19 November 2014

Autumn Trip Day 3 - To The Different Cafe (My Lovely Girl)

Assalamualaikum. 안녕.

Another mission for this trip; accomplished! I noticed this cafe in the Episode 7 of the recently famous Kdrama; My Lovely Girl. Through the cafe's name To The Different, immediately I searched for it in the internet. That includes the naver (Korean 'google' site). But to no avail.

I have to go to this cafe. So I said to myself. And in order to get there, I need to find its exact location. I can be extra hardworking when I have something to 'achieve'. Hence it's no surprise after searching high & low, I dropped a comment at this blog (among the most frequent visited by Yours Truly). Asking the author to help me 'look' for the cafe as well. Few days after I posted the comment, I received a reply from him. He found the cafe!!

Once I got the address, I searched for it in the naver. Walla! There it is! Since the latest updated map of the area is in 2012, I didn't see the cafe building but the most important part is for me to know the route.

I went to this cafe on my third day in South Korea, the evening after I got back from Sokcho.
To the Different (World Dessert Cafe)
Address: 63 Dokmak-ro 7-gil, Mapo-gu, Seoul
(서울 마포구 독막로7길 63)

source: managerhyung
Turn right at this junction. (Bobo Hotel will be on the right side).
Tadaaa!!! After a mere 8 minutes walk, I finally arrived at this cafe. Seeing that poster gave me a huge relief! Seriously, I thought I got lost at first. I went there in the evening, the route was a bit dark because of th lack of street lights. 
Exactly like those scenes in the drama.
I randomly took the picture of that area...not knowing that L-ssi is going to filmed a scene there in the next episode.
Instinct! Katanyeeeee.
The main reason I watched this movie. Exclamation mark.
Couldn't deny the fact that Rain-ssi suddenly looks extra handsome in this drama. Nazla, he is still yours! 
To The Different cafe is famous for its delectable desserts. Hence it is also known as World Dessert Cafe. 
The melt in ur mouth cheesecake. My kinda dessert! I have zero complain about it. 정말 맛있는! 
I actually wanted to try the macaroon ice cream as seen in the drama (of course!) but I remember the dinner date I have later that night. Might try them in my next visit. My cousin had me made a promise to bring her to this cafe in our trip this Jan. Insha Allah.

eryantierdabdulkarim

Categories: , ,

38 hollered!:

Nana Rjay said...

Punya semangat ko Bie mau cari cafe ni :) just want to feel the feeling katanyer, hihihi

Jari Manis said...

Wahh..gigih tau ko Bie mau cari cafe ni..salute argghh...itulah kan nak seribu daya..x nak seribu dalih..

Argghh Rain...i nk rebut dari Nazla boleh? Naz!!!!! ahaha

BIBIE KARIM said...

Xrugi juga aku susah payah cari hahaha maka menyuruh orang lain cari ah. Sedap ba cake nya tu. Antara paling sedap pernah ku rasa.

BIBIE KARIM said...

Memang, nak seribu daya. Kalau x nak, memang memanjang je berdalih.

Watie Rose said...

my doter tgh tgk drama neh, patut bawak dia datang sini :)

Miss Nazla said...

Gitulah katanya instinct duduk kat tempat L shooting. Was laughing out loud sebenarnya malam td baca entry ni bila tiba tiba ada gambar bf aku tu. Sekali nama ku disebut sebut. Lagi aku gelak. hoho. aku dah set entry ni as favourite. Next plsss!

mrs.smile said...

dalam drama nampak sipi sipi jer cafe nie..bila tengok entry ko ni mmg cun aah cafe ni
purple & putih..sweet sangat
nanti nak dating kat sini jugak :)

Jea Mohamad said...

Aku baca ni, pastu tanya diri sendiri, 'Lovely girl tu apa?' sungguh tak kdrama aku nih..huhu

DJ said...

Wei aku dh komen mlm td npe xkuar...sobsss....

BIBIE KARIM said...

Ha high five ngan ur daughter. Cafe ni lawa, makanan pun sedap.

BIBIE KARIM said...

Aku xdapat komen ko semalam. Memang blogger tengah ngeng. Syieda pun kata komen dia duk xmasuk je.

BIBIE KARIM said...

Ko kan jenis tengok Kdrama seluar xsenteng. Kim Tan ko kenal kan.

BIBIE KARIM said...

Kalau pink putih confirm lagi lawa ni. Jom gi ngan aku lagi sekali. Hihi.

Jea Mohamad said...

travel dgn peminat kim tan,terpaksa kenal..hihi

sggh old fashion aku ni kan.,taste org tua..

BIBIE KARIM said...

Instinct sepasang kekasih memang kuat beb. Walau dipisahkan beribu batu. Amboi terus set fav gitu kan.

budak kampung said...

Ni dah kiri gigih tahap gaban ni Bie. Aku yang tak berapa suka kek ni pun telan air liur tengok cheese cake tu.

BIBIE KARIM said...

Seriously sedap weiiii. Berapa kali dah ulang ayat sedap ni. Berbaloi ah aku jalan kaki dalam sejuk bedi tu mencari cafe nan satu ni. Akan ku bedal kek tu lagi sekali kalau aku datang lagi, insha Allah.

BIBIE KARIM said...

Xpe old fashion janji hati happy boleh merayap ke tempat yang ko suka. Tapi chenta hati kita sama so boleh let go keadaan ko xtau latest drama.

Azra said...

Alaa aku tak layan lagik citer nih.. takleh nak amik feeling bile bace entry nih

fayreen mizan said...

Balik kampung lagi tis upcoming Jan yek? :)

Miss Nazla said...

samala. semalam ada left comment. ingat tuan tanah kedaung ni tanak approve haha

BIBIE KARIM said...

Hihi sila la layan cepat. Tapi beb berbaloi gi sini. Aku suka giler kek tu. Sweet tooth macam aku memang bertabah je duk dalam cafe ni.

BIBIE KARIM said...

Aah Kak Fay. Bawa Bunda & her sisters lak.

nyza said...

heh...fefeeling Yoon Se-na dgn Hyeonwook-ssi....hahaha

BIBIE KARIM said...

Apa pula xnak approve. Iols sayang uols tau. Ceh gedik giler statement. Nah baldi. Aku lak geli geleman.

BIBIE KARIM said...

Aku feeling tengah ngedate ngan Shi Woo please.

Radin Fadli said...

ohoooo hohohoh, ini macam My lovely Girl hunting Project ajer. Kemain. Saya tak tengok lagi cerita ni. Nanti akan download la juga

budak kampung said...

Haha.. balik kampung bulan 1 ni mesti bedal lagi kan

zila@akulovetravel said...

uittt...mau pegi lagi nx year?? walllaweh..hahaha

Orga said...

gigih betul bie, terbaik lah...bila dah tau selok belok tempat tu, macam semua nak pergi. nama cafe pun pelik, mesti best fefeeling kat situ...

Bibie Karim said...

Gigih kan menghunting cafe. Sibaik sampai dengan jayanye.

Bibie Karim said...

Aah Zila. Kali ni gi ngan Bunda, aunties & 3 orang cousins. Kekonon tripping jadi guide.

Bibie Karim said...

Aku kalau bab ni memang sungguh gigih. Cer suruh buat benda lain, berbulan kot aku tangguh hahaha. Masa aku sampai xramai orang sangat, tapi bila dah nak kuar barulah berduyun orang datang. Famous cafe ni sebab dessert dia.

Bibie Karim said...

Harus. Aku nak try menu lain pula.

CT Humairah said...

itudiaaa bila noona da fangirling hehehe.. sanggup mencari. aigoo L shi.. tapi citer tu mcm slow aje.. download few episodes aje then tak tengok hahaha..

BIBIE KARIM said...

CT: Aah slow tapi akak memang cuci mata nak tengok L je. Fuh mengancam jiwa.

Heru Dharmadi said...

Hi thank for the info, in any case do you know the operating time of this cafe?

Bibie Karim said...

HeruD: U're welcome. If I'm not mistaken the cafe operates from 10am to 9pm or 10pm.

Copyright © My Life, My Thoughts, My Dreams | Powered by Blogger

Design by Anders Noren | Blogger Theme by NewBloggerThemes.com | BTheme.net      Up ↑