11 May 2010


Rasa mau jak aku hempas kepala di dinding sekarang ni. Kepintaran bongok melanda di hari Selasa. Tulah mau jadi kunun orang bijak IT...in the end, muncul ketongolan IT dari dalam diri. Ugh...won't say IF ONLY sebab sah2 aku tau I will never be able to turn back time. What happened, has happened. Live with it...endure the consequences the best I could. Hasil kebijaksanaan kebukitan diri sendiri juga...no one to put the blame on BUT me.

Semangat awal pagi...entered my so-called office. Niat suci murni is to settle today's agenda kerja; debts collection. Made few phone calls...part ni sudah berdarah telinga dengar suara sang perempuan yang mengulang ayat sama "Tiada jawapan"..."Sedang digunakan"...paling haru "Tiada dalam perkhidmatan".These; I've been getting since yesterday.

Harus aku tambah semangat...sebab banyaklah complain aku boleh buat. Ngeh~~after few attempts, I managed to talk to 1 of the personnel. Cot cet cot cet...my call was passed to the person in charge. Korner sana sini...pusing sana sini...belit sana sini...end result; payment belum siap. Or worst, pihak terbabit baru apply budget untuk that programs. For God sake, the programs were in Dec last year. Baru sekarang apply budget bla bla bla. Kepeningan melanda.

I lost the appettite to argue & question further...after few calls & talking to few personnels; memang boleh teka no progress on the payment pun. Hatta LPO pun belum dapat approval from the PP...ni kan pula payment. Cheque pun konon masih dalam in-tray boss. Pujian betul sama kaki+tangan diorang ni tau. Very efficient in doing the job assigned. Yang cuti; kerja handover to their drawers & trays. Bijak bestari.

And the fact that my computer kept booting or sometimes stayed in loading progress...turned my already cheerful Tues more colorful. Sinilah the tongol genius side of moi emerged. I wasn't sure what tabs or button did I clicked...which then prompted the computer to perform the self-recovery process. Cepat kunun aku switch off the power supply...sekali reboot; ayat2 cinta "insert cd for installation bla bla..click next bla bla...choose repair computer"appeared on the black screen. At that time, sudah ku tahu segala barang dalam computer telah hanyut ke laut. The bright cik Err has accidentally formatted the computer. Memang ada buat back up the company's folder yang isi dia semua barang nan penting...but; the last time I did the back up thingy was last month!

Hancur lah punah segala titik peluh aku...yes, I heard u. Melodramatic phase playing its role now. Just let me be...berdrama sebabak kejap. Seriously, dada sakit tahap dewa gaban ni. Kalau bisa aku hentak kepala di dinding sekuat boleh dengan syarat I will cause no harm to the brain...harus dari tadi aku buat. sigh sigh sigh

Thing happened for a reason...still it's too bitter for me to swallow the fact. Aku rasalahkan, ni peringatan sama aku yang over hyper-happy untuk ke Kolumpur lusa. Padan lah muka cik Err oii.

Another lesson learned...as per Mr. Yon; back up all the important files every month. Or lagi best, do it every week. Insya Allah...akan dilaksanakan secepat mungkin. That is selepas gue kembali dari bercuti holiday.

2 hollered!:

in THE name OF the WHO said...

Dear;
Baby Eryantie..

1. thanks sebab puji layout...ngee~~~
2. ya, mo rehat ni 1 week
3. mlm ni sa bili ba means blum ada gambar yg mo ditunjuk
4. VD mcmn mo pass sm ko..sa x mo burn..i give u my HDD....
5. plan sa p labuan sm dgmn plan ko with ur family p kundasang end tis month....so how?..lol

adedede.... ginila kejadian yg berlaku semasa sa buat thesis... pc kc buduh2 sa...... anyway, bukan ko tongol aka *membukitkan* (ok, this one a new phrase 4 us) diri ba tu... sd tertekan.... mistakes happen...:)

BibiEr Karim said...

Masa buat thesis nasib xda problem mcm ni ah. I mean prob besar smpi terformat sndr. Yg kicik2 punya sija. Time tu paling femes ada 1 virus dr Indon tu.

Tertekan apa jg sy...poin ok pun mood dari awal pagi. Maybe the phone calls kasi bingung sy kan. Ugh need to hear chenta hati punya suara badly.

Copyright © My Life, My Thoughts, My Dreams | Powered by Blogger

Design by Anders Noren | Blogger Theme by NewBloggerThemes.com | BTheme.net      Up ↑