2 May 2014

Chasing Sakura Day 2 - Disney Store, Aqua City / Tokyo Trick Art Museum, The Decks

Assalamualaikum. Konnichiwa.

Just got back from an impromptu trip to Brunei! Although it is located few hours away from Kota Kinabalu, that was my first time visiting the country. Boo hoo! 

And I was ecstatic when Bunda told me that I have to accompany one of the worker to Brunei...to get her working visa & passport stamped. 

Fact that I have to enter Brunei via Labuan FT made me even more excited! Labuan is much closer to KK compare to Brunei. BUT I have never visited that island either! So yeah, killing two birds with one stone. Sambil 'iring' pekerja, sambil cuci mata makan angin. 

Cerita pasal Labuan & Brunei aku akan update nanti. For now, I am totally out of mood to bring up stories about that short trip. Still worn out after what happened there. Drama sangat pun. Actually nothing bad happened just experience aku tu macam ndak berapa manis for first timer. Gitu. 

Cut the story short, lets continue with my Japan trip. Bertangguh2 ni nanti ada bangas juga ceritanya. Bangas is basi by the way. Ngeks. 
As I wrote in my previous post, we took the Yurikamome Line to Odaiba. Ni rupa seatings dalam train. Silap aku ndak pilih the first car. Kalau ndak, dapat view railways tu. Ish kenapalah selalu lupa info penting. Fyi, Suica/Icoca Card can be used for this line.
Else, boleh nampak view macam ni. Picture(s) from inside the train would have turned out better. Less reflection. Ndak apa, sila bersyukur Bie.
Picture credit to en.japantravel.com
We alighted at Daiba-kaihinkoen Station. And jalan kaki towards Aqua City via the promenade that runs along Nikko Hotel. 
That's the head office of Fuji Television Building; the landmark of Odaiba. The building will be lit by colourful lights at night. Said to be fully earthquake proof. There are 10 studios inside the building & it is open to visitor. More info about the studio tour, please refer here
Sakura! After lepas gian posing sana, posing sini barulah kami masuk Aqua City ni. Actually, kelam kelibut masuk sebab suddenly angin penampar datang. Sejuk gila.
Tujuan masuk Aqua City ni untuk purchase ticket to Disneyland Tokyo. 
Kalau ikut planning aku, Disneyland ni memang confirm ndak kan masuk list place-to-go. Tapi aku ni ndak lah kejam sangat *ehem* so masa draft itinerary, aku siap2 tanya if there's somewhere yang diorang teringin mau pigi. And third fifth of us wanted to go to Disneyland. Aku pun start mencari info about this place. How to go here, where to buy the ticket etc etc. Paling penting, when is the perfect time to go! Crucial!

Basic lah kan when it comes to theme park, haruslah weekend dielak seboleh mungkin. Kami sampai Tokyo on Friday night...so I suggested that we go on Monday. The last day we're in Tokyo before we departed to our next destination on Tuesday. 

Bab ni semua pun "Ikutlah kau lah Bie. Janji sampai Disneyland."

Tips: The best way to avoid the crowd at the ticket booth is to purchase the ticket beforehand. 

Dapat info ticket tu boleh beli di Disney Store. Any branch of the store in Japan. Aku plan untuk lepak Odaiba on our first night in Tokyo...jadinya alang2 di sana, aku carilah store paling dekat. Luckily, there is one Disney Store in Odaiba. Located inside the Aqua City Mall, Level 3. Latest ticket price for adult is ¥6,400 but they haven't change this in their website. Increase in price is due to the 8% of tax inclusion in Japan. 
A picture with the cashier lady. Cute gila budak ni. Biasa salesgirl or promoter ni Jepang ni suka bercakap ala2 suara macam dalam kartun tu ah. Yang suara kecil, macam disengau2kan. Nasib kawaii. 

Quoting Ms P "Dah kenapa suara semua terpenyek ni. Aku pula yang rasa sakit hidung."
Settled beli tiket, we moved to our next destination; Tokyo Trick Art Museum. Masa ni jugalah si Err tunjuk bingai buat kesekian kalinya. In my itinerary, I clearly wrote that this museum is located on the 4F. But I forgot to write the exact locations. There are so many malls in Odaiba for God sake!

And I assumed this museum is located in Aqua City. Padahal before tu sudah baca dua blogs yang mention its location. B to the Ngai tahap level paling eterniti! Kami ronda Aqua City dari tingkat atas, then turun, then naik. Pastu singgah 1 bookstore...upon hearing the word 'museum', laju dia keluarkan map & tanda which floor we should go. Kami pun ikut lah arahan. Kena keluar from Aqua City, pastu ikut dari entrance bawah, naik to 6F. Berputar map yang dibagi tu kami pusing. 
Sekali sampai memang banyak deretan muzium. Tapiiiiiii!!? Semua pun bukan Trick Art yang kami cari. Sob sob sob!! Sabar jak manusia2 sekalian ni yang mengikut langkah aku time ni.
Tapi aku ndak mau give up lagi. Sudah alang2 sampai, biar kasi jadi planning yang sudah dibuat. Gitu! Semangat aku cari. Nasiblah ada sewa pocket wifi, so aku pun gigih buka balik blog yang aku baca tu. Tapi kenapa dalam kalut cari tu ndak pun terlintas di kepala kau untuk buka blog tu ah Bie?! Kenapa perlu terbuka hati untuk search after berkeliling, berkeluaran & bermasukan mall? Pffft!

The DECKS Tokyo Beach. To its right is Aqua City. This mall also house the Madame Tussauds Museum. Picture credit to yahoo.image
Turned out, Tokyo Trick Art Museum is actually located inside The DECKS. On the 4F, Island Mall. 
From the entrance facing the lake, we took the escalator to 4F. And crossed the 'street' above to get to the Island Mall. 
Alhamdulillah. Berkat keazaman ndak mau give up...akhirnya jumpa. Ticket price is ¥900 (adult). 
This was my second time entering museum of the same concept. My first time was at Trick Eye Museum in Hongik, Seoul. Aku saja suggest tempat ni, kunun kasi feeling 3D gitu. Padahal di iCity, Shah Alam pun ada. But before tu, aku sudah tanya yang lain mau masuk ka ndak. I don't mind if they disapproved my idea because this museum is just an option to kill time. Didn't expect they will agree with my suggestion.
Masuk tempat gini, marilah kita start bermain dengan imaginasi.
Gedik sama Mr Skeleton pun jadilah. Bak kata Che' Ta, janji bukan laki orang. Gitu kan tiba mau quote dia.
Ms P told me, this kinda place suits me best. Almaklum dulu ndak lulus kan jadi pelakon, banyak betul cabang & cabaran. So, masuk tempat macam ni haruslah lepas gian. Tunjuk segala macam reaksi muka. 
But I've made a promise to myself that this would be my last trick eye museum visit. Lepas ni fokus tempat lain pula kalau jalan mana2. Cukuplah masuk trick art museum sampai dua kali. 

Kami keluar dari muzium few minutes before it closed. Exit doors at the DECKS tu pun sudah banyak tutup. Terpaksa ambil jalan jauh untuk keluar dari bangunan tu. Tapi heran bin ajaib, we managed to go out from the building without getting lost. Padahal masa masuk tu sikit punya sakit kepala mau faham each level. 
Odaiba Rainbow Bridge. From here, nampaklah the city of Tokyo yang bergemerlapan di waktu malam. Angin pun masa ni belum ganas sangat bertiup. Kasi chance kali kami menikmati keindahan Odaiba.
Boleh jak berjalan pi tempat orang tu semua berdiri untuk dapat clearer picture of the 'Statue of Liberty'...tapi malas. Datang jauh2, tiba2 malas? Penyakit kan. 
Aku mau cari gundam besar tu...tapi macam ndak sempat mau melilau cari lagi. Padahal one of the main reason datang Odaiba is to take picture with the gundam. Haruslah cuci mata jak tengok gambar orang di yahoo.image. Sob lagi banyak kali.
Picture credit to kanpai-japan.com
According to my initial plan, after Odaiba is Shibuya Crossing. Tapi tengok jam, macam sudah lewat. But it's Friday night so I assumed mesti lagi ramai orang di sana. Sekali aku tengok ahli lain, muka masing2 macam penat gila. Almaklum seharian mengukur jalan. Or was it penat naik turun platform untuk tukar train. Therefore, after Odaiba I called the night off. 

Moh ler kita naik train & balik hostel. Esok boleh start ukur jalan balik lepas recharged. Sampai hostel, sempat juga kami lepak di lobby. Dinner secara berjemaah. Lepas tu semua naik bilik, zzZZZz. Aku? Suddenly datang rajin mendobi di tengah malam. Sekian! 

Tamat kisah hari kedua di bumi Jepang!

eryantierdabdulkarim

Categories: , , , ,

34 hollered!:

Supermeng Malaya said...

hahaha.. kau memang buleh jadi pelakon la BK.

expressi wajah memang first class esp yang ada dracula tu ( ke apa ? )

kalau nora danish tengok mesti dia cakap.

"nora suka. nora bagi 5 bintang "

PuTrImaRyam said...

Mendobi? Aku rajin jg tu... Gigih aku bw sabun cuci Daia tiapkali travel...

Muhammad Khairuddin Lim said...

Wah...memang pelakon handalan...suka sangat tengok anda di Tricky museum....hihihi

Bibie Karim said...

Kan? Lulus kan?? Habis dulu kenapa diorang reject masa audition? Huhu diorang cakap nanti scene malam, xnampak aku. Sob.

Xtaula dracula ke apa, macam hantu lantern pun ada kan. Haha kenapa perlu Nora. Aku nak Aaron Ajij yang puji.

Bibie Karim said...

Memang hobi tu kalau mendobi. Xpenah aku bawa sabun ah sebab hostel ada provide semua. Aku bawa net jak in case terpaksa mendobi tudung.

Bibie Karim said...

Handalan kat tricky museum je tu...kecundang kalau kat layar. Gituuu.

nana tron said...

omg primadona sangatttttt !!~~
heehehee..
che ta kata asalkan bukan laki orang, mr skeleton yang ko terima lamarannya dah kenapa? its not the end of the world yet Bie... :)

Bibie Karim said...

Eh hello! Primadona bukan alang2 tau! Ni ada kerlas tau.
Ko xtau yeeeee Mr Skeleton tu once aku dah terima lamaran dia, akan otomatis bertukar menjadi seperti seorang bintang Kpop pojaan hati ku! *flip tudung*

nyza said...

bie,
suke aku tgk muke ko kena tarik baju dgn momok tu..hehe
bie, aku nk request kau ni..nk add kau dekat FB..dgn tak malunye mau mintak ape nama kau di FB..hihi..buleh kah?

Mie said...

Terserlah bakat lakunanmu di trick art museum tu... Rasanya tak perlulah masuk muzium macam tu lagi di tempat lain... lebih kurang je lukisannya...

HaFizaH aYu said...

Eh eh gundam yg sarang the return of supermn suke tuhhh..tp syg dia just kuarkn asap n gerakkn tgn lau dpt terobang ag best nih

Bibie Karim said...

Ada lagi 1 gambar aku suka tapi...ntah pesal apa xde pula kat sini. Jap aku update. Ceh siap bagitau,

Nak add aku ye. Ok search BibiErr Karim. Selalu orang xdapat nak add tapi try jelah. Aku xfaham kenapa setting pelik camtu. If xdapat gak, try PM me kat fb. Nanti aku add ko.

Bibie Karim said...

Bakat dah xlaku sekarang Mie. Haha. So kita tayang jelah dalam trick art museum. Aah lepas ni memang xnak masuk dah. Madam Tussauds saya xpernah masuk lagi...tapi sampai sekarang xde hati nak masuk lagi. Asyik, ala nanti jelah. Hihi.

Bibie Karim said...

Hahaha siap masuk Kvariety ha si Dak Ayu ni. Kalau dapat terbang ni, memang akak usaha cari juga malam tu. Biar angin kuat menampar pipi. Nak gak try masuk kat dalam, rasa macam hidup 'seorang' robot ni.

syieda said...

Bie part lupa kat mana museum tu mmg terbaik. Aku suker. ...

Sila jgn lupa sign autograph utk aku sesiap tau.....Part tonggek tu yg paling aku sukerrr..mcm kardashian!

Jari Manis said...

Walaupun semua org komen pasal memek muka bie di trick art museum tu, Jm still nk komen jgk bukan semua org boleh buat memek mukan depends on pic yang ada tu so mmg hebat dan terbaik lah. Klau g uji bakat takut, seram mmg menjadilah
Pic kena cuit momtot mmg funny

Bibie Karim said...

Ouh part aku sesat ko suker la ye. Ok aku tunggu cerita ko sesat kat sana pula hahaha kijam x.

Autograph dari sape? Ko nak aku sign kat bahu kiri ke kanan. Ngeks. Hahaha Kardashian sangat. Tripping harus wei.

Bibie Karim said...

Hahaha praktice makes perfect katanye JM. Xlepas dah nak gi ujibakat bagai. Xlaku sebab dah lanjut usia. Hahaha.

Time Traveller said...

Kenapa macam ada penambahan lukisan di Tokyo Art Trick Museum tu..??? ini tidak adil hahaha :P

Bibie Karim said...

Ada ke? Orang tu kata diorang nak tambah lagi in the future. Xpelah bagi chance orang lain gi, nanti cuci mata je nengok gambar diorang.

mrs.smile said...

Terbaek sungguh lakonan ekpresi mimik muka bie... kurlass!
heeep tak padan dengan bawa dulang..ada hati ahjuma tu nak cuit montot orang...hehehee
mrs vote gambar 5 dari bawah...cheeky jer rasa! comeeeey

Azra said...

Kat Odaiba tu mmg banyak gilos shopping mall kan ... sampai pening and sesat2 pun ade.. sebab masuk from one mall, kluar from the other mall ... patung gundam tu tak jauh pun dari tempat korang amik gambar rainbow bridge same status of liberty tu.. kalau korang berjalan sket je lagik kompom jumpe .. eemm alasan utk repeat lagik nampaknye :D

Bibie Karim said...

Kata lepas gian sebab gagal dulu kan. Hahaha ntah bila nye ada kekuatan gi audition tetiba duk ulang gagal pula.

Ahjuma tu memang. Ambik kesempatan sungguh. Itu konon nak tunjuk Bb tersimpul malu jumpa Mr Skeleton. Ahaks

Bibie Karim said...

Aku rasa beb, kalau angin xberapa nak menampar sangat memang panjang je langkah aku menawaf mall lain. Sepanjang2 jalan mall bersepah.

La ye keee. Aku punya ingatkan gundam tu macam ke arah dalam sikit. Tu yang xberani amik risiko nak gi mencari.

Ermmmm kannn...alasan the best untuk 'eh xtengok gundam lagi, xpe nanti nak gi lagi' hihi.

N.Aima K said...

bikin panas expressi mu ni errr aahahaha paling manang part kena cuit montot astaga..rusak!

BIBIE KARIM said...

Posing kena real sebab bukan selalu dikasi peluang berlakon watak gitu. Paling rusak lah tu, sampai kawan ku cakap bongok.

Norharyani Sanusi said...

Sis Bibie,
Bole tahan tu 'lakonan' dkt trick eye museum..Hebat!hehehe
kalau aku mmg x bole la buat mcm tu.teda bakat langsung ni!hahaha

BIBIE KARIM said...

Melepas gian namanya tu. Haha sebab ndak dapat kan jadi pelakon, jadi buat jaklah lakonan dalam muzium. Boleh bah tu ko buat, biar buruk tu muka janji ngam sama lukisan. Gitu kan.

fayreen mizan said...

Hi Bie!
Iya... angin kat sini memang terror bab tampar-menampar nie... dahlaa sejukkk!

BIBIE KARIM said...

Hi Fayreen.

Memang! Dalam sayup2 tetiba je rasa pipi beku semacam. Macam baru lepas kena pelempang.

lindaricda said...

salam...
just nak tanya tiket disney yg beli kt disney store tu yg fixed date ke yg open day ye?
tq

Bibie Karim said...

Linda: Wassalam. Kitorang beli haritu untuk fix day. Xtau pula ada open day ticket. Hihi.

lindaricda said...

blh beli tiket utk esok harinya saje or blh utk 2 3 hari akan datang?
tq

Bibie Karim said...

Linda: Boleh pilih date sendiri. Just bagitau cashier tu nak hari bila nye tiket.

Copyright © My Life, My Thoughts, My Dreams | Powered by Blogger

Design by Anders Noren | Blogger Theme by NewBloggerThemes.com | BTheme.net      Up ↑