16 December 2014

Land of Ong Bak Day 5 - Asiatique Riverfront, Bangkok

Assalamualaikum. สวัสดี!


Our last night in Bangkok. Sajalah kunun mau santai2, jalan2 tengok sungai. A friend of us suggested this place on the first day we arrived. And I decided to go here before we went back to Malaysia. Masa ni memang langsung ndak search info sangat pasal this place. Baru buka katanye. One of the latest place to lepak at night in Bangkok.

Asiatique is reachable via road or cruise. Since there is a free shuttle boat; we opted for the latter. The course is the same like we did earlier that morning.

Silom Station ---> Saphan Taksin 

3 July 2014
Asiatique Riverfront
#  To the pier for Asiatique
We walked from Saphan Taksin station to the Chao Phraya Boat Express pier. Pastu ikut arah ke kiri to the boat pier. The boat service starts at 430pm until 11pm. 
# Night view of the Chao Phraya river at night. Gigih ambil gambar walau diri terumbang ambing dalam bot.
# Tadaaa. Reached Asiatique in 10 minutes. Asiatique Riverfront is a transformation from once a bustling international trade port.
# Asiatique Riverfront is a combination of a night bazaar & a mall.
Plan asal the designers kununnya untuk evoke nostalgia for the 1900s tapi feeling tempat ni lari dari tujuan asal as the decor feels a little bit overdone. 
# Ada kiosk jual Halal food
Tapi sebab perut sudah terlebih isi with super banyak lunch meal, I put aside the plan to mengudap here. So kami jalan2 cuci mata jaklah. Boleh tahan banyak juga kedai2 di sini. 
# More shops. 
Kiosk sebelah kiri tu jual various type of coffee & tea. Mula tu memang ada niat untuk try tapi ndak jadi. Pelik kan hantu coffee boleh ndak tergoda. Nyesal pun ada sebenarnya sebab ada few hundred Bahts aku bawa balik Malaysia. Choi betul perangai.

It is stated in the web that this place has more than 1,500 boutiques & 40 restaurants. Unfortunately sebab penat ukur jalan di siang hari, we were literally drained out of energy that evening. Ndak sempat pun round habis area ni. Ada singgah few shops. Pastu bila masuk satu kedai ni, Ahjumma dalam tu jerit "Each item, 100 Bahts only!" 

So apalagi...memborong lah si Err di sana. Beli souvenir wajib untuk 'rumah. Sempat juga rembat sling bag untuk letak barang belian sepanjang di bumi Ong Bak. Ndak pernah kejadian bag aku beranak-pinak bila travel oii! Thailand adalah sangat 'bersejarah' ni. 
# Masuk lorong sana, masuk lorong sini. Memang confirm akan jumpa kedai berlainan. Saja mau cakap, betapa luas tempat ni. Ngeks.
# Aku suka decor kedai2 dalam Asiatique ni. Unik.
# Cuci mata lagi
# dan lagi
# One of retro props for photo-op. We didn't saw the tram car, anchors & a push cart because I only found out about it after we got back from here. Sekian!
# Restaurants situated in front of the jetty. Wish we could come earlier & enjoy the sun sets from here. 
# Goodbye Asiatique, panjang umur kita jumpa.
There is a Ferris-wheel at the left side of this bazaar-mall. Perfect for family outing I'd say. This place isn't overrun by tourist instead locals come here too. Asiatique is also famous for the two biggest entertainment draws. Thai Puppets Theatre & Calypso Cabaret; one of Bangkok's celebrated ladyboy shows. We watched neither. The queue for the boat ride was too long it worried us. Risau terlepas bot balik Saphan Taksin. Lepas snap gambar at the riverfront, cepat2 kami lari to join the queue. Pigi Asiatique semata tengok view boutiques yang banyak...cuci mata tengok independent cafes & restaurants. 

Kalau ditakdirkan akan pi Bangkok lagi, I will definitely go to this place again. Insha Allah. Next time akan browse the whole area, naik Ferris wheel juga untuk view Bangkok city during the night. Yang pasti memang akan layan sunset! 

Fyi, Asiatique is open at 5pm daily. Pasal tu boat service starts at 430pm. 

eryantierdabdulkarim

Categories: , ,

22 hollered!:

isabelle said...

cantiknya Bieeee....
I mean, the scenery. ehehehe

dzuchan said...

uih cantik sungguh..
comel je kiosk2 jual barang dekat situ.
bila ntah nak sampai Bangkok ni..hehe
walaupun dekat, tiket jarang murah la...

Scdha Sein said...

Aku tak sempat ke sini... Uhukkkk Uhukkk....

BIBIE KARIM said...

Belle: Aku tau kau nak cakap aku tapi sebab xde gambar aku so ko cakaplah scenery. Thanks Belle. Lap u!

BIBIE KARIM said...

Dzuli: Tempat ni lawa. Luas lak tu. So xde panas sangat. Cuma xsempat nak round je sebab penat. Kena rajin tengok ah macam kitorang. Dapat murah gak haritu.

BIBIE KARIM said...

SS: Ko xnak repeat Bangkok ke. Balas dendam trip lepas. Hihihi.

Sophiesm said...

nmpk cntik btul dlm pic ni kedai2.. compared to tanah abang or pasar baru.. hmmhh.. hehe.. btw guna kamera apa ah.. cantik betul tgok. tgh fikir mau ganti kamera ni.. x larat bawa besar2..

Nana Rjay said...

Wow!! best place to hangout and lepak2 :) jauh ka dr city centre?

DJ said...

Next time klo pi bbk, leh laaa aku pi sini...klo la kannn...hahaha

BIBIE KARIM said...

DJ: Insha Allah. Ada je tix mura sila rembat terus. Ko lepak sini layan sunset sambil menjamu perut. Barulah JJCM internasional kan.

BIBIE KARIM said...

Fina: Memang cantik ah. Kemas & teratur gitu. Dorang cakap sama jak barangan di sini sama dijual di Chatuchak. Sedih bah xsempat pi tu floating market. Aku guna Samsung Galaxy camera jak ni. Senang terus upload dari camera kalau mau menginsta.

Mie said...

Menarik tempat ini... Ada cara lain tak untuk ke sana...

BIBIE KARIM said...

Nana: Xjugalah. Macam kami stay di Ibis Siam memang betul2 centre suda tu. Dekat jak. Direct train to Saphan Taksin. Terus naik shuttle boat.

BIBIE KARIM said...

Mie: Web ada suggest naik taxi tapi kena bertabah sebab laluan nak ke sini memang kena lalu jalan jammed. Tu yang diorang suggest lagi better naik shuttle boat tu.

zarulfarhana said...

menariknya...saya mampu p danok kt sempandan ja..hihihi

PuTrImaRyam said...

wah...lawa jg...ko beli souvenir di sini ka?

BIBIE KARIM said...

Zarul: Ala xpe insha Allah dah habis study kang lagi panjang langkah. Ntah2 lagi ligat dari saya.

BIBIE KARIM said...

PM: Cantik bah ni tempat tapi aku xbrapa menggambar sebab malam, gambar pun blur jak hahaha. Ya sini aku beli souvenir. Untuk di rumah. Yang fm & keychains aku beli di MBK. Murah gila. Puas hati lah membeli haritu.

Scdha Sein said...

Aku nak balas dendam.. Tapi tempat lain laa plak... Thailand tu luas lagi... Ha Ha Ha..

BIBIE KARIM said...

SS: Ha bole lah roadtrip sna. Memang luas & lawa.

luna paris said...

cantik jugak tempat ni.. baru laa rase sejuk sket mate memandang compare dengan entry sebelum ni panas memachoor! +D

BIBIE KARIM said...

Luna: Memang lawa sebenarnya. Nak lagi kalau lepak sini menjelang sunset. Superb. Masa jejalan kat kiosk2 tu panas juga sebenarya, bahang. Tapi xdelah macam yang waktu siang tu. Membakor.

Copyright © My Life, My Thoughts, My Dreams | Powered by Blogger

Design by Anders Noren | Blogger Theme by NewBloggerThemes.com | BTheme.net      Up ↑