17 August 2016

Turkiye Day 6 - Goreme, Cappadocia

Assalamualaikum. Marhaba.

Semangat berkobar mau update blog sekarang ni. Or this is the sign that I finally have found my hormone R. Sudah dekat berbulan hilang. Ntah sepa pinjam.

Previous entry (here).

9 April 2015
Goreme, Cappadocia

Dapat kunci bilik, terus layan berguling-guling menikmati keempukan katil. Tapi ndak lama sebab rimas badan melekit sama peluh so aku bangun & mandi. And layan tidur sejam dua (or was it berjam-jam?). Dasar! Siap sedia set alarm takut terlajak tidur. Aktiviti petang hari adalah untuk layan sunset di Sunset Point. Which is less than a minute walking from the hotel I stayed at. Didn't I said numerous times that I stayed at the highest hotel in Goreme? *riak* Nevertheless the route to the sunset point is a little bit steep; aku mencungap. 

Bangun dari tidur; maka bersiaplah si Err. Part paling aku ndak suka bila berjalan masa musim nan-sejuk ni adalah part untuk get ready. Like seriously! Betapa syurga kalau dapat sarung tshirt-jeans-slipper & I am all set to go. Ni, kena fikir jacket lagi. Stoking lagi; kasut lagi. Memang penyebab malas. Namun haruslah malas itu terpaksa dibuang dalam longkang. Bukan senang mau jejak Goreme. Bukan anytime boleh naik bas dari Double K City nun. *redha*

Whilst walking to the sunset point; suddenly dengar sayup-sayup bunyi meow. And si Mama Kucing pun melilau cari dari arah mana datangnya bunyi tu. Turned out this handsome fella (that's him in the picture below) was somewhere down the hill. Dengan excitednya dia mendaki bukit just to get to where I was standing. Happy oii ada juga yang sudi teman. Saat itu juga terus buang jauh-jauh anganan liar yang aku akan jumpa Oppa di bumi Turkiye. Oppa berbulu black-and-white bersuara garau ala manja pun jadilah. 
# Thanks Handsome sudi teman I. Next time sila jangan manja terlebih to other visitors ok. 
There is a small snack outlet at this point. One can order drink or maybe a light meal while enjoying the sunset from their seat. But I chose to just walk around & enjoyed the view. 
# Awesome.
I literally can't stop myself from taking pictures and selcas of the extraordinary view of Goreme & its vast landscape. Totally awed I am. 
# More cave hotels down there.
# Every nook & corner are photographic. 
# One of the seats at the snack outlet.

Too bad I didn't spend much time up here. If it wasn't because of the strong wind & drizzles I could have stayed longer. Pelik cuaca di Goreme. Kejap gloomy habis, then terang benderang mentari muncul memancar-mancar. Next; hujan. Siap combo sama angin kuat. Harapan untuk explore the other three connecting lookout points; shattered. Ndak pa, tiada rezeki layan sunset di Goreme. Si Err pasrah maka marilah balik hotel.

Plan asal malam tu adalah untuk walkertapaki pi pekan untuk dinner. Akan tetapi, on the way turun aku jadi double seriau bila teringat aktiviti mendaki balik hotel. Masa ni lah rasa menyesal melantun-lantun. Rasa mau sumpah diri sendiri. Tadi balik dari muzium kunun poyo ndak mau singgah beli makanan untuk bekalan dinner. Kunun akan rajin turun pekan. Ndak baik tau suka bagi harapan pelesu sama diri sendiri! Bedebah betul.

So instead of walking down to the town; I wandered around the area. Lagipun banyak cave hotels. Bolehlah jalan-jalan ambil angin malam. Pastu bila limpas hotel kosong (read: gelap; besar; tinggi; and it's a cave) haruslah jalan lebih laju dari biasa. Gila mau jalan dalam kadar biasa. Buatnya suddenly ada orang memanggil from one of the window! Ndak mati kejung aku di tengah bukit tu. 
# Si Handsome muncul lagi. Pastu buat-buat keluar masuk this cafe. Maybe mau kestau yang dia tinggal di sini. Or dia sebenarnya mau suruh aku belanja dia makan. Ciskek!
Aku ada buat-buat friendly with a 'concierge' at one of the cave hotel there. If I'm not mistaken it is Elnazar Cave Hotel. Mula tu saja mau tanya pasal the hotel rate. And services they provided for the guest. Sekali baik hati pula dia mau bawa aku ronda hotel tu. Siap tunjuk semua jenis bilik yang diorang ada. Cungap ok naik sampai Level 4! Tapi aku layankan jaklah. Nampak bersungguh-sungguh mamat tu. Then masa mau balik, sempat dia bagi aku drink & buns. Ehem, macam tau-tau jak aku lapar tapi malas kan. On the way balik hotel, I did passed by few restaurants but I wasn't hungry anymore. Ada buns free bah!
# One of the hotel's entrance. Forgot which & which already. *bertangguh lagi Bie*
# That mysterious feeling upon looking at this. Gitu.
Puas meronda hotel & kawasan sekitar, aku balik bilik. Time to rejuvenate. Set alarm bangun awal esok pagi. I am so not gonna miss the hot balloon scenery. Aku ndak naik pun. Budget nan hado jadi cuci mata dari balkoni hotel jaklah.
# Perangai kampong bawa ke Turkiye. Plug in the pendrive; and layan lagu dalam bilik. Caghe!
# Sambil ngopi & me-lokum atas katil. Ni kalau Bunda nampak memang semboyan bakal berbunyi seminggu. 
Malam tu packing siap-siap sebab esoknya lepas breakfast aku terus check out. Akan join Green Tour, which I have booked via the hotel prior coming to Goreme. Time to explore Kapadokya gitu.

Tidur super lena atas katil empuk tanpa gangguan entiti asing. Haruslah bilik pun adalah terang benderang. Tettttt. 

Anyway. jumpa next entry! Annyeong.

eryantierdabdulkarim

Categories: , , ,

2 hollered!:

dzuchan said...

hensem la oppa 4 kaki ko jumpe tu, muka garang giler

Bibie Karim said...

Dzuli: Hensem & sado ok. Bulu gebu juga. Garang dia tu cumalah pelesu. Tu dalam hati ada taman; manja giler.

Copyright © My Life, My Thoughts, My Dreams | Powered by Blogger

Design by Anders Noren | Blogger Theme by NewBloggerThemes.com | BTheme.net      Up ↑