9 March 2015

Winter Trip with Family - Mabongnim Halmeoni Tteokbokki, Sindang-dong

Assalamualaikum. 안녕!

Balik dari Hwacheon (here), haruslah semua kebulur walau kami ada lunch di sana. Hari ni bijak berganda sebab siap2 bawa lunchbox dari rumah. Aku sudah remind awal2, susah sikit cari vegetarian restaurant. Walau berlambak seafood restaurant, tapi menu memang Angah akan reject.

So ke mana hala tuju soon after we reached Seoul? Isi perut! I chose to feed the family members with tteokbokki. Sebab Ezza kecoh mau makan benda alah tu since Day 1 lagi. Bunda pun duk repeat

"Yang kenyal2 dalam sos tu bah...I wanna try."

Ok perintah diturut! Dari Chuncheon Station, kami turun di Sindang Station. Tapi sempat sesat masa cari Exit 8. Hampas kelapa betul walhal 2013 haritu pigi sini tanpa masalah problem. Sebab last time memang keluar dari Sindang Station (Line 6). Kali ni kami ikut Line 2. Tu yang haru mencari exit. Yang kami jumpa cumalah Exit 7; pastu confident gila bawa yang lain naik tangga sampai 3-4 kali. Sekali keluar dari station. Hmmm; unfamiliar environment. Immediately aku tau this isn't the right place. Sebab haritu aku ingat keluar jak dari station, terus jumpa fire station seberang jalan. Sebenarnya boleh jak jalan dari tempat kami keluar pi Sindang-dong tu. Tapi angin memang sejuk menampar malam tu, hence we decided to enter the station semula. Alhamdulillah jumpa Exit 8 ndak lama lepas tu.

Tips: To those yang plan mau pi sini, pastu terkebetulan ikut Line 2. Sila follow signage exit untuk Line 6 (brown-orange color). Insha Allah akan jumpa Exit 8. 

22 January 2015
Sindang-dong, Seoul
# Nampak yang ni, memang confirm ndak salah exit.
Keluar jak dari station, fire station seberang jalan. Walk for few meters ahead; sampailah nampak arch-signage berlampu lip lap. Ha di situlah Sindang-dong Tteokbokki Town yang famous itu.
We don't have to wait long after we entered the shop. Memang diorang ni semua buat kerja superbly pantas. Masa kami sampai ni orang boleh tahan ramai, almost full house. Pastu one of the Eonni asked me how many people. Lepas aku bagitau 7 orang, terus dia bawa aku pi meja yang memang ngam2 untuk kami bertujuh. Meja tu baru jak vacant so memang ada pinggan mangkuk used by previous customers, tapi in just a blink meja tu sudah bersih. Sedia untuk serve kami pula. Daebak!
# Busy with deliveries as well.
# While tunggu tteokbokki tu masak.
Aku order set 3+3. So each kuali ada 3 mandu & 3 boiled eggs. 
# Ndak payah kerja keras masak tteokbokki ni.
Just wait for the sauce to thickened, then its ready to be eaten. Berdangdut perut masa tengok kuah tu tengah mendidih.
# List of prices for the tteokbokki ada bergantung atas plaque nun di atas siling. Tapi sebab gegar maksimum, so aku tolong zoom & bacakan untuk korang ah.
2 set ---> 11,000 KRW 
3 set ---> 14,000 KRW
4 set ---> 20,000 KRW
5 set ---> 24,000 kRW
Now diorang kira per set. Last time aku datang bertiga; I remembered paying 30,000 KRW. Kiranya masa tu 10,000 KRW per head. And now, ni list harga dia. Meaning, rugi kalau datang makan secara solo sebab kena juga bayar untuk 2 set.

As per my Korean friend told me; we enjoyed dining in group. Sharing is caring gitu. Pasal tu jarang tengok Korean lepak makan sendiri unless di coffee shop or gerai tepi jalan yang berpelestik tu. Ok, selalu yang lepak bersendirian di gerai berpelestik tu adalah orang yang sedang layan blues or tengah ada masalah 'dalama'. Hence, diorang lepak sana untuk layan soju. For them, itu cara paling baik untuk 'lupakan' masalah. Suddenly semangat elaborate. 
# Bila kenyang, terus lah kan ndak fokus sama panggilan aku untuk ambil group photo. Cis!
# The three sisters.
Suruh aku snap gambar diorang depan kedai Mabongnim ni, tapi semua mata melilau ke kanan ke kiri. Aunty lagi siap posing mulut biut. Pasrah lah Bie.
Kenyang perut, semua suka hati. So bolehlah balik rumah dengan riang ria. Walhal sikit punya berat rasa mau angkat kaki time ni. Mau mengensot ada. Dasar ular sawa memang gitu kan Bie.

Sampai jak rumah, bersihkan diri. Pastu buat tugas 'hakiki' iaitu me-laundry sambil layan Kdrama supaya ndak lah aku rasa dungu gila tunggu mesin tu habis buat kerja. The next day, kami akan pi somewehere out of Seoul. Lagi! And aktiviti esok adalah antara highlight trip ni.

Lepas jemur kain, kunun nya bolehlah tidur dengan tenang. Tapi punyalah susah mau lelap mata sebab suddenly semua keluarkan bunyi2an sumbang. Macam ada konsert orkestra tapi alatan muzik adalah rosak. Terpaksa sumbat earphones; and aku ndak sedar what time aku akhirnya tertidur. Sedar2 jak...

"Bieeeeeeeeeeeee, bangunlah buat sarapan. Lambat sudah ni."

eryantierdabdulkarim

Categories: , , , ,

18 hollered!:

Norharyani Sanusi said...

Bie,masa aku g sini last year bole2 aku sesat tu exit ah..nsb baik ada ni korean teenager couple sudi tolong smpi sanggup tunggu di depan pastikan kami ambik exit yg betul!hahaha

DJ said...

tak sabarnya nak makan niii...hehe

syieda said...

Weiiii aku teringin la tteokboki tuh. Apa eh rasanya...

Bibie Karim said...

Yanie: Xjumpa tu sebab kamu turun di Line 2 kan. Patut before tap card untuk keluar, ikut signage exit untuk Line 6. Firstime dulu kami dari Banpo Bridge tulah senang jak sebab memang ikut Line 6. Baru2 ni jak tu kebingungan. Haha.

DJ: Nak hikut!!!

Syieda: Rasa macam kutiaw + sos tomato. Lebih kurang gitu ah cuma tteokbokki ni kalau xmasak, dia liat keras.

mrs.smile said...

bila nak bawa aku makan kat sini??
terliur tau tak :(

Miss Nazla said...

adakah ni kedai yang yonghwa bwk seohyun masa dlm wgm? heheh anyway dah set as favorite. hehehe

Jea Mohamad said...

Bie kalau bertiga harga mcm mn? tgk yg 3 set tu ek? Dulu ko makan sorg 10k won kan? senang dak nak jumpa kedai ni pas exit 8 (line 6) tu? tgk gambo almoni tu ek. byk soklan ni, tp aku penah makan ni kat sunway aritu, tak kena ngn tekak melayu aku ni, hopefully sana taste lain sket..hehe

Ishraki Shah said...

Yela...rasa terliur aje tengok tteokboki tu. Ari tu, kitaorang tak sempat nak makan. Mmg rugi rasanya...huhu.

Bie...kering ker pakaian yang ko jemur tu time2 winter tu?

Bibie Karim said...

MS: Ha next trip, joms melantak kat sini.

Nazla: Aku rasa bukan kedai ni kot.

Jea: Seperti yang telah dihuraikan dengan jayanya tadi. Semoga tidak sesat. Ko holla2 je aku nanti.

IS: Aku yang post ni pun terliur gak huhu. Baju bajan terlebih kering sebab aku jemur menghadap heater. Pastu lantai kan ondol, lagi lah cepat kering.

Watie Rose said...

Bie, mcm mana nak order ttheobbokki neh ? ada menu kah ? repeat bulan 11 nanti wajib cari..tq bie

Bibie Karim said...

Watie: The moment kita duduk, Eonnie tu terus tanya nak berapa. Memang diorang jual 1 dish ni je. Huwaa makan sejuk2 Nov nanti mesti best. Jeles.

Watie Rose said...

tq for your reply Bie..tgh khatamkan blog kon neh..
yg railbike tuh pon ai nak terjah jugak..suka sangat blog ko neh informative ok #KeepItUp

.::a.i.s.y.a::. said...

Bie...nak tanya betul ker hanya kedai malbongnim nie saja yg jual mandu kosong...rata2 baca kedai lain mandu dia ade filling meat. TIA

Bibie Karim said...

Aisya: Sorry lambat reply. Aah so far dari apa saya baca Mabongnim ni je serve mandu yang kosong. Mostly kedai sana, x mandu kosong...tapi diorang serve cikbab.

Bibie Karim said...

Watie: Ya Allah berkurun baru reply. If lambat sangat reply or nak tanya pape, just email me.

bibierr82@gmail.com

Best x Korea? Dah terjah kan Nov lepas.

Bibie Karim said...

Aisya: Sorry lambat reply. Aah so far dari apa saya baca Mabongnim ni je serve mandu yang kosong. Mostly kedai sana, x mandu kosong...tapi diorang serve cikbab.

s@kur@_Ch@n..haiyahh.. said...

You..klu sy nak tanye personal emel boleh tak..hehe

Bibie Karim said...

@sch: Boleh email kat bibierr82@gmail.com

Copyright © My Life, My Thoughts, My Dreams | Powered by Blogger

Design by Anders Noren | Blogger Theme by NewBloggerThemes.com | BTheme.net      Up ↑