12 March 2015

Winter Trip with Family - Gangchon Rail Park, Chuncheon

Assalamualaikum. 안녕!

The night before telah melantak tteokbokki dengan jayanya. Alhamdulillah, managed to fixed Bunda's craving. Alkisah beliau kan teringin mau makan benda yang macam selalu muncul dalam Kdrama tu.

So now lets continue dengan cerita hari ke-6 kami di bumi Korea ni. Hari ni akan pi exercise kaki. Masa draft itinerary haritu memang gigih aku survey pasal this place. Pastu aku ada tanam cita2 juga untuk try ice climbing at the nearby waterfalls. Tapi! Info given by KTO & my host adalah sangat mendukacitkan poket. Banyak benda kena urus...yadda yadda yadda (point paling hardcore: budget ndak cukup! Sobs.) hence I decided to put that wishlist on hold for now. Insha Allah, akan ku buat suatu hari nanti. Mesti!

Days before the actual 'bike day', I asked the three sisters countless of times. Will they be able to cycle for more than a kilometer dalam temperature nan beku. And whether should we just change our itinerary.

"Kalau sudah tu jadual u made for today, then just go lah. Larat or tidak, belakang cerita. Bukan selalu datang Korea."

Gitu kan confident Aunty reply; each time I hesitate with the jadual I made. Angah adalah super excited when I showed her what the 'bike' looks like. Memandangkan langsung tiada bantahan dari ahli lain, jadinya marilah proceed with the initial plan.

23 January 2015
Seoul
# Subuh di Seoul. 
# Our breakfast.
Despite tidur lewat the night before, tetap kena bangun awal to prepare breakfast.
# And ada orang request ayam masak kicap di pagi hari. Masaklah juga walau bahan half-cukup.
Peta subway harini macam mau pi Gapyeong (Nami Island) juga tapi this time kami turun di Gangchon Station. Second last station before Chuncheon. Kerlas kan dua hari berturut2 berjalan keluar Seoul. 
# First car; first coach
Sebab journey adalah lama, so kami sengaja pilih coach paling depan. Sebab coach tu confirm less passenger, maka akan ada seat. Demi aktiviti membuta, gigih berjalan dari car #8 pi car #1 ok!
Masa on the way ni, Mr Joungtea (our host) messaged me. Just to let me know yang ada bas KBS parked depan bangunan rumah kami. And paling rasa mau teriak when he told us; ada shooting drama di tingkat 12! Itu level rumah kami oii! Triple haru when he sent me pictures of the casts. Mostly memang aku kenal! Kenapa perlu kejam buat shooting time aku tiada di rumah!? 

Anyway, drama tu memang ndak tayang di Malaysia. At least ndak lah rasa kecewa sangat. 
# Tiba2 ada mini Eiffel atas bangunan. Feeling Paghee sangat kah.
Gangchon, Chuncheon
# Nearly 2 jam dari Seoul, sampailah kami di Gangchon.
Kalau ikut estimated time memang akan sampai in less than 2 hours tapi biasalah bila jalan beramai2 ni. Singgah toilet. Singgah kedai. Singgah sana, singgah sini. 

Sampai Gangchon, keluar ikut Exit 1. Tu jak pun exit yang ada. Ngeks. Pastu sementara yang lain pi toilet, aku masuk convenient store untuk tanya Ahjussi direction pi Rail Park. Very the kacang peas Ahjussi suruh jalan kaki jak.

Memang ada nampak few taxis di luar station tapi kalau park tu dekat, apa salahnya walkertapaki jak. Boleh cuci mata tengok kampung orang. Lagipun cuaca not too cold pun. As usual yang lain ndak bantah bila aku bagitau kami akan berjalan pi rail park tu. 
# Chuncheon City Tour Bus route
Besides taxi, from the train station boleh naik tour bus ni juga. Tapi aku malas tunggu lagipun memang ndak tau pun sebenarnya kewujudan tour bus ni. Nampak signboard ni baru tau.
# The timetable. More info, please refer here
To those planning to go to Nami Island, u can also hop on the tour bus from here. Start from the farthest station; Chuncheon. Boleh singgah Nami Island, Jade Garden (famous juga sebab banyak Kdrama buat filming sini), Gugok Fall (famous for its awesome autumn foliage & ice climbing activity during winter). And of course; bus ni pun stop di Gangchon Rail Park. 
# Dari train station, turn right. Sampai hujung jalan tu simpang empat; turn left.
And jalan jak sampai jumpa bangunan ni (gambar bawah) di sebelah kiri. On the way pi rail park ni, Bunda sempat lagi singgah 7E untuk sesi ngopi dia kan. Layan jaklah. Nanti kalau kelaparan tengah2 mengayuh tu, aku juga yang risau duakaliganda.

By the way, aku perasan masa bertapaki dari Gangchon Station pi Rail Park ni banyak tempat untuk sewa ATV. Tapi time tu memang pekan ni sunyi sepi lah, maybe aktiviti ride ATV tu meriah masa musim selain winter. Or sebab kami sampai awal. And area ni pun ndak bersih sangat compare to Seoul. Ada few areas yang kami limpas; kuat gila bau sampah. Walhal masa tu tiada pula lori sampah or tempat pelupusan sampah nearby. 
# Ambil masa dalam 10 minit (++) juga dari train station pi sini.
Masuk bangunan ni & teruslah beli tiket siap2. Based on info I read, tiket adalah macam pisang goreng panas during autumn & spring. Sampai kena beli via online. Untunglah datang winter, orang ndak ramai. Pastu tiket pun sentiasa ada. 
# Rail Bike timetable (for winter season).
Kami sampai tu pun sudah masuk jam 10am, maka aku belilah tiket jam 11am. 
Sebab kami bertujuh, so aku beli 2 tiket untuk 4-seater bike. I chose the shortest route that is from Gangchon to Gimyujeong Station. The railway is 8.2km long & estimated time of journey is 1.5 hours.

For 4-seater bike the fee is 35,000 KRW while the 2-seater is 25,000 KRW. While tunggu masa berlepas tu, Eonni kaunter suruh kami baca Rules & Regulation they have set for the visitors. 
# Gigih aku emphasized & repeat point No. 1 tu.
No toilet throughout the course. Tu yang before naik bike tu, semua pun pakat serbu toilet. 
Pastu aku keluar ambil angin di luar & aku tinggal yang lain duduk lepak dalam bangunan tu. Sempat lagi diorang buat sesi kudap2
# Bikes
# Free shuttle bus
Those yang naik dari Gimyujeong boleh naik shuttle ni to go back to their starting point. 
Masa menunggu jam 11am tu, cuma kami & few locals yang ada. Suddenly lagi 10 minutes mau berlepas, ramai pula orang yang masuk bangunan ni. Dengar sekali short briefing before getting on the bike. Briefing haruslah dalam bahasa diorang kan. Yang aku faham bila dia tunjuk seat belt. Ok, roger. Yang tu wajib pakai.
# Bermulalah sesi mendera paha!
Sumpah. Yang paling menyesal teruskan misi ni adalah AKU! 
# Boleh lah teka kan siapa curi tulang dari mengayuh.
Siap posing & panggil aku untuk snap gambar dia lagi. Hmm, bukan sekali. Tapi banyak kali!
 
# The only stop yang ada throughout the journey.
Ezza sempat beli rice crackers. Yang lain sempat beli minuman bagai.
Dari starting point pi rest area adalah dalam 20 minit mengayuh. And aku sempat mencekik tuna chili hijo sambil mengayuh! Hmm correction! Yang susah payah mengayuh adalah Ezza. Aku cuma larat mengayuh the first 10 minutes jak. Pastu aku layan tuna until we reach the rest area. Sekian.

Lepas rest area tidak akan ada stop di mana2 until the last destination; Gimyujeong Station. Seriously! Sepanjang perjalanan aku complain non stop. Suddenly jadi super grumpy! Walhal siapa yang keluarkan idea bernas untuk mengayuh? Siapa yang persoal fitness kaki makcik2 dia? Siapa yang kununnya balik2 minta kepastian diorang betul2 larat? Siapa? 누구?

Pastu siapa yang in the end membebel non stop? Siapa yang kunun determined gila mau turun halfway the course; and decided to just walk until the last station? Redhalah tunduk macam padi masak, pastu tunjuk semua jari sama diri sendiri. Sobs. 
# I told Ezza, I rather get down from the bike...and walk!
"Siapa bah yang cipta attraction macam ni? Huwaaa habis bah paha macam kena hakis asid. I cannot cycle anymore!"

"Rasa2 siapa punya idea bawa pi sini? Kunun view lawa kalau winter. Cepatlah! Jangan mau curi tulang. Orang penat ni dari tadi mengayuh sorang. "

Ezza pulang paku buah keras sama aku. Fine! Tapi macamana gigih otak bagi arahan sama kaki, tetaplah kaki ndak bagi kerjasama yang diharapkan. Paha aku cramp gila! So aku decide untuk mengayuh laju2 for like 5 minutes then aku stop; for 20 minutes! Bagi Ezza take over. Aku salute gila energy budak tu. Dia mengayuh relaks gila! Selama more than hour mengayuh, aku cuma dengar dia merungut pasal aku yang curi tulang. Tettt.
# Ada 3 tunnels yang kami harung sepanjang course ni.
Yang aku ingat, the first tunnel paling meriah. Siap lah lampu lip lap & lagu Psy berkumandang. Tapi aku memang doa dalam hati janganlah kejadian bike berat jadi macam diorang si Zilla haritu.
# Holla Olaf's family.
# The last tunnel. Aku lupa lagu apa diorang pasang masa ni.
# Most of the times, kami tertinggal jauh begini.
Yang ni kira dekat lah juga sebab ada masa tu kami langsung ndak nampak bike diorang di depan. Tabahlah!
Tujuan asal aku pilih bike belakang diorang adalah untuk tidak susahkan orang lain kalau diorang lambat. Kununnya! Kalau sistem eletrik bike diorang ndak berfungsi bila sampai area uphill, at least kami di belakang bolehlah tolong tolak bike diorang. For the electric system to work, kena kayuh super laju before the bike could go up automatically.

Sekali apa yang jadi? Of courselah kami yang susahkan orang belakang. Yang bike depan kami sudah jauh ke depan. Everytime mau attach bike with the electric system, everytime tu juga bike akan immediately stop. And terpaksa minta jasa baik orang di belakang untuk push our bike. Hampagas betul! 

We reached Gimyujeong 10 minutes after Bunda & the gang sampai. Memang longlai tahap infiniti! Rasa mau mengensot masa turun dari bike. And suddenly Aunty bersuara...

"Punya siok ni. Training kaki betul oh. Kalau tau bagus kita ambil course yang lama sikit."

Sila bayang dia bercakap tu sambil stretching kaki & pinggang. OhmyGod! Rasa mau pengsan masa dengar tu. Aku ni punyalah confident yang bakal kena marah once sampai destinasi. Sudah siap sedia mau tadah telinga dengar bunyi semboyan rosak. Akan tetapi? Sendiri tanggung malu. Perlukah masuk dalam karung?! Aku yang poyo kunun paling kental & fit, tewas di tengah jalan. Siap bersumpah that will be the first & the last time aku main bike ni. Uhuk! Demi Running Man tau aku jejak tempat ni. Patutlah Ji Hyo punya seteghes haritu masa mengayuh!

Once di Gimyujeong, aku suruh Aunty & Angah jama' jak di sana. Sebab takut Maghrib baru sampai Seoul. Sebabkan kami ndak naik shuttle bus balik pi Gangchon, so bolehlah lepak ngeteh dulu. Buang lelah; kata orang yang paling penat. *tuding jari sama diri sendiri*
# Konsep bangunan adalah macam susunan buku dalam library. 
# Holla haksaeng up there!
# Photobombed! Senyuman kena lebar walau sakit mana paha aku.
Tapi ada Angah kesah? Tetaplah khusyuk touch up. 
We left the rail park after nearly an hour melepak. Walked to the nearby train station; Gimyujeong. Sebelum tu Bunda sempat beli gambar di booth. Muka ceria tengok camera bolehlah beli. Muka aku & Ezza macam baru kena penampar; haruslah aku ndak beli. Pandai Ahjumma tu siap taruk gambar dalam frame kaca. Berganda untung dia sebab Angah & Aunty pun beli juga. Sebenarnya tau ada 1 picture spot sebelum sampai Gimyujeong tapi kami ndak ready pun masa camera tu snap gambar kami. Orang penat mengayuh lagi mau suruh posing for the camera, kan.
# Gimyujeong Station; feeling traditional gila!
Yang ni memang aku looking forward sangat. Ever since nampak di blog Zilla haritu, memang hati meronta mau pi station ni. Sebab?! Bagi aku, ni lah station paling sentimental di Korea yang pernah aku nampak. 
# Officially; station kesukaan aku. Noktah.
Schedule train yang sudah jauh dari Seoul memang ndak kerap. Train arrives once in 10-20 minutes. Sempat juga kesejukan while tunggu train. And aku pelik suddenly ramai pula yang tunggu train sama kami. Dari mana ntah datangnya orang2 ni semua. Setahu aku mostly yang se-sesi sama kami naik bike tadi, diorang naik shuttle bus balik pi Gangchon. 

Tapi ndak kisahlah, janji dapat seat all the way to Wangsimni Station. Dapatlah membuta barang sejam dua. Penat ok! Penat tengok orang sebelah mengayuh. 

Sampai Seoul...acara isi perut. Lapar! Habis sudah tenaga guna untuk rawat paha cramp. Sekian.

eryantierdabdulkarim 

Categories: , , ,

26 hollered!:

DJ said...

walaupun tak berapa yakin dgn keupayaan sendiri, tetapppp nak pergi okeh nak beskal ni...tp aku tak phm maksud ko attch ngn letrik tu...cemana tu?

Muhammad Khairuddin Lim said...

saya pun nak cuba rail car nanti kena sediakan ubat dulu kot..

Norharyani Sanusi said...

klu aku sanggupkah mengayuh jauh2 gitu?dlm cuaca sejuk lg tu bie..nangis oooo

Bibie Karim said...

Yanie: Sila lah nyanyi "Percaya pada diri...dengan harapan & keyakinan!!"

Abang MKL: Hahaha. Ubat untuk elak cramp ke?

DJ: Pergi for the sake nak try! Ntah2 ko lagi fit dari aku. Drama lebih je aku tu hahaha. Yang letrik sistem tu, ko certengok ada macam besi color hijau tepi landasan bike. Yang tu akan charge bike once ko sampai area tinggi. Kiranya xdelah sepanjang 8.2km tu ko mengayuh. Area yang uphill, bike tu naik sendiri dengan syarat ko jangan tekan brake. Nanti aku explain kat whatsapp, ayat aku dah jadi ntah pape.

Azra said...

yg ni aku mmg surrender ... i can walk for hours tapi mengayuh beskal adelah sama skali tidak

train station tu nampak sangat oldies

John | Kaki Berangan said...

aku nak pegi nanti!. TITIKKK!

Zilla said...

tahniah berjaya kuruskan paha!hahaha...

kwn2 aku ne pun dah request utk buat rail bike ne utk next trip winter ne..matilah aku, kejung atas tu huhuhu

Bibie Karim said...

Azra: Aku memula tu confident sikit sebab kalau jalan kaki memang aku larat je berapa km pun. Hakikatnya memang total fail! Aku suka train station tu, feeling hanok pun ada.

John: Gi lah. View sepanjang course tu memang lawa tapi aku je yang x fit huwaaa.

Zilla: Hahaha kurus sangat. Balik rumah malam tu terus tuam ngan ais. Aku dah cakap ngan kawan2 aku kalau nak gi situ, aku tunggu kat last station je. Biar diorang je yang usaha mengayuh.

mrs.smile said...

walau apepun aku tetap nak kayuh kat sini! nak menyumpah ke hape itu belakang kira :)

persoalannya bila pulak aku nak sampai sini?? hurrmm

Ishraki Shah said...

Wah...ice climbing..i like..i like..apa ke nama tempat tu Bie? Jom.

Boleh pulak yea retis KBS datang waktu you all outside Seoul. Kalau kat area Seoul, harusla patah balik kan? Silap2 boleh jadi pelakon extra..hahaha.

Camne Rail Park nie takde dalam itinerary aku masa g aritu. kalau tak, mmg masuk sekali. I like adventurous activity.

syieda said...

Kalo aku....x mungkinlah rajin nak mengayuh.tapi teringin ...camanani

-Weiii ni kali ke 5 aku post..If x lekat jugak..mmg aku ketuk2 bantal ni. Eh?

Bibie Karim said...

MS: Ha kata nak repeat kan haritu. Bolehlah try mengayuh kat sini. Ada few lagi tempat rail bike kat Korea.

IS: Ice climbing tu kat Gugok Falls. Lack of info haritu. Ada dapat info pun kena ikut tour, mahal nak pengsan. Ha KBS tu memang saja, dah lah most pelakon dia aku kenal! Benci. Xadil tau. Rail bike ni aku dapat dari blog Zilla, tu yang gatal gi kekonon diri sangat fit. Hambek!

Syieda: Hahaha bengong kan, rasa putus asa pun ada kalau dah asyik reject je. Kalau ko teringin nak try bike ni, ko mengayuh ah halfway. Pastu turun bike, jalan kaki. Hihuhihu.

budak kampung said...

Aku surrender siap2 benda ni. Nanti buat gaduh je dengan tukang kayuh.

Zilla said...

Bie, aku lupa nk tanya tadi..ko dapat kat mana ayam tu? meriah kalau dapat beli ayam fresh kat sana, mcm2 blh masak..

Acik Smile, saya nk p winter ne.jom kalau nk try kayuh..tapi saya tunggu di last station ajelah, tiru idea Bie hehehe

jaja said...

Hahaha... gelak baca post ni. Boleh bayang lelah mengayuh bike tu berkilo-kilo meter.

Tapi tengok station cantik gitu rasa nak pi juga. Pi takat untuk posing amik gambar je la. Huhu....

Nak kena pi dengan manusia berjantina lelaki kut br la selamat peha tak cramp. Boleh la nak curi tulang suruh dia ja yg kayuh :P

Bibie Karim said...

Siti: Hahaha ko lagi teruk dah siap2 appoint tukang kayuh. Nampak nau ko xkan mengayuh kan.

Zilla: Ayam tu kitorang beli kat Itaewon. Alang2 gi Murree haritu teruslah singgah Foreign Mart beli barang dapur.

Jaja: Sakit giler paha ha! Memang sepanjang course membebel. Siap mara sape yang cipta track tu. Tapi sendiri cari penyakit kan. Yang gigih mengayuh haritu kazen pompuan aku. Tapi energy gaban giler. Huhu harap aku memang ke laut ah.

Lawa kan train station tu. Tu yang aku beria nak tengok haritu.

Farikica said...

Mcm pnh tngk kt running man train tu.... hehe... blik dr seoul mesti fit ko bibie...haha

Bibie Karim said...

Farikica: Gigih kan aku mengayuh! Demi Running Man aku gagahi tau. Hahaha balik Seoul aku rasa macam nak berguling atas jalan, xnak guna kaki tawaf Myeongdong.

kay dolce said...

Mengayuh selama 1.5 hours? Oh no, rasanya saya xkan mampu... surrender awal2 orz Tabik la dekat mak n auntie2 u, steady saja sampai last stop.

BIBIE KARIM said...

Kay: Aah. Tabah kan tetiba nak mengayuh. Once in a lifetime katanye. Diorang memang stamina kuat. Ntah dari mana datang energy luar biasa tu.

Jari Manis said...

x de rezeki jumpa retis...minta Bie balik kg lagi tu :-)

1 jam 50 min utk shortest route? gulrp...naik basikal waktu sekolah rend dan menengah ke bila datang mengayuh kat sini JM boleh rasa hazab tu Bie!


dia cuma ada 4 seater dan 2 seaters je Bie, kalau pegi bertiga rugilah ek..bayar 4 seaters naik bertiga

ahahaah...part mengata kat diri sendiri tu kelakar

kiranya perlu kayuh non stop lah ye sbb nanti di rempuh lak dengan railbike kat belakang tu kan ke

bila dgr kisah Bie ni rasa x mampu je tapi bila tgk view yg ohsem tu rasa nk try...ada gak baca di blog Zilla..dia pegi on Autumn pun cantik

Bibie Karim said...

JM: Xpe, memang balik pun tiap tahun even xjumpa retis. Sobs.

Buat lagi seksa sebab pakai seluar 2 layers. Ha lagilah berat nak mengayuh. Aah ada 2 jenis seats tu je. Ala xde rugi lah kalau naik bertiga bike yang 4seaters. Bb naik ngan 2 kazen bike tu. Bayar pun sharing2 kan. Kalau x nak membazir, kenalah bawa rombongan cukup2 angka genap ah. Hihi.

Kena mengayuh jauh sikit ah dari bike belakang. Kitorang haritu banyak kali gak dirempuh tapu diorang ok je. Sume sporting, kata for fun.

Mampu je tu JM. Tapi kena sedia mental ah. Haha. Kalau ada laluan untuk pejalan kaki, memang Bb ikut yang tu je.

Miss Nazla said...

aku tak dpt imagine kalau aku berada ditempat ko. mau aku jalan kaki dari mengayuh. kesian sama paha aku ni

Bibie Karim said...

Naz: Hahaha bila lagi wei ko nak uji kekuatan paha ko. Inilah masanye. Try ah sekali. Cukup syarat katanye.

nadeafu chan said...

Jadi, berapa lama spend masa di sini?

Bibie Karim said...

NC: Almost the whole day juga. Journey from Seoul takes about 2 hours (++).

Copyright © My Life, My Thoughts, My Dreams | Powered by Blogger

Design by Anders Noren | Blogger Theme by NewBloggerThemes.com | BTheme.net      Up ↑