25 December 2014

Liburan Day 2 - Jakarta to Bandung via Train (Argo Parahyanan)

Assalamualaikum.

Sambungan dari sini

As I said earlier, sebelum mentekedarah di Magnum Cafe we went to Gambir Station first to print our train ticket. And also tinggalkan beg kami di tempat letak bag. 

24 Ogos 2014
Jakarta, Indonesia
# Alahai sign Stasiun Gambir! Like, tiada yang lagi kecil dari tu kah diorang boleh letak?
# Loket as in counter. And aku tau loket tu buah rantai. Bye!
# Muka bangga orang print tiket sendiri. 
I bought our train ticket online from tiket.com. This is the website. The system accept alien credit card. Lepas berjaya beli tiket, they will send a confirmation email. There's no need to print the email because what's important is the booking number. Enter the booking number at the kiosk machine & the machine will print the physical ticket. As easy as ABC! And yes, boleh pilih seat during the purchase. For free of charge. No hidden cost. Uhuks.

Mula tu ingatkan kena print email yang diorang bagi...rugi jak ink printer tau. Lurus betul aku bawa hard copy email padahal boleh jak print di station. Well, new lesson gained. And boleh share sini. Else memang selamanya ndak tau.
# The physical ticket; self-printed at the station. The price is as stated on the ticket (Executive Coach). 
Tip: Buy early to get a cheaper price.
# Luggage storage room available at Gambir Station. 
We paid 10,000 IDR for 6 backpacks. It's quite cheap because we didn't rent the locker. We went out for a couple of hours so our bags were placed under the counter only.
# Banyak restoran & cafe di Stasiun Gambir. So sila jangan risau. Boleh juga tapau & makan dalam train.
# Keluarkan passport awal2 untuk checking. 
Since memang tiada lagi mau dibuat, we decided to enter the departure hall. Train memang sudah menanti penumpang. Better lah board train awal kan? Ada aircond. Lepak di station, panas. Plus kurang tempat duduk. 
# Kami menghala ke Selatan. 
# Jalur a.k.a Platform 1 & 2. Sila alert with the signboard.
# The seat is quite spacious. And comfy; for me that is. Leg room pun luas sebab aku letak bag di depan kaki. Pun still ada ruang untuk aku bergerak. 
# View from my seat. Ms C, Ms P & I were separated few rows from the other 3 ladies. And that's Ms L in the pic.
# Hello teman2 segerabak. Semoga kita semua selamat sampai ke destinasi. Jangan tanya aku apa beza coach eksekutif & coach biasa. Ni first time aku naik train di Indonesia.
# Power outlet at every seat. Just remember to bring a suitable adapter. This time, si Err bijak-bestari for she brought the right plug. 
Letak jak bontot atas kerusi, kepala terus berdenyut tapi sempat ambil gambar dalam train! On the way pi station pun memang sudah rasa pening sikit. Ni masuk train, kepala rasa macam mau pecah pun ada. And dan2 tu juga rasa mau tikam jantung. Ni obviously bukan kes udara panas, cuaca membahang. Ini kes makan ndak beringat. Memang patut sakit. Padan muka! Sudah tau coklat tu dalam kategori 'makanan yang perlu dimakan dengan berhemah'...tapi sengaja cari pasal. 

Too much chocolate consumption akan menyebabkan si Err migraine. So dalam kes ni, aku memang menempah bala. Sebab melantak tanpa fikir panjang; nafsu didulukan. Sudahlah route from Jakarta to Bandung adalah bukan se-smooth bullet train! Nangis? Tiada siapa mau layan. 

Makanye untuk elak migraine jadi makin teruk, and isi perut terburai...aku telan ubat yang memang sentiasa dalam bag. And baru perasan, that was the last tablet I had. Terima kasih wahai Sikap Pelupa. Sila tepuk tangan untuk diri sendiri. 
# Train leaving Gambir Station.
I was trying to forced myself to sleep during the first one hour of the journey. Macam mana dapat tidur kalau sibuk mengetik camera. Pastu sibuk update instagram bagai. Sebenarnya 'excited' tengok keadaan di Jakarta. Too much similarities to some places here in Sabah.

Before sampai Bandung, train akan stop at few stations to pick up passengers. And luckily masa train masuk area kiri kanan hutan, mata aku pun start layu. Maka dapatlah aku tidur. Alhamdulillah, terbangun masa train lalu tepi sawah padi. Automatically teringat sawah padi di Tegalalang, Ubud. Just that di Ubud view lagi lawa. Ngek. Masa terbangun tu, kepala sudah rasa ringan sikit. Migrain pun sudah lesap. Tinggal pening lalat sikit jak. Sungguh spoil big time kalau sakit time bercuti. 

Aku sambung tidur bila train lalu kawasan hutan lagi. No more nice view untuk cuci mata, tidur jaklah the best solution. Three hours (plus plus) journey to Bandung seems too long for me. Semua sebab kepala ting tong aku. Ndak apa, pengajaran. Harap next time akan jadi lebih careful. Ntah berapa kali last time lah juga pun...sebab bila jumpa coklat, memang akan lupa diri. Pfft.

eryantierdabdulkarim

Categories: , , , ,

21 hollered!:

Farikica said...

wah...sudah berwajah baru skrg..aku aja yg tak ada masa nak tukar2 wajah..ha..ha..
stasiun gambir pon dah canggih ya skrg.. tiket pon bleh print online dah.. aku suka perjalanan dari jakarta ke bandung naik tren,... mcm2 boleh pandang... daribandar ke kampung ke outskirt ke hutan...dn mcm2 lah...

BIBIE KARIM said...

Fari: Semalam datang angin nak tukar wajah. Tapi sebelum tu, boleh plak eh semua contents hilang. Tinggal sidebars je. Sangatlah mempanikkan aku. Sibaik sempat back up template hahaha.

Aah aku tengok macam dah upgrade compare to apa yang aku tengok kat blog orang before ni. Senang sikit la kan da ada mesin layan diri untuk print ticket. Aku suka layan view tu. Buat kita insaf sangat2.

Nieda ramly said...

ada gambar masa lintas jambatan tinggi itu ...atau terlepas sbb ketiduran?

Mie said...

Best naik kereta api ni... pemandangan pun cantik...

Bibie Karim said...

Nieda: Masa gi tu duduk belah yang memanjang nampak hutan or bukit so rasanya terlepas view tu sebab tertidur. Ada sekali terjaga tapi jambatan tu x tinggi sangat pastu xsempat on camera. Masa balik dari Bandung tu baru nampak. Seriau! Tapi best.

Bibie Karim said...

Mie: Best. Banyak benda boleh tengok untuk cuci mata. And banyak pengajaran sebenarnya yang boleh dapat.

CT Humairah said...

yup sign station tu kelakar la jugak cinonet saja. orang slalu buat bebesar sbb tourist nak bergambar situ hehehe.. tengok macam kemas saja ketapinya.. menarik la Kak Bibie.. spacios tu penting..

syieda said...

Aku mmg kalah dgn kopi. Tapi ritu aku belasah je kopi asal Jumpa setabak. Ambik ko...nak balik M'sia kepala pening mcm nak keluar otak Rasanya. ..

Bibie Karim said...

CT: Kan kelakar sangat. Masa nampak tu terus macam wei xde lagi kecik ke? Ketapi lama sebenarnya tapi for me bersih. Kerusi dia memang macam ada stain tapi normal lah sebab dah uzur. Bantal tu akak xguna la hahaha. Ruang kaki memang selesa, besar dari ruang train ERL tau.

Bibie Karim said...

Syieda: Aku dah quit coffee since few months ago. Sebab nak detox katanye. So far aku dah jarang migraine compare dulu kalau x minum je mesti sakit kepala luar biasa. Choc je aku x dapat nak resist beb.

Scdha Sein said...

Aku pon pantang dengan coklat... Pantang jumpe! He He He...

budak kampung said...

wah.. sangat cantik wajah baru. Best jugak gayanya overland kat Indonesia. harus di cita-citakan.

Bibie Karim said...

SS: Ko pantang jumpa, pastu mencekik xjadi apa...untunglah. Aku silap langkah sikit memang kronik ah migraine.

Bibie Karim said...

Siti: Hihi berusaha keras semalam nak ubah wajah rumah sempena tahun baru. Pastu tetiba entries semua hilang haha. Aku ada plan nak naik overland gi Surabaya pula. Ceh ko tengok angan2 aku eh.

DJ said...

Best naik ketapi indon.i loikeee...hehe

Scdha Sein said...

Kalu macam tu... Ko tengok je coklat tu... Biar aku yang tolong lahapkan... He He He...

Bibie Karim said...

DJ: Aah best. Tapi bila gerabak goyang2 sikit due to track atas area xrata, aku gelabah sikit gak la. Hahaha.

SS: Xde jadah nak tengok ko makan. Of course aku kena join sekali. Tapi kena get ready ubat jelah pun.

Miss Nazla said...

aku terlepaskah entry Magnum Cafe?

Norharyani Sanusi said...

Bie, cantiknya blog mu!hihihi

apa pun, entri jakarta bandung aku tunggu2 jgk sbb thn depan aku mau terjah ke sana dgn bff..=)

Bibie Karim said...

Naz: Aah sebab masa up entry tu, masa tula ko perasan isi blog aku hilang hahaha.

Bibie Karim said...

Yanie: Hihi bersusah payah mengasi ubah muka blog. Kejadian betul bah haha.

Bah ngam lah kan. Korek jak apa yang ada. Kami pun menghentam2 jak iti tu hari. Xda yang fix. Mana sempat diterjah, sampailah kami.

Copyright © My Life, My Thoughts, My Dreams | Powered by Blogger

Design by Anders Noren | Blogger Theme by NewBloggerThemes.com | BTheme.net      Up ↑