14 November 2014

Autum Trip Day 3 - Goodbye Sokcho, Hello Seoul!

Assalamualaikum. 안녕.

Soraksan, Sokcho (here).
25 October 2015
Sokcho
"Eiii muka putih, tapi tangan hitam!"
Cis, bedebah sungguh statement itu.

Sampai guesthouse, aku terus terjah dapur. Nampak ndak kelaparan meluap2.?? Jamu perut adalah penting, kaki cramp boleh lagi aku bertahan. But once gastric datang melawat, selamat tinggal cuti2. Sampai 2 bowls cereal aku makan. Mampu? Cereal as lunch. 

I arrived at the bus station 10 minutes before 1pm. Bas akan park di platform, so sila alert no. platform. 
Ahjumma baru siap hiking. Time untuk kembali ke Seoul katanya. Semangat ok, diorang Q even before the bus arrives. Kami adalah se-bas.
View along the way from Sokcho to Seoul. 
Thanks to my Taiwanese friend for her adive.

"If u buy ticket, just tell the Eonnie u want window seat." 

And so I did follow her advice. Very wise decision u made Bie! 
Seriously, ini adalah sangat lawa! But my pic doesn't justify its beautifulness. 

Nearly three hours on board the bus; stopped sekali di RnR...and finally, we arrived Dong Seoul Terminal. Masa ni memang ndak fikir apa, mau cepat check in guesthouse. Mau cuci muka...mau cuci kaki...mau cuci badan! Ambil train di Gangbyeon Station & alighted at Hongik Station. Nasiblah ndak payah tukar train bagai. 
25 October 2015
Seoul
Hongik Station Line 2; Exit 8. The nearest exit to reach my guesthouse. Only 5 minutes walking distance.
Annyeong Hongdae! This area is one of the most happening during the weekend.
Settled check-in. Aku mandi & bersiap. Malam ni janji mau jumpa kawan di Myeongdong. But still ada banyak masa before out meet up, jadi aku pun tunaikan permintaan hati. his cafe has recently become a popular place...after banyak kali muncul dalam satu drama ni. Letaknya nun di Hapjeong, jalan kaki dekat 10 minutes lah juga. Demi!! Sanggup! T

"My Lovable Girl"

Ndak jumpa L-ssi pun ndak apa, janji aku dapat berada di tempat yang sama dengan beliau. Cuma masa berbeza. Paling hangin, few days after I went back to Malaysia...boleh ah diorang shooting sini for few more scenes. Grrrr!

*jeling cik HADRAWiLLiN a.k.a Nily Nil* 

Ye! Tau ko jumpa yang real. Jadi biarkanlah aku berimaginasi seketika ini. Sila jangan rosakkan mood please. Flip tudungbawal.
My early dinner treat. Last aku isi perut, lunch di Sokcho. Nanti mau dinner sama kawan, jadi eloklah jamu perut sama cheesecake super sedap ni! Seriously, sedap! 
Both buildings appeared in the drama. Aku adalah happy. Nanti aku buat entry 'khas' untuk cafe ni. 
Ahjumma said andwae (means cannot) when I ordered one serving. Because kami kan datang bertiga. Du-ge (two set) she said, ok lah terpaksa akur. Tapi Ahjumma baik hati tetap bagi kami three bowls of soup. 감사합니다.
Light (???) dinner with JM. Style kan, di Malaysia ndak mau berjumpa, di Seoul berpoyo kan. 
Masa sampai Myeongdong, kunun mau singgah Etude before jumpa JM. Sekali terserempak another blogger; Hafiz Azmi. Memang kebetulan betul. Then ndak lama, JM & her partner muncul. Borak lebih kurang, Hafiz minta diri because he had things to do.

Tiba masa cari tempat untuk melepak. JM suruh aku suggest tempat. Aku yang baru mencekik cheesecake, tiba2 terliur ingat sotong pedas di Chungmu Kimbap. So moh ler kita ke sana. Ni jak pun kedai makan aku tau di Myeongdong apart from Yooganae & Eomoni Jib.

Cari branch Chungmu that I went last time tapi macam sudah replaced with Nature Republic. Luckily they have another branch there. It is located farther inside from Yooganae; next to an optical shop. Take the left narrow lane upon exiting Myeongdong Station Line 4; Exit 8. Pastu jalan straight. The shop will be on the left. Branch yang kami pegi ni kecil sikit from the previous one. Tapi sotong tetap sedap. Yums!
With the travel partner; Ms F. Kekonon pemalu & perahsia. *cari baldi*
Someone who I always 'meet' in blog & ig. And sah lah dia cam aku dulu. Aku kan sikit punya confident tayang muka di alam maya kan. 

So sesi suai kenal started with "Guess who I am" "Cer teka siapa dia ni". Cis sangat kan. But one word she uttered, terus tekaan aku betul. Sebelum tu sikit punya struggled meneka. Sampai nama DayahJ & Syieda pun naik. Sebab ndak tau nama siapa lagi perlu disebut. Grrr. But she does look a lot like u Suraya Ai! It's like u are her younger version. Matilah kena duku sama Ms F. Hampun!

Lepas sesi mencekik sotong, kami pun blah. Sebab sudah ramai customer bertukar rupa, kami tetap ndak berganjak. Malu pun terbit. So we continued our ngeteh session at a coffee shop nearby. Kerlas kan Bie, twice ko ngeteh in one night. Nasib kali ni memang ngeteh jak, ndak da side dish a.k.a dessert. Tempted juga aku tengok cake displayed at the counter tapi cepat sedar diri. Esok masih ada! Esok pun masih boleh melantak kek. Cukuplah one slice di Hapjeong tadi. 

Kong keng kong keng bercerita, it's time to go back. Nasib sedar masa & diri. Guesthouse aku stay tu ada curfew, that's why kena cabut awal. Minah berdua tu stay di seberang jalan cuma, aku ni yang parah kena transit train bagai. Lambat kalu, confirm aku transform jadi Watson Nyambek. Pecut 100m. Mentanglah kan kaki sudah sihat. 

Sampai bilik, mandi manda. Pastu layan fb & whatsapp. Ntah jam berapa aku belayar, sungguh ndak sedar diri walhal janji sama JM mau jumpa awal pagi esoknya. We're heading to the same destination so alang2 JM pun ndak berapa familiar with the route, they decided to tagged along. Kunun lah aku hafal route sudah kan sebab tiap kali balik kampong memang ndak pernah missed this place. Ok juga at least ada photographer aku nanti kan. Memang dasar!

Where are we heading to? Please ah main tekateku, so yesterday Bie.

eryantierdabdulkarim

Categories: , , ,

31 hollered!:

Norharyani Sanusi said...

Mesti ko sakit hati kan bie nda dpt jumpa L-sshi..hahaha

Di seoul jgk la bjumpa dgn JM..bestnya!=)

nyza said...

Bie..
Klu aku balik kampung lagi,,mmg aku tak bole miss Jungmu Kimbap tu..
mmg teringin tahap dewa2..kekekeke..
1st day smpai mmg aku terus je pegi tgu depan kedai...hahaha

Nana Rjay said...

Wah!!! bestlah geng2 travel blogger ni....ke manakah destinasi Bibie & JM ni yerrrr :)

DJ said...

Untung laaaa jumpa rakan2 seangkatan di luar negaraaaa...haha lapar!nak kimbap!

Radin Fadli said...

tolonglah, sangat mengundang sotong tu ok?? cuba la bawa bawa bungkus ke , post ke, air mail ke. Banyak betul jumpa kawan dekat sana, memang happening trip ni. L ssi tu apa yer?

syieda said...

Bencis tau ada nama ai kat seoul.

niL said...

Jumpa cafe je? Orang nya? **fliptudungtudungbawalawning

Tapi bie, aku kan, tengok boots tinggi tu da tau dah ko mmg level confident tinggi punya orang..
Lalalalalalaaaaa...

Anw, cheesecake kuning tu nampak tempting..
Motip sangat bukak entry ko pukul 2-3 pagi ni, aku nampak itu dulu!! Huh!

mrs.smile said...

eeeh maaf bertanya, hobi ke ngeteh tu??
hikss larikkkkkkkkk

Jari Manis said...

Bie...ntahlah asyik berjodoh nak berjumpa di obersea je kan..dulu di Japan..now Korea..Next? di mana agaknya yek..(terus jeling sama Dj dan Syieda - uoulss jgn jelezzz)

BIBIE KARIM said...

Kalau pun aku pi sna ngam2 dorang shooting memang kempunan jugalah mau bertentang empat mata. Boleh imagine fans diorang macamana. One day one day manatau dapat tengok live dorang shooting.

BIBIE KARIM said...

Bos ko kan tanya pasal Chungmu tu? Haritu makan dah malam, so lebih kurang je aku mengunyah risau badan naik hahaha. Tapi kalau makan time sejuk2 memang cara gak sotong tu.

BIBIE KARIM said...

Ko tungguuuu. Hahaha.

BIBIE KARIM said...

Nanti aku jumpa ko kat luar negeri...aci aku cakap macam tu kan. Luar negara? Insha Allah kalau mampu join ko berTerra.

BIBIE KARIM said...

Haritu sempat kan singgah makan kat sini? Next trip, sila jamu perut kat sini lagi. L ssi tu penyanyi ah. Jiwa Kpop ni, jangan xtau Radin oii.

BIBIE KARIM said...

Elok ler tersebut kan. Dari aku lupa terus mention alaa yang suka posing sentuh bangunan dengan jari tu bahaahaa. Ampun mereng!

BIBIE KARIM said...

Ouh tudung bawal ko dah upgrade ada awning pula? Habaq mai beli kat ner.

Hahaha confident sangat weii. Nak pakai tu pun bercinta. 2-3x duk buka pasang balik. Xpakai rugi lak dah ngangkut dari Msia. Pakai kang rasa mcm dah kenapa berboots bagai, autumn kot. Gitulah contemplating katanye hahaha. Yo'oh.

Nil, serious....serious! Sedap!!!! Cheese dia melt kat mulut, pekat lak tu. Lapis kek kat bawah di nipis je. Sedap wei sedap!!! Kalau ada kedai 24jam, harus lah kan ko berlari gi beli.

BIBIE KARIM said...

Ngeteh tu macam lebih kurang perasaan nak bagi penyepuk kat orang yang awal pagi msg...tetiba 'eh aku nampak gemuk! Kenapa ko x edit?'.

Haaa tu lah ngeteh.

BIBIE KARIM said...

Kebetulan katanye. Pasni destinasi macam banyak dah xsama. JM repeat autum lagi kan. Bb nak rasa autumn macam si niL pulak. Lawa je nengok gambar dia.

Scdha Sein said...

Yang sebelah atas tu aku tahu.... Yang sebelah bawah tu.... Errrrr... Aaaaa.... Urmmmmm... Sapeeeeeeee? Aku kenal ke tak ehhhh... Main mute2 pulokk... Eh! Mute ke hide? He he he....

BIBIE KARIM said...

Sebelah bawah tu memang request muka dimosaickan. Mula dia request letak gambar Pajura tapi aku tetiba xreti nak edit bagai. Bahaaha. Hide la, mute tu suara. Dang!!

Scdha Sein said...

Lorrrr... Letak laaaa Pajuraaaaa... Aku nak mintak tandatangannnnn! He He He...

Miss Nazla said...

aku lambat keretapi baca entry ko. Dasarrrr belagak! aku jeles tgk cafe itu.

nyza said...

Haah bos aku yg tanya..die kata nk gi makan weekend tu..haha bole gitu tanya macam aku yg duduk di Seoul..padahal die yg di Seoul..
seb baik ko ade bie, penyelamat gitu,...

BIBIE KARIM said...

Nanti aku suruh dia gi ofis ko, boleh dia sign kat bahu setiap sorang.

BIBIE KARIM said...

Sape suruh gi area tenet lembabs hahaha. Cafe tu nanti buat entry. Nampak x berlagak giler.

BIBIE KARIM said...

Aku lak kan tetiba jadi penyelamat warga Seoul. Hahaha mesti bos ko terharu sebab ko tetiba tau pasal chungmu ni.

Hafiz Azmi said...

ya au au... yesss... baru dapat masa nak blog walk kat blog awak ni JM. T__T balik korea hari tu x abis2 lagi busy sampai sekarang ni.. ni pun curi masa jap sebab dah stress tahap gaban :p haha... tu lakan.. kat Malaysia x jumpa tau2 kita berjumpa beribu kilometer jauhnya dari tanahair. Sayang tul x dapat lepak sama ari tu... saya x tahu pasal kedai ni. Wajib akan datang kesana nanti :D

BIBIE KARIM said...

Hafiz, taulah busy sampai silap tinggal komen ha. Ni bukan blog JM la hahaga.

Jari Manis said...

@Hafiz Azmi

JM was here...ahahaha....ini blog BibiErr lah...jauh benor peginya...ni blog Bie yg cute tu..jgn salah tau..

CT Humairah said...

sangat jeles dengan mu kak.. jalan sorang rilek aje T.T iols tak mampu laaaa gitu. anonyonyo da detim ngan akak jm daaa

BIBIE KARIM said...

CT: Jalan sorang sekali sekala best. Layan feeling sengsorang tapi xbest bila xde orang nak jadi photog hahaha.

Copyright © My Life, My Thoughts, My Dreams | Powered by Blogger

Design by Anders Noren | Blogger Theme by NewBloggerThemes.com | BTheme.net      Up ↑