9 June 2014

Chasing Sakura Day 7 - Fushimi Inari Shrine, Kyoto

Assalamualaikum. Konnichiwa.

Semakin menjadi2 kemalasan aku sekarang ni. Last week cuti Kaamatan dua hari, ada family day with our pekerja2 tersayang. Tiap tahun memang buat on the 30th. Kami declared itu as Labour Day budak2 tu. Pastu sibuk berjimba attend wedding cousin. Walhal cuma satu jak kenduri. Selebih masa, aku berhuha di rumah. Luckily last week aku sempat published post pasal my recent (bangas a.k.a basi sudah sebenarnya) Chasing Sakura trip. Hari Ketujuh Part I gitu. Boleh baca di sini.

Sebelum jadi parah & makin banyak aku lupa, it's better for me to finish scribbling about the Japan trip as soon as possible. Ada Minah tu bakal mau jejak Jepang, sudah start jadi radio rosak. Bugging me to update more. Ngek!

After visiting Togetsukyo Bridge & Bamboo Forest, kami naik train & turun di Inari Station (JR Nara Line). Tempat ni orang bilang among the places yang mesti jejak di Kyoto.

10 April 2014
Fushimi, Kyoto
Big Torii Gate welcome the visitors. Since sudah ramai orang posing sini, aku decide untuk ambil gambar torii gate jaklah. Padahal ada jak aku posing tapi nan-buruk hasil so biarlah hasil jadi tatapan diri sendiri jak. By the way, entrance sini adalah free. 
Inari is known as the God of Rice among Japanese & Inari Shrine is the head of shrine in Inari. Since early Japan, merchants & manufacturers see Inari as the patron of business. Each of torii gates here is donated by Japanese business.
Source wiki.

Fox (kitsune) is regarded as a messenger. The one on the left is seen holding a key in its mouth at the main gate of the shrine. Key is the attribute for rice granary. 

The map. Instead of taking the suggested route (refer red arrow), we decided to skipped the main shrine (Haiden) & walk straight. Climbed few stairs, passed by a mini shrine before arriving at the path lined with thousands of torii. 
Ms P asked me how far we will be walking that day. And I told her we will walk up to the mountain. 

"Korang jelah naik...kitorang tak larat jalan jauh sangat. Kitorang tunggu kat tangga dekat gerai jual yukata."
"Ala tak adventure lah tak join naik sekali."
"Takpe lah Bie, kaki nak tercabut dah ni."

Truth is, aku pun ndak larat. And memang ndak da niat pun untuk naik sampai ke puncak gunung. Up there ada thousands of mounds for private worship so aku rasa ndak da kerja lah kan mendaki gunung mainly to see those mounds. Lain kalau memang datang untuk sembahyang atas tu. 
Se-orange torii gate. 
Torii tunnel path leading to the mountain.
One of the scenes in Memoirs of a Geisha was filmed here. Boleh relate sikit perasaan since aku suka movie tu! Watched it few times.
Group selca. Unfortunately, Ms H salah percaturan OOTD hari tu. Minah tu pakai trench coat color ala torii gate. Sudah serupa camouflage bila dia posing between gates tu semua.
Agak penat mendaki, stopped sini untuk minuk seteguk dua air. Boleh juga guna untuk cuci muka & kaki. Macam dari sumber mata air, tapi kami ndak da lah cuba untuk minum.
Punyalah susah untuk posing tanpa orang2an di sini.
Ada orang terpaksa pasrah dengan semua hasil gambar...of all days, she decided to wear her red-orangey coat that day. And blend oh-so-well she was with the gates.
Untuk yang berhasrat naik sampai puncak gunung, sila ikut jalan ke depan (arah Ahjumma tu semua). For us yang memang tiada niat untuk ke puncak, we took the left turn. 
Mini shrine.
Ni kalau autumn confirm lawa.
Rombongan budak sekolah. Explain why Japanese really appreciate & respect their cultures. Sejak sekolah sudah ditanam & terdedah with such things. Whilst budak sekolah kita, selalu trip adalah tepi laut. Dengar bunyi ombak rindu gitu. 
Area bawah dekat main entrance, ada banyak gerai jual different kinds of souvenirs & gifts. 
Kami cuma larat untuk limpas & tengok jak. Ingat mau beli replica torii gate untuk diri sendiri, tapi bila tengok harga; rasa macam hmm beli takoyaki lagi bagus ni. Cheapskate gila kan. Padahal bukan lah mahal sangat pun. Cuma ndak sure the necessity to buy. Alasan sangat.

Actually mula tu I planned to buy a pair of yukata here. Mau kasi frame & gantung di rumah. Just like the hanbok I bought in Korea. Tapi aku tengok design semua macam al-hambar jak. Ndak menarik di mata so terpaksalah lipat niat membeli tu kemas2 dalam hati. Who knows next time inhsa Allah kalau ada repeat trip, ada design yang cantik harus aku sambar. Bukan mahal pun juga, dalam 1, 000 yen. For the sake of remembrance aku rasa berbaloi harga gitu. Kali ni ndak da rezeki, perhaps yang cantik semua sudah disambar orang. 

We spent nearly an hour here. Sudah berjalan sepanjang torii tunnel tu, kami duduk jap di tangga melepas penat. Sambil cuci mata tengok orang lalu lalang. No drama di Inari Shrine ni. Malar berdrama, otak pun penat berfikir tau. Drama jadi kalau si Err jadi panjat gunung tu. In which Ms P perli baik punya when she found out I lied to her about hiking up to the mountain. 

Next destination, Osaka! Before tu, bertabah hati mengangkut anak gajah dari Kyoto Station. Nasib lah kejap jak turun naik train. Ndak banyak transit juga. And first thing we did upon arriving Osaka, straight pi hostel & check in! Kami sampai ngam timing. Settled urusan check in, naik bilik rehat jap. 

Temperature dropped banyak gila petang tu. Awan mendung macam mau hujan. Angin penampar sudah mula tunjuk taring. Tapi sebab bukan selalu datang Osaka, kami tabahkan hati untuk meredah weather nan gloomy. Hujan ka ndak, itu letak belakang. We only have like one day to spend in Osaka. Masa adalah sangat berharga. But before keluar, aku pungut maps & brochures di lobby hostel. Sebab seriously, aku ndak study sangat pasal Osaka. I just wrote down the places to visit without specific directions. Nasiblah semua tempat tu pun dekat jak sama hostel. Direction pun bersepah di train station. 

Where did we go on our first half-day in Osaka? That I will continue in the next entry. Ngeh.

eryantierdabdulkarim

Categories: , , , ,

17 hollered!:

Time Traveller said...

Tori Tunnel tu jer yang termiss masa kat Kyoto hari tu hahaha.. terpaksa la repeat balik ke Kyoto huhuhu.. :P

DJ said...

hahaha sian member ko OOTD tak mengena plak kan...hahaha kalo bergaya dengan tori gate tu mau tak nampak dah mana dia...hehehe pasrah je laaa...hehehe

mrs.smile said...

sape minah yang akan ke sana tu...mcm kenal jer :P
ok noted..pasni kalau ada rezeki ke sini OOTD harus kena pilih betul-betul kalau taknak jadi mcm kawan bie
sian dia....

BIBIE KARIM said...

Next time gi. Xlama pun spend masa kat sini. Unless nak mendaki sampai ke puncak. Hihi.

BIBIE KARIM said...

Aku lak lupa bagitau dia hahaha kejam sangat. Lawak giler kot tengok album dia sebab dah serupa macam dia keluar dari tori gate tu. Sibaik tudung & bag kaler lain tau.

BIBIE KARIM said...

Minah yang sama MS kenal kot. Dia dah meroyan banyak sangat tempat nak cover hahaha.

Kesian. Dahla mula dia macam xalert lagi. Bila dah sampai atas, Bb lak yang tegur. Lawak sungguh bila ingat balik.

syieda said...

Bie...
ko sangat kejam! sian kawan ko tuh! Eh ko tak de ambik gambo yg ada 2 tori tuh ke?

BIBIE KARIM said...

Apa plak aku kejam weii. Aku terlupas ok. Ha ko nanti nak gi jangan meroyan pakai kaler ala2 kang kata aku xremind.

Dua tori tu yang mana wei. Aku xtau.

Jari Manis said...

Ishhh gigih betul kami daki sampai ke puncak tempat org semayang tu ye lah mrs A kan non muslim nk bg galakan ke dia utk semayang dia plak x nk jadi kami turun semula arah berlainan tp x lah penat sgt. Kiranya bie x sampai lah ke torii kembar tu, laluan tu mmg susah nk dpt view kosong

Ahahaha pesal si ehem tu gelabah semacam, rasanya europe lg thrill dr jepun, dia saje je tu :-)

BIBIE KARIM said...

Wah mendaki sampai puncak ke. Laaa ingatkan partner JM tu Muslim. Hihi sebab muka dia macam Muslim. Ngeh sorry. Kira ok gaklah dapat naik sebab tujuan nak suruh dia sembahyang tapi dia pula xnak.

Hahaha sebab dia pening route train kat sana. Lama tu dia study tapi still pening sampai skg. Kata mereng kan memang macam tu. Tapi tetap disayang, gitu.

Mie said...

Cantik tempat ni... Betul tu Bie tak perlulah kita melawat tempat ni sungguh2...lainlah JM di bawak kawan non Muslim dia.... JM jugak... hehe

Muhammad Khairuddin Lim said...

Merahnya mak ngah..,,

Jari Manis said...

Pak Lang Mie ni!!!...buat JM tak keruan je tau...nanti kalau JM teringat2 sama PLM..mcm mana...ahahah...matilah....tak leh ckp lebih..lebih..nantik Abe MKL lak jeles...tiba2 Abe MKL pulak yg kena ahahaahh

Hai JM..nko buat kecoh kat blog Bie pesal heeee..sorry Bie..saja nk meriahkan suasana..baru boleh eratkan hubungan silaturrahim..muaaahhhh sama Bie!!

Miss Nazla said...

hahaha kesiannya kawan tu. ish ishhh. Gambar memercik mercik warna hehehe.

BIBIE KARIM said...

Memang cantik, on the way lalu tunnel tu tenang je. Dengar bunyi daun buluh ditiup angin. Gitu melankoli bagai. Xniat untuk naik pun lepas dapat tau tempat tu orang datang sembahyang. Hahaha aah JM lain cerita.

Xpe buat kecoh JM. Xkisah pun.

BIBIE KARIM said...

Hihi salah percaturan gaya haritu. Sian kat kawan.

BIBIE KARIM said...

Hahaha tula. Dia asyik2 bagitau, nyesal salah pakai baju. Aku xbersalah please.

Copyright © My Life, My Thoughts, My Dreams | Powered by Blogger

Design by Anders Noren | Blogger Theme by NewBloggerThemes.com | BTheme.net      Up ↑