19 May 2014

Chasing Sakura Day 5 - Tsukiji Market

Assalamualaikum. Konnichiwa.

Ok Day 5! Tiba2 aku rajin update malam ni. 

Intro. Aku & Ms G bangun super awal. Dari second day di Tokyo lagi aku sudah plan mau pi tempat ni. Nasiblah Ms P bijak bestari google pasal that market di awal Subuh 6 April tu.

"Bie, kau nak buat apa gi pasar tu. Harini tutup ah. Ni tulis kat google kata pasar tu tutup every Sat."

Aigoo! Selama aku research pasal that market, ndak pernah pula aku encounter info macam tu. Jadinya, mari sambung tidur. Sebab the night before aku tidur super lewat; around 2-ish. Habis mendobi & lipat baju semua baru aku belayar. 

We still have few days in Tokyo pasal tu aku berani mati tidur balik. Recharged energy sebab pagi tu kami akan tawaf half of Tokyo.

Makanya, on our last day in Tokyo...plan untuk menjejak that market mesti jadi! I told the ladies the night before; I will go albeit I have to go alone. And Ms G told me she wanted to follow because it's her wish to visit the market as well. Wake me up; she reminded me. Malam tu kami pack barang siap2 sebab akan check out after balik dari market.

Route kami hari tu;

Asakusa (Tsukuba) ----> Shin-Okachimachi via Tsukuba Express Local ---> Tsukijishijo via Tokyo Subway Oedo Line ---> walk to Tsukiji Market

Orang lain sibuk lah semua pigi kerja; yang kami sibuk mau tengok orang berjualan di pasar. Aku suka tengok Japanese ni; regardless their position in the office semua pun pakai suit. Tiap kali naik train kami sibuk meneka apa kerja orang ni, orang tu. Hampas kan perangai.
Memang ndak plan untuk tengok tuna auction bagai. Sebab belum mampu untuk bangun seawal 4am. Tahan teksi lagi. Tu pun belum jamin akan dapat tempat dalam auction hall tu kan. The auction is limited to 120 visitors daily. Based on my reading, ada yang datang as early as 3am pun still ndak dapat secure tempat. Jadi aku pun pasang niat; janji dapat menjejak sudah cukup. 

It's not like everyday I got to visit this one of world's largest fish market. Grateful I am for the opportunity given. Although hanya boleh cuci mata outside the main auction area; memadailah kan. 
8 April 2014
Tsukiji Market
Ya kami sedar diri. Sampai pun dekat 630am. Of course auction sudah selamat tinggal. 
For more info about Tsukiji Market...read here
There are Do's & Don'ts when visiting this market. Specially the inner market where the wholesale business & the famous tuna auction take place. 
Matahari memancar2, tanda yang kami memang triple hours lambat for the auction. Ceh! Padahal memang ndak plan kan untuk join. 
Lucky for us though, the market was still busy when we arrived. Nampaklah pelbagai jenis kenderaan berlimpasan; lifting boxes of different sizes. Kena berhati2 masa berjalan as to avoid blocking the traffic. Kena sentiasa alert with the surrounding. Jangan bajet tourist sangat sampai kacau kerja diorang; gitu reminder aku untuk diri sendiri. 
Kenapa perlu se-organized ni. Kemas ok. Kemas. And we smell no bau hanyir while walking along the market. Pelik! Pasar ikan, kan? Mana bau yang selalu aku tercium kalau pigi pasar di KK ni. Please ditch statement lupa diri tu Bie. 
Bersih! Super bersih to be exact. I understand that an Inspector from the Tokyo Metropolitan Government supervise activities in the market to ensure the sellers & buyers abide with the Food Hygiene Law. No wonder!
Spotted! Big tuna! Tercapai lah kan impian untuk tengok tuna besar. Berlimpasan jak pun ndak apa. 
And I thought we were late enough to not have to encounter such long queue? Mau masuk makan sushi jak pun!! 
We wander around only at the outer market. Which is a mixture of wholesale & retail shops. And that include restaurants; especially sushi restaurants. 
Mau beli tapi berfikir panjang, mana aku mau tunaikan hasrat berkungfu di dapur as we will be checking out from the hostel that morning. Hostel seterusnya macam ndak provide kitchen. Jadinya, niat pun terkubur.
Most of the sushi restaurants near the main road had pretty long queues in front of the shops. Siap waitress keluar ambil order dari orang yang berbaris tu. So we decided to look farther inside. 
And found this one restaurant. Still kena queue but not as long as the ones we saw earlier. Restoran ni pun penuh masa ni, so we have to wait a bit. Ndak boleh main terjah masuk ok. Sila bersabar tunggu di luar until anda dipersilakan masuk. We waited for a good 10 minutes or so. Macam tau jak kan perut aku sudah bergurindam.
"Bie, kau gi makan sushi takajak. Kata gi tengok pasar ikan je." 
Ms P psycho-ed comment at the picture of my breakfast menu in instagram. Lor, ingatkan memang ndak mau ikut. Nasib lah kan, kami sudah di sana. Sedang menikmati juadah lagi.
Hasrat hati mau duduk depan Ahjussi Tuna tu. Boleh tengok dia buat sushi live. Padahal di KK ndak heran pun sepa buat sushi kau makan tu kan Bie. Lagi jauh duduk dari open-kitchen tu ada. Ala aku mau tengok fresh tuna dia potong guna pisau panjang super tajam! Tu jak tujuan utama mau duduk depan.
Up-close sikit. Caution gila aku zoomed masa ni. Takut kedapatan, naya jak kan nanti kena halau dari kedai. 
My breakfast! Sampai sekarang masih terasa di lidah; gitu kan drama. Ms G ndak makan raw meat, so aku lah yang baham bahagian dia. Literally, aku makan 2 servings pagi tu because she only ate the 6 pieces at the bottom. This plate of sushi cost us 800 Yen. Kami pilih yang paling murah sebab yang lain semua mahal gila. Sob. And miso soup they served was super sedap! Seriously sedap! 
They said; once u get to taste the raw sushi in Japan...u will never stop comparing them with the ones serve here. True enough! Sushi di Jepang fresh & sedap! Totally lain with the sushi yang aku selalu telan di KK ni. Tabahlah hati, bukan senang mau pegi Jepang ni. Mau ndak mau, settle jugalah sama Sushi King. 

After makan...kami tinjau sikit lagi area outer market. Memang banyak retail shops. Even jual telur dadar pun boleh jadi bisnes di sana. Different types of omelette diorang jual; creative gila ndak tau mana jak idea diorang dapat untuk deco telur dadar tu. My greatest regret was I didn't bother to take any pictures of the omelette to show here. Terlampau fokus wow-wee menengok I forgot to take out my camera. Perangai.

"Bie, kata nak gerak kul 9am wei. Ni dah kul 9am korang takbalik lagi."

Tettttttt too carried away with the omelette we forgot its time to go back to the hostel. Nasiblah kan yang lain menunggu penuh tensi di hostel. Sayonara Tsukiji Market, till next time. Manatau tergerak hati untuk join tuna auction pula kan. God knows when. 
On the way back to the hostel, jumpa lori sampah. Terus macam, eh kenapa ndak da bau? Kami selamba jalan tepi lori. Ketawa & bercerita. Ndak da kejadian tutup hidung or u-turn 360' bila nampak lori ni. Malas sudah mau compare nanti terus kena buang negara. Erm, apa barang pekerja tu pakai mask? Oh ok, hygiene katanya. 
Sampai hostel, budak lain belum habis breakfast. Hampas tau kasi paniks aku jak. Siap naik bilik & packing last minute lagi. Settled semua, kami pun check-out. Since beban beg makin berdouble triple berat, I decided to take the train from the Tsukuba Express Station. Dekat sikit jalan kaki. Although the station is 3 levels down, it provides lift. The Asakusa Tokyo Metro station doesn't have this facility.
Good bye Sakura Hostel. We had a great time staying here. Well, at least for me. Ndak tau yang lain.

It's time for another shinkansen ride that morning. We're heading to the first city in history to be targeted by a nuclear weapon. Which the bombing marked the end of World War II. 

Yang tu kita continue next entry. Aku ngantuk, mau rest. Esok kerja. Boleh bikin muntah statement.

eryantierdabdulkarim

Categories: , , , , , ,

24 hollered!:

John | Kaki Berangan said...

Firsttttt!!!!! Ndak tu mksdnya takde kan?

syieda said...

Gitewwww ceritanya...mkn sushi tak ingat kawan lain...durja. .durja..

Supermeng Malaya said...

berlimpasan tu apa wey?

kau buleh tak jangan cakap spanish sgt.... ahaks

nana tron said...

Bie..Tsukiji ni memang tempat idaman aku ni..sobs sobs !
Mesti sushi tu heaven giler dan melt in your mouth... hanya dapat bayangkan dari jauh
KK ada sushi zanmai tak ? the sushi are nicer than sushi king IMO la...

DJ said...

aku teringin nak tgk tuna auction tuh!hahaha tapi kalo kena pi kul4 pg, dalam mimpi je laaaa aku pegi...hahahaha bestnya sushi jepang...nyum3....

isabelle said...

Laki aku pun kemain berlagak ckp sushi Jepun sedap. Yg kita ni telan je la Sushi King tu. huhu.

btw idea meneka kerja org tu sgt menarik. Boleh aku buat nanti bila2 boring

BIBIE KARIM said...

Wah gitu! Aah memang first pun John. Hihi ndak is tak. Ndak da is takde. Dulu kawan tanya ndak tu hendak ke. Konpius.

Jari Manis said...

Verangan nk join auction katanya...ahahah...kalau menang...mahu pikul bawak blik msia ke hiksss..
ahahaha...nk tergelak baca statement "Before Visiting : Tsukji Market is NOT A SIGHTSEEING SPOT" katanya...matilah kalau JM yg pegi mesti kena HALAU...mesti yg ramai pegi sbb sightseeing sampai leh ganggu dorang buat kerja kan..sib bik Bie pegi dh lambat

Muhammad Khairuddin Lim said...

Bestnya pasar depa...saya suka ke pasar mana2 negara.. Dulu saya duduk di kota kinabalu. Tiap2 hari ke pasar kk.. Best.

BIBIE KARIM said...

Bahahaha sebab bila dengar ayat bangun seawal Subuh tu, trus masing2 kata xlarat. So aku gilah bedal sushi berdua je.

BIBIE KARIM said...

Tu tanda aku nak kena buka kelas bahasa Spanish ke. Hihi saja bagi ko vocab Sabahan baru.

Berlimpasan tu ala2 macam melalui. Kat blog Putri Maryam tu pun banyak vocab Sabahan tau.

BIBIE KARIM said...

Aku memang nak gi pasar ni masa draft iti gi Tokyo. Kena pegi. Sushi adalah heaven giler sampai skg aku duk compare ngan Sushi King. Perangai xsedar diri kan. Malangnya kat KK xde Zanmai. Sushi Tei ada tapi haritu ada bagitau xhalal kat sana so aku pun macam ragu2 nak gi.

BIBIE KARIM said...

Sushi Jepang terbaik kan DJ. Bertabah ok kalau nak gi auction tu. Tapi kesian la kat orang yang memang betul2 nak beli tuna tu sume. Tourist yang nyebok. Berapa kali xsilap pasar tu banned tourist dari join. Maybe sebab ganggu biz kot.

Psst...envelope & nota drama tu dah sampai. Hahaha gelak besar aku baca ok. Tq!

BIBIE KARIM said...

Sekarang aku dah boleh join si Abu berlagak cakap sushi Jepun sedap. Yeah!!!

Memang best. Sebab sume pakai sama je. So xdapat nak beza yang ni pangkat apa. Tinggi ke rendah. Tu yang kitorang main teka teki.

BIBIE KARIM said...

Xkan menang nye JM. Duit hanyalah berhelai2 xde berkepuk2 nak beli tuna 300kg.

Dah nampak sign tu awal2 so xleh nak berlagak diva macam tourist kat market tu. Memang ramai yang datang nak tengok auction & inner market tu je. Pasal tu dulu diorang banned tourist masuk dalam tu.

BIBIE KARIM said...

Best. Bersih & semua nampak teratur je. Xde sampah lak tu. Salute betul! Ouh dulu duk KK juga ke. Pasar KK skg dah xbest macam dlu. Skg kotor gilaaaa pastu busuk. Huhu tapi still kena gi gak kalau nak beli ikan.

N.Aima K said...

err...misterinya yang orang tinggi tu... belakangnya seja ko balik2 ambil..dari depan tiada?

BIBIE KARIM said...

Misteri bah knun. Jangan ko berspeku. Datang dia tu berteman, sama gf nya. Siap peluk2 lagi. Kebetulan bah tu. Seat dorang tu aku mau duduk tapi apakan daya disuruh kami duduk di meja.

Azra said...

Freshnye sushi tu.. nyum nyumm... kat mesia ni nak dapat yg fresh mmg takde laa...

BIBIE KARIM said...

Baru ni aku makan kat sushi king, hanya mampu mengomel dalam hati. Fresh sangat memang terasa ah raw dia tu.

Azra said...

lepas pekena sushi kat japan, sushi king kupandang sepi jer .... berlagak takk ... hahahha

BIBIE KARIM said...

Nak ku pandang sepi tapi apakan daya, xde tempat lain dah nak gi melepas gian kat sushi. Hahaa xberlagak sebab kita naik bot yang sama. Dan2 kan cakap gitu sebab fikir benda yang sama.

clouds over her head said...

Dorang ada time table utk trash collection. I.e, food waste, recycle waste, etc. kertas2 semua dilipat kemas2 ok. Kotak2 disuruh flat, etc

BIBIE KARIM said...

Tulah dengar juga pasal tu. If sampah tu xmemenuhi spesifikasi, they will return back to the owner. Baru lah kan. Cuba buat macam tu KK, memang wangi lori sampah sebab xda sampah diorang angkat.

Copyright © My Life, My Thoughts, My Dreams | Powered by Blogger

Design by Anders Noren | Blogger Theme by NewBloggerThemes.com | BTheme.net      Up ↑