23 November 2014

Autumn Trip Day 5 - Seoul Eulalia Festival at Haneul Park, Seoul

Assalamualaikum. 안녕.


Previous: Sulbing Korean Dessert Cafe (here).

Last day in Seoul! Oh tidak!!! Kalau bisa ku panjangkan cuti, akan ku tukar tarikh penerbangan. Gitu. Hakikat perlu ditelan, walau pahit tajam berduri. Pagi ni bangun extra awal! Kena gerak awal, ndak boleh waste masa. Time is extra gold on any last day of my holiday! Nasib juga flight jam 7pm so bolehlah lagi berjimba di siang hari.

JM & Ms F cancelled their plan to join me. Ada agenda shopping coat katanye. I left the GH after breakfast. Isi perut adalah penting walau ada plan untuk ngeteh nanti.

26 October 2014
Haneul Park, Seoul

"One of the 5 World Cup Parks, it is at the highest elevation. Once a mountain of garbage, it is now a green hill with 22 lookout points offering breathtaking views of Seoul City, Mt. Namsan, Mt. Bukhansan, and Mt. Gwanaksan. 5 wind-powered generators provide power to the park and the park’s maintenance office." -KTO-

#1 Haneul Park is accessible via World Cup Stadium Station Line 6 (Exit 1)
#2 Dong Mun (East Gate)
Upon exiting the subway station, I climbed the stairs & kept my path to the left.
#3 Daun merahkuning! Excited.
The 291 steps to Haneul Park could be seen from here. 
#4 More autumn leaves. Am blessed.
#6 Missing this view
#7 Signboards
#8 Blue arched bridge connects World Cup Stadium to the staircase
#9 Map near the zigzag staircase
#10 Exactly 291 steps to go up there. Annyeong gyedan!
Exercise di awal pagi. Lupa kaki yang baru 'sihat', mari kita dera lagi sekali. Apadehal, malam nanti balik KK sudah. Kalau datang malam, bolehlah nampak tangga ni disinari cahaya dari lantern tu.
#11 The beginning of torturing
Every 5 steps boleh nampak little plaque with a number affixed to stair. Psycho betul!
#12 World Cup Stadium from afar
Halfway to the top. Rehat, ambil nafas! Ndak sia2 semalam aku bermarathon lari balik guesthouse.
#13 Annyeong daun merahkuning!
#14 Another view from the staircase
#15 Haneul Park a.k.a Sky Park entrance
Took me less than 15 minutes to climb. Ok Syieda, Bromo next! Aku mampu panjat tangga, terbukti dah ni. Kondifen!
#16 What flowers are those u might asked?
Aku lupa tengok 'dictionary' bunga. Sila tahu aku failed total bab bunga, thank you!
#17 More flowers
#18 This vast park is famous for its cogon grass & eulalia
Mampu panjat 291 anak tangga demi lalang? Tabah kan si Err?
#19 Eulalia a.k.a Lalang
#20 Semi Globe-shaped Observatory 
#21 The observatory 
Dari sini patut boleh nampak Han River, Samgaksan, Gwanaksan & Namsan. But the weather was a bit 'cruel' to me that morning. Foggy. Misty. Dull. Sangat kecewa. 
#22 Luas
#23 Two of the five wind-powered generators
This park is designed to preserved & conserved the biodiversity. The generators produce electricity to operate the park's lamps.
#24 Another view from the observatory
Saujana mata memandang. Suddenly jatuh chenta with this kinda view. Just by taking care of the lalang pun boleh jadi tempat riadah. As a bonus, attract visitors juga. Seoul oh Seoul!
#25 More lalang
Aku belum mampu tawaf habis tempat ni
#26 Silver Grass
#27 Alhamdulillah. Syukran Allah for the brief moment of sunlight
Dapatlah ambil gambar silver grass a.k.a Eulalia a.k.a Lalang against the blue skies.
#28 My personal favourite
Memang plan dapat shot ni. Tapi aku plan untuk ambil gambar during the sunset. Unfortunately tiada masa untuk bersunset lagi. Next trip? Maybe...
#29 Last shot 
Before I called it off. Thanks Allah untuk cahaya mentari itu! Walau cuma menyinar for few good minutes only.
#30 Shuttle for 2,000KRW per way
Decided to ride the shuttle to save time. The stop is right in front of the entrance. 
#31 Where to board the shuttle before ascending
Just follow map yang ada di atas tu. Aku malas explain route dari subway station. 
#32 Goodbye Haneul Park
As u can see from here...the locals prefer to walk. Yang ramai naik shuttle tu tourist jak. And few locals lah.
#33 Goodbye daun merahkuning.
Manatau tahun depan jumpa lagi. As to quote my bestie "Ko tu bukan boleh ramal, suka tiba2! Sekali sudah sampai."
Indeed! There are times I would share my holiday plan with everyone...there are times I prefer to share it only with those close to me. And there are times I would only share days before I started my holiday. 

Sebenarnya most of the time especially towards the close ones, mulut aku semacam tempayan yang penuh ndak dapat tampung any penambahan muatan. Laju jak 'mencurhat' details cuti2. Excited, perlu share. Cuma aku pilih orang...aku suka share sama orang yang faham & sejiwa dengan aku. Sebab pernah terdengar lagu sumbang bila aku semangkit cerita pasal holiday plan aku.

"Baik duit tu guna gi umrah, dari ko merayau ke Korea je".

Dan bunyi kambing pun berbunyi.

eryantierdabdulkarim

Categories: ,

37 hollered!:

John | Kaki Berangan said...

Lorrrr nk blk dh ke? Rasa mcm bru je pegi kan. T__T

Radin Fadli said...

Cantiknya lah, pemandangan ddekat sini.Nombor di tangga tu memang menguji mental hahaha. Takpe be positive, anggap je itu untuk memberi semangat kepada kita untuk terus mendaki denngann jayanya

syieda said...

Perlukah aku ke gym untuk memastikan x pancit nanti????
Omaiiii..kena mendaki ke kat sana?

Azra said...

Huwaaaa lawa tempat nih.. aku aritu memula plan nak pi sini.. but tak jadik coz takut sesat barat + mengenangkan nak kene mendaki 291 anak tangga tu kan...

err Bie, balik dari seoul tu brape kg ko lost? hehehe

BIBIE KARIM said...

John: Cuma mampu angguk lemah, cuti aku lulus 5 hari je. Tu pun terima kasih Deepavali & Maal Hijrah.

BIBIE KARIM said...

Radin: Kalau langit cerah, xde fog semua tu mesti lagi lawa view. Tapu xpe, Allah bagi pinjam matahari tu kejap pun dah ok. Nombor kat tangga tu memang rasa stress pula bila tengok eh jauh lagi hahaha. Tapi dah nampak 0 step tu memang fuh bersyukur sangat. Xsangka sangat larat.

BIBIE KARIM said...

Syida: Perlu! Ko kena rajin exercise lepas ni. Kena mendaki kalau nak tengok ground dia jelah. Tapi DJ haritu xnaik pun sebab diorang dah gi yang look point punya. Kot xlarat masa tu, kita cancel jelah plan mendaki eh. Hahaha dasar perangai.

BIBIE KARIM said...

Azra: Aku memula plan nak gi first day sampai tu, tapi cancel sebab masa tu kaki aku sangat hazab. Cramp giler. Pastu nak gi masa balik dari Nami tapi cancel gak sebab dah lewat. Tu yang aku tekad kena gi gak last day. Mendaki pun, mendakilah. Aku nampak gambar kat KTO masa sunset, memang super lawa. Kalau xnak mendaki, boleh je naik shuttle tu sebenarnya tapi aku saja gatal nak mendaki gak.

Hahaha aku lost 3kg je!! Balik dari sini melantak nasi goreng kat Yooganae. Xhengat betul.

DJ said...

Takpe syida, kalo tak larat, ko biar bibie daki, ko tlg ambik gambar dr kaki bromo jer...kehkehkeh....

Hamboi gigih kan daki tangga...saiko sungguh nombor kat tangga tuh...kalo aku berniat nak naik, kena pejam mata...kalo tak gerenti duk maki hamun dlm hati nombor tak kurang2!hahaha!

ok pernah kena ayat 'ei rasa nak muntah nak kena dgr cerita travel ko tu la' erk?krik krik krik....tapi aku pndg sepi jer, aku pikir kesiannya dia ni...hehehe

Mie said...

Time autumn lalang pun cantik...

::EIDA:: said...

KakBie nka tanya lah, mana nak dapat all the maps dalam korea macam kak bie tunjuk tu?

#ida pun kekadang kene jugak. dari ko berjalan sakan baik ko pergi jumpe doktor ikhtiar anak katanya. HAHAHHAA ida reply, do i know u?? kahkahkahakahakha

Nana Rjay said...

Bole sudah ni Bie naik Laban Rata, hehehe...Next time klu mau pegi sini, mau timbang berat badan dulu before and after :)

Jari Manis said...

lalang pun lalang lah janji view lawa..tapi JM masih bingung..dorang saje tanam je lalang itu semua..kalau lalang katu mah JM tu puas di racun, dha cabut kluar akar..tumbuh semula..penat...sbb x secantik lalang kat sini...brown je

Okey...add satu lagi tempat utk masuk dalam list...hishh..ko pun nak dia seperti Azra, Bie dan Radin ke..mau blk 'kg'

psst : ohhh mau gi Bromo ngan Syieda yek..mesti havoc trip korang nanti kan

BIBIE KARIM said...

DJ: Sila pastikan Syieda bawa camera bebas saka. Kang mamat Indon mana dia duk snap dari bawah.

Kena gigih sebab memang dah aim akan sampai atas. Sibaik kaki memberi kerjasama sewajarnya pagi tu. Saiko kan nombor2 tu. Cuma bila dah sampai 0 memang happy ah.

Nanti nak rakam bunyi kambing. Bila aku dengar je ayat macam tu, aku jawab dengan bunyi mbek. Annoying sangat ok.

BIBIE KARIM said...

Mie: Kan. Kalau kat Msia diorang buat macam ni, ramai je kot orang datang untuk beriadah. Cuma bagi orang kita memang dah set mind, lalang adalah something yang bukan komersial.

BIBIE KARIM said...

Eida: Map tu semua akak printscreen dari naver.map. Korean nye site yang macam google map. Kena tau a little bit of Hangul lah untuk kena.

Hmm nextime dapat soalan macam tu, bagi tapak tangan depan muka. Talk the hand kata kat dia. Menyemaks kan.

BIBIE KARIM said...

*untuk guna.

BIBIE KARIM said...

Nana: Sudah ko panjat Kinabalu ka. Mari kita together2 menakhluk kunun. Jangan jak setakat Laban Rata aku mampu. Haha.

BIBIE KARIM said...

JM: Lalang kat tempat kita memang liar, xterjaga. Tempat ni pun lalang nye liar tapi diorang jaga. Tu yang siap ada festival bagai. Dulu tempat ni area pelupusan sampah tapi sebab South Korea jadi tuan rumah bersama anjurkan Piala Dunia haritu so diorang bangunkan tempat ni. So terhasillah 5 parks berdekatan dengan World Cup Stadium tu. Jangan xtau, sebahagian electric supply untuk apartment sekitar sini hasil daripada wind-powered generator kat Haneul Park ni.

Kalau musim bunga, ada gak area yang diorang tanam tulips. Lawa.

Bromo tu still dalam planning. Insha Allah kalau ada rezeki, boleh gi bersama si Mereng tu.

Jea Mohamad said...

290 anak tangga tu no joke hokeyy!!

aku siap brenti tgh2 tga tu bukak bekal makan!
hahaha

tp silap aku lah pegi ngn org yg nak carik shopping mall je, so padan muka aku tak boleh pusing2 situ..huhu

Miss Nazla said...

and again gambar #28 buat aku rasa aku yang tengah baring diatas lalang itu. padahal kalo aku baring terus lenyek lalang itu. 291 steps. Hmm aku kena exercise lebih kat rumah before pergi sini sbb 120+ steps nak ke Namsan Tower pun aku dah rasa mintak nyawa.

BIBIE KARIM said...

Jea: Ada 291 sebenarnya hahaha gigih x tambah 1 step lagi. Giler ko siap stop buka bekal. Depan aku ada Ahjumma 2 orang ni. Pakai skirt & boots heels. Tu yang aku rasa tercabar, kena sampai same timing. Kalau jauh tertinggal, jatuh ah airmuka anak muda. Ptuih! Ko xround eh. Time ko gi tu cuaca elok kan. Alaaa rugi ah.

BIBIE KARIM said...

Nazla: Xde makna nak baring. Ada tali depan lalang ni semua. No entry katanye. Kang kena sepuk ngan penyapu oleh Cleaner Ahjussi. Aku xpernah try lagi tangga kat Namsan tu. Naik dari cable car tu jelah aku pernah menapak. Nanti nak try, haritu memang terpaksa cancel sebab kaki aku dah give up.

syieda said...

Wei jgn cancel. Aku nak view mcm DJ punya header tuh!

BIBIE KARIM said...

Syieda: DJ xdaki tangga Bromo tu. Dia amik gambar header tu dari look point.

nyza said...

bie..
bertabah la bile kambing sudah mula nk berbunyik...
berdoa jugak akan menjadi tetamu allah bile sudah sampai masanye...kannnnnnnn
ko tak mintak duit die kan nk gi korea ???haha

Nana Rjay said...

Bie, aku awal2 lagi sudah surrender klu gunung kinabalu, mmg tiada dlm wishlist aku pun, hahaha...

BIBIE KARIM said...

Nyza: Hahaha aku yang buat bunyi kambing sebenarnya. Wishlist nan satu tu memang letak paling atas tapi nak buat macamana, belum dapat jemputan dari Nya. Insha Allah, one day. Memang x minta duit dia pun, ntah kenapa nak kesah.

BIBIE KARIM said...

Nana: Boleh2 Kinabalu xda dalam wishlist ko ah.

mrs.smile said...

sampai hati ko tak publish komen aku..sentap aku!

ni aku nak komen sekali lagi..lalang tu kenapa lawa sangat..tangga tu pun sama

menyesal 44x...pasrah!

Bibie Karim said...

MS: Manada komen dari ko masuk wei. Nak approved mende kalau xde. Lalang lawa, tangga seksa. Tulah orang ajak, sombong xnak ikut. Nak nyopping saja. Sekian.

CT Humairah said...

the view subhanallah cantiknya. lalang pun lalang laaaa hoi tapi cantik. the cup looks like tempat harry potter lawan naga dalam goblet of fire tapi cinonet aje cupnya. amboi berjihad sangat nak sampai kena daki ratus ratus anak tangga hahaha. kalo CT givap dah kot. sampai atas tengok pinggang dah sakit turun merangkak hahaha..

BIBIE KARIM said...

CT: Kan lalang pun jadi cantik kat sana. Hahaha siap masuk cerita Harry Potter tapi xpe sebab akak fan HP. Akak saja nak seksa kaki sebab petang tu dah nak balik. Kalau kat KK ni ntah bila dapat seksa kaki kan. Sayang nak give up awal sebab view kat atas worth pendakian.

CT Humairah said...

memang kena naik tangga ke kalau nak naik..? bus yang akak naik tu bawak org turun je ke..?

BIBIE KARIM said...

CT: Boleh je naik shuttle tu untuk ke Haneul Park. Tunggu kat tempat yang sama akak turun macam dalam gambar. Orang datang sini jarang yang naik shuttle, kata nak beriadah konsep dia hahaha.

kay dolce said...

Gambar no 28 tu mmg superb! Cantikkk!

Ahh rindunya Seoul (sila muntah). Saya tgh meroyan rindukan Seoul ni hihi

BIBIE KARIM said...

Kay: Gigih tunggu di sebalik lalang demi dapat pic tu. Haha kat Malaysia xdelah nak teruja nampak lalang kan. Memahami bab2 rindu Seoul ni. Sebab saya pun kalau dah meroyan rindu, memang akan blogwalking. Takpun layan entries sendiri.

Copyright © My Life, My Thoughts, My Dreams | Powered by Blogger

Design by Anders Noren | Blogger Theme by NewBloggerThemes.com | BTheme.net      Up ↑