27 November 2014

Autumn Trip Day 5 - Ihwa-dong Mural Village & Goodbye South Korea!

Assalamualaikum. 안녕.

Seoul Eulalia Festival, Haneul Park (here).

Tamat misi untuk ronda Haneul Park, aku jalan kaki balik pi World Cup Stadium. And from there, I took the train to Hyehwa Station pula. Since trip2 lepas aku asyik lah ndak sempat jejak tempat ni, hence untuk trip kali ni aku paksa untuk disempatkan. Ayat!

Niat di hati untuk panjat Naksan Park tu. Kunun mau view the entire Seoul dari tembok nun di atas sana. Namun harapan tinggal kenangan, masa suddenly jadi sangat jealous sama aku. Ntah apa aku buat di area Ihwa ni sampai ndak sempat naik atas. Maybe lah khusyuk menghayati mural, kan. P to the Yo ada.
26 October 2014
Ihwa-dong
#1 Marronnier Park.
Turn left & walk into this park upon exiting from Hyehwa Station Line 4 Exit 2.
#2 Alert with the signboards
670m to Ihwa-dong Mural Village. See??! Tabah kan aku berwalkertapak. Nearly a kilometre tu!
#3 Annyeong hilly terrain
Aku lah paling tabah kalau di kampong. 0.67km itu bukan jalan lurus ya kawan2 sekalian. Cuba try test suruh aku berjalan di KK, jarak baru 500m muncung Donald Duck aku tayang.
#4 First mural
This greet me after climbing the steep road.
#5 Cool cafe
Niat mau singgah ngeteh, tapi tengok menu macam ndak kena di hati. Gitu kan.
#6 Layan feeling gazing at an empty wall
#7 Sehati berdansa
#8 Tahan kencing? 
Ok aku failed interpret arca.
#9 Every men best friend
#10 Too cute a creativity
#11 One of the photo-op in Rooftop Prince drama
#12 Man U color up there
#13 Ultraman went diving
#14 Public display of affection!
#15 I can believe I can fly
#16 Pic corner at Mong's Cafe
#17 Keep ur volume down
Aas this is also a residential area.
#18 Cute Penguin Cafe 
#19 Greeting from Mr Robot
#20 Alleycats
#21 Beware of this fierce bulldog
#22 Us penguins just wanna have fun
#23 The famous Flower Staircase
Featured in Rooftop Prince. It was super impossible to take a picture here without being photobomb-ed. Naik atas sikit, akan masuk area filming location untuk rumah Se Na & her friends in My Lovely Girl. Aku ndak naik sebab balik Malaysia baru aku perasan scene tu. 
#24 Deep
#25 Ratatouille & his friends
Playing near an abandoned house.
#26 Autumn, why u are so beautiful?
Awan hitam bergerak lesu. Was a clear sign to me to quickly end my tour here. Due to time constraint, I didn't make it to Dongdaemun Station instead. Plan asal mau berwalkertapaki merentas this village all the way to Dongdaemun. Maybe next time datang, akan sempatkan diri to climb up to Naksan Park. Insha Allah.
#27 Also featured in Rooftop Prince
Aku 'tahan' this one Chinese couple mainly untuk request ambilkan gambar. Mampu? As to return jasa baik, haruslah aku pun tolong diorang juga. Gumbira sang Cewek lantas dia campak selca-stick atas jalan when I said, one more. Pastu a
ku jadi extra baik hati, suruh diorang pose banyak kali. Ehem! 
#28 The connection I have with butterflies...
unexplainable. 
#29 70degree steep!
I kid u NOT when I said it's a hilly terrain! 
#30 Among the small 'theatre' I saw on the way down.
I can't resist to snap a picture of this one, the colour sangat mencairkan mata. Hyehwa ni kawasan uni, ada school of arts juga. Pasal tu banyak jak benda macam ni. Students cannot afford tengok wayang di panggung besar...tapi di Malaysia, students adalah lebih dari mampu. Siap beli Gold Class seat. *jeling ke kiri* Sobs.
From Hyehwa Station, I went to Myeongdong. Again! Sebab perut adalah sebu, pastu grumpy gila. Tadi before keluar guesthouse, aku janji sama Sang Perut untuk singgah ngeteh. Tapi sebab khusyuk habis layan murals di Ihwa-dong, aku kelupaan masa. Masa keluar dari Ihwa ni pun sudah lepas waktu lunch so haruslah layan perut sebelum penyakit lain datang. Lagipun memang mau beli something from Etude lagi. Macam kan tiada branch di Hyehwa. 

Sebenarnya, mau makan di Yooganae sebelum balik Malaysia. Rindu mau makan nasi goreng seafood campur tteokbokki! Lepas lunch, jalan seround dua area Myeongdong then off I went back to Hongdae. Mau mandi, kemas bag...and check out. Flight jam 7pm but aku memang sudah plan untuk gerak awal. If anything terpelanting on the way, ndak lah risau aku terlepas flight. I took the AREX from Hongdae. Memang hazab hangkut anak gajah jalan kaki from the guesthouse to AREX platform. Luckily masuk train, ada seat. Aku bantai tidur dalam train, masa tu baru rasa penat gila! Sampai airport around 5pm. Check in di Eastarjet counter was easy peasy! Sebab tiada urusan lain di departure hall...lepas return wifi modem, aku terus masuk boarding hall. Memang tindakan bijak as boarding gate aku adalah boleh tahan jauh! Since aku sampai awal, so ndaklah kelam kelibut kejar shuttle train bagai.

Sebelum sampai boarding gate, sempat jamu perut lagi sekali di Lotteria. My FIRST TIME! Selama ni telan liur jak tengok di blog Azra whenever she mentioned the shrimp burger. Ni kali, ndak kira...aku mau try juga. Walau baru lepas lunch ndak hengat di Yooganae. Bertabahlah perut, ur owner feed u more than enough! Shrimp burger adalah super delish! Kenapa baru sekarang aku tau? Ok, lepas ni any trip balik kampong aku akan make sure singgah di Lotteria. Borong banana uyu 2 cartons (each carton consists of 4 bottles). Happy gila masa ni! Akhirnya berjaya bawa banana uyu menjejak Double K city! 

620pm; boarded the plane. Flight departed on time. Easterjet ni budget airlines Korea. So the plane ndaklah besar bagak macam AAX tu. Sekadar macam kapal AA for domestic flight. TAPI! Luggage 15kg & meal adalah FOC. Pastu flight ni direct landing di KKIA. And it only takes 5 hours instead of 6 hours if landing di KLIA. Journey back home adalah smooth, aku memang bantai tidur. Terjaga pun sebab terbau makanan. At first aku ingat kena pre-booked macam style AirAsia. Sekali buka mata, ada dosirak atas meja. Wah ini sudah bagus! They served kimbap, tofu stuffed with glutinous rice, salad & chocolate cake (super yumms I tell u!!). Kimbap aku ndak makan sebab ada sosej. Salad tu aku cuma makan lettuce, crab sticks tolak tepi. Pas makan, sambung tidur. 

Sampai KKIA, 10 minutes pass 11pm. Tunggu sang Adik punyalah lama. Sikit aku jadi Hulk Hogan tengah malam tu. Rupanya mamat tu tunggu aku di domestic arrival. Then dia bijak melantun2 berjangkit sama Kakak dia, left his phone at home. Dalam darah mendidih, aku jalan ke depan untuk cari teksi. And I saw his car near the taxi stand. Memang budak bertuah tu parked betul2 depan domestic arrival gate. 

"Eh kak, I thought ko turun di domestic hall!"

Perli sangat tu. Taulah aku selalu cakap balik kampong, ndak kan ko hengat Incheon tu di Kuala Kedah.

Sampai rumah, unpacked barang. Mandi. Esok tu kerja tapi demi withdraw mood cuti2, marilah me-laundry di tengah malam. Bab ni memang si Err rajin. Sekian.

Fuh, tamat cerita Autumn Trip. 5 days is too short a trip for me to enjoy the foliage. Nonetheless I am thankful for this opportunity Ya Allah. Never had I expected I could realized my dream to experience autumn in this beloved country! Alhamdulillah. 

Next entry, aku share budget. Annyeong!

eryantierdabdulkarim

Categories: , ,

29 hollered!:

DJ said...

Cun gk mural tu...hehe eh dh blik dh?cepatnyeeeeeeeer.......

niL said...

Gambar solo tu very confident dengan baju kaler merah mak ngah..

Aku dh riki tiket Jan. Knape xde sale like RM409 mcm hari tu aa? Kalau tidak, dah boleh blind date sama awek KK yang pemalu inih

:-)

BIBIE KARIM said...

DJ: Cun. Pastu kalau naik tangga bunga tu, sampai atas...dah masuk area rumah yang diorang shooting untuk Lovely Girl. Ok ko xtengok cerita tu. Yeee dah nak balik xyah buat2 surprise eh.

BIBIE KARIM said...

niL: Itu adalah pink lah. Kena confident sebab nak tiru posing Park-ha dalam citer Rooftop Prince.

Ko riki lah tix Apr pula kot2 ada murah. Betul ah aku pemalu. Ceh perluke kuar stetment dari mulut sendiri kan.

Scdha Sein said...

Tahan kencing? He He He...

DJ said...

Rain?pnh tgk sikit kt astro.then crik kt tenet xjupe plk.so mls dh nk tgk.

Mmber aku jupe rain wei smlm.tp xpasti kt mna.mls nk tnya...haha

Azra said...

ni antara tempat2 yg dah berkali2 masuk dlm itinerary aku, tapi tak jugak terpegi2 lagik .. brape kali mau repeat ntah baru bleh cover semua tempat best nih.. aigggooooo

BIBIE KARIM said...

DJ: Aah crita tu lah. Tapi tengok bukan sebab dia. Ha tauuuuu pasal Rain turun KL. Jea siap watsapp aku gambar paparazi amek. Dia cekau dari page fanclub xsilap. Kononnye dia kena invite untuk pembukaan butik kat KL. Huntunglah kan.

syieda said...

Aku blom abis baca. Tapi nak komen dulu base on gambar je. Aci x? Hihihihi
Gambo #9 ko tu buat aku teringin RM yg dorg kena cross 2 buildings. Paling lawak si kwangsoo la. Hiks

mrs.smile said...

boleh tahan banyak gak location drama shooting kat sini..termasuklah anak kesayangan aku!

mcm mana balik kg banyak kali tapi tak makan shrimp burger?? yg ini aku agak hairan ok!

Miss Nazla said...

Selama 7 malam aku stay kat guesthouse area Hyehwa, aku taktau langsung psl mural village ni. ignorant sgt kan.

And yes shrimp burger itu tersangatlah sedap sampai termimpi mimmpi. aku rindukan beger tu dan cheese stick dia.

Part ko kata Incheon tu kat Kuala Kedah itu adalah WIN!

Bibie Karim said...

SS: Itu je yang terbaik aku dapat fikirkan. Hahaha.

Azra: Kan! Aku pun sama. Duk letak dalam must-go list manjang. Sampainye x. Tu yang kali ni aku paksa sempatkan juga. Xkira.

Bibie Karim said...

Syieda: Ko tengah nyanyi lagu Teringin eh. Hahaha. Teringat kat Kwang Soo saje kan. Kena share ngan Jea lah jawabnye. Aku dah lupa episode tu, dah banyak sangat RM ni ada certain places memang hilang dari ingatan dah.

MS: Sape anak kesayangan ko tu? Sape? Bukan yang aku punya kan. Hahaha serius tu first time! Pastu sampai sekarang teringat2. Kenapa baru tau sedap sangat.

Nazla: Xpe sekarang ko dah tau, kena sampaikan kaki. Tapi macam aku cakaplah, sila bertabah mendaki bukit menegak. Nak turun satu hal gak tu. Burger tu jadi bahan kerinduan since aku try aritu. Huhu. Nak buat xreti lah plak kan. Tetttt aku cakap sungguh kat dia masa tu. Haruslah adik aku blur, Incheon? Dia tau kalau Korea kat Seoul je. Sobs.

Norharyani Sanusi said...

nda ramai org ka tempat mural tu bie?mcm line clear jak ko snap pics...

next time mo singgah sini jgk la.dasar inda mau rugi kan?hahaha

BIBIE KARIM said...

Yanie: Ramai jak tapi aku guna konsep, amik dari tepi orang yang tengah queue hahaha. 1 orang siap bergambar, sementara yang next amik tempat aku cepat2 lah snap. Yang tangga tu jak susah sebab memang ada jak yang turun ah. Singgah jak bah. Aku tau lama suda ni tempat tapi cara mau pigi tu aku jumpa dari blog orang juga. Sharing is caring gitu. Mestilah xmo rugi, jauh2 bah datang. Bukan selalu lagi.

Farikica said...

kt mana mural2 tu eh..? comel btl.. free je kan..? my fav would be #9. cute!

Farikica said...

Tangga rumah kawan Se-na? x prasan la plak tangga rumah die... tngk citer ta[i x tngk surrounding..haha... typical me

fayreen mizan said...

Comei gila gambo2 Bie. Incheon kat Kuala Kedah yek? Hahaha. Kelakar laa korang nih!

BIBIE KARIM said...

Fari: Aah free je. Ni macam Bukchon Village tu. Visitors berkeliaran je tapi kena slow down suara sebab area rumah orang.

Hihi xsure which episode. Kat tangga bunga ada map yang show which area with what mural. Masa tu memang tau atas tangga tu ada mural bunga mende ntah. Tapi malas nak naik sekali nampak Se Na lalu kawasan tu masa dia lari dari Rain. Fuh nyesal xnaik.

BIBIE KARIM said...

Kak Fay: Suka tengok mural2 tu. Comel je kan semua. Aah Bb cakapnmacam tu kat dia, tapi cakap kat keta. Kang dia xhantar balik rumah pula. Hahaha.

jaja said...

Sedapkan shrimp burger lotteria! Duk teringat je sekarang ni entah bila nak dpt mkn lg. Lpstu minum dgn hot chocolate diorg time sejuk2, nikmat amat!

Dkt Ho Chi Minh ada Lotteria tapi....mcm byk franchise K-restaurant/bakery dkt sana. Kita baru nk mula.

Bie, kt Hyehwa tu ada 2 branch Yoogane menanya tp kena jln ke depan lg dr tempat mendaki bukit tu. Haritu pi sana maybe salah pilih jln xjumpa tempat2 ni. Jumpa kawasan shooting King2Hearts je. Nak tgk tangga bunga tu menanya. Isk..

Muhammad Khairuddin Lim said...

Kreatif sungguh

BIBIE KARIM said...

Jaja: Sedap giler nyesal kenapa dari dulu xpenah nak try makan. Pelik sungguh. Sampai sekarang duk teringat ah Ja. Otteokke??

Kita baru nak start ngan coffee shop kan. Haritu apply franchise Caffe Bene tapi sampai la ni xde reply. Tabah jelah.

Lah ye ke ada? Ni lah akibat xnak search branch lain. Asyiklah nak ke Myeongdong je. Aku tau aritu ada kat Busan 1. Jumpa masa jejalan area Gyeongbok-ro tu. Aah kalau nengok map, silap amik jalan memang xsampai area mural tu semua. Xpe, nextime Ja.

BIBIE KARIM said...

Abang MKL: Aah memang kreatif.

dzuchan said...

comelnyaaa semua mural, arca,art street apakebenda tu...rasanya memang berbaloi menapak 1km utk pemandangan cantik camtu..

Bibie Karim said...

Dzuchan: Ha memang lawa semua. Tapi xsemua lah aku letak kat sini hahaha kang muntah orang tengok berlambak2 gambar. Berbaloi Dzu pasal tu lepas balik dari Ihwa aku melantak nasi goreng kat Yooganae tanpa rasa bersalah seinci pun hahaha.

nyza said...

biee...camne aku bole miss post ko yg ni..adehhh..aku baru baca ni..
tak bole blah ayat kau Incheon dekat Kuala Kedah..hahahahhaha..aku gelak guling2 ni...

La nape ko tak menapak atas sket lagi..klu tak jumpe kedai Ahjumma #508 bwah umah kawan Se-Na...
haha sebenarnye aku baru tau sbb baru baca blog sape ntah tadi..kekeke

BIBIE KARIM said...

Nyza: Ko busy sangat tu hihi. Aku tau pasal tempat tu location MLG pun lepas balik. Tu yang huwaaa kenapa x gagahkan diri menapak naik. Gitu teriak dalam hati.

budak kampung said...

Aku dah lupa kau ada update pasal ni Bie. Tgk kat blog orang lain, decide nak masuk dalam iternary. tengok2 balik blog kau rupanya kau pun pergi. Tak sabar

Copyright © My Life, My Thoughts, My Dreams | Powered by Blogger

Design by Anders Noren | Blogger Theme by NewBloggerThemes.com | BTheme.net      Up ↑