30 December 2014

Liburan Day 3 - Dinner at Stone Dago Cafe, Bandung

Assalamualaikum.

Sambungan dari sini.

Dinner! Sebab kami sudah capek lepas badan 'ditenyeh2' oleh sang Masseurs jadinya perut jadi lapar. Kaitan sangat. Trip kali ni memang meriah makan compare to my other trips. Asal rasa lapar sikit, terus singgah cafe. Pantang ada yang cakap lapar...mesti singgah makan.

Kali ni aku biar Iman yang suggest tempat makan. I just told him; janji dekat, view lawa & makanan enak. Kampung Daun jauh sangat untuk kami terjah considering Iman perlu hantar kami balik ke hotel at 9pm the latest. Bukan hotel ada curfew tapi sebab tu agreement sama Hayuka Bandoeng; the company where Iman works.

When Iman suggested Stone Dago Cafe, aku memang langsung tiada bantahan. So did the other ladies. Janji, makan.

25 Ogos 2014
Dago Atas, Bandung
# Greeted by a live band upon arrival.
Walhal orang tu tengah nyanyi request songs customer lain. Bye! Eh tapi Ms L ada request song & dedicated to us. Layan lagu sambil makan. Tapi sedih sebab aku lupa lagu apa. Bye lagi.
# Konsep makan di pondok.
Dalam pada lapar, ada hati pilih hut yang di atas sikit...in which, haruslah perlu mendaki few anak tangga.
# Pondok ni terlalu besar for the six of us.
Maka panjat sikit lagi...
# Our pondok.
Jatuh chenta sama konsep restauran ni. Kalau buat gini, kena bertabah cari pekerja al ramai. Pondok2 boleh tahan banyak scattered around the restaurant. Pekerja pun perlu yang super alert sama panggilan customer(s). 
Kalau buka open cafe konsep macam ni memang something yang lain dari yang lain...di KK lah maksud aku. Kalau di Bandung ni memang berlambak. 
# View part of Bandung from Dago Atas.
Ndak lah nampak the whole Bandung from this restaurant. Tapi bolehlah. 
Pastu tengah sedap makan, suddenly dapat komen from my sunbae on my status update in fb.

"Atas Stone Cafe ada Bukit Sierra, view lagi gempak."

Not long after, dapat notification someone tagged me at their pic. Kejam sangat sunbae aku! Super cantik view of Bandung dari restoran tu. Memang lawa gila. Kenapa perlu lambat share info! 
# Killing time while waiting for our order.
# Our thirst quenchers.
Mine harus yang ada whipped cream; gelas kontot. Should have asked more cream! 
# My dinner.
Nasi Goreng Kambing. Ada abbreviation untuk menu ni tapi aku lupa. Indonesia kan famous bab singkatkan ayat ni.
# My 'side dish'.
Pizza with extra cheese. Tahniah Bie atas nafsu tembolok anda!
# Group photo before we called the night off. 
Sakit kepala si Err pun sudah kurang sikit lepas telan sebiji Synflex. And of course lepas menjamu perut dengan jayanya. Ndak cukup nasi goreng, tambah lagi pizza. Extra cheese somemore? Memang kejadian perut piranha tiada sempadan!

We headed straight back to hotel after dinner. Ada juga tapaukan si Iman tu makanan. Walau tau dia memang makan sekali masa kami melantak di pondok tu, tapi kami insist untuk tapaukan. Biarlah nanti dia bagi anak or wife dia kan. At least merasa apa yang kami rasa malam tu. 

Erm, referring to the pic above tapau Iman adalah diangkut dengan penuh kasih sayang oleh Ms C. Yang di tangan aku tu, lebihan pizza kami tapau bawa balik hotel. Actually ada dua biji pizza kami order tapi ndak habis sebab masing2 kekenyangan. Layan sangat kan nafsu piranha.

Sampai hotel, lepas mandi...slowly one by one berlayar ke alam mimpi. Capek!

eryantierdabdulkarim

Categories: , , , ,

10 hollered!:

zarulfarhana said...

bestnya tempat makan mcm ni..dgn view dia cantik

Radin Fadli said...

Simple je dekorasi kedai. Makanan harga mahal tak bibie? Tahap kesedapan? Ni boleh jadi duta jalan- jalan cari makan versi International ni. cc TV3

dzuchan said...

cantik kafe..pizza yg ko oder tu nmpak unik la, macam tortilla pizza

Bibie Karim said...

Zarul: Memang menang view tapi sayang x sempat naik & makan kat Bukit Sierra. Sana view lagi lawa katanye. Tapi best ah makan tempat macam ni.

Radin: Xlayak jadi duta lagi sebab harga xingat. Review tahap sedap pun xde hahaha. Haritu masa bayar rasa memang berbaloi ah. Still cheaper than Malaysia. Sedap pun boleh tahan. Ke sebab lapar?

Dzuli: Cantik kan? Bila la dapat buka cafe gini. Pizza tu sedap. Roti dia memang jenis nipis macam tortilla tu. Tapi! Aku nak jjcm kat Ipoh macam ko. Suka tengok cafe2 kat sana.

An said...

santai jer restaurant nie..mcm best utk sesi makan2 sambil bergossip..hehe

Sedaap x BK?Harga ok x?

Bibie Karim said...

An: Hahaha memang sesi makan sambil gosip sambil merapu. Boleh tahan juga rasa dia. Ke sebab lapar. Hahaha. Price wise memang berbaloi, lepas convert pun puas hati. Still murah compare kat Malaysia kalau restoran macam ni.

::EIDA:: said...

eh eh ehhhh macam dah bertukar wajah lah kak bie blognye... dulu ida g bandung pun singgah stone cafe ni. view die romantikaaa sangatttttttttttt

Bibie Karim said...

Eida: Hihi aah tukar rumah before new year aritu.

Romantika sangat tapi sebab kepala ting tong so ala kadar je layan view. Hmm cuma bab makan tu xdapat dibendung. Sakit2 pun nafsu buaya.

DJ said...

Fuh byk gler entry ko kan spjg pninggalan aku kan..hahaha eh xbjaya eh misi nk abes citer b4 2015 ni.hehehe #gelakjahat

BIBIE KARIM said...

DJ: Aku gigih haritu. Pas kejadian QZ terus hambar. Sampai sekarang x update hape pun lagi. Misi gagal! Hahaha siap hastag, bengong tau.

Copyright © My Life, My Thoughts, My Dreams | Powered by Blogger

Design by Anders Noren | Blogger Theme by NewBloggerThemes.com | BTheme.net      Up ↑