisters untuk jejak pasar whilst me & the cousin; misi mengukur Waterfront. By noon kena ada di airport sebab flight petang tu. 

And cerita last day aku update next entry. Berjela², ber-paragraph² pula entry kali ni. Terover masuk hormon Rajin ka apa kau ni Bie oii.

eryantierdabdulkarim

4 comments:

Mie said...

Lama bertapa ye Bie...

Bibie Karim said...

@ PLM: Tulah enjoy sangat jadi silent reader katanye. Tapi ni dah start merangkak keluar dari tempat pertapaan, semoga semakin rajin nak update.

retna yusof said...

Lama nya tak gi Sarawak...
Serikin tu dari dulu macam tu juga eh... hehee

Bibie Karim said...

@Ako: Alah ni first time menjejak Sarawak so xtau rupa Serikin macamana. Selalu dengar orang bagitau, market ala² Golok gitu.