9 August 2014

Land of Ong Bak - Arriving Don Mueang Airport, Bangkok from KLIA2, Sepang


Assalamualaikum. สวัสดี!

After a pretty long hiatus (?!?), suddenly I missed scribbling. Banyak cerita mau share tapi sekarang ni semangat mau update pasal my recent 'beli-tiket-ndak-fikir-panjang' trip to Thailand. My 'awesome-tangan-dibahu-mata-juling' trip to Brunei, aku simpan jadi pekasam dalam draft folder dulu.

The day before I departed to Bangkok, I did published an entry here. Saja, gatal; tripping mau kestau orang aku berjalanan. Ada orang cakap aku kecoh, baru pi Thailand pun mau update di blog. Pastu ada juga orang sentap, questioned why I didn't say much about this trip like I always did i.e trip balik 'kampung' yang memang selalu aku kasi liputan meluas.

Usually aku memang no comment when it comes to soalan cepumas tahap bingai tertinggi. Senyum jaklah. Aku bising salah, diam salah. Baik berdiri depan cermin, donned my KDress...pastu posing syok sendiri. Perlu praktis senyum sebab mau attend a good friend's Raya open house tomorrow. Surely akan ada super banyak sesi bergambar. Practice makes perfect; so they say.

Erk, motif sebut KDress? Hanyalah semata untuk tambah luap api jeles Mrs Smile. *lambai ratu*

Right, intro sudah ke laut keluar tajuk.

As I said before, tiket terbeli dalam keadaan separa waras. Promo. Murah. Cuti panjang. These three words synced quite well at that time. Lupa tengok kalendar apa kejadian on the dates that I chose to travel. Turned out, Ramadhan.



Mula2 aku planned untuk terjah solo. Pastu Ms G yang kunun plan untuk travel with her cousin terpaksa travel solo juga sebab the cousin decided not to go. Cantik jak kena susun because suddenly Air Asia rescheduled most of their flights to Bangkok. They cancelled few flights & passengers were advised to either change the time or claim refund. Ms G's flight was effected. And so the rest is history. Ended up, aku punya teman bergerak di Thailand. Ada tukang gambar juga. Wooohooo!

Months before the trip, we were shocked by the news of Bangkok Shutdown. The condition there was a bit chaotic due to a number of life-threatening events happening in major cities; as the media reported. Bom sana sini katanya. Our government siap keluarkan surat pekeliling. People were advised to cancelled their trip. And my two friends JM & DJ; antara rela ndak rela, terpaksa cancelled their trips.

Aku yang hati batu ni pun mula2 ada rasa risau; tons of things occupied my mind. But I followed what my heart says; macam biasa kepala-batu-hati-kunun-tegar. Ndak da kejadian ndak sedap hati or fikir dua kali whether to go or not to go. Ajal maut ketentuan Allah. Insha Allah, aku selamat. Gitu peringatan sama diri sendiri. I decided to just go. Macam kejadian aku pi Seoul, June last year. Time tu punyalah tegang keadaan di sana, siap ada ura2 kunun North Korea mau lancar perang. Aku tawakal jak pigi. Alhamdulillah! Selamat pergi, selamat kembali.

Now back to my cuti2 Thailand, we departed to Kolumpor a day before our flight to Bangkok. Stayed overnight at Angah's. Sahur pertama di sana. Our flight to Bangkok was late in the evening, makanya aku bersungkai dalam kapal. We safely arrived at Don Mueang Airport, Bangkok around 8pm.

29 June 2014
KLIA 2, Sepang
My first time departing from KLIA2...terus terbang ke Bangkok gitu. I fall in love with the new airport immediately after arriving from Kota Kinabalu. Lots of pastry shops! Bisa gila!
Dapat window seat. Bertabah jaklah. Tapi beruntung sebab view adalah superb. Senja di Bangkok. This was taken 20 minutes before landing. Gigih aku snapped sebab ada anak bulan Ramadhan. Walaupun kecil jak.
29 June 2014
Don Mueang Airport, Bangkok

We opted to just take the taxi to our hostel in Silom. Murah, cepat & selamat. Worry not, all taxi use meter. Because we asked the driver to take the highway route to avoid the traffic congestion, we had to pay for the tolls. But murah, still. 
Despite the long queue, we got to hop on our taxi in less than 10 minutes. Super awesomely fast service. 
Before datang Bangkok, punyalah berangan tinggi mak-enon to ride that pink taxi. Unfortunately, the green one stopped in front of our line. Paksarela hati untuk naik. Gitu!

4 July 2014
Lub'd Silom

Ms G checking in at Lub'd Silom. Very cozy & affordable hostel. 
Map on the cement wall. Pretty smart. Nearest BTS Skytrain station is Chong Nonsi (Silom Line).
Read: Current situation. Ntahlah tegang macam mana keadaan before trip tu, but Alhamdulillah throughout our holiday there we didn't see any trace of demonstration. Be it in the city or in the rural areas. 
Penat belum habis, kena mendaki tangga to get to our dorm. Female dorms are located on the top floor. 
Didn't expect the dorm looks like this! Super like! I am a happy guest. High ceiling. Spacious dorm. Ignore yang berjuntai/bersangkutan di katil or on the couch. Itu harta milik guests lain. 
Mine was under her. Very comfy bed. Malam tu tidur terlajak. Sampai ndak ter-sahur! Lena sangat?!?!
Anyhow, Bangkok adalah super panas! Dry & hot to be precise. Petang tu masa beratur luar airport tunggu teksi, aku boleh rasa bahang masuk dalam kulit. In less than 2 minutes, I sweat like an oink. Ndak pernah kejadian si Err berpeluh sakan. Manik2 peluh menghiasi muka. Manik ok, manik! Sebab ndak bertitisan jatuh. Lepas berehat di dorm, we went out hunting for food. Kedai makan di area Silom tutup awal. And that include the two Halal restaurants I intended to go. Lucky we found an Indian Vegetarian restaurant, maka di sanalah kami melantak malam tu. 

Aku cuma sungkai pastries dalam kapal, haruslah kelaparan saat tu. Perut sudah siap buat kolaborasi konsert dangdut & hip hop! Sikit masa jak lagi akan datang si Gastrik buat lawatan. Lepas makan, balik dorm. Mandi manda. Update itu ini (perlu!). Then tidur! Hooray! 

Perjalanan adalah a bit jauh the next day. And tiring for sure. Telan tenaga. Insha Allah, akan digagahi walau berpuasa. Rugilah kalau aktiviti ala kadar jak, bukan selalu datang Thailand. 

eryantierdabdulkarim

Categories: , ,

26 hollered!:

John | Kaki Berangan said...

time tgk ig ko aritu ingat pegi ke korea rupanya bangkok je hiks. nasib ade penemankan... if not, berpeluh oink oink ler kat sana.

Mie said...

Saya dulu pun stay di kawasan Silom... best... dan dekat dengan Patpong... hehe

syieda said...

Tu diaaaaaa...

BIBIE KARIM said...

Sebab poyo ber-annyeong bagai kan. Hahaha ramai ingat aku gi Korea. Masa gi Grand Palace memang berpeluh oink2, xdapat imagine macamana aku survive.

BIBIE KARIM said...

Xsempat round Silom pun, sebab esoknye dah gerak gi Cha Am.

BIBIE KARIM said...

Kannnn. Sila lah mampu.

Miss Nazla said...

tak pernah duduk dalam dorm dengan orang orang lain. ini baru backpackers sejati! hehe

Muhammad Khairuddin Lim said...

murah je hostel.....

nana tron said...

nak lagiiii... ~
sila la laju menghapdet...

Jari Manis said...

Hoyee!!..citer Bangkok dah up nampaknya...Panas sgt ke Bie..JM ni tak suka sgt travel tempat terlampau panas..kalau like msia ok lagi tapi kalau sampai keluar manik2 mutiara kat muka tu..mmg tak tahan...dh le kulit jenis sensitip cepat je sunburn...

BIBIE KARIM said...

Haha xde sejati namanye. Sebab duk semalam je, esok tu duk hotel gak. Sekali sekala duk dorm gak, tapi sebab hotel murah...so tripping kayo la kejap.

BIBIE KARIM said...

Murah. RM45/semalam.

BIBIE KARIM said...

Mood R dah lari ke hutan. Nanti aku continue eh.

BIBIE KARIM said...

Panas sangat!!! Xde istilah lembab ke apa, kering! Muka Bb ni pun pedih bila nak basuh muka lepas berjalan. Dahlah xberapa nak cerah, lagi extra tone jadinye.

Miss Nazla said...

HAHAHA. baru nak puji lebih tau!! cepat update entry lain ye~

dilabangiWORLD said...

Bangkok memang best
barang nya sangat murah
shopping memang syok kan

DJ said...

hamboi baru puasa pertama dah nampak anak bulan syawal?ko biar betul bie?hehehe

teksi pink?ceyy over sgt tau...bajet legally blonde sgt...kehkehkeh hoih aku tak sanggup tido dalam dorm...kang tak tido orang lain kang!hahahahahaha!

BIBIE KARIM said...

Bahahahhahahahaha jap jap nak gelak sampai pengsan. Ok nak cover diri. Aku taip entry bulan Syawal tu yang TERtaip. Mekaseh bagitau, bahahahaha aku dah betulkan. Sakit kepala gelak ni.

Aku memang sokmo lah kan bajet legally blonde. Tapi sebab rambut hitam, legally black kilat please. Aku solat Subuh pagi tu duk risau minah2 salleh tu tekejut beruk nampak lembaga putih hujung dorm.

BIBIE KARIM said...

Haaa memang Dila. Aku duk senyum tengok gambar ig ko. Kenapa aku xdapat snap gambar2 cun macam ko. Sobs.
Barang murah tapi penyakit datang. Kononnye trip koyakkan poket untuk shopping, alih2 3helai je baju aku beli. Yang beratkan beg aku, barang untuk sedara sedari kat KK. Peliks.

BIBIE KARIM said...

Masa gi Eu memang duk dorm manjang, sebab xmampu bayar hotel. Insha Allah coming up, tengah malas sekarang ni Naz.

zaraab said...

Memang tak dinafikan, Bangkok mmg super panas. Masa gi Grand Palace, berpeluh2 dah serupa macam mandi nak menyampai kat gate last tue. Keje kitaorang, mmg duk minum mineral water je non stop.

Bibie Karim said...

Kan?! Aku gi Grand Palace haritu pun sangatlah hazab. Kejap2 menyinggah tempat teduh. Kalau boleh nak masuk area bera/c je kejenye. Tapi gagahi juga sebab bukan selalu ke Bangkok katanye. Sanggup mandi peluh.

Jea Mohamad said...

Aku ingat entry Bangkok ni ko dah buat, rupa2 nya aku dok follow stori ko kat fb tu, sekarang baru betul full story kan..hahaha mengong tol aku nih..

Dah la panas pastu ko posa plak tu, bertabahlah demi keriangan berganda.

psssttt, bj raya ko tahun ni berapa helai??? ****larikkkkk

BIBIE KARIM said...

Ini lah entri Bengkok aku yang first. Story mana kat fb yang ko follow ni. Konpius aku macam ni.

Alhamdulillah aku sempat bercoti masa tu. So xdelah rasa terbakar sangat, tekak duk basah gak haha. Baju raya ada dalam 3 helai sekian terima kasih.

Scdha Sein said...

Bangkok punya penangan... Kulit aku sampai sekarang macam kuda belang... Haishhhh!

BIBIE KARIM said...

Hahaha padahal ko gi last year kan. Gila ah sampai sekarang still berkuda belang. Alhamdulillah kulit aku dah kembali ke asal. Ko kena mandi susu la gamaknye ni kot.

Copyright © My Life, My Thoughts, My Dreams | Powered by Blogger

Design by Anders Noren | Blogger Theme by NewBloggerThemes.com | BTheme.net      Up ↑