21 October 2014

Land of Ong Bak Day 4 - Faridah Fatornee Restaurant, Bangkok

Assalamualaikum. สวัสดี!

Thanks to other bloggers who have been so generous on sharing the halal restaurant(s) in Bangkok. This time, the restaurant I went located at the Ratchathewi area. Aku pun mau lah juga share info ni. 

When there is a mosque, there will definitely be halal restaurant(s) in the vicinity. Bangga kembang kempis hidung tengok ada kedai halal di tempat yang majoriti masyarakat diorang adalah bukan Muslim. Gigih mencari rezeki diorang ni, salute toing2. Semoga Allah kurniakan rezeki yang murah & melimpah ruah atas usaha diorang ni. Insha Allah, amin amin.

2 July 2014
Ratchathewi, Bangkok
The two Muslim restaurants near Darul Aman Mosque in Bangkok are reachable via the BTS Ratchathewi Station (Sukhumvit Line). Take the left stairs when exiting the stations. Walk straight...and follow the map above. It will take about ~5-10 minutes to reach the restaurant. Depend kelajuan tapaki anda. 
Alhamdulillah, arrived safely without getting lost. Aku ambil sebiji2 direction yang si John tulis dalam blog dia. 
DJ recommended this resto but unfortunately it was closed when we arrived that afternoon. The Macik at Farida's told us Mak Yah is closed during Ramadhan.
Bukan rezeki kami untuk makan di Mak Yah haritu so kami redha. Kan Farida Fatornee ada. 
Simple jak interior kedai ni. Unlike the interior at Mak Yah's that I saw in few blogs (i.e here).
Aku order sambil tunjuk gambar di menu. But worry not because the family that runs this resto speak Malay. Ada bunyi Siam-Kelantan sikit tapi boleh faham 100%. 
Aku tapau tom yam seafood & ikan keli masak sambal. Bila ingat lauk2 tu, terus meleleh air liur. Sedap ok, sangat sedap. Sampai sekarang terkenang2 di hujung lidah. 

We didn't dine at the restaurant walau ada juga few customers sedang jamu selera. I felt a bit malu sama tuan kedai, her husband & her children. Perlu rasa malu gitu. Lepas bayar harga makanan in which kalau ndak silap aku dalam 300 Bahts, kami pun jalan balik pi Rathcathewi Station. Masa untuk lunch & sambung shopping di MBK. Walau bukan forte kami katanya. 

eryantierdabdulkarim

Categories: , , ,

12 hollered!:

dzuchan said...

hai bibie,
rupanya bila bukak blog kamu ni guna i.e tak boleh nak drop comment..hehehe

suka la baca entry bangkok ni, complete..kot2 la nak terjah next year,eh :-)

BIBIE KARIM said...

Lah ye ke Dzu. Patut haritu JM ada bagitau xdapat nak komen. Xtau cara nak settlekan benda alah ni. Huhu.

Insha Allah ko akan sampai. DJ pu khabor2nye nak gi juga tu.

Jea Mohamad said...

entry makan!!!

Bibie Karim said...

Tapi xde gambar makanan ye. Haha.

syieda said...

Nasiblah tak buat perangai mcm kat cafe ritu...kalau tak...van jenazah angkut ko bie...

Scdha Sein said...

Sampai sekarang... Aku merindui Tom Yam Seafood Mak Yah tu... Mangkok Tom Yam kecik aje... Tapi aku dah macam nelayan... Dok menjala kupang tak berhabisan dalam Tom Yam tu... Banyak giler kupang... Ha Ha Ha...

BIBIE KARIM said...

Xde van jenazah hangkut orang kat sana wei. Selamba je pacik2 makan masa aku nak blah. Makan sementara tunggu masuk Asar. Mampu?

BIBIE KARIM said...

Aku xmakan kupang so aku tumpang telan liur tengok gambar ko je. Diorang kata nasi goreng dia sedap. Xpelah xde rezeki merasa. Kena suh repeat kot. Hahaha.

Farikica said...

I suka mkn mkanan siam bie..yg halal la tp..hehe...mmg superbkan food mereka? Mak yah nma kedai tu? Klakarla...haha

BIBIE KARIM said...

Memang sedap. Tom yum meletup. Sambal diorang pun power. Aah nama kedai Mak Yah tapi dalam map tulis Mak Yeh.

Nana Rjay said...

Bie, story pasal trip thai ni sudah complete ka belum? dr semlm aku semangat baca tapi ndak jumpa "The End" hehehe...

BIBIE KARIM said...

Bahahahahaha belum habis ah. Aku semangat tu mau kasi siap sekali banyak gambar aku TERdelete jadi tunggu tu partner aku email baru aku sambung. Memang belum ada The End ni hahaha adui lucu bah perangai.

Copyright © My Life, My Thoughts, My Dreams | Powered by Blogger

Design by Anders Noren | Blogger Theme by NewBloggerThemes.com | BTheme.net      Up ↑