8 February 2015

Liburan Day 6 - Last Day in Jakarta

Assalamualaikum.

Sambungan dari sini.

Super rajin kan update sebab ini last entry untuk trip Indonesia aku. And lepas ni! Entry balik kampong. Bila mau start scribble pasal kampong, harus hati berdebar. Degupan jantung akan jadi tidak sekata. *nah baldi*

28 Ogos 2014
Mangga Dua, Jakarta

Pagi ni memang sengaja bangun awal. Aku message Bunda untuk tanya jam berapa ITC buka. Sebab beliau & her siblings were in Jakarta a week before tu. She told me ITC buka jam 8am. Gigih lah aku bersiap, kunun mau datang mall tu awal. Cepat sampai so cepatlah siap acara shopping kan. 
# Free breakfast. I chose croissant sandwich over doughnut. Yums.
Kerlas (??) kan hotel aku stay ni. Voucher breakfast boleh redeem di Setabak. Ndak payah bazir duit ngopi macam selalu aku buat. Kali ni, FOC. Habit aku kalau jalan oversea, mesti mau singgah Setabak walhal kalau di KK...setahun sekali belum tentu aku masuk.
Habis breakfast, misi superwalkertapaki. Semalam balik dari Kota Tua, aku sudah calculate jarak hotel pi Pasar Pagi. And sebab aku memang suka membetis kalau di negara orang, so 1 kilometer adalah ndak jauh bagi aku. Kalau di tempat sendiri? *bunyi buzzer*
# View sepanjang aku berwalkertapaki
Aku ikut local lintas jalan super busy. Guna the power of hand. Lori besar pun stop bila aku tunjuk isyarat stop. Fuh lega. Padahal hati dupdap ndak hengat. Peluh di ketiak pun lebih dari biasa. 
# Mencari rezeki
Local prefer breakfast di gerai tepi jalan macam ni. Gigih kan peniaga ni semua tolak carts diorang awal pagi. 
# Less busy road
Ni view on the way pi Pasar Pagi. Belah sini belum macet lagi. Tapi the opposite road traffic memang sudah start slow. 
# Hello Pasr Pagi!
Sekali sampai...pintu depan belum buka. Hampas betul info Bunda bagi! 
# Sobs
Ni kalau kawan2 aku nampak memang sah kena kutuk. Since when pula aku ni suka jadi tukang rasmi mall kan?! Terpaksalah aku tabahkan hati join makcik pakcik adik kakak tunggu mall buka. 
# Kebaya lace
Super murah! One set ni boleh dapat less than RM50! Sebab aku malas buat measurement bagai, terpaksalah let go idea untuk beli. Plus yang 1 set dalam almari di rumah pun sebenarnya belum aku rasmi. 
# Puter...it took little word or thing to tickle me. Really.
Dari Pasar Pagi aku menapak lagi pi ITC. Both mall connected by bridge at the 3rd Floor. Or was it 5th? Masa busy browsing around, memang camera simpan dalam beg lah kan. Tapi misi hunting for winter jacket adalah gagal total. I did found few shops selling them tapi harga sangat minta ampun. Baiklah aku beli di kampong jak terus. Murah & ada brand lagi. 

Aku cuma borong few helai of seluar bunga2 (as per Bunda) a.k.a seluar santai as I called it. Pastu ada paddle pop skirt. And t-shirts untuk anak buah2an aku. Yang sepupu sepapat cuma dapat angin Jakarta. Beg aku sudah full pasal tu ndak boleh membeli sakan. Sudahlah ada satu kotak Kartika Sari tu lagi kan. Jadinya kenalah bijak membeli jangan sampai terbelah.
# Warung ngopi
Singgah sini untuk lunch. Lapar wooo lepas berjam2 tawaf mall. Propa lebih! Padahal aku dalam mall tu ndak sampai pun 2 jam.
# My fav! Bakmi daging.
# Lepas lunch, masa untuk balik hotel! So tahanlah bajai tepi ITC tu.
# Bajai campak aku tepi WTC. Makanya haruslah aku kena menapak pi seberang jalan untuk balik ke hotel. Mas Bajai adalah pemalas buat u-turn. Hampagas!
# Sudah tengahari, panas pun boleh tahan terik so marilah lintas jalan guna jejantas. Tu hotel aku stay for a night in Jakarta. d'prima hotel.
# Surprisingly tidak se-macet early this morning.
Supposedly waktu check out adalah jam 11am tapi aku extend until 3pm. So kena bayar half dari per nite rate. Oklah kan sebab flight aku pun jam 7pm. Banyak jam lagi yang ada before mau gerak pi airport. Bolehlah mandi, rest & bersiap. Around jam 3pm tu aku turun & minta tolong receptionist panggilkan teksi. Tapi dia suruh aku tahan jak di tepi jalan sebab kalau teksi masuk dalam perkarangan hotel, nanti driver charge aku parking hotel. Walau bukan dia park pun teksi tu. So aku pun menurut perintah. Luckily teksi memang bersepah. 

Aku memang sengaja gerak awal takut nanti stuck dalam macet. Jakarta + traffic jammed = kekasih sign mati. Biarlah sampai awal rather than lambat & menggopoh-gapahkan diri. Sudahlah sendiri, kalau jadi apa2...tiada kawan menangis bersama. Motif kan mau ada kawan menangis. 
# Parabola. Kalah Astro tau!
Ni view on the way to the airport yang sempat aku snap. Yang lain adalah gegar. 
# Arrived the airport after an hour.
Syukur alhamdulillah. Macet ndak teruk sangat. Sampai pun awal. Bolehlah drop luggage dengan rasa gumbira.
# Macam baru jak aku sampai airport ni malam haritu...now it's time to say goodbye already? Cepatnya masa berlalu!!
# Check-in counter
I was lucky indeed. Tengah queue untuk verify document semua, suddenly mamat sebelah aku datang dengan tercungap2. Ndak cukup nafas. Rupanya flight dia lagi 10 minit akan berlepas. Tapi orang kaunter tetap cakap dia ndak boleh check-in sudah. And that he has to buy a new flight ticket! Turned out, jalan mau masuk airport jammed teruk! Kiranya aku awal (plus minus) 10 minit. Kalau aku bertolak lambat dari hotel tadi, memang aku bakal jadi mangsa juga. Kesian mamat tu. Beriya dia salahkan macet tapi tetaplah ayat sama dia terpaksa dengar from the personnel. "U have to buy a new flight ticket, sir."

Jadi sama aku...confirm lah aku menangis tiada berlagu. Syukur si Err bijak mengatur masa kali ni. *pat on her back* Sejak kejadian tertinggal flight pi Bali few years back, aku memang super fobia sama masa. Kalau boleh 5 hours before departure time aku sudah mau ada di airport tau. Pengalaman mematangkan. Choi!
# Kids area
Ini memang impressing. For me that is. 
# Cimb kayo!
Siap provide charging station lagi. 
# To kill time, aku lepak sini. Sambil jamu perut. Sambil layan internet yang super laju.
# New to me. Makan mee goreng + nasi. As of for the taste? Bolehlah. Sambal hijau dia sedap. Slurps!
Aku masuk boarding hall an hour before departure time. And baru perasan, di Soekarno Airport ni before masuk boarding hall, akan ada personnel Air Asia yang berdiri tepi weighing scale. Ouh yes, kalau diorang rasa macam in doubt dengan berat hand luggage yang korang angkut...they will not hesitate to tahan u from entering the boarding hall. Semata untuk timbang berat hand luggage korang. So sila lah jujur...or buat macam Ms G. Pamer muka paling kondifen yang beg korang hangkut tu adalah ringan. Insha Allah, lepas. Aku haritu memang ndak risau apa sebab lenggang kangkung jak bawa sling bag. Kunun poyo siap ada check in baggage bagai.

Prayer room / surau memang ada a few provided dalam boarding hall. Cuma tu jaklah, sharing perempuan & lelaki. Tiada pemisah ruang untuk muslimah & muslimat. Same goes to the ablution area. So untuk yang mau solat, please take note. Motif kan suruh orang take note.

Flight was smooth. Cuma angin macam ganas sikit masa kapal mau berlepas. Sampai Double K city dengan bahagia. Cousin picked me up at the airport. Masuk rumah, terus hati berbunga riang. Jumpa anak2 yang dirindui. 

Maka tamatlah trip liburan bersama girlfriends. Lepas ni aku akan buat review pasal d'prima hotel to officially end my Indonesia trip. Insha Allah, bak kata si Naz...seru kuat sikit roh Rajin.

eryantierdabdulkarim

Categories: , , ,

11 hollered!:

John | Kaki Berangan said...

Aku penah tertinggal flight. Serikk wooo terbang ratus2 ringgit cmtu je. Huhuhu

Norharyani Sanusi said...

Bie,nanti aku g jakarta mau refer info dlm blog mu ah!=)

Bibie Karim said...

John: Kannnn. Sampai sekarang trauma. Kalau orang ado-ado xpe gak. Ni memang sahsah nan hado!

Bibie Karim said...

Yanie: Nduk. Ntah papa jak aku share sini. Jakarta pun bukan banyak aku round. Banyak naik teksi or sewa supir hahaha.

Miss Nazla said...

Aikk power of hand ko laku kat sana? Aku punya tak laku okayyy. betul betul depan pasar pagi tu. Dia punya kedekut nak bg aku jalan sampai dia sanggup cium kereta depan dia. Ini tidak adil **sambil hentak kaki**

Trauma tertinggal katebang ni mmg scary. Aku pun mcm ko. biar 5 jam aku tunggu. aku taknak dah bg AA chance hanya kerana queue dia super panjang.

p/s: YAYYYY entry balik kampung!!! fuhhhhhhhh angin siap kahak. bagi semangat ko buat entry

DJ said...

eh keris tu laaa tmpt aku lepak makan dulu....masuk dlm dia, turun lif smpai la kat lounge diaaa tu...hehehe makan smpai kenyang kekdah dia tuuu...hehehehe untung laaa nak update cerita balik kg plak....aku tetiba teringin nak makan kingcrab td wehhh...huhuhuhuhu

Bibie Karim said...

Nazla: Haruslah!! Aku ikut je apa local buat wei, berhasil. Lori treler pun stop!

Ko pernah tinggal flight juga ke? Aku ingat aku aritu sampai depan kaunter kul 920am. Flight aku 920am. Hahaha memang tak lah diorang nak bagi aku masuk boarding hall kan!!!

Gila ada kahak bagai. Macam tu kalu, harus aku x update lama.

Bibie Karim said...

DJ: Aku nengok lounge dalam airport ni kecik je, pasal tu aku xmasuk lepak. Cis! Rupanya kena turun ke bawah eh. Space kecik tapi harga puluh ribu tu yang aku cancel nak masuk. Walhal lama juga aku tunggu nak masuk boarding tu. Hihi xsabar ni nak buka cerita balik kampong walaupun pegi tempat yang sama. So, dah tertunai ke keinginan king crab ko? Kat KL ada kan.

Nana Rjay said...

Pengalaman tertinggal flight aku ni biasanya 1st flight pagi2..tu sbb fobia sikit klu flight awal pagi, klu ada bajet boleh beli tiket baru, klu x bajet..anggaplah tiada rezeki mau terbang, hehehe...

CT Humairah said...

yeaaaaay dah abes citer jakarta.. hehehe.. citer balik kampung plak lepas ni =D akak..

samalah. CT pun akan make sure 3-5 jam awal di airport. biarlah orang kata awalnya pun janji tak kena beli tiket baru.. hoho..

Bibie Karim said...

CT: Semangat nak habiskan demi kampong hahaha. Akak dah serik lepas kena beli tix baru gi Bali haritu. Dah lah harga twice dari tix asal. Pasrah jelah.

Copyright © My Life, My Thoughts, My Dreams | Powered by Blogger

Design by Anders Noren | Blogger Theme by NewBloggerThemes.com | BTheme.net      Up ↑