22 April 2014

Chasing Sakura Day 1 - Hanami-koji, Gion / Kyoto Station

Assalamualaikum. Konnichiwa.

Last entry on our first day in Japan. Gila sampai berapa entries untuk Day 1 jak kan. 

Ini dalam misi mencari street di Gion yang famous with geisha/maiko. I watched Memoirs of A Geisha 3 times so yeah, bila dapat jejak kawasan yang 'berbau' movie tu haruslah aku excited. Deja-vu? 


Everything is so classic here. Sangat suka! Seriously, I fall in love with Kyoto! Jalan di street ni rasa macam kena bawa balik zaman dulu kala. Aku bukan poyo ah. Ramai yang sudah jejak sini said the same things tau. 
Yang minah ni memang. Dia asal boleh kalau ada prop, dia guna sehabis baik. Nasiblah empunya vespa tu ndak nampak. Aku tukang snap ni takut jak kena sembelih free.
Sumpah comel. Small tori gate at one of the shop along the street. Nampak macam lama betul sudah benda ni ada di sana. Sudah berpanas berhujan bertahun kali kan. 
Our very own Ninja G.
Misi untuk tunggu street tu free from cars. From the notice, kononnye no more cars lalu lalang situ after 5p. Kami pun sudah alang2 sampai, tunggulah juga. Mana tau kan dapat a glimpse of maiko pun jadilah. Walau aku tau, diorang ni sure muncul macam dekat senja gitu. Kami cuma mampu stay for half an hour. Ninja G sudah kesejukan; siap beli face mask. Masing2 pun ndak sabar jumpa katil; mau restkan badan. 
Snap sebiji dua gambar...
Trend baru sekarang kan, foot-porn. Us four. Alhamdulillah, sudah menjejak kaki di Gion. 
Settle posing lebih kurang kami pun bergerak back to Yasaka Shrine. Bus stop to Kyoto Station located right in front of the entrance. 
Even di bus stop pun ada map & information for tourist. Confirm ndak kan sesat di sini.
While waiting for the bus I saw the rickshaw. Masa on the way to Kiyomizu from Yasaka Shrine, memang banyak jak nampak diorang ni. Bawa customer; mostly tourist. 
Ni aku rakam aksi dia tengah berlari sebenarnya. Jalan ke depan tu macam a bit hilly. Diorang ada teknik bawa rickshaw ni. Well-trained I must say. Before mendaki tu, diorang stop kejap. Ambil nafas. Then diorang akan pecut sambil mendaki. Memang laju! And gagah. Customer dia tengah layan bercerita di phone masa si Gagah ni berlari. Lek jak ndak panik pun dia. 

Aku ndak naik rickshaw ni sebab mau jaga budget. More stories about this sila baca entry DJ. Minah tu naik rickshaw ni. Siap risau si Gagah ndak dapat bawa dia. Kesian tau kena underestimate. 
Kami balik tu masa peak hour. Orang baru balik kerja. Kereta pun makin banyak tapi amazingly ndak jammed. Raku Bus #100 left us twice; sebab penuh. Tourist pun ramai yang mau balik pi Kyoto Station. This time, naik bas jak memang ndak dapat elak dari jadi sardin. 
Replica of Kyoto Station fully constructed from pieces of Lego. Ada aku ambil full replika ni tapi ntah mana ndak jumpa dalam memory card. Adakah si Bijak aku ni terdelete? Besar kemungkinan memang ya! Tujuan ambil gambar ni semata mau tunjuk sama besfren terchenta yang memang gila Lego. But seriously, Kyoto Station is huge!
Lepas ambil keluarga gajah dari locker room, we made our move to our hostel in Osaka. Naik train from Kyoto Station to J-Hoppers Hostel guna Icoca Card since JrPass kami hanya akan activate the next day.
It is soooo easy to navigate in Japan! Their system is fantastic! Prior coming, I was damn worried about getting confused with their system. Line sikit punya banyak. Tengok map, complicated. Tengok route, pengsan. Tapi aku kasi yakin jak diri. Ahli lain depends solely on me. Sesat aku, maka sesatlah diorang. Lagipun sudah pernah naik subway di Seoul, konsep mesti sama. Although di sana ndak lah se-extensive macam di Jepun. Janji rajin tengok signboard. 

Berkat taatnya aku dengar kata si Hyperdia, alhamdulillah we survived our first day in Japan. Thanks to Chawanna for this information. Aku tau wujud app ni lepas baca blog dia. 

To those yang baru planning or will visit Japan soon, please download this app! Very useful, helpful & convenient. Dengan syarat kena tau departure & arrival point. It will suggest few route options, depend on us mau pilih mana. Murah, kurang transit, banyak superwalkertapaki etc etc. Only that this app is NOT usable without the internet connection. Tapi bolehlah kan buat homework dari awal. At least tau route pun sudah cukup. 

Agak2 kalau sesat, tanya jak staff di kaunter tiket. They will be more than willing to help. Betul, Japanese sangat helpful. They speak passable English as well. Ndak pun, just mention ur destination. Diorang akan bagitau which platform kita patut pegi. Petik jari jak! Riak lah kan padahal haritu sikit punya cuak. Ciss!

eryantierdabdulkarim

Categories: , , , , ,

22 hollered!:

syieda said...

Ok 'semangat yakin' aku sudah sampai!

Jari Manis said...

Biasalah tu Bie..satu hari kan banyak temapt nak pegi..mesti per part part lah..sbb Jm pun sama...satu hari je 2-3 entry heeee
Jm yg pegi waktu mlm ada nampak 2- 3 org maiko ni..laju je jln masuk umah..elak2 muka tepung gomak tu dari lensa kamera kami

Betul tu Bie..tak perlu risau ngan subway route di Jepun ni wlupun byk..coz sgt efisyen..as u said..mereka mmg helpfull..respect lah

Bibie Karim said...

Kena seru banyak kali macik oii. Sampai sana bila dah ramai sangat orang, sila jangan paniks. Bak kata Azra, kena maintain macho walau cuak.

Bibie Karim said...

Hahaha poyo sangat nak berpart kan. Maiko kalau dengar JM panggil muka tepung gomak tu mau diorang saman JM. Hahaha. Deal ngan diorang supaya JM dapat tinggal kat Jepang.

Helpful. Bila tanya je xpernah diorang kata xtau. Siap buka buku yang penuh jadual train kalau diorang xreti nak explain details. At least kita dapat tengok schedule pun ok kan. Faham lah juga sebab ada Eng kat table.

N.Aima K said...

nanti aku jejak tapak kakimu di sini.. aku kan suka bangunan lama

Bibie Karim said...

Insha Allah, amin amin. Siok bah Kyoto. Padahal sehari jak sana kan. Hahaha.

radin fadli said...

Bestnyer... =( super jeles haih. hahaha Bibie boleh emailkan nanti budget untuk saya =p? mau pergi masih tak kesampaian....

Muhammad Khairuddin Lim said...

wah..menarik boleh dijadikan contoh kelak...terbaik penulisan anda

Bibie Karim said...

Alhamdulillah dapat menjejak. Memang best. Insha Allah nanti sy email. Xcatit habis expenses haritu.

Bibie Karim said...

Hihi mekaseh Abang MKL. Biasa2 je menulis ni. Ikut suka jiwaraga.

DJ said...

Weh aku ingt rickshaw tu area arashiyama je...kt pekan pun ada...hehe eh ko xpi ke bamboo n train tu..dh blik osaka tu...

Bibie Karim said...

Hahaha ada juga. Tapi xbanyak macam kat Arashiyama la. Aku pi masa ahli rombongan dah lengkap. Sorang xsampai lagi, kang dia sentap gi bambu xtunggu. Haha.

Malicious Mind said...

kalau travel ni badan mau kuat, or else cepat sakit. bagusnya u travel2 sana sini nda sakit. aku pi amsterdam 4 hari ja terus balik sakit tulang lutut, bersin nda pandai berenti. adei.

mrs.smile said...

mrs suker betul dengan kawasan mencari geisha tu..bangunan-bangunan dia walau nampak lama tapi klasik sangat, kalao malam bertambah cantik...

next entry plz :)

Bibie Karim said...

Ya tulah before travel memang aku berabis tu jaga makan. And bawa ubat juga just in case. Alhamdulillah so far apart from migraine memang xpenah lagi sakit.

Ko tu sebab banyak lagi komitmen. Exam, assesment. Lagipun memang before tu ko xberapa sihat juga kan. Get well soon ah. Best of luck in ur exam too. Xoxo.

Bibie Karim said...

Aah lawa. Sangat klasik rasa kembali ke zaman Oshin je. Sayang je xdapat stay lama. Baju Bb nipis sangat takut demam lak kalau stay sampai malam.

Ok ok akan diusaha update lagi. Thanks for reading MS.

Miss Nazla said...

ni baru habis entry day 1. level jealous naz dh smpai langit ke tujuh. haha. travelmate naz aritu pun mmg depend solely on me during trip pergi Jeju & Seoul. Mudah sebenarnya mcm ni. Mengurangkan penyebab salah faham haha.

Bibie Karim said...

Hahahaha aku lak jeles kau dah sampai Jeju. Huhu.

Aah mudah supaya xpening yang tu nak gi sana, yang ni nak gi situ.

PuTrImaRyam said...

Best kan Jepun... Negara yg aku plg suka so far...

Bibie Karim said...

Hihi best. Tapi masih juga Korea lah dalam hatiku yang first.

PuTrImaRyam said...

Hehe ko mimangla kan... Bilang c Ain, apa kata ko buka kafe ka guesthouse di Korea , senang kami pigi melawat nnt

Bibie Karim said...

Korea jitu di hati. Tunggu bilang aku kahwin Korean barulah buat biz sana. Anganan tu bah. Adui. Bila ko balik ni.

Copyright © My Life, My Thoughts, My Dreams | Powered by Blogger

Design by Anders Noren | Blogger Theme by NewBloggerThemes.com | BTheme.net      Up ↑