21 April 2014

Chasing Sakura Day 1 - Sannen-zaka & Ninen-zaka Paths / Kiyomizu-dera Temple

Assalamualaikum. Konnichiwa.

Lets continue with my recent trip to Japan. Before roh Rajin keluar dari badan! Nanti satu kerja paling azab kalau mau diseru datang balik. So last cerita pasal Maruyama Park, jalan ikut orang & sesekali refer map dalam fon. Akhirnya jumpa the famous stairs/paths in Gion. 
Found this at our way to Ninen-zaka. Too cute! Door for the owner, not to forget for the pet. Buat macam ni di KK best juga, tapi takut aku si Debab Cheeloh tu ndak lepas jak badan dia. 
Said to housed many shops that represent Kyoto. 
Rice crackers with varieties of flavors. I chose the one wrapped with wasabi sheet (fifth from right). Pedas gila!
Menapak baru few steps, take-5 untuk ambil nafas. From the shop we dropped by earlier, baru berapa minit ntah mendaki. Bila toleh belakang, eh jauh juga tu. Inilah Ninen-zaka (two-year slope). 
And sila jangan tertipu dengan cahaya mentari itu. Nan hado haba terhasil.
This is Sannen-zaka (three-year slope).
Be careful while climbing both this stepped-streets as it is said that slipping over on either one of the streets brings two or three years of bad luck. Erm, rasanya memang ndak da kejadian tergelincir or terslip masa menapak naik ni. Ish, kalau jatuh pun sebab kecuaian kan. Jadi, sila jangan percaya mitos itu. 
Path leading to Kiyomizu Temple. Jam-packed with people. Yang buat slow perjalanan sebab terlampau ramai orang. 
Alang2 sudah slow, jadi cuci lah mata tengok apa dijual kiri kanan kedai. One thing aku suka pasal cara diorang bisnes, whatever sold in a box...diorang akan letak sample di atas. So ko ndak lah tertanya rupa & apa isi dalam kotak tu. Benda display tu cuma lah pelestik tapi memang the best marketing strategy. Tengok display pun aku macam mau beli semua.
Niat di hati mau try beli macam dua budak manis ni pakai. Tapi bila aku tengok kegigihan diorang menapak tangga guna terompah, teruslah automatik niat aku mati. Ndak payah lah Bie menempah penyakit. Karang nanti, kau juga yang mood ke laut ndak dapat melangkah laju.
Sudah berwalkertapaki lebih kurang, sampailah kami di entrance Kiyomizu-dera Temple. This entrance is called Niomon (deva gate) which means a Buddhist Temple's gate guarded two wooden warriors called Nio. Guardians tu both dalam besi jaring kiri & kanan that orange building. 
Kami lepak depan gate tu dulu. Tengok orang lalu lalang. Tengok orang posing macam2. Tengok fesyen orang yang aku pelik eh kenapa sejuk gila kau masih mampu pakai mini skirt? Alang2 singkat, mari jaket tu bagus kasi pinjam aku. Gitu kan style gangster(??!) cari gaduh sama local. 
Sudah lepak lebih kurang, cuci mata lebih kurang, observe orang lebih kurang, pastu makan kacang tapau hasil ehsan kawan stewardess MAS aku...kami pun beredar. Time untuk mendaki tangga semula.
View of Gion & kawasan sekitar from above the temple area. Masa ni juga start drama berlari dari angin yang suka bagi penampar. Aku pun berjalan reversed sudah. Ndak mampu berdepan angin. Atas bukit kan so ndak heranlah kenapa angin semacam ganas.
Bila angin sepoi datang, teruslah ndak lepas peluang menikmati view ni. Subhanallah! Biru di atas, pastu di tanah dihiasi bunga kembang mekar. Pink pula tu yang banyak! Triple suka.
Niat di hati mau masuk temple ni. Sebab it has been designated as one of the UNESCO World Heritage Site. 
Before sampai ntah berapa kali aku bertandang di blog si Mun & si KakiBerangan. Tapi harapan tinggal harapan. Ahli lain kesejukan & ndak sanggup untuk masuk tawaf kawasan dalam. Jadinya, aku pun cancel. Ndak best pula aku masuk dalam, diorang tinggal di luar. Aku kalau sudah masuk, memang lah akan tawaf seluruh kawasan kan. So possibility untuk diorang keras kejung tunggu aku adalah 100%. 

Si DJ pula beriya ingat aku masuk. Siap cakap dalam entri, kawasan tu akan lagi marvelous during sakura. Hakikatnya, aku yang sebenarnya cuci mata tengok gambar dalam blog dia. Sob. Untunglah kan, it snowed when she arrived at the temple. Ndak dapat sakura, snow pun jadi. Eh kau kan taksuka bunga, kan DJ kan?
On the way down to the main street, dua ahli gagau cari WC. Nasib ada map terpampang here & there so ndak lah susah kami locate di mana. While tunggu tu, aku & Ms P pun suddenly menjadi budak. Excited jumpa playground macam lah di Malaysia ndak da? Hmm...Malaysia tiada sakura dekat buaian. Tettt!
"P, lawa gila tiles bawah buaian ni pun kelopak sakura wei"
Aku yang memang bijak bestari pijak 'tiles' tu dengan bersungguh! Sekali? Hambik kau berpercikan air lopak di kasut & jeans. Melekat sang kelopak di jeans. Hampagas tahap gaban!
"Hahahahaha kau dah kenapa Bie?"

Lepas settled semua, we continued walking to the main street. Corner sana, corner sini. Kami pun sampai to our next destination.
Somewhere at the street in Gion. Suka gila arrangement rumah/kedai di area ni. Nampak sangat classic & feeling Oshin gitu. Datang malam sikit, memang confirm jadi Oshin.
Kami ndak payah cari ninja, sudah ada ninja ready-made dalam group hari tu. Ampun!
Because the street sign is in my fav color so perlu snap. 
Tujuan berlegar di sini kunun to catch a glimpse of meiko/geisha. Tapi timing adalah salah. Masa sampai, jalan ni still laluan kereta. Tunggu jugalah until 5pm until the rest finally called it off. So aku bakal mencuci mata lagi di blog Orga & Biqque untuk sesi geisha/maiko. 

Alaaaaaaa aku pun bukan bersungguh mau tengok & snap gambar diorang so ndaklah rasa macam ralat sebab ndak nampak. Padahal jauh di sudut hati........ayat baik punya cover rasa frust, Bie! 

eryantierdabdulkarim

Categories: , , , ,

14 hollered!:

syieda said...

Omaiiiu mau jadi oshin kah?

Bibie Karim said...

Xsempat jadi. Hahahaha. Sebab kitorang balik before senja melabuh diri. Gitu. So nanti turn ko trylah menjadi Oshin ye.

Jari Manis said...

Cantiknya view di kiyomizudera ni...rugi bah..Jm tak datang sini...tak pe Bie..view kat luar pun dh cantik...

Bibie Karim said...

Aah kat luar pun dah lawa. Nak masuk musim autumn la pula. Hahaha berangan xabis.

Tapi Bibie jeles JM gi tulip garden kat French Village tu. Benci tau.

Time Traveller said...

Aiyyoooo jepun tu.. bila la nak kesana eh ke dah pernah pergi hehehee...
Tapi cantek sungguh keadaan bila waktu spring di jepun ni .. :D

Jea Mohamad said...

Bertabahla ko dengan bercardigan je kat sana. Kulit apa weii?? hehe

btw, cantik sggh view2 kat sini :)

Bibie Karim said...

Afif poyo!!!! Entri anda sudah lama bertangguh ye. Cerita Miri pun xhabis tau.

Aah cantik time spring. Haritu gi time winter kan. Pokok togel pun lawa, saya suka.

Bibie Karim said...

Aku dah pinjam kulit beruang sebelum datang tu. Bertabah lah orang bajet lahir negara sejuk ni, macam si DJ. Huhu.

Memang lawa view. Masuk dalam tu lagi lawa. Xpe, nextime kot. Verangan dulu.

DJ said...

1-klo ko buat pintu cmtu aku xnak dtg raya umah ko!eh.

2-rice cracker tu adik aku mkn sbb teksi ktorg benti btol2 dpn dia...eh xtau plk aku yg ada 3year, 2year slope tu...main jln je....dkt ngn gion rupanya kiyomizu tu...xdan aku pi aritu...tp xpe, aku xminat geisha pun... #berdarahdlmhati

3-what?bunga?sakura?sorry tak minat #sambilmainsaljidalamkiyomizutemple

Bibie Karim said...

1. Eh best juga idea tu. Hahaha.

2. Aku gatai nak makan yang ada wasabi. Hambik, macam asap kuat kat hidung.

3. Memang 2 year 3 year tu area sanalah. Ko xperasan kot. Kan konsep aritu ikut je adik ko bawa ke mana. Hahahaha aku pun xminat geisha #berdarahjugadalamhati

4. Eleh main salji terus riak ah??? Eh aku pun tak minat salji, minat sakura lagi. Dah tu sape yang meroyan jumpa salji masa kat Korea aritu. Eh?

Suraya I. said...

omaigod seyes lawa gila tempat niiii...
ni pun dekat kyoto is it?

Bibie Karim said...

Sangat sangat lawa. Feeling old Kyoto. They keep everything the way there were back then. History preserved. So in love with this place.

mrs.smile said...

homai...lawa sangat tempat-tempat yg bie pergi dalam entry nie!
ruma kedai tu suka!
view dari atas kat temple area tu...subhanallah cantik sangat

Bibie Karim said...

Suka kawasan ni! Kedai kiri kanan semua memang marketing terbaik. Cuci mata je dulu sebab first day. Kang lupa diri membeli, terbelah pula di saat akhir.

View atas temple tu memang capture sebanyak mungkin. While angin x ganas sangat. Sekali datang angin tu memang semua kejung.

Copyright © My Life, My Thoughts, My Dreams | Powered by Blogger

Design by Anders Noren | Blogger Theme by NewBloggerThemes.com | BTheme.net      Up ↑