20 November 2014

Autumn Trip Day 4 - Nami Island

Assalamualaikum. 안녕.

Previous: Beautiful Namiseom (here).

Pagi tu janji sama JM & her partner at Dongdaemun History & Culture Park Station. Then kami naik subway & stopped at Wangsimni. Tapi aku terlebih bijak, bawa diorang turun di Sangwangsimni. Alkisah aku memang selalu menjadi extra bingai di pagi hari. Kenapa lah kan kalau jalan saturang, lurus jak jalan aku. Tanpa salah train or station. Tapi bila bawa orang, aku jadi blur. Kesian bah orang yang tagged along tu. Mengikut tanpa soal banyak, rupanya salah station. 

Train journey to Gapyeong Station took nearly 2 hours. Sila imagine kami langsung ndak dapat duduk throughout the journey. Tapi ndak kisahlah sebab kami bercerita non stop. Ntah topik apa jak yang kami cover.
25 October 2014
Day Trip to Nami Island
#1 Sangbong Station
Tabahlah hati. Punyalah ramai umat masa ni. What to do lah kan, it's Saturday. Memang hari libur for the locals as well. Aktiviti Ahjumma Ahjussi memang hiking di hujung minggu. Sob.
#2 Gapyeong Station
Hmm suddenly soal diri bila nampk view di atas. Sekarang autumn ka winter. Sebab bila bercakap, mulut siap keluar asap. 

#3 Taxi Stand at Gapyeong 
We opted for the taxi instead of tour bus. 
#4 On board the ferry to Nami Island
Note the misty view. Mistik sangat.
#5 Nami Wharf
Rows of colourful trees welcome our arrival that morning. Bliss!
#6 2015 wish board.
In the mood to welcome the new year already? But I thought its only yesterday I celebrated the beginning of 2014 in Jongno? 
#7 Group photos.
This is just too cute! See how the maknae of the group posed (far left). 
#8 Wajah di sebalik daun.
Ms F yang pemalu. Sangat. 
#9 Me time katanyee.
Sendiri...sendiri; aku poyo. 
#10 Me time...again.
Mencari sisa chenta yang aku tinggalkan di sini, suatu tika dulu. *nah baldi*
#11 Si Jari Manis
#12 Aktiviti baling daun. 
#13 Aktiviti mendera orang posing
#14 Our lunch
Kimchi Dosirak & Kimchi Pajeon
Lepas ronda half of Nami, time untuk top up tenaga. It was already way past lunch time when we decided to stop exploring & eat! Aku lah tu kan, kebulur tahap dewa. Non stop membebel 'lapar, lapar'. Budak berdua tu offer biscuit, offer apple...semua adalah ndak register dalam kepala. Feed me with something heavy...the tummy screamed!
#15 Si Kebuluq
#16 Casual Asian Diner
Yeah. New halal restaurant in Nami Island, apart from Drama Cafe. Yang ni sebaris sama Nami Library tu. Lepas lunch, kami sengaja explore area First Kiss before pi surau. Masa tu baru nampak restoran ni. My friend went here few days after me. And she told me, the service is pretty fast despite the long queue. Memang full house pun masa kami tengok dari luar tu.
#17 Comel!
Ok next trip boleh hangkut rombongan pi sini.
#18 The menu.
#19 Prayer Room at Nami Island
Tujuan utama masuk Nami Library ni. First time aku solat sini. Gents & ladies prayer area are separated by curtain. But bear in mind, ablution area is at the ladies prayer area. Lelaki memang akan masuk anytime untuk ambil wudhu'. 

Jangan jadi macam aku & JM. Ada hati mau berdandan lama, pastu terkejut beruk when a group of men suddenly terjah masuk. Terpaksa selubungkan diri sama telekung. Congrats ah perangai.
#20 Nami Library
Creative!
#21 She was there.
After solat, suddenly lidah rasa masin. Drama betul kan. Padahal baru melantak nasi. Perlukah guna alasan lidah masin to fix the sweet tooth? Belasah jaklah janji dapat duduk lepak sambil layan hot drink.

Masa ni memang sudah jangka, kami ndak kan sempat untuk visit Garden of the Morning Calm. My initial plan was to go to the garden first prior Namiseom. Tapi the night before ada kawan bagitau, better terjah Namiseom first sebab view adalah lawa & since aku pigi during the weekend...memang idea bernas untuk datang seawal mungkin. 
#22 Sweet tooth si Err & Ms F
Tolak tepi decision untuk cancel or pigi garden tu, yang penting kita layan waffles dulu.
#23 Super long queue to board the ferry.
Upon seeing this, terus cakap sama diri sendiri.

"Ok, say goodbye to ur 2nd destination Bie. Nanti cuci mata tengok gambar autumn di blog orang jak."

Aku memang confident Azra akan terjah tempat ni. And terbukti tekaan aku betul when she uploaded a teaser pic of the garden in her blog. Puas cuci mata walau hati sesal beribu. Next year, adakah autumn di kampong lagi? Sobs.
#24 Exercise a.k.a dera kaki
Queue mau naik ferry sudah panjang. Sampai wharf, queue untuk masuk Nami lagi berderet panjang. Luckily we decided to go early! 

Ms F nampak bunting sunrise festival. Aigoo! No wonder lah berduyun orang datang. Siap bawa tikar bagai. Aku ni punyalah berfikir diorang ni ndak mau balik kah apa sanggup datang walau sudah lewat petang. Rupanya memang akan bertapa sepanjang malam di sana. 

And sebab festival tu juga, jalan adalah jammed! Neither bus nor taxi sanggup datang ambil penumpang. Bila tengok jammed tu macam tiada kesudahan, hence we decided to just walk to Gapyeong Station. Tabah gila berjalan! Nasiblah ada kawan bercerita, so ndak lah rasa jauh sangat. Kill time borak borik katanya. Sambil aku konon mau nyanyi untuk Ms F, tapi bila mau buka mp3...baru ingat memory card aku adalah rosak. Lagu semua sudah ke laut. Sudahnya, aku nyanyi Gee tu part chorus jaklah. 2-3 repeat benda sama, aku gave up. Nasib ndak hujan, ribut & petir, else memang free aku kena duku. 
#25 Kimchi?
Cuci mata tengok kebun orang, tengok pokok sudah tukar warna di yard orang. 
#26 Jammed!
Bukan tengah parking tapi semua ni memang heading to Nami wharf. Paling bertabah, orang yang datang with tour bus. 
#27 Sawah padi menguning.
Walked through this (demi short cut) to get to the station. That's the blue building in the picture. 
Total masa berjalan from the wharf to the station adalah dalam 15 minutes. Or less? Ntah lah aku ndak perasan sebab sibuk bercerita, sibuk snap gambar, sibuk tengok alam. And sibuk sumbang suara yang memang hampas.

Journey balik ni pun kami berdiri juga. Terhuyung hayang lah dalam train tu, tapi sebab orang super ramai so orang kiri kanan depan belakang jadi tempat bersandar. We arrived Seoul around 6pm. Plan untuk pi Haneul Park memang ke laut terus. Apa lah makna layan sunset di sana kalau jam 530pm pun sudah Maghrib. Dari Wangsimni Station mau pi park tu pun sudah ambil masa dalam sejam. Better lah cancel dari dera kaki panjat tangga tapi ndak nampak apa di atas sana.

Since plan bersunset sudah punah, aku pun gatal kestau Ms F impromptu plan aku malam tu. And dia dengan penuh rasa excited mau join. Terus lupa kaki yang cramp ndak dapat turun tangga. Ehem, kaki si Err sudah pulih sepenuhnya tu yang dia confident level paling tinggi mau menapak sana sini. 

Kami balik bilik dulu malam tu. Perlu refresh. Rasa rimas gila, seharian berjalan. Walau sejuk & ndak berpeluh. Kami berjanji setia to meet up again later that evening, malam masih muda jadi mari cuci mata-cum-tekak. 

eryantierdabdulkarim

Categories: , , ,

27 hollered!:

Norharyani Sanusi said...

Punya sandi' ramai gilak org bie..tarik nafas panjang aku!

DJ said...

Kalo ko bawak aku salah jalan, aku tinggalkan ko dengan naik teksi!hahaha

Woi apekah poyo sangat caption no #6 tuh?berbulu mata membacanyerrr....

Eh ada kafe baru?suka!suka!suka!tapi camne ni...kali pi nami nak makan nasi goncang, nak pi cafe baru lagi, tu blum lg pi makan kat nami-ok lagi...adusss ada 4 tmpt nak makan kat nami ni?ottokeeee.......

John | Kaki Berangan said...

Wow! Pandai menyanyi rupanya!

Jari Manis said...

ahakss...bab tersalah station tu di maafkan heheheh..nama pun lebih kurang kan..kami lak main follow je hihi..

Bie..pic no 9 dan 10 tu cantik...nampak slim!!!



BIBIE KARIM said...

Yanie: Memang sandi. Berhimpit bah. Nasiblah ndak panas, ko imagine bau apa keluar? Pengsan!!

BIBIE KARIM said...

DJ:Ko xkan perasan kita sesat sebab aku akan buat muka kondifen giler. Haha.

Caption tu smart kan. Betul apa macam baru je celebrate NY kat kampong. Hahahahaha bye.

Haaaa banyak kan pilihan. So tu maknanye kena repeat Nami banyak kali kot. Aku pun dah bingung nak try yang mana.

BIBIE KARIM said...

John: Malang sape yang terpaksa hadap suara aku. Budak berdua tu pun rasany tahan telinga je. Kang kalau diorang cakap xsedap, ada yang sentap & tinggalkan diorang. Satu kerja kena cari route balik Seoul. Confident je kan diorang xtau balik sendiri.

BIBIE KARIM said...

JM: Nak kata realitinya, kembang semangkuk ler tu kan. Sobsss.

Azra said...

OMG ramai gile org queue ... mmg kene banyak bertabah pi situ time autumn ... i miss nasik goncang!!! Haritu aku konon2 nak pi nami sebab nak makan nasik tu laa

Watie Rose said...

dah banyak kali singgah sini, err hari hari kot..namun ndak pernah tinggal komen..apapon mu memang gigih daebak !!!

mrs.smile said...

respect sama ahjusshi ahjumma nie semua, semangat berkobar kobar nak gi hiking mmg takleh lawan yang muda2.

Miss Nazla said...

Aku still takleh nak digest kepanjangan keramaian orang nak queue naik ferry walhal time aku pergi aritu macam tak payah beratur langsung.


and btw aku boleh imagine lawak ko menggelabah selubung diri dengan telekung. haha

BIBIE KARIM said...

Azra: Aku rasa aku duk komplen lapar tu sebab teringat nasi goncang ah. Macam tu punya panjang kot queue ko nampak aritu kan. Memang rasa nak nangis sibaik moving. Bertabah.

Watie: Tq for dropping by. Kena gigih sebab bukan selalu datang. Sobs. I wish dapat balik once a month.

Mrs Smile: Yang muda baru berdiri 2 jam atas tren dah rasa nak kecundang.

Nazla: Aku gi sebelum ni pun xpernah panjang macam tu. Penangan autumn lah ni. Memang Nami antara main destination for autum foliage. Alaaa comel ok aku menggelabah tu. Mana nak cari orang sibuk nak berselebung sambil pegang compact powder hahaha.

::EIDA:: said...

Salam kak bie. Eh panggil kak boleh ke.. ida dtg jenguk koreaaa.. aumm.. lawanyaaaaa.. td baca JM punya. Pastu baca kak azra punya.. now ur turn .. hehehe lawanyaaa korea nak pergi nk pergi...

BIBIE KARIM said...

Eida: Hihi Kak Bie pun boleh juga. Terpaksa mengaku umur dah lanjuts. Memang lawa sangat, insha Allah one day Eida akan sampai. Amin, amin.

budak kampung said...

Aku pun aminkan untuk diri sendiri ni Bie. Btw, selain dari pokok-pokok yang cantik, cantik lah boot :)

BIBIE KARIM said...

Siti: Aku tolong aminkan untuk ko juga. Hihi boots kawan aku belikan all the way from NZ. Memang berbaloi tunggu sebab selesa giler. Cuma susah nak pakai & buka jelah sebab xde zip. Thanks!

Farikica said...

Ramainyer org Biee... mcm brator kt disneyland plak... rmai btl umat! Oohhh ade prayer room eh kt sini. .. bru aku tau...

BIBIE KARIM said...

Farikica: Ramai giler. Masa sampai pagi tu bertabah lagi tengok Q xberapa nak panjang. Sekali nak balik tu, fuh! Sibaik servis diorang cepat. And oganized. Aah ada surau tapi ni lah first time aku gi naik. 2x before ni solat kat Petite France.

luna paris said...

waahh... syok bleyh berautumn ngan geng blogger... tapi sape ms F tu... meh nak knai.. awat malu naw.. =) haha

BIBIE KARIM said...

Luna: Kebetulan terjumpa kat sana so alang2 gi jelah sekali. Ms F memang xnak dikenali, pemalu kucing katanye.

CT Humairah said...

Ya Allah..!!!! jiwa ragaku terseksaaaa bangat ni Kak Bibie aaaaa ngapain. eh da jadi endon plak bahaha.. bila tabung nak cukup ni nak pegi sana. screw winter..!! nak otem laaaa pulak hahaha..

BIBIE KARIM said...

CT: Hahaha terseksa ke. Dan2 jadi minah Indonesia kan. Winter pun lawa view kat sini. So kena gi both. Insha Allah xlama lagi penuh lah tu tabung CT. Kena yakin!

sai said...

bila lagi nak repeat ni...hurmm.jeles tengok gambar cantik uolls.

BIBIE KARIM said...

Sai: Repeat lagi. Tunggu promo ah. Gambar cantik sebab scenery memang lawa uolls.

kay dolce said...

Cantiknya Nami masa autumn ♡♡♡ Memang berbaloi beratur panjang2.

PS:- Tak boleh tahan gambar tengah suap nasi goncang tu!

BIBIE KARIM said...

Kay: Kan. Nextime nak terjah garden of morning calm lak kalau gi autumn. Insha Allah. Hihi gambar makan tu memang sungguh lapar2. Sibaik x nganga lagi besar kan.

Copyright © My Life, My Thoughts, My Dreams | Powered by Blogger

Design by Anders Noren | Blogger Theme by NewBloggerThemes.com | BTheme.net      Up ↑