5 November 2014

South Korea - Bee Won Guesthouse, Insadong

Property: Bee Won Guesthouse, Insadong
Date:  22 October 2014 - 23 October 2014 (1 night)
Price: 17,000 KRW (~RM 52.70)
Room Type: Female Dormitory (2 bunk beds)

Booked via booking.com
  
Direction to the hotel is attached in the website. Click the link (here) for more info. 


Ample parking space.
Follow the red arrow pointing left when facing the blue building in front. And it will lead to the entrance door. 
Pretty elegant an entrance deco, yes?
The reception counter.
Meet Agnes-si! One of the staff I met during my short stay there. She is one super friendly & helpful lady. Extra bonus! She conversed in English very very well. Siap ada slang. Rasanya dia triple times lagi fluent dari aku.
Reminder.
Yup,When I left my room to check out I saw one of the cat tailing behind me. Sangat jual mahal masa aku sampai, suddenly jadi friendly pula that morning after I fed him the night before.
The living room. The laundry area is just outside this room. Detergent & softener are FOC.
Spot the guesthouse cat! Its play-eat-sleep area is placed in here as well. Terubat rindu sama anak di rumah.
Yang rajin berkungfu, boleh tunjuk skill sini. As I was alone, I deliberately left my cooking mode at home. Yo'oh sangat!
Where I had my dinner & breakfast. 
Yakult for free! Agnes said "The early birds get the yakult". So untuk dapat free yakult, sila bangun awal. It's okay for me as there is also green tea available in the basket. 
My room! Apparently I was the only one staying in this room that night. The room is all yours; as per Agnes told me upon check-in. So yeah! I conquered the power points, the hangers & I switched the light off at 3am! 
For your information, the dormitory doesn't have an ensuite bathroom. But I have no problem with that as the bathroom is located just in front of the dormitory. They also provide ironing facility.

The guesthouse is situated close to most of the tourist attractions i.e Gyeongbok Palace, Changdeok Palace, Jongmyo Shrine, Bukchon Hanok Village. In fact, that is the main reason why I chose to stay at this guesthouse. I wanted to walk around Samcheong-dong yet I don't want to rely to much on the subway on my first day. 

Bee Won sits in between Jongno 3-sam ga Station (Line 1, 3) & Anguk Station (Line 3). The only problem (for me particularly) is of course the flight of stairs I first have to deal with before reaching the accommodation. Lucky enough I never (as yet) bring trolley bag or big luggage when I travel. I just couldn't imagine how those with super heavy + big luggage survived ascending the stairs on most subway stations in Seoul. Salute spring! 

But again, like what I always said among my friends...Seoul & its subway stairs; berpisah tiada. 

eryantierdabdulkarim

Categories: , ,

25 hollered!:

zarulfarhana said...

lengkap semuanya

alia said...

Nak stay sini lah utk next trip..Thanks for the info :)

Norharyani Sanusi said...

Kalau pegi korea nda saha klu nda lekat tu koyok bie..aritu pegi smpi abis tu stok koyok dari malaysia ku bawa diguna

Orga said...

murahnya reger bilik ko bibie, tambah-tambah takde orang lain, heaven sangat lah dapat buat suka-suka hati. siap ada yakult for free lagi, terbaik lah guesthouse ni, hehe...

BIBIE KARIM said...

Lengkap untuk saya at least. Xtau lah orang lain. ;)

BIBIE KARIM said...

Ure welcome Alia. Tryla stay cuma bertabah je ngan tangga2 tu. Berpisah tiada. Hahaha.

BIBIE KARIM said...

Aku koyok xpenah bawa tapi minyak panas or tiger balm tu wajib. Sekali ni trip bole2 kelupaan. Sandii.

BIBIE KARIM said...

Murah kan. Aku dapat lagi murah (~RM30) kat Hongdae tapi agak jauh nak menapak so aku cancelled. Hahaha. Xlarat hangkut backpack sibaik juga aki xstay situ kalau x...memang mendapat ah segala penyakit. Malam tu aku packing, barang semua aku hambur atas lantai. Heaven sangat, ateh dorm tu aku yang punya.

Muhammad Khairuddin Lim said...

kalau suami isteri sesuai tak tinggal di dorm...

Jari Manis said...

x pernah lagi stay kat dorm..kalau pegi je mesti cari GH..kekadang nk jugak merasa tetapi maybe kalau travel solo boleh kot try..sebenarnya asa rasa risau.selamat ke barang2 kita kalau kongsi bilik sma strangers...ada locker x Bie tuk simpan barnag sendiri..Cam kes Bie ni untung lah kebetulan mlm tu Bie sorang je..bukan apa..terpikir time tido strangers tu datang selongkar beg duit ke apa ke

Scdha Sein said...

Boleh rembat sebakol tak yakult tu? He ahe He...

nyza said...

aku suke pepatah kau yg last tu bie...
"Seoul + subway stairs berpisah tiada".....데박!!!

Bibie Karim said...

Boleh je abang MKL. Kawan saya honeymoon haritu, duk dorm gak. Tapi dorm 1 bunk bed. Jimat & cermat katanye.

Bibie Karim said...

Yang ni guesthouse lah JM. Namsan GH tu pun ada dorm gak. Rasanya most GH & hostel memang ada dormitory ni. Haritu gi Bangkok & Jepang pun kitorang duk dorm gak. Masa Bb gi Eu haritu pun duk dorm gak. So far alhamdulillah xde problem. Yang kat Bee Won ni memang xda locker. Kalau nak yang ada locker, before booking tu tengoklah facility apa yang GH/hostel tu offer in the dormitory. Nak duk dorm ni kena yakin ngan dormmates lain lah. Benda2 personal simpan bawah bantal masa tidur tu. Best duk dorm, boleh kenal2 orang. Kawan pun bermula dari stranger apa. Hihi.

Bibie Karim said...

HAHAHAHA agak2 nak rembat sebakul, sila bangun awal pagi & pastikan xde orang kat dapur. Masa tu bawa lah beg santa claus & masukkan yakult2 itu. Ko pun sama mereng gak!

Bibie Karim said...

Kan! Jepun tu gila luas station, tapi escalator merata2. Korea juga paling best hahaha.

DJ said...

ko duk tuka2 guesthouse ke weh...bape gh ko duk dlm trip kali nih?hehehe aku masa 1st trip gigih tukar hostel tiap hari...hahahaha tp now duk namsan yo lahhh...tak adventure lgsg kan...nak senang jer...hehehe

jaja said...

Saya guna lif bila ada lif.Salah seorang host couch surfing saya last year ckp "Guna aja lif. Pedulikan aja sama mereka." (an Indonesian guy with Korean gf). So saya pun belasah guna lif dkt semua subway yang ada lif tanpa rasa bersalah :)

BIBIE KARIM said...

Ha laaa. Sebab aku bermalam kat Sokcho lagi. Pastu baru balik Seoul. Gigih x. Ala nanti ngan fam aku, 10 hari tu duk rumah yang sama je. Memang nak senang dah masa tu sebab bawa rombongan cik Semah. Hahaha. Ko dah bole daftar jadi duta Namsan lepas ni.

BIBIE KARIM said...

Gitu kan kuar bahasa Indonesia terus. Malas nak gi ke arah lift pun ye juga. Bertabah nak kuruskan kaki katanye. Kat Anguk St ni memang sejarah untuk diri sendiri cuma xnak terima kenyataan je. Macam suka kena dera je. Hahaha.

Norharyani Sanusi said...

astaga..typo plak.tau la mengomen thru hp..hehehe

budak kampung said...

cantik bangat building dia dari luar. Macam lukisan aje. Pegh murah rate dia. Aku ingat hotel/hostel kat Seoul mahal2.

BIBIE KARIM said...

Kan...dari jauh dah nampak building ni. Murah sebab dorm kot. Tapi memang banyak je hostel murah kat Seoul. Tapi tulah kena tengok lokasi gak.

zarulfarhana said...

dh nmanya travel dh ok lengkap nie... kalau nk lagi lrngkap.p travel dlm rumah sndri la... hihi

BIBIE KARIM said...

Hahaha sebab ada orang jenis nak ada semua. Tu yang bila orang tanya ok x, memang jawab pada saya ok. Xtau orang lain. Kot orang lain rasa macam xbest je kan.

Copyright © My Life, My Thoughts, My Dreams | Powered by Blogger

Design by Anders Noren | Blogger Theme by NewBloggerThemes.com | BTheme.net      Up ↑