21 June 2014

Chasing Sakura Day 8 - Harborland, Kobe

Assalamualaikum. Konnichiwa. 

Congrats to myself! Akhirnya berjaya kubur perangai malas. Hormon Rajin cumalah mampu bertahan for few days last week. Cafe makin lengang, most of the time lepak dalam office. Tapi aku prefer layan blogwalking or draft itinerary. Ada tabiat bingai sejak dulu, draft itinerary untuk upcoming trip(s) tapi most of the places belum pun ada flight ticket. Sadis kan! Ini lah namanya tiada kerja; mencari kerja. Berangan adalah percuma. Selagi masih sedar di mana bumi dipijak, insha Allah ndak kan hanyut dalam mimpi. Terbaik hujah untuk justify rasa guilty. Ngeh.

Ini adalah sambungan dari cerita lepas (sini). Our last day in Japan. Phew, finally kan! Sampai juga ke hari akhir. Berzaman gila mau habiskan. Perangai betul!

Hari ni (11 April 2014), aku bangun super awal. Lepas Subuh, terus mata jadi buntang. Paksa tidur balik pun ndak mau. Ms H balik pagi tu, mula plan untuk hantar dia sampai train station. Tapi suddenly aku jadi malas. Boleh? Kejam di awal pagi. Lagipun station cumalah sepelaung dari hostel, it should be no problem to find her way. Because her JR Pass is still valid she just have to take the train from Shinimamiya Station which will directly bring her to Kansai Airport. 

And oleh kerana aku ndak dapat tidur balik, maka marilah isi perut. Masalah problem hotel ni, diorang ndak da provide pantry at each level. Terpaksalah aku turun dari Level 5 pi lobby untuk ambil air panas. Mau rendam maggi & buat minuman untuk breakfast. Lucky ndak payah menapak turun naik tangga, lif ada. 

We only have one more day to explore Japan. Jadinya perlu siap cepat & bertolak awal to our next destination. 
My breakfast. Motif siap promo kunci hotel kan.
Dengan muka minta belas kasihan, ketuk bilik Ms P & Ms C minta bread. Dapatlah 2 keping. Siap spread planta lagi. Terbaik betul Ms C ni travel. Bekalan makanan dia bawa, macam boleh buka mini 7-Eleven sudah. Aku isi perut semaksimum mungkin pagi tu sebab kunun akan banyak berwalkertapaki sampai malam.

JR Shinimamiya Station --- via JR Yamatoji Line ---> Osaka Station --- via JR Special Rapid Service ---> JR Kobe Station

Supposedly kami turun di Sannomiya Station sebab first destination adalah Kobe Mosque. Tapi sebab masing2 sibuk bercerita macam berkurun ndak jumpa, we missed the station! Jadinya proceed to our third destination. Tu dia kan, lompat terus pi third.

According to the itinerary asal, lepas Kobe Mosque akan proceed pi HAT Kobe. District city yang baru developed. Tujuan utama ialah untuk masuk Earthquake Memorial Museum. Semangat gila aku mau masuk. Walau di Malaysia possibility untuk kita kena earthquake tu macam nipis, tapi aku mau lah juga tau pasal tragic event tu.

Pastu aku plan untuk lunch di sana sekali. DJ ada mentioned pasal kedai makanan halal around that area. According to her, mostly government servants kita were sent there to attend courses. So diorang lah yang share info pasal tempat makan halal tu semua. 
Dari Kobe Station, kami ikut Duo Kobe (Hamanote) underground passage. Easiest way to get out from the station to the main road. 
Been there, done that. Kobe, ticked!
Dapat tau pasal Harborland ni lepas baca entry si John. They went to Kobe Tower during autumn, last year. While digging info about the tower; one that made famous because of Ultraman series I came across this place. Harborland is a commercial cum sightseeing area opened in 1992. What made me decided to include this in the list is because of its seaside sightseeing spots. 

Rindu mau tengok laut. Walau di KK ni, jarak Tg Aru beach sama rumah sepelaung cuma...aku sudah jarang gila ada masa untuk melepak layan perasaan di sana. The current 'peace destruction' going on along Tg Aru beach is simply devastating! 

Anyway, I set a mission for myself prior visiting Harborland. There are 13 must-visit spots here. So aku mau menjejak sekadar yang termampu; if not all. 
Gigih kami datang awal, pula tu Friday. Memang lenggang jaklah jalan raya time ni.
#1 Soten Tower. 
Tinggi zirafah tu ialah 8 meter. And it is located just in front of Culmeni shopping plaza. Ni juga adalah meeting place yang famous di sini. Kunun nya kalau kita terjumpa someone depan sculpture ni, u will fall in love. Aah in love sangat, sampai pun sunyi sepi. Yang ada sama aku time tu cumalah minah bertiga tu. 
Domino's delivery. Comel! 
#2 The Elvis Presley Statue
This statue was set up in Harajuku, Tokyo in 1987. 10 years after his death. And it has soothed the souls of all his fans. Fuh, die hard fan sungguh sampai perlu ada statue untuk tenangkan jiwa para peminat si Elvis ni ah. Statue ni dipindahkan ke Kobe in 2009. Pastu sekarang fans jadikan sort of 'sacred spot' pula. Tu yang siap ada kalung bunga bagai. Fresh flower tu. Dari jam 1130am-850pm, akan ada lagu2 Elvis yang dipasang setiap 10/30/50 minit. Considering kami sampai awal, nan hado lah yang kami dengar. 

#3 Mosaic Watch Tower
Tapi tower tu aku lupa snap. Only the pedestrian bridge yang masuk gambar. Tower ni dibina pada 1914 & dulu digunakan untuk pantau pergerakan keluar masuk kapal kargo yang masuk pelabuhan. 

Ni lah view atas pedestrian bridge tadi.
Banyak souvenir shops & cafes lining this bridge. Tapi kami keluar masuk jaklah. Kunun simpan duit untuk shopping di Shinsaibashi malam nya. Yang tu cerita entry akan datang.

Sudah jalan lebih kurang, we took a rest at this bench. Overlooking the sea gitu konsep dia. Kan rindu laut. Ms G ambil peluang untuk lunch. Bawa bekal kau! Yang lain, kunun diet. Makan pisang & biskut. 
Sebenarnya ada mimpi untuk berdiri bawah tower ni di malam hari. Time dia 'pakai' baju liplap. Tapi mimpi tinggal kenangan. Tengok gambar di google jaklah.
Lepas layan perut, kami turun dari observation deck tu. Time to enjoyed the sunlight. Walau angin bersepoi2 but at least mentari yang muncul emitted some haba lah juga. 
#4 Love's Post Box
This postbox was set here to commemorate Harborland's 15th anniversary. Alkisah, this spot adalah famous for romantic stuffs. A number of marriage proposals & couple's appeals happened here. People normally share their romance feeling of this spot; sometimes expressing their emotion by sending love letters & mementos of their trip from this postbox.

And I don't want to be left out. So I inserted the postcard I wrote for myself in this postbox! Selamat sampai di tangan aku few weeks after balik dari Jepang haritu. Tapi yang aku tulis bukan benda romantik pun. Salah konsep kau ni Bie!
#5 Takahama Quay
p/s Ignore the Ninja-cum-Ultraman wannabe
View from the quay. 
Fulfilling Ms P's request to ride the Ferris wheel of fortune. That's the price ticket for 1 car. 

Some view of the port from inside the car.


#6 The old Kobe Harbor signal tower
Built in 1921 to guide ships to & out from the harbor. Back in the days, it was considered as the top signal tower in Asia. It ended its function in 1990. 
#7 Brick Warehouses
Dulu kala, warehouses ni simpan barangan kargo dari kapal yang datang dari seluruh pelusuk dunia. Nowadays, they're home to many fancy restaurants. And also a sightseeing destination. Masa kami di sini, tempat ni macam sunyi sebab mostly cafes/restaurants buka petang sikit. 
#8 Harbor Walk
Laluan yang sebelah kiri tu dibina dari kayu. Kalau jalan sini kala malam, view memang terbaik. The gas lanterns are lighted at night thus giving the walk along this passage a moment to remembered. Siap bau laut lagi. Memang paling lengkap kalau aku. Boleh duduk layan drama swasta sendiri atas bench, menghadap laut. 
Sudah habis 'sunbathing', Ms P pointed this mall. "Nak masuk" she requested. Supported by Ms C. So, masuklah kami.
Selama travel aku ndak pernah ada plan masuk any mall untuk membeli terbelah. But! Statement "Aku akan cuci mata while tunggu the others do their shopping spree" adalah semata2 poyo during this trip. Di sinilah segala damage terjadi. Aku keluar mall siap bawa balik 2 plastic bags! Sigh. As much as I tried to control my lust over retail therapy, the Spring Sales managed to lured me still. Conclusion, si Err tewas di Umie. Sob.
#9 Ball Machine Din Don
p/s The machine is the one on the left side. Nun di bawah sana. This is the closest of Din Don I have in my album. Terkesima tengok mesin tu beroperasi, menonong jalan ke depan lepas tu. Ndak terfikir mau snap gambar. Perangai.
Lepas acara mengoyakkan poket, another acara poyo took place. My first & second ngopi sessions at Starbucks for 2014(!!) was in Tokyo...and di Kobe ni was the third. Punyalah berat kaki mau melangkah masuk Starbucks kalau di KK, tapi bila di tempat orang suddenly jadi pengunjung tegar. Nasib jak ndak berjangkit sama Ms P untuk beli tumbler bagai. Masa lepak ngopi ni aku sebenarnya dalam mode contemplating untuk beli sebiji jaket di Zara. Harga gila murah after sales. Tapi nasib otak kembali waras. I ditched the idea to buy the jacket demi teringat yang next trip memang mainly untuk membelahkan poket. Else memang triple berbelah lah aku di Kobe haritu. 

Keluar dari Umie, tiba2 angin bersepoi mengganas. Tarik zip jaket sampai atas...jalan tunduk tinguk tanah. Grrr grrr sejuk bergegar lutut. Next destination is the mosque. Yang ni kalau ndak jadi, memang aku marah sama diri sendiri. Apa kes temples, hutan bambu, mall etc etc boleh kau terjah...siap sesat, sanggup return the next day. Tapi masjid langsung ndak mau jejak. Gitu kan amaran sama diri. Masjid di Tokyo aku skipped sebab aku tau kewujudan masjid di Kobe. So ndak da alasan untuk skip kali ni as esok awal pagi kami akan balik Malaysia. Alhamdulillah Allah permudahkan. Dapat aku jejak masjd tu.

Cerita lanjut, nanti aku sambung. Penat woo menaip. Entry ni jak pun sudah masuk draft folder 3x. Bertangguhan sangat!

eryantierdabdulkarim

Categories: , , , ,

30 hollered!:

Mie said...

First... tengok sekali lalu dulu... nak tido...

Jari Manis said...

Bie! Satu part yg sama like Jm jgk yaitu buat draft iterenary travel trip ke tempat yg belum tentu bila kan sampai dan ntah bila tiket akan d beli. Tgh siapkan beberaoa itie like armsterdam, lindon, kashmir, hanoi, bangkok ahahaha mmg gilosssss

Mcm tahu2 je next entri Jm adalah kobe harbourland jugak hikss. Umie mall tu pada mulanya kami x nk masuk tp ada ceria d sebaliknya menyebsbkan kami 'terpaksa' singgah ke sana jeng jeng jeng heee

Salute lah bie ni tahu semua sejarah pembinaan setiap lokasi tu, Jm ni tahu klik klik klik ndak ambik bangunan aoelah tu, part paling best tinggi zirafah tu pun bie tahu jgk, daebak!

DJ said...

Haa kau sampai 2 beg plastik tuh...sakan sgt sopping...hehehe ni aku dh boleh agak cerita ni...mesti.xsmpai HAT ni gara2 sopping...hahaha

Eh aku xpi pun harbourland aritu...lihat dari jauh saje baa...

BIBIE KARIM said...

Hahaha demi ye Mie. Xpe xpe, dibenarkan.

BIBIE KARIM said...

Wah dah banyak tu JM. Kiranya menanti untuk klik purchase ticket(s) jelah kan. Bb selalu buat iti banyak2 ke Korea je. Banyak sangat tempat nak terjah tu yang extra rajin.

Wah ada drama lagi kat Kobe. JM sempat terjah flea market, siap shopping trench coat lagi kan. Kitorang terjah mall, beli kat kedai bukan market. Sob. Jadinya beribu yen lebur. Sibaik xgila nak swipe2 bagai.

Hihi xtau pun semua JM. Before gi tu memang da search pasal spots tu. And their stories. Masa nak tulis entry, buka website Harborland untuk make sure fakta betul. Tu yang dapat tinggi zirafah tu. Hahaha.

BIBIE KARIM said...

Tula akibat bila join masuk kedai. Tau macam tu, bagus aku lepak Starbucks tunggu budak2 tu. Ni siap aku racun sorang tu beli boots. Minah tu termakan racun, siap beli guna duit pelestik. Fuh. Penangan. Aku boleh je proceed gi HAT tu tapi aku confident diorang xkan bagi aku tinggalkan diorang.

Ala xrugi pun xpi. Sebab ko masuk museum earthquake tu. Huhuhuhu. Sendu.

fayreen mizan said...

sebelum pergi Tokyo dah set dalam kepala Japan esp. Tokyo ni tempat membelahkan poket... bukan tempat shopping. tapiiii spring sales ni memang menggoda kann? Time kitorang sampai tu pulak ada special sales sebab Golden Week - discount lagi menggila! Azab betullll.....

BIBIE KARIM said...

Hahaha kalau xmasuk mall tu memang selamat je poket sebenarnya. Or kalau masuk, pastu tunggu diorang kat Setabak je. Tapi sebab gatai gak nak join tengok2 barang katanye, hambik sekali. Nak sedapkan hati, cakaplah bukan selalu gi Jepang. Huhu.

mrs.smile said...

Bie, mrs hantu stabak! tapi yang selalu order caramel macchiato hahahaha
eeh kat japan nie ada tak coffee shop banyak-banyak mcm kat korea nun??
wah wah sekali keluar dua plastic bags sekali...
tapi kan..kalau mrs lah nampak dari luar pun dah bole agak yg mall tu bole bikin poket mrs rabak kalau masuk :p

syieda said...

Bie...
Napa ko tak post poskad utk aku guna postbox kaler pink tuh??

*waktu tu kita belum berkenalan* - gitewww la jawapan ko kan?

KAK KIAH said...

hello uols uols semua.. sila cepat habiskan entry japang!!
begitu KK memberi perintah. hehe.

KK tgh2 timbang ni nak ke sana ke tak nxt yr. dok la ulit2 blog DJ, azra, JM & bibie 2-3 hari ni. kalo korg kata tak best tamo la pegi.

CT Humairah said...

hahaha xpe kak itinerary without tiket pun.. lagi rasa bersemangat nak beli ticket..
kalo saya ni buat itinerary tp duit nk beli ticket xde tu lagi sedih :P

BIBIE KARIM said...

Waktu tu kita dah berkenalan tapi belum menjadi mereng. Malu sei minta address ko. Huhu nextime insha Allah aku hantar ye.

BIBIE KARIM said...

Bibie hantu mocha frap. Tapi x semestinya from Starbucks. Kat Japan macam kureng sikit coffee shops, yang berlambat panchiko. Hahahaha orang yang jarang nak nyopping, tulah kaedahnye kalau sekali masuk mall.

BIBIE KARIM said...

Sama je kes ni, duit dalam tabung pun takat nyawa ayam je. Haha.

BIBIE KARIM said...

Wah Kak Kiah dah keluarkan surat perintah. Akan dicuba sebaik mungkin untuk habiskan entry Jepang ni.

Sila lah pergi, sila lah. Jepang best. Tapi bagi Bb & Azra, Korea tetap top dalam hati.

Jea Mohamad said...

Motif la Elvis kat situ..

Penyakit draf iti tu memang susah nak buang kan...hahaha

Beb ko pandai baca korean kan, ko tolong cari umah oppa kat mokpo, yg ni aku pasti ikut! haha

Bibie Karim said...

Kan? Motif sangat2. Katanye untuk heal the spirit fan2 mendiang. Hmm.

Aku rasa semua kaki jalan memang ada penyakit tu. Dapat realisasikan ke tidak je bezanya hahaha.

Aah motif sangat kan ko suruh cari umah oppa kat Mokpo tu. Berbakul2 motif serangan jantung kat Eomma. Dan2 panggil mak.

Reen Johan said...

Salam kenal dik, silalah sambung segera chasing sakura ni. Seronok baca smbil kak membina angan-angan bukan mat jenin..
Nnti boleh tingu ni blog utk panduan..bole kan?

Malicious Mind said...

lepas ni cuti ke mana pulak?

Bibie Karim said...

Salam kenal Kak! Insha Allah akan sambung soon. Boleh bah bina angan2 bukan mat jenin. Memang selalu saya pun gitu. Saya share jak apa yang ada, kalau sudi kasi jadi panduan...silakan. Syok dapat tolong orang. Sebab saya pun selalu korek info travel dari bloggers lain.

Bibie Karim said...

Dekat2 jak ni Dana. Belum boleh jalan jauh sebab next year ada mega plan knun. Jadi awal2 mau berjimat.

nana tron said...

menarik gak Kobe ni...

ada lagi ke entry Jepang niiii *tarik rambuttt
pelis hapdet destinasi terbaruuuuu

yekerr psl Tg Aru tu..
ala jgn la destruction sgt...aku lom jejak KK lagi ni..uhuk...

BIBIE KARIM said...

Kalau dapat masuk earthquake memorial tu memang daebak ah. Bagi aku. Hihi.

Ada lagi 2 entries before aku tutup kisah Jepang. Nak share budget tapi macam malas hahaha. Destinasi baru dekat je.

Xtaula aku apa jadah nak buat Tg Aru tu ala2 Karambunai. Nak aim vvip je. Rakyat marhaen ni suru lepak tepi longkang je kot. Kat Karambunai tu, xsemua area open to public. Rules itu ini sebab resort katanye. Ramai dah buat petition pasal Tg Aru tu tapi macam xde kesan je. Pasni nak cuti2 tepi pantai, aku gi Hawaii je terus. Eh?

nana tron said...

sooo unfair~! ko bawak diri gi Manukan Island je la Bie...

BIBIE KARIM said...

Nampak x busuk suru aku gi Manukan je walhal dah aku kata nak ke Hawaii. Hahaha memang unfair. Sibaik pulau2 kat KK ni still public boleh akses. Tapi chalet kat Manukan tu mencekik darah gak harga dia.

Irrayyan said...

Bw :)
Salam singgah dari irra
http://www.irrayyan.com

Farikica said...

Mcm bunga plastik tulip tu..cantik... Bnyk tmpt u sempat p ya Bie... X da hop on hop off ke untk ke 13 spots tu..? comey tol delivery domino's tu... Elok buat kat Msia tu supaya elak dari panas terik...:)

BIBIE KARIM said...

Kitorang pun memula tu ingat pelestik, pastu ada hati gi pegang. Rupanya betul huhu. Kesian betul perangai. Semua spots tu dekat2 je. Kalau nak terjah semua boleh buat in an hour, walking. Kan? Comel kan? Kitorang teruja gila masa amik gambar, yang delivery boy pun senyum tengok kitorang duk hepi semacam depan motor dia.

BIBIE KARIM said...

Thanks sudi singgah.

Copyright © My Life, My Thoughts, My Dreams | Powered by Blogger

Design by Anders Noren | Blogger Theme by NewBloggerThemes.com | BTheme.net      Up ↑