14 April 2015

Cambodia - War Museum, Siem Reap & Senteurs d'Angkor Workshop

Assalamualaikum. Chomreabsuor!

Baru dapat mood untuk update & sambung cerita trip Cambodia. Masih dalam mood post-holiday sebenarnya *puke*. Tapi considering kerja pun ndak berapa mau banyak, so lets finish up what I've started. Yes?

Previous entry (here).

Visiting the only War Museum in Kingdom of Cambodia. Tujuan aku pi sini? Of course mau menyibuk tau serba sikit pasal perang di bumi Cambodia ni. Untuk tau cerita lanjut, Zack suggested we should hire a guide whom will explained to us what really happened during the war. As per him; each of the guides have their own unique experiences. Guide tu free jak tapi ikut kitalah mau bagi berapa as 'saguhati'.

28 January 2015
War Museum
# Sungguh War Museum kan! Siap guna replika peluru berpandu as signage.
Entrance Fee: 5 USD
# Our guide.
Hampun, aku lupa nama dia. Could barely understood what he said actually. He survived from few mine explosions. Pasal tu his friends called him "Cat". Nyawa liat!
Our guide ni is one of the mine blast victims. Masa dia datang pi arah kami, I did noticed he was limping. But I didn't pay much mind to it until he folded his pant. And we went silent. He also showed us the shrapnel bullets embedded in some parts of his body i.e at the back of his left elbow, near right thigh. Scary gila! Tu memang sungguh kenangan perang. Kalau jadi sama aku, ntah tahap mana aku mampu bertahan.

His siblings were killed in mine explosions. And his wife died after years of suffering from the uranium contamination; a lethal pollution resulting from the explosion. Damn betul! Siapalah bijak bestari yang bentang idea untuk berperang ni?! Kalau diorang jak yang mati bergelimpangan ndak apa. Ini? Yang tiada kaitan pun kena tempias; sometimes lagi teruk. Some suffered for years & pastu; hello death.

Sebenarnya sampai sekarang belum dapat digest; apa tujuan perang ni. Or aku refuse untuk faham? Whatever the reason is, aku tetap disagree pertumpahan darah perlu berlaku in order to prove how strong one's power is. I totally dissented the idea; siapa kuat & banyak senjata hence dia yang paling berkuasa. Hemo!
# Field artillery guns. 
# It could take only one mine to destroyed dozens of tanks. So it is not surprised when its explosion could killed or harmed thousands of lives. 
# Photographs of the victims. Sakit dada tahan sebak tengok semua ni. Yang tidak berdosa, terpaksa tanggung akibat.
# The Khmer flag & their uniforms.
# Equipment used to detect buried landmines. A super tough job I must say. Nyawa oii taruhan dia.
 Mind you, this scrap machine kalau jual boleh dapat dalam 300 USD tau! 
# Some of the destroyed evil machine.
# This area was once full with landmines. And the soil is the eternal witness to thousands of lives who were lost here. 
# Some of the war machines were used during the World War II. 
# Tank cars. Found aplenty at this museum.
# Solid-fuel rockets used during the war. Yang ni casing jak aku rasa; kalau recycle boleh buat telescope.
# Chopper perang.
Habis meronda War Museum ni in less than 2 hours I guess. Bahang panas di Siem Reap memang tiada ampun. Nasiblah dapat supir yang super prihatin. Terus lupa 'pantang' bila nampak air sejuk. Nyaman sekali bila dapat minum. Terus kurang tension di kepala kesan bahang matahari. 

And we left the War Museum ni dengan seribu satu luahan perasaan among Ms G & I. Part gini memang 'makanan' kami. Ntah apa jak yang kami discussed. Seriously, sakit ulu hati tengok the effects of war. Ok, sila simpan rasa amarah. Kan haritu sudah berabis meluah. Ngek!
# Zack super prihatin!
Tekak adalah kering & seeing this came out from the 'magic storage' gave so much relief to us. 
Next, Zack brought us to a workshop yang produce banyak products from local source i.e palm tree. Nama pun buang masa kan, jadi kita masuk jaklah whatever place si Zack bawa. Janji entrance adalah FOC. Tu syarat paling depan kami bagi dia. Pasrah dapat guest super calculator macam kami.

Senteurs d' Angkor Workshop
# To kill time, Zack brought us here. Gigih masing2 ndak mau balik hotel.
# Benda ni memang serius sangat wangi. And proses buat pun memang nampak macam complicated.
# Lepas guna Amok powder, maka automatik akan jadi pengamok tegar.
# The ingredients used to make curry powder.
Aku adalah impressed sebab yes! Baru tau. Sekian.
# Dapat free drink jadi semua puas hati. 
# Like seriously kan? Tanam padi in the middle of the premise? Sangatlah applied konsep 'guna setiap ruang yang ada'. Kan?
Kami ndak lama di sini. Maybe in less than an hour. Sempat beli few of the local products sebab harga pun quite reasonable. Niat bantu yang bekerja sama workshop ni sebenarnya. 

Pastu Zack bawa kami pi Killing Field. Although sudah plan untuk jejak yang di Phnom Penh, tapi kami setuju jaklah untuk pi yang di Siem Reap ni sementara tunggu masa untuk masuk Cultural Village. 
# Dari jauh sudah nampak tourism company yang famous di kampong.
# Berdebu & panas mengigit.
Memang warna gambar kuning macam tu sebab begitu jugalah keadaan sebenar masa tu. 
Cerita pasal Killing Field & Cultural Village aku continue next entry. Macam panjang betul sudah entry ni. Entri panas enjin lah sangat kan Bie. Sekali tengok terlajak cerita.

eryantierdabdulkarim

Categories: , , , ,

20 hollered!:

Jea Mohamad said...

takutnya tgk signage

dzuchan said...

angin instanbul tak habis lagi, dah update pasal Cambodia..fuiyoh!!haha

sedih tengok efek perang tu dekat orang awam, kalau duduk lama tempat2 macam ni boleh berderai air mata..

Bibie Karim said...

Jea: War museum sangatkan.

Dzuli: Aku nak habiskan ni dulu baru boleh start entry Turkiye. Kang DJ eonni perli aku lak buat x semengah haha. Sedih wei banyak lagi gambar diorang display tapi xlarat nak snap semua. Too sad to even look at them. Yang kesian budak2 of course.

Mie said...

Bie tak cuba amok powder tu...

nana tron said...

amok powder ! letak dalam kari ke...hahaha.

kay dolce said...

Bila pergi tempat macam ni memang menginsafkan kan? Pastu rasa bersyukur sangat lahir kat Malaysia.

Btw, patutlah lama senyap je, ke Turkey ya! Ingatkan bersakura di Seoul :D

Bibie Karim said...

Mie: Xcuba pun, kitorang merasa free drink kat sana je. Hahaha dasar kan.

Nana: Aku xtau apa fungsi amok powder beb. Hahaha.

Kay: Sangat insaf. Diorang kena guide gak tempat ni sebab ada je makhluk nak ambil kesempatan gi curi besi2 buruk tu untuk dijual. Banyak gak tanks dalam museum ni. Hihi xpernah lagi bersakura di Seoul. Insha Allah, nak merasa gak nanti.

DJ said...

amboiii zack...siap ada air bawah tempat duduk lagi...aku dulu takde punn...hahaha dolu aku knal dia, dia student lg...br nak start blaja bawa org...now dah matang sikit bisnes dia kan...tu nmpak byk improve...bagus aku happy tgk dia improve by mcm skng ni....huhuhuhu terharu....

Bibie Karim said...

DJ: Zack dah improve banyak katanye. Clients pun ramai orang ada-ada ko tau. Xmenang tangan booking dia dapat. Alhamdulillah kata dia sebab dapat gak pass kerja tu ngan kawan dia yang lain.

PuTrImaRyam said...

ai Bie, brp hari sudah ko blk dr Turki ni? sorry aku stalked ig ko via c ain....ko pi stambol solo ka?

BIBIE KARIM said...

PM: Seminggu jak, balik sudah aku. Ya sendiri2 kunun sana, travel partners semua ada plan masing2 jadi jalan lah solo.

PuTrImaRyam said...

Bie, selamat juga kan pi Istanbul solo? teringin aku mo pigi tapi ada jak org kasi takut2 aku... ni ko suda pigi sendiri bolehla aku guna cerita ko spy aku dikasi benar jln sendiri pi sn...hehhe

Bibie Karim said...

PM: Paling selamat lah aku rasa. I mean, just avoid tempat yang gelap etc etc lah kan. Basic common sense gitu. Ramai jak pompuan yang jalan sendiri tu hari ah. Siap yang bawa beg AF kiri kanan pun solo juga.

farel said...

teringat trip ke cambodia thn lepas bile tengok pic bie kat sini. trip yg tak dicanangkan dlm blog pun sebab malas nak hupdate kaedahnye...hehehe.sana mmg sgt panas kan.

Bibie Karim said...

Farel: Hahaha memang sometimes ada je datang penyakit malas nak update kan. Update halfway pun selalu gak. Ni ada kawan2 nak gi & minta tips so gigihlah habiskan. Xyah ulang2 jawab kat watsapp. Btw, memang panas. Diorang kata masa tu ala winter tapi bahang gak. Balik Msia terus demam.

Ish Shah said...

War museum ada lbh kurang tak cam war museum kat vietnam? Mmg insaflah sekejaplah dalam tu. Say no to war, keep in peace. Hahaha motif kan.

Bibie Karim said...

IS: Xpernah jejak Vietnam lagi hihi. Museum ni kecik je tapi apa yang diorang display memang tinggal banyak kesan kat diri. Motif peace no war tu xpoyo. Disokong 100%.

Miss Nazla said...

I could feel you bie pasal marahkan pasal war itu. Nyawa orang yg tak bersalah pun melayang sama. Kalau meninggal terus tu lain kes. Ni kalau yang cacat, lumpuh, kurang anggota badan tu. Kesian sgt sgt.

Arwah abah dulu pun kena buat amputation kaki pun aku dpt tgk betapa susah dia nak bangun semula nak teruskan hidup. so yes. aku against segala war mcm ni.

p/s maafkanlah ke lagging an aku ni haha

BIBIE KARIM said...

Nazla: Kan sedih kan. Kita yang tengok ni pun dah macam sesak nafas, apatah lagi orang yang mengalami sendiri benda tu.

Scdha Sein (SS) said...

Aku nengok tinggalan perang dorang ni macam more or less kat vietnam... Style baju askar tu pon macam nak sama...

Copyright © My Life, My Thoughts, My Dreams | Powered by Blogger

Design by Anders Noren | Blogger Theme by NewBloggerThemes.com | BTheme.net      Up ↑