15 December 2014

Land of Ong Bak Day 5 - Grand Palace & Temple of the Emerald Buddha, Bangkok

Assalamualaikum. สวัสดี!

Previous post Wat Pho

Next destination is the highlight in our must-visit list. But the excitement went a bit faded due to the extreme hot weather. Accuweather app in the phone showed the current temperature was 39'C! Angin bayu membawa diriku pun bertiup tiada.

The price we had to pay for the cheap flight tickets. Terpaksarela bertabah berjalan di bulan panas-paling-maksimum di Thailand. Did u know Thailand has summer, winter & rainy seasons? Aku sudah sampai Thailand baru tau fakta tu, sekian.

3 July 2014
Bangkok
# That lady in red needed to walked very very fast in order to run away from the raging sun!
# Rules. 
When it comes to rules regarding the outfits, I have pretty high respect for Ms G. She totally rock it when it comes to obeying the law. She wore a sleeveless dress when we left the hotel that day but she broung along a jacket which she kept in her bag. Masuk temple baru sarung jaket. Nampak kan the effort? She 'studied' the dress code prior the trip. Clap clap! 
# Stone passage at the Outer Court to the main entrance of the Middle Court
# View of Wat Phra Kaew complex from the sidewalk leading to the Grand Palace
# First we saw upon entering the complex
# Phra Sri Rattana Chedi (left) & Phra Mondop; the library (right).
# Monument to Rama IV in front of the library. Found this aplenty inside the complex.
# This is literally a hint to us both! Insha Allah this is the next destination with the girls! Woohoo!
Why suddenly ada model Angkor Wat at this complex? Dulu kala kununnya King Mongkut (Thai) ordered his general to dismantle Angkor Wat & bring it back to Bangkok. Like, seriously? Semata mau tunjuk Cambodia is still under the control of Thailand. But the plan didn't work as many Thai men fell sick immediately after entering Cambodia. Hence King Mongkut ordered the construction of the model at Phra Kaew. Tapi kesian juga because he died before the construction completed. Semata mau tunjuk kuasa...ada hati untuk 'buka' the original Angkor Wat?
# Ubosot & The Emerald of Buddha building
# Kinnon; mythological creature believe to be half man & half bird.
# This is where the Emerald Buddha Status is enshrined. No picture is allowed inside the Wat. And it is said that only the King is allowed to touch the statue.
# Intricate decoration on the walls & pillars at the most sacred temple in Thailand.
# The two identical creatures behind moi are known as Garuda & Nagas. Outside the Ubosot.
# One of the two golden chedis. Siap ada guardian (different expressions) encircling it.
# Detailed drawings of how life looks like up there (heaven). According to the Buddhist.
We didn't stay long at the Wat Phra Kaew complex. But kami sempat berehat & recharge tenaga lepas keluar dari building yang simpan Emerald Buddha tu. And then we continued our journey. Kalau ikut map yang kami dapat masa beli tiket tu, complex ni memang super luas. Means banyak lagi perlu dijelajah. Gitu kan semangat.
# Chakri Maha Prast completed in 1882
Spot the soldiers of Royal Guards standing in front of the entrance of this building. Tegak ok! Yang ni pun fashion Royal Guards di Buckmingham. Standing up straight, serious expression. Posing lah kau macamana pun next to them, they will remain kaku. Ala statue gitu.
# Dalam ni ada pamer weapons & equipment yang diorang guna untuk perang. Keris pun ada.
# Landscape view of the Masat Phrasat 
# Phra Thinan Aphorn Phimok Phrasat 
Robing pavilion used by the King to change his regalia when entering the Masat Phrasat premises.
# Phra Thinang Dusit Maha Prasat
Fuh nama building semua dasyat-prasat. Masa kami di sini. banyak building dalam fasa pemuliharaan & pembaikan. Kami masuk bangunan ni juga, mainly untuk lari dari panas mentari. Aku confirm boleh pengsan kalau berdiri lama di bawah sinaran matahari haritu.
# The most important of the Maha Monthien buildings. 
This is where the King welcomed foreign ambassadors. It is also a place where important businesses & ceremonies are held. 

Pas sini, kami masuk few more buildings. Ada satu building ni, exhibit alatan guna untuk farming dari zaman dulu kala. Sebab aku ndak larat, aku cuma mampu ronda the first floor & let Ms G covered the second floor by herself. Aku duduk ambil nafas dekat pintu masuk. Tahap gaban punya penat! Nasib coti. Sungguh bertabah!

We also entered Queen Sirikit Museum of Textiles. Dapatlah tengok segala macam baju-bajan & aksesori Queen Sirikit guna dari zaman dia mudamudi (serius cun melecun!) sampai zaman sekarang. She contributed loads to textiles business in Thailand. And she also helped Thai women from the rural area to do business. Jual hasil kraftangan diorang. Siap sampai international market gitu. Mulia sungguh hati sang Queen.
# Our last boat ride across the Chao Phraya river
Ada few buildings we purposely skipped to enter. Perut sudah bergurindam bermacam jenis lagu. Minta diisi. Ms G bought her lunch at the pier before we headed back to Central Pier. From Central Pier we walked back to Saphan Taksin BTS station. 
# Mister Donut Hello Kitty donut version. Yumms!
Before going back to the hotel, we went to Yana Restaurant at MBK Mall Level 5 to buy my lunch. Sempat singgah beli donut di Mister Donut. Ndak tahan ok almost everyday nampak iklan donut Hello Kitty ever since we arrived Bangkok the other day. Ada dessert, maka harus lah luncheon aku adalah heaven!

Lepas makan, kami rehatkan perut. Malam tu ada aktiviti lain. Last night in Bangkok katanya.

Grand Palace & Temple of Emerald Buddha, Bangkok
Open: 0830am - 0530pm
Entrance Fee: 500 Baht (with free admission to the Queen's Wooden Palace)
Direction via Express Boat: Alight at N9 Pier (Ta Chang). Walk through the market around the pier. Long white wall of the Grand Palace is just across the street. 

eryantierdabdulkarim

Categories: , , ,

20 hollered!:

zila@akulovetravel said...

kat sini saya sempat jalan2 bahagian luar jer sebab tak tahan panas dan demam yang makin teruk :(

Miss Nazla said...

shining sungguh gambar. dengan tema gold. cuaca cerah (read: panas terik?) mesti kalau aku ni cair dah. maklumla tak biasa panas2 ni heheheheh

Jari Manis said...

Ya Ampun..39'C Bie...matilah JM next year coz trip mid year huuhuh...kalau tahu mmg x beli argh tiket tu..no wonder lah time beli tu harga tiket murah..mesti winter tu bulan Disember kan

Time ni bulan puasa kan..FUHHH..Bie mmg mencabar habislah

HaFizaH aYu said...

Kak bibie gambo meletopsss apa rahsia...neway bangkok wishlist nxt year

Scdha Sein said...

Ni mesti masa sekolah ponteng buat homework Geografi ni... He He He...

BIBIE KARIM said...

Zila: Gi musim summer gak ke. Panas kat sana lain macam kan. Macam nak makan kulit kita je haba matahari dia.

BIBIE KARIM said...

Naz: Aku tabahkan diri sibaik xpuasa ko! Kalau x memang xde aku buat keje giler gi sini. Bila berdiri tepi gold spire tu memang memancar, kulit pun rasa perit gila. Ko diva macam si DJ gak ke.

BIBIE KARIM said...

JM: La beli mid year ke? Silalah bertabah tempek sunblock setebal mungkin eh. Panas membara. Angin pun hangat gila. Tix gi Korea baru ni mura gila bulan Jul & Aug kalau bukan sebab summer memang dah rembat.

Aah ni bulan puasa tapi Bb coti. Hihi.

BIBIE KARIM said...

HA: Hihi meletop sebab penangan panahan cahaya matahari tu lah kot. Gi Bangkok bulan berapa. Kalau summer, sila bertabah bubuh sunblock juga eh.

BIBIE KARIM said...

SS: Walhal dulu selalu bengkek ngan Cikgu Geo. Sebab dia lawa. Hahahaha.

PuTrImaRyam said...

salam Bie, lamanya aku nda jengah blog ko ni...best juga ada entri Bangkok ni...aku mo pi Thailand jugaklah thn 2015...

btw...aku suka pic ko ngan baju merah n beg merah tu...class...menyerlah ko...

zila@akulovetravel said...

Bibie --> Saya baru balik dr bangkok. Gi ritu tak salah winter musimnya..tapi takde beza kepanasan dengan Malaysia.

Bibie Karim said...

Putri: Woiit orang baru balik Aus. Aku komen di blog mu tapi xlepas2 ni xtau kenapa ah. Sila2 pigi, lagi best kalau dapat tengok sunflower field sana Lopburi. Kecantikkan ah.

Hahaha baju merah, beg merah. Tulah lagi memanaskan badan haritu. Xngam2 bah outfit.


Bibie Karim said...

Zila: La ye ke. Ada kawan cakap gi winter rasa sejuk sikit. Cis kalau sama je bahangnye, macam xde beza jela kan walau dah bertukar musim. Aah lah lupa haritu awak ada cakap gi hujung2 tahun. Hihi.

Radin Fadli said...

saya pernah jalan dekat area sini, sempat snap gambar dengan askar dekat booth, panas memang panas, nak sejuk kena balik kampung eh?

BIBIE KARIM said...

RF: Hahahaha nak sejuk memang kena balik kampong tapi jangan balik mid year sebab sama je bahang dia.

DJ said...

Woi ngumpat aku ker?hehe cunla wat ni...i loike...tp xleh blah raja dia tu nk amek angkor wat tu..nasib xbjaya..klo x, dh xde sbb ko nkpi cmbodia..hehe

BIBIE KARIM said...

DJ: See kalau diva memang dia akan perasan kena umpat juga hahaha. Kan ko pun cepat rimas kalau panas. Wat ni cun tapi banyak sangat aku jadi pening. Memancar tiles tu kena panahan matahrari. Hahaha gila kan nak hangkut semua Angkor Wat ke Bangkok. Dah kenapa kan.

luna paris said...

bertahann jelaaaa panas ponnn... jangan rock! ehhehe =p

BIBIE KARIM said...

Luna: Janji rock! Pakai baju merah lak kan. Merasa lah terbakor jap.

Copyright © My Life, My Thoughts, My Dreams | Powered by Blogger

Design by Anders Noren | Blogger Theme by NewBloggerThemes.com | BTheme.net      Up ↑