26 April 2014

Chasing Sakura Day 2 - From Osaka to Tokyo

Assalamualaikum. Konnichiwa.

Ok sambung cerita second day di bumi Jepang. 

Part paling cliche'...aku bangun paling awal. Pastu siap2 mandi manda, aku heret anak gajah turun lobi. Nasib dalam aku meng-KkaebSong-kan diri the night before, sempat aku kemas barang2

Tujuan turun awal sebab mau masak nasi. Agenda semalam yang terbengkalai. Memang ada bawa nasi himpit siap dari Msia. So pagi tu aku just koyakkan pelestik mini nasi himpit tu, masuk dalam tupperware, isi air & masuk dalam microwave. In 15 minutes, beras telah menjadi nasi. Erm, jadi bubur sikit sebab aku terlebih taruk air. Masak nasi guna microwave ni memang kena lebihkan sikit air compare to sukatan bila masak guna rice cooker. Dalam kes aku, air terlampau melebih2 aku taruk. 

5 April 2014
Fukushima, Osaka
While tunggu nasi masak. Aku hentam makan bread inti sambal bilis. Just like dinner-cum-supper semalam. Pastu sediakan bekal juga. Erm nasi aku masak tu untuk breakfast. Sedap sekali makan berlaukkan sambal bilis. Hidup berjimat di negara orang, semua pun harus sedap. Drink aku cuma dalam gelas merah tu. Ms C menumpang glamor koleh 'inti' milo.
Sebelah kanan (under the bridge) adalah exit untuk JR Fukushima Station. Hanya 1 exit jak yang ada untuk station ni. 
Sila lah alert with every information on the board. Kalau info tulis jam 0832, maka naiklah train yang tu. Sebab the next train memang tujuan ke lain. Unless ur destination dalam laluan train tu, ndak apalah. Alert juga dengan tanda circle or triangle tu. That signs indicate where the door of each train car.  
Pasal tu aku cakap, paling senang mau faham transportation system di sini. Walau berselirat mana line diorang, cukup tau ur departure & arrival points...confirm sampai.
Terus teringat zaman naik Putra LRT dari Uni Station di Kerinchi. Just ni gambaran Uni Station versi old school gitu.
Pening for the first time. Pastu suddenly master sudah train route di sana. Itu sebab si Hyperdia juga banyak tolong sebenarnya.
5 April 2014
Haruka Express Boarding Platform
2 friends from my uni years, a friend from high school & her SIL. Ni lah ahli rombongan aku pigi Jepang baru ni. 
Our first destination on the second day was Kansai International Airport. 

Hoi!! Cepatnya balik Bie, padahal bukan semalam kau sampai? Well, orang ada2 kan! Mestilah mampu singgah Japan untuk sehari semata tengok sakura di Kyoto jak. Mampu sangat. Ptuii! Datang pun naik economy class, merasa naik business class pun sebab ehsan upgrade. Tapi tu pun dengan sombongnya reject offer kakak kaunter. Huhu. Belum habis cerita kecewa ndak naik business class ok!

As said before, one of my friend arrived sehari lambat dari kami. Memang semangat jemput Ms H sebab rindu sama dia. Ok, correction. Rindu sama cheesecake dia. Plus, she is also my saviour. Nampak jak dia pagi tu, terus aku happy gila rasa mau peluk kuat2. First; aku ndak kan kesejukan sudah sebab minah ni bawa jaket aku. Second; sebab dia bawa cheesecake khas untuk aku dari Malaysia. Home-made with love gitu. 

Aku sempat beli scarf di Uniqlo, KIX lepas jumpa Ms H! Alkisah mau bergaya sangat, takut kunun leher kesejukan. Chit!

We made our move lepas settled activate JR Pass Ms H, pastu beli Icoca card. Just like what we did the day before. Gambar train Haruka sudah aku post before. So ndak payahlah tempek lagi.  Dari KIX kami turun di Shin-Osaka. And from there we took the bullet train to Tokyo.

Wooohooooo! Akhirnya!! Walau Korea top my list, mestilah experience untuk naik shinkansen tidak harus diabaikan. Beli JR Pass harga dekat RM 900 tapi kau ndak naik shinkansen, memang terbaiklah perangai bazir duit. Yes?

And masa ni juga, aktiviti flashing JR Pass sama officer di train station bermula. Rasa VVIP sangat, limpas lorong khas gitu. Good bye autogate from now. Jumpa kita di Tokyo nanti sebab some train di sana JR Pass adalah ndak laku. Sob.
Rupa dalam Shinkansen Hikari. Non-reserved coach. Selalunya car #4 to #6 adalah untuk non-reserved seat. Sepanjang di sana, ndak pernah kami reserved seat sebab malas mau singgah kaunter. Lagipun memang banyak seat kosong dalam coach non-reserved tu. 
Ada certain car yang allow smoking. So ndak lah mati kutu perokok tegar. Pastu selalu nampak sign, switch ur mobile to silent mode. And yes, selama di sana ndak pernah dengar lagi phone diorang berbunyi dalam train. Tetiba jak, "Moshi moshi". Hormat penumpang lain konsep utama. 
Selama di sana juga aku jadi pemawas pegawas tegas. DJ, bukan adik ko je jadi pengawas tau! 

Kesian! Time sekolah dulu cikgu ndak suka sebab selalu jadi trouble maker. So harapan untuk mengawas punah. Masa di Jepang lah, aku realisasikan impian sendiri. Tiap kali Ms P or Ms C terlebih volume bercakap/ketawa, terus aku buat bunyi shhh. Siap lekat jari di bibir. Lantaklah kan diorang bengang sama aku. Kita kena hormat culture di negara orang. Motif kena hormat kenapa?
Gambar blur tanda aku on the move. Like, perlu kestau? 

Tujuan nya mau cakap dalam shinkansen ada plug untuk charge ur gadget(s). Dengan syarat bawa charger dengan mata plug yang betul. Jangan jadi macam aku. Beli mahal tapi tinggal di rumah. Melepas gian rindu kampung, plug-2-mata-bulat yang aku hangkut pi sana. Hampagas! Terpaksalah beli adapter. Memang time berjalan, aku suka bazir duit beli benda yang ntah papa. Orang ada2 kan memang gitu. Pfftt.

Since aku bawa charger yang ada 6 usb ports, maka yang lain semua pun menumpang. Si Afif cakap, meletup kang kalau charge banyak2 sekaligus. Alhamdulillah, berkat level percaya tinggi si Err sama teknologi Jepang ni...nothing as such happened during our journey. By the way, free wifi is provided dalam shinkansen ni.
Dalam train juga ada provide lavatory (harus guna bahasa ni sebab kan naik bullet train; level kapal terbang juga ni). And sink di luar. Bukan semua gerabak ada so sila check layout train di pintu each coach. Memang best untuk orang pundi kencing kecil macam aku. 
Tiap kali lepas guna, the moment u open the door...automatically the seat cover will go up. Ndak tau apa motif kejadian gitu. So bila mau guna, just touch that square censor to lower it. Siap ada Braille tu. Memang user-friendly tahap gaban! 
Kan sudah cakap memang macam konsep dalam kapal terbang. Ada stewardess tolak cart jual makanan minuman.
Our lunch. Kami kedekut Yen untuk beli makanan dari Kakak Stewardess. So kami bawa bekal siap2 dari hostel. Roti pun roti lah. Inti sambal bilis macam semalam & pagi tu juga. Ouh diet ku! Ms G ndak sempat breakfast so dia lunch berat sikit dari aku masa ni.
Notice the ample leg room in this train? Tinggi aku cumalah serendang, jadi ndak da kerja aku mau taruk beg di storage atas. Lainlah si Ms G & Ms H yang sepanjang galah tu. So aku letak beg di area kaki jak. Pun masih ada space untuk aku lunjur kaki. Seat pun boleh inclined baik punya. Comfortable gila! 

"Kan bagus kalau seat & leg room dalam kapal terbang gini...selesa habis!"
"Ya kan. Dalam business class gini lah kan seat dia. Tapi yang tu boleh baring terus."

Apa? Business class? Kenapa tu topik kena ulang lagi? Ok, mari tidur. 

Aku terbuai dek lagu Hindustan Ms P & Ms C pasang. Diorang duduk belakang aku jak. Kerlas kan layan Hindustan walau di bumi si Naruto. 

Suddenly, dalam aku lena diulit intan...

"Bie, Bie...tu Fuji kan. Tu..tuuuu"
"Mende?" Gosok mata. Muncung sedepa. Muka kelat sebab terkejut. 
"Tu belah kiri ko! Bukan gunung Fuji ke. Kan? Yang famous tu. Ke bukan? Salah?"

Aku pusing kiri. Orang yang duduk seat sana semua tengah keluar handphone/camera. Klik klik non stop. Masa tu aku blur lagi apa sangat semua orang mau gambar. Sekali bila tengok luar jendela. Apa?? 

Terus kalut cari camera. Terus kelibut cari port ngam untuk ambil gambar. Lucky ada seat ni kosong sebab yang duduk tu pigi lavatory. Aku pun apalagi. Non stop gambar. Yang banyak...BLUR. Sebab shinkasen laju sangat. Masa ni lah aku harap train ni slow down tau! Dalam banyak aku snap, ada 2-3 biji jak yang mampu buat aku senyum. Oklah, janji nampk depan mata walau dihalang tingkap tren. Sob.
Subhanallah. Couldn't say my gratefulness enough.
Prior the trip, I told myself that chances for me to see Fuji-san is gonna be slightly thin. Because I was told that she will only show herself during the winter season. Winter had passed for a month already. It's spring season when I was there. Little did I know, dalam ndak menaruh harapan tu...Allah hadiahkan view ni. Bersyukur sangat! Words can explain how I felt upon seeing this. Biarlah dalam train bergerak sekalipun. Impian pigi Kawaguchiko maupun Hakone...kan terlebur masa di Malaysia lagi. Dapat view yang ni pun sudah lebih  dari cukup.

5 April 2014
Tokyo Station
3 hours of long journey...akhirnya menjejak Tokyo. Just for the record, train fare (shinkansen) from Osaka-Tokyo cost nearly RM 285.00. But with JR Pass, it is free. Pasal tu berbaloi beli JR Pass ni kalau mau travel banyak tempat (states hopping). Tapi it's not worth it kalau setakat mau cover certain area i.e Kansai. 
Sampai Tokyo, terus macam ada feeling sebak masuk dada. Aku sudah sampai Tokyo?! Selama ni tengok Ultraman, layan Gaban, nonton Oshin tapi my favourite are the dramas Pride & Shomuni. Sangat unsangkarable aku akhirnya menjejak. Masa di Osaka & Kyoto ndak da pula feeling ni. Maybe sebab Tokyo tu lagi mesra telinga untuk aku. Dulu mana tau apa tu Osaka, ceruk mana Kyoto. 
Suka...sebab? It's in my fav color. Sekian.
In Tokyo, stand on the left side if u don't intend to climb the escalator. But in Osaka, u should stand on the right side. 
Dari Tokyo Station naik JR train & transit di Akihabara. The closest we got to see the town. Masa ni semua sibuk mau cepat sampai hostel. Dari pagi turun naik train kan. 
Alkisah, before sampai hostel tu si Err tersalah baca map. Dengan bangga aku bawa ahli lain tawaf area Asakusa. Salah corner di junction jak, teruslah terlajak sesat. Adalah dalam 10 minutes gitu kan berjalan hilang arah. Masa ndak jumpa landmark yang patut aku nampak in 2 minutes after leaving the train station, aku sudah tau yang kami aku sesat. 

Then baru sedar, Asakusa View Hotel patut ada sebelah kiri. And I have to be on the opposite road. Kiranya memang silap pusing tadi. Patut ke kanan tapi aku menonong lintas jalan & ambil kiri. Aku memang confident kalau patah balik & start dari station memang akan jumpa. Tapi untuk sedapkan hati ahli lain (takutlah kan manatau sesat lagi), kami stop di 1 pondok polis ni. Nasib aku ada print map hostel. Ayam itik bahasa kami bercakap BUT magically I could understand the office. 

So kami pun patah balik. Ahli lain ntah sudah menyumpah dalam hati kali. Dengan beg AF diseret sepanjang masa, anak gajah di belakang. Maafkan saya! Dari station, we took the right corner instead. And Alhamdulillah, ndak lama jalan...nampak landmark yang aku cari dari tadi. Ndak payah lintas jalan apa pun untuk sampai hostel ni dari train station. Just silap kecil jak, teruslah sesat.

Asakusa Tsukuba Express Station; Exit 3. The easiest & nearest station to the hostel. Sometimes kami turun di Asakusa Subway (Toei Line); Exit 3. Pun dekat sama hostel cuma yang tu kena lalu Sensoji Temple & Nakamise Street. 
Untuk train yang bukan under JR, kami guna Icoca card yang kami beli the first day we arrived. Beli di Osaka (or other Kansai regions) akan dapat Icoca. Kalau di Tokyo it will be Suica. More about this, read here

On the way dari Tsukuba Express to the hostel, ada 1 kedai makanan halal kami nampak. Turkish ka Lebanese aku lupa tapi memang ada sign halal di luar kedai tu. Erm, si Err bijak lupa ambil gambar. Masa tu memang tau, kalau lapar tengah malam & meroyan mau makan luar...boleh singgah kedai tu. 
Covered walkway. Kedai kiri kanan. 
While on our way to the hostel, suddenly muncul mamat ni semua from one corner. 
Huiyoooo Abang Besar baru balik shopping. Bawa anak buah yang semua pegang paperbag from the same shop. Baru beli suit kali kan. Tapi paling menang Abang Taiko yang ndak pakai suit tu. Sorong basikal kau! 

Sampai hostel. Check in. Pastu rest lebih kurang. Kami keluar balik. Masa adalah emas bila di tempat orang ni. Jadi kalau mau rest, tunggulah malam nanti.
Us before the Sakura Hostel, Asakusa. Our nest for the next 3 nights we're in Tokyo.  
From Asakusa, we alighted at Shimbashi Station (Yurikamome Line). Malam tu kami naik train with rubber-tired wheels to the artificial island of Odaiba. 
View of some street in Tokyo; during the night.
Patut naik waktu siang, baru nampak area Tokyo. Tapi ndak apa, view malam pun cantik. Cuma gambar dari dalam train ndak cantik. Terang benderang reflection muka sendiri pegang kamera, mampu? 

Cerita pasal Odaiba aku sambung next entry. And please know, aku frust sebab gundam yang aku cari & idam2 untuk bergambar bersama tu...aku ndak sempat cari. Cousin aku dua kali pigi Tokyo, dua kali jumpa dia. Ndak hadil!

eryantierdabdulkarim

Categories: , , , , , , , , ,

35 hollered!:

syieda said...

Aku paham kestressan ko sesat jln sbb tersilap jalan....jangan jadi mcm aku sesat kat rome sbb ikut suka nak jln arah lain walhal tadi guna jln lain...

Part lavatory tu...mungkinlah aku x guna nanti...sbb aku ni penakot kalo canggih sgt. Mana la tau tetiba meletop. Eh?

Eh mt fuji nampak winter je ke??? Omaiiii

DJ said...

Ko pun pngawas jugak??hahaha

Drama sgt nak sebak2 smpi tokyo kann...haha sesat mesat ni asam garam travel la kan....gunung fuji tu mmg superb!aku nk repeat tokyo ke atas la nnti klo ada rezeki...hehe

Bibie Karim said...

Ko lagi best. Ikut jalan lain pastu stress xsampai hotel. Sibaik ada si Norh yang reti baca map kan. Hahaha.

Xde meletup nyeeeee. Mereng betul ok imaginasi ko. Canggih2 tapi xde bidet.

Diorang cakap kat aku winter je. Xtaula betul ke x. Tapi ada je yang gi spring tapi nan hado si Fuji ni.

Bibie Karim said...

Aah pastu yang kawan 2 orang bagi jelingan padu kat aku. Hahaha. Pengawas mawas.

Memang drama. Xsangka sampai Tokyo. Superb kan. Kalau nampak depan mata macam JM & Azra tu lagilah kot terus drama berterusan. Haaa repeat sila.

Jari Manis said...

Mount fuji sentiasa bersalji untuk semua musim :-)
Waduh Bie, udah ndak kesejukan lagi yek. Nasib baik sempat nampak mount fuji time jm dulu tdo x sedar diri dlm tren tp x frust lah sbb dkm itie mg nk g hakone
Jm pun nk kongsi pasal tandas jgk tp belum kuar entri tu nk kongsi di sini dulu :-) biasa klau travel mmg ssh nk berak klau seminggu, seminggu lah x buang tp di jeoun ni bangun pg je mesti nk berak dulu pastu klau boleh 1/2 jam duduk atas mangkuk tandas tu pun x pe sbb suam je pastu aspda sistem bidet mula lah bidet depan belakang ahahaha ngada2 betul perut i ni memilih

Bibie Karim said...

Pasal tu Fuji orang panggil snow capped mountain. Cuma dia ni pilih waktu nak tunjuk diri. Mostly musim winter je dia menayang diri. Pasal tu kot once dia muncul, even the locals pun beria ambil gambar. JM untunglah, terbentang depan mata ha.

Hihi pasal toilet tu memang betul. Tapi bab panggilan alam tu, Bibie jenis xkira kat mana. Asalkan toilet bersih. Gitu. So far tiap kali trav memang xpernah ada masalah ngan bisnes yang 1 tu. Alhamdulillah gaklah, sentiasa lancar je. Hahaha.

jaja said...

Baca entri Jepun ni mcm menakutkan ja dia punya subway. Kalau pi sorang2 ni mau sesat barat. Sah! Akan sesat barat. Sekarang ni rajinla duk membaca entry semorang yg pi Jepun dgn harapan akan naik 'syeikh' lalu terus pergi membeli tiket AA. Haha....

Dulu sebab gilakan Jepun, Korea sebelah mata pun tak pandang. Tapi sekarang....lambat benar feel nak ke Jepun tu mai... Aish...

Bibie Karim said...

Insha Allah Ja. Mesti bole nye. Nampak je complicated tapi once dah faham, easy peasy. Seriously. Kalau memula tu macam bingung normal lah. Kena tau je mana nak gi & neareast station. Sure ok nye. Basic code untuk naik subway. Refer kat board selalu. Gitu. Confirm boleh survive even solo.

Memang lambat nak dapat feel. Aku kat sana aritu pun duk layan Kpop Kdrama manjang. Haha. Tapi aku suka Jepun gak. Orang dia peramah & helpful. Bersih.

PuTrImaRyam said...

Toilet Jepun mcm serasi je dgn kita org Islam kan... Senang x pyh berbekal botol mineral...

PM said...

escalator kat japan dgn korea sama, belah kiri.

ambil feel ke japan, tapi nak sampai japan tu x tau la bila. huwaaa

Bibie Karim said...

Xsemua belah kiri, kat Osaka kena berdiri sebelah kanan. Memula tu macam pelik, pastu baru perasan ouh certain tempat je belah kiri rupanya. Quite unik kan.

Hahaha kena tunggu Kim Tan buat penampilan kat Jepun pula. Aku haritu pun lepas beli tiket lama gak nak amik feel. Pastu duk tanya diri kenapa xtgk je sakura kat Korea. Sengal.

Bibie Karim said...

Ya betul. Kesiokan bah kadang tu malar mau ke toilet. Ntah apa jak penyakitan.

Suraya I. said...

cantiknye mount fuji!!!! T__T
but sis, seyesly line train dorg mcm serabut jugak kalau x stdy. ni nak pegi jepun mau kene stdy line subway/train awal2 ni -__-"

Azra said...

aku nak pi jepun aritu pun 'feel' tak dtg2 ... kekeke... sampai sane pun dok layan running man jugak malam2.. hahahaha kesian japan dianaktirikan oleh geng2 gila korea nih... aku suka jepun sebab org2 die tak tenung org2 bertudung dari atas bawah sampai atas.. lain bebeno cara diorang compare ngan org2 korea...

nana tron said...

haha ko layan ek Pride sebelum KPOP INVASION yaa bie !
aku dulu layan LONG VACATION, Beach Boys, With Love..lakonan Yutaka Takenouch..ohh itu lah jejaka idaman aku dulu wehh ! Pada aku dia ni hensem nak mampos. Selalu muncul dalam mimpi. hahaha !
Kalau la Tokyo ada apenametempatyangadatapaktanganselebriti tu? haa kalau depa ada tu dan tapak tangan Yutaka ni ada...haruslah kalau aku kesana, menangis terharu sebab dapat menyentuh tangan Yutaka !!

Bibie Karim said...

Cantik. Kalau dapat view depan mata lagi best. Still, alhamdulillah. Tiba2 Fuji baik hati tunjuk diri.

Hihi serabut sebab banyak connecting lines. Once dah study, memang akan faham. Senang je sebenarnya. Seriously.

Bibie Karim said...

Ha aku hengat aku sorang je buat perangai ntah pape melayan benda2 tu kat sana. Eh tapi bab tenung tu betul. Diorang macam xkisah lantak ko janji aku sampai cepat, janji aku buat hal aku. Even budak tadika nampak kitorang, siap lambai2 konnichiwa.

Bibie Karim said...

Aah aku layan Pride..besfren siap burnkan cerita tu untuk aku tengok & feeling. Tulah kaedahnya haritu nak cari bridge Aki dating tu. Nan hado bridge aku jumpa.

Ermmm aku pun dah lupa nama tempat yang ada cap tangan tu. Macam kat Avenue of Stars HK kan. Menangis terharu dapat sentuh ye, orang korek lombong timah dah sentuh tapak tangan tu dulu b4 ko. Ntah2 ada saki baki timah lagi melekat. Oppssie termatikan anganan ko.

P/s Dan2 aku gugel sepakah Yutaka. Dah pula aku baca tadi Yukata. Okbye.

Azra said...

Hahhaah aku pun layan citer Pride .. nan2 jatuh chenta ngan takuya ... tak sangka sampai skang masih glemer die ni sebab masih berlambak2 iklan muka die ...

Time Traveller said...

Ni yang teringin pi jepun musim lain dari winter hahahaa... :D
lain2 nak komen orang lain dah komen.. boleh tak macam tu hahhaha :P

Bibie Karim said...

Yeah ada lagi geng. Glamer kan walau dah kategori senior. Handsome still, muka macam kanak2 riang.

Bibie Karim said...

Ntah2 dah beli tiket kannnn. Gi lah season lain. Nak sangat try autumn tapi $$ nan hado sekarang ni.

Hahahaha boleh lah boleh. Diterima alasan itu. Kira komen saya adalah seperti komen2 di atas.

radin fadli said...

Mahalnmya Shinshaken (yedop eja dia macam tu) tapi selesa dan laju kan. Gardenia all time fav tu mesti ada kalau gi mana - mana hehehe. Business class kalau travel memang seronok, tapi dulu pergi Seoul malang betul dapat sebelah orang selsema, tengah tidur pun dia sok sek sok sek. Bibie kalau ada rezeki try lah A380 business, serius seronok!

Farikica said...

Bibie, u belik JR pass kat mane? dapat less than rm900 ya..? i called reliance tnya mika nak rm1k... mahal la coz i know the price would be around rm900 gitu jer...

Bibie Karim said...

Beli online kat jrpass.com. Diorang ikut international exchange rate. Haritu kitorang dapat RM890. Kalau beli more than 1 pass, postage is free. Diorang sent via Fedex lagi. Few days pas beli sampai. I think the company is based in France sebab pass kitorang in French hahaha.

Bibie Karim said...

Shinkansen lah RF. Haha ada bunyi shin2 tu kira lepas lah kan. Gardenia tu roti kawan, dia bawa 3 buku ha. Saya memang xpenah bawa roti macam tu takut penyek dalam beg.

Huah nak krok krek sat. Nak juga naik business class tapi kang ada xberjalan setahun dek beli tix yang mahal tu. Insha Allah kan, manatau rezeki terlebih runtuh. Akan dicoba. Hihi. Orang tu huntung lah naik few times kan.

nana tron said...

ini yayangggg...ensem tak ex bf sayerrr... *hatimasihberdegupkencangsetiapkalitengokmukadiani --> http://www.fanpix.net/picture-gallery/yutaka-takenouchi-picture-13381164.htm

Bibie Karim said...

Sanggup, gigih tepek link. Dia ni aku kenal sebab kawan aku minat gila kat dia. Cerita GTO tu lah kan. Memang hensem tapi setia ku tetap ngan Halu masa tu.

Bibie Karim said...

Aku kenal dia tapi xpernah tau nama. Ada nama dia kawan aku sebut dulu tapi bukan Yutaka. Gelaran kot dia bagi.

Ernie Khairina said...

cantiknya mt fuji! punya bersih tu train

Bibie Karim said...

Cantik gilaks!!! Saya rasa kalau kami pi tu area lake kan lagi clear view of her boleh nampak. Sob.

Memang tu bersih. Tiap kali sampai last destination, dorang kasi bersih ah. Ada cleaner kama jangan main2.

Saffuan Jaffar said...

Wah~~~~~ Syoknya dah sampai Jepun, naik shinkasen lagi.... Jeles nih...

BIBIE KARIM said...

Alhamdulillah. Ko pun tengah planning gak kan. Selamat drafting itinerary! U will enjoyed Japan like me. Hihi cuma Korea still top dalam hati.

KAK KIAH said...

gituhhh ketua pengawas!! pagi2 dah rajin tanak nasik untuk kengkawan makan. garang lak tu dlm shinkansen hehe. nasib baik tak bawak rotan.

BIBIE KARIM said...

Kakakkakakaaka garang sebab dulu cikgu xkasi can. Lepas gian gamaknye. Dalam shinkansen xleh bising sebab passenger lain ramai membut. Haha. Rotan ada je, simpan dalam beg.

Copyright © My Life, My Thoughts, My Dreams | Powered by Blogger

Design by Anders Noren | Blogger Theme by NewBloggerThemes.com | BTheme.net      Up ↑