7 February 2015

Liburan Day 5 - Old Batavia a.k.a Kota Tua Jakarta

Assalamualaikum.

Sambungan dari sini.

Holla! Kembali bersiaran. Puas ni aku pujuk diri untuk seru aura rajin. Ada bestie mau menjejak Jakarta...pastu tetiba peras ugut bagai supaya habiskan entry Jakarta. Walhal aku bukan round habis pun negeri tu, alah touch & go pun ada. Maybe dia risau sebab aku kan baru balik dari kampong. So possibility untuk update cerita kampong & terkuburnya cerita Indonesia...adalah sedikit tinggi. Tettt.

Kali ni mau elak dari membebel sampai tersasar dari landasan. Biarlah caption at each pictures jadi cerita. Maafkan aku Naz, memang bias melampau kan perangai. Ateh nak cepat habiskan cerita Indonesia baru boleh proceed cerita balik kampong. 

27 Ogos 2014
Kota Tua, Jakarta 

"Dijuluki "Permata Asia" dan "Ratu dari Timur" pada abad ke-16 oleh pelayar Eropah, Jakarta Lama dianggap sebagai pusat perdagangan untuk benua Asia karena lokasinya yang strategis dan sumber daya melimpah"
# Also known as Stasiun Beos.
It is the oldest train station in Indonesia.
Masa dalam teksi, pak driver ada bagitau Kota Tua is literally behind this building. Aku ni dalam berkira2 untuk turun di sini jak. I can just cross the street. Sebab jalan untuk masuk Kota Tua adalah macet tiada ampun. Tapi hasrat aku cuma sampai di tekak jak. Driver tu beria mau hantar aku direct depan Kota Tua. Nasiblah fare ndak mahal mana.
# Memang tua sungguh. Sungguh sinonim dengan nama Kota Tua.
Too many abandon & empty buildings at this area. Tengok waktu matahari masih terpacak atas kepala, bolehlah aku snap sana snap sini. Bila matahari sudah terbenam?
# More destructed building
Maybe government purposely refied to demolished this buildings. Perhaps they keep it as part of tourist attraction.
# Kantor Pos (Post Office)
# Museum Sejarah Jakarta (Fatahillah Museum)
Ialah bangunan bekas Balai Kota Batavia, pejabat & juga pernah jadi kediaman General Governor.
# Senja yang sendu; gloomy sky.
# Jual jajan.
Street vendors along the sidewalk.
# Night market
Masa aku sampai, vendors baru mula buka gerai. Aku just cuci mata jak, tiada apa menarik jiwa aku untuk dibeli. 
# Kota Tua Square
# Memang betul represent the name Kota Tua kan.
# Batavia Cafe
Cafe ni adalah bangunan kedua tertua di Jakarta selepas Museum Sejarah Jakarta. Guess what, this building is 200 years old. Aku memang plan untuk masuk ngeteh dalam ni. You know, just to get the feel of it.
# Staff yang escort pun macam tau jak aku memang mau seat tepi window.
# Frame of pictures of some Indonesian important people hung on the wall.
Limpas area ni terus rasa nostalgia & klasik habis.
# The cafe interior
Boleh feel Jakarta during the colonial era. Masa masuk tu, terus disambut by one of their lovely staff. Downstairs or upstairs Miss? Haruslah upstairs kan, mau layan view Kota Tua from the window kaedahnya. 

# My quencher
Sebab aku kan sudah mencekik nasi padang before sampai Kota Tua ni, jadi orderlah air jak. Harga boleh tahan lah sesuai dengan 'usia' this cafe. 
# View of Stadhius from my seat.
Selamat tinggal sunset at Ancol. Melayan senja di Cafe Batavia jaklah aku. Sambil tengok gelagat orang di dataran. 
Puas layan mata dari tingkap cafe, sila lah faham diri. Walau staff cafe tu offered aku untuk spend sometime downstairs sebab akan ada live music that evening. Syarat dia kenalah order another drink, ndak kan duduk semata. Tapi aku tolak dengan baik. Ceh ayat skema! Senja bakal berlabuh, malam akan menjelma. Berjalan sendiri menyusuri bangunan lama & tiada berpenghuni, adalah something si Err paling mau elak.
# Di kala senja.
# Kak Ponti kreatif
Ada berani mau balik lambat lagi? Nasiblah ada bekas depan dia ni, so aku tau dia tengah 'bekerja'. Sudahlah berdiri depan bangunan lama, menghadap pokok besar. Nasib aku ndak berkuntau depan dia sebab terkejut.
# Cafe & motel
Deretan bangunan ni membelakang bangunan2 lama yang usang tadi. Siapa sewa motel area sini, memang paling sempoi ah bagi aku. 
# Aku limpas jalan ni untuk pi Stasiun Jakartakota. Mula tu plan untuk walkertapaki balik pi hotel.
# Berani mati jak snap gambar bangunan ni.
# Bank Indonesia
Few of the new buildings at Kota Tua.
# Bangunan super lama tapi masih berfungsi sehinga kini.
Bila nampak teksi yang banyak, aku pun suddenly jadi super malas untuk berwalkertapaki. So marilah bazir duit tahan teksi untuk balik hotel. Nasiblah di Jakarta cuma perangai ber-teksi aku ni wujud.
Sampai hotel malam tu, I decided to cancelled my plan to go ronda Mangga Dua. Oh yeah, that mall adalah cuma a stone away from where my hotel is. Mau rehat kata ku. Before tu aku singgah beli sandwich di cafe bawah hotel. So sambil layan perut, sambil packing & sambil nonton Kdrama. Totally me time! Walhal hati sudah meronta rindu sama budak2 di rumah. Sobs.

Next day is my last day in Jakarta. Flight malam so memang sempat untuk tawaf area Mangga Dua. Plan aku cuma untuk singgah dua mall; Pasar Pagi & ITC. Kunun misi mau cari winter coat. So did I fulfilled my mission or not? Yang tu aku sambung next entry. Sekarang masa untuk Running Man. 

Sekian, Kbai.

eryantierdabdulkarim

Categories: , , ,

10 hollered!:

Mie said...

Kota tua ni lebih cantik pd waktu malam...dan langsung tidak menyeramkan...

Supermeng Malaya said...

siol je scroll2... nampak gambar ponti

cis

Miss Nazla said...

Hahaa entry ni simple gila. Aura rajin baru smpai suku je kat ko. Boost up sket rajin tu bole aku baca entry blk kampung hehehe

Bibie Karim said...

Mie: Memang cantik tapi bila dah jalan kaki nak balik ke jalan besar, kena lalu lak bangunan lama2 tu...seram gak ler.

Meng: Hahaha haritu aku upload kat ig. Pun kena sebiji ngan kawan2 aku.

Nazla: Eleh ada hati kan nak bagi skala kat aku. Ko tu lagi 100 kali lagi pemalas dari aku. Entry balik kampong coming! Yang tu aku semangkit.

DJ said...

cafe tu sgt cool!aku pun takde rezeki nak explore jakarta ni sgt....hehehe tapi nama nak repeat, blom smpai seru lagi....huhuhuhu

hahahaha siot gambar ponti tu woi!aku ingt lagi masa ko upload kat insta tu malam kan....aku dah tido, tp terjaga tgh malam...sekali saja buka insta, terus nampak gambar tu!giler cuak aku masa tuh!hahaha hampeh!

Bibie Karim said...

DJ: Cool & ada nilai sentimental. Masuk dalam tu rasa macam boleh imbas cerita zaman2 PRamlee. Feel sangat si Bibie!

Aku pun sama wei, nak repeat tu lama lagi kot. Walau ada kawan ajak. Aku macam berat nak bagi jawapan.

BAHAHAHAHAH surprise! Gambar tu ada 3 tapi yang 2 lagi aku delete sebab dia pandang straight ke aku. Seriau gak ler aku nengok malam tu, dah lah sengsorang kat hotel. Terus aku delete sepantas kilat!

Nana Rjay said...

Bie, scroll punya scroll..takajut nampak tu pic cik ponti, hahaha...tapi cantiklah Batavia cafe tu, relax n cozy wlupun nampak old style sikit..so, ko balik hotel jalan kaki ja? jauh ka?

Bibie Karim said...

Nana: Hihi bonus bah tu si Ponti. Old style tapi sentimental value tinggi tu. Ada bah aku tulis, tahan teksi balik hotel. Pi Jakarta terus bajet kaya, malas jalan kaki

CT Humairah said...

hehehe ni ada sorang tunggu Kak Bibie hapdet citer balik kampung muahaha..
kak brani sungguh snap gambar memalam. ade yang melambai kang tak sedar =P hahaha.. and wut with pontianak tu ? isk seram aje..

i think jugak lah the gov tanak robohkan. so that orang dtg they will know ada kota lama ni.. another tarikan n sejarah juga.

Bibie Karim said...

CT: CT bila gi Jakarta. Sorry eh lambat reply komen ni baru perasan hahaha. Terpaksa beranikan diri lagipun view malam masa ni memang cun. Ada saki baki senja oren lagi. Ponti tu cari duit. Siap dokong patung. Uhuk betul!

Copyright © My Life, My Thoughts, My Dreams | Powered by Blogger

Design by Anders Noren | Blogger Theme by NewBloggerThemes.com | BTheme.net      Up ↑