7 May 2014

Chasing Sakura Day 3 - Takeshita-dori, Harajuku / Hard Rock Shop, Roponggi

Assalamualaikum. Konnichiwa.

Moving to our next destination. Harajuku! After spending nearly an hour on the train; complete route Yamanote Loop Line tu kami pusing. Perangai, perangai. Ok apa sesat, janji tau jalan pulang. Bak kata bestie! 

6 April 2014
Harajuku Station, Tokyo
Ocean of people! It was Sunday hence the massive human traffic. 
Maybe Tokyo isn't that big because I bumped into JM again this time. She was queuing to use the WC. Dalam ramai orang tu, tetaplah mata tajam untuk spot other Malaysians kan.
I love the design. Prior coming, I saw the station in googlemap. Upon seeing how classic the station is; made me even more intrigued to step my foot here. 
The weather was a bit gloomy when we reached the place. And not to forget the harsh wind.  
Super crowded! I could't imagined now how did we survived walking amongst those people. 
Main reason to go here. Mau tengok manusia yang berani & kreatif. Dressed up in cosplay costumes. We bumped into our first cosplay-people in front of Daiso. 
"Bie, yang hujung bawa beg AF kelabu tu...karakter apa? Ada ke Abang Misai kat mana2 anime ko tau? Siap pakai spek mata tu. Rabun ke?" *muka seposen minta hadiah pelempang sulung*

Ms P buat lawak bingai. Aku memang lah malas layan kalau dia start keluar soalan cepumas macam tu. Ngok ngek betul.
Mamat ni (yang baju PINK please) siap nyanyi with the kids. Lagu tema sempena watak yang dia gayakan tu. Ntah lah anime yang mana. Yang pasti, budak tu semua sibuklah panggil dia with his character name. Comel2 pakai, sekali bersuara...garau!
Untunglah anda di-scout. Orang putih gitu yang berminat. Sila jangan tanya aku perempuan tu represent which anime. Naruto yang famous tu pun aku boleh silap ok.
Gigi dia comel! Aku suka gigi orang berlapis macam tu. Erk, apa kaitan with the costume she wears ah Bie?
Alhamdulillah jumpa kedai Abang Kader; to quote Ms C. 
After nearly an hour in Daiso, we continued walking along Takeshita street. And not far from where we saw the watak anime(s) was this kebab shop. Ada orang kelaparan paling maksimum, melompat riang upon seeing the Halal sign. Ok, yang tu aku lupa snap gambar. Abang Kader pula super peramah. Mula tu macam kagum eh dia boleh converse banyak bahasa lah. Tapi bila sudah duduk lepak dalam kedai tu, barulah perasan. Line yang sama jak dia ulang ah. Baik punya marketing. 

Apa khabar? Alamak! Jinjja massiseoyeo. Arigato. Konnichiwa. Xie Xie. Bonjour.

And few other bahasa yang aku ndak faham. And ndak sempat tangkap bunyi dia. 
Kecil jak kedai dia tapi ada WC at the back. Super bersih! Bidet system some more. Cayalah Abang Kader. Ms H tumpang solat di sini juga.
Our lunch. Cost only ¥400. Berbaloi! Portion kebab ni besar! Ayam pun banyak! Siap ada green tea free. Boleh refill sesuka hati. 
Although hanyalah display...tapi perlukah nampak macam real?!? Japanese food marketing is the definitely the best. 
Masa mula masuk street ni, memang sudah nampak few pancakes/waffles shop. Semua pun memang buat perut aku bergendang lagi kuat. Menyeksa mata & nafsu makan betul lah segala display makanan di Jepang ni. Kunun mau beli tapi since kami sudah mentekedarah kebab Abang Kader, so niat untuk mem-waffle dilupa terus. Makan banyak nanti jalan boleh jadi lembab.
Walau restoran di basement, tetaplah ramai orang datang. Siap queue.
Another characters we met that day. Yang ni lagilah aku ndak tau anime apa. Erm, Pirates of the Caribbean? No? Ok, bye.
Jalan sampai hujung Takeshita...and we turned right to this street. 
Kedai along the Harajuku Champs-Elysees memang banyak yang designer shops. Nama pun Champs-Elysees kan. Sempena jalan termahal di Paris gitu. Konsep kena sama.
Before we left Harajuku, singgah Yoyogi Park. Hanya di entrance jak, sekian!
Masa ni ada macam ada performance depan entrance tu. Ntah ler sempena apa tapi nampak macam upacara agama pun ada tapi aku sudah give up untuk ambil gambar. Sejuk melampau suddenly. Angin penampar sudah mari. 

Plan asal untuk jalan2 dalam park ni. Mau tengok Meiji Jingu...also sakura. Kan nama pun trip pun chasing sakura. Tapi ahli lain sudah ndak sabar mau mengejar 'batu keras'. Since senja mau dekat and we have another place to go that evening...kami pun mengatur langkah. Sob. Ndak sempat melayan sakura di taman. 
Harajuku Station. Ada feeling old school gila bila berdiri di tepi landasan ni. 

Keluar jak dari Roponggi Station, terjumpa JM lagi. Confirmed lah kan Tokyo ni ndak besar mana. Boleh jak jumpa twice in a day. 

On our way to HRS, Tokyo Tower can be seen from afar. Pun ada ala2 Eiffel.
From Harajuku Station (JR Yamanote Line) to Roponggi Station (Toei Subway Oedo Line) to reach this place. 
Habis urusan di HRS, we made our move to the next destination. Alkisah mau tengok layout Tokyo dari menara tertinggi di sana. Walau temperature malam tu dropped gila2, yang lain harus gigihkan diri. Plan aku yang ini, kena jadi. Kalau ada yang ndak mau join, boleh balik hostel. Tapi...hanya aku yang tau jalan balik so mau ndak mau, terpaksarela diorang ikut aku. Tetttttt!
This track remind me of Metro subway in Paris. Cuma yang ni ada terang sikit compare to most of the subway stations in Paris. Scary ok tunggu train; walau di siang hari.
Us ladies! Waiting for the train to Asakusa (Ginza Line). Ninja sudah start berselubung tapi tetap maintain posing for the camera.
Next entry aku akan update about our last activity on our third day there. Kaki dekat cramped berjalan non stop dari pagi. Alah bukan selalu pun datang Tokyo kan. In fact, ndak tau pun bila akan repeat visit. So sudah alang2 di sana, pulun jaklah selagi ada masa & tenaga.

eryantierdabdulkarim

Categories: , , , , , ,

41 hollered!:

Supermeng Malaya said...

agak agak kalau gi jalan situ pakai costume pocong... org lari tak?

cas cas tu constume candy crush yang suci bersih. hahahha

Mie said...

Semua tempat kamu redah ye Bie... Eh JM lebih tinggi rupanya...

Hafiz Azmi said...

alaaa... kannn... rindu awek2 Jepun yang gigi bersepah2 ni... satu2 nye bangsa dalam dunia gigi sepah2 tapi cute meut mcm tu... mmg masih segar dalam ingatan creeps tu.. masa saya p dulu benda tu baru lagi jadi trend kat Jepun.. kat Malaysia mmg jauh sekali dari ada la masa tu. :p

Muhammad Khairuddin Lim said...

Wah terserempak JM. Nasib baik JM mesra. Ada orang Malaysia yg sombong nak mampus.. Buat tak tau je..itu yg sedihnya..

PuTrImaRyam said...

Meriah betul Harajuku tu ... Best juga ko bole jumpa JM lagi di sn...

BIBIE KARIM said...

Xlari kot bahahhahaha sebab diorang ko watak villain dalam Naruto. Yang baru nye.

Candy crush sangat kan Meng. Ko nak warna warnikan ke kain pocong tu.

BIBIE KARIM said...

Redah selagi mampu tapi malam tu dah xlarat nak singgah Asahi Tower. Nak bergambar ngan taikhidung emas tu. Hahaha.

Tulah pelik sebab patutnya Bb tinggi sikit dari JM. Xkan memendek masa kat Jepang. Sob.

Jari Manis said...

Rugi nya..tak tahu lak ada watak anime kat sini huhuh...Hari tu mmg ramai giler org..sejuk lah tu coz mendung je..dalam ramai2 tu boleh lah kita bumped each other kan hikss...

Jari Manis said...

JM ada jumpa org msia di Masjid Kobe...bila di tegyr buat pandang ke alin..huhuh...event kat negara lain JM pegi pun sama..tapi abe MKL tak mcm tu kan :-)

BIBIE KARIM said...

Memula tu skandal dia yang nampak Bb dulu. Hahaha sebab JM tengah leka borak ngan kawan dia.

Aah kekadang tu ada yang sombong. Nak pandang pun xnak. Pelik. Xkan marah kita pun sampai tempat tu. Hihi.

Jari Manis said...

Putri : entahlah ..bila jumpa Bie cam nak peluk2 je dan nak borak lama sebab Bie ni peramah..suka2..Bie..sorry yek mencelah lak kat sini heee

BIBIE KARIM said...

Sesak nafas ah berjalan. Tapi nasib xbertolak2 jadi xlah rimas sangat. Sejuk lagi pun.

Best! Macam 3x ka xsilap kami terjumpa. Pastu ingat dapat jumpa si Azra tapi timing kami jalan xsama.

BIBIE KARIM said...

Mas kitorang sampai tu ramai watak2 dah balik kot sebab tu je yang kitorang berjaya spot. Ada yang comel2 tapi diorang xbagi amik gambar. So cuci mata kat sana jelah.

Kan?!? 2x lak tu terserempak. Hahaha.

BIBIE KARIM said...

JM tegur tapi dia buat pandang lain? OMG tu memang sombong gaban. Eh sangka baik. Agaknye dia xdengar kot. Haha. Tapi memang camtu selalu. Kita punyala lebar senyum tetiba dia eh...ada aku kenal ko? Gitu reaksi balas.

BIBIE KARIM said...

Peluk sebab sejuk tu JM hahaha. Bukan peramah, tu kes mulut memang macam popcorn. Pantang kenal, nak borak aje.

PM said...

Bibie, ada jumpa watak upin ipin tak? * tiba2 tanya soalan sengal. haha

BIBIE KARIM said...

Janganlah sepah sangat. Xramai pun diorang gigi sepah. Yang macam tu sepah ke? Gahaha aku panggil gigi lapis.

Haaaaaa CREPES puas nak ingat nama tu semalam. Apa ke lembab kepala otak nak proses. Sekarang dah banyak kedai crepes tu. Semua pun stok nak meliurkan orang.

BIBIE KARIM said...

Memang sengal! Hahahaha sebab kawan aku tu pun cakap...kenapa Upin Ipin xde kata famous seluruh dunia. Malas aku nak jawab kang ada lagi soalan cepumas. Xjawab pun dia duk kuarkan soalan sengal.

Azra said...

Huwaaa kitorang tak sempat nak nengok org2 bercosplay...mmg hari ahad je kan diorang2 ni wujud

PuTrImaRyam said...

Tahun lepas kami pi Jepun, belum ramai org Malaysia , so yg dijumpai tu semua jenis yg ok2 jak, at least senyum jugak tp masa pi Korea baru2 ni, amboi buat2 nda nmpk jak dorang, sebab t'lampau ramai org Malaysia pi sn kot

syieda said...

Bie..aku mmg nak g harajuku nih! Wajib tau!
Amboii sakan posing ngan jm. Mintak signature tak? Hehhehe

BIBIE KARIM said...

Memang kena gi lah dah alang2 ko kat Tokyo. Berbaloi JR Pass kalau travel jejauh.

Minta sign tapi dia xlayan ok. Aku minta sign kat bahu.

BIBIE KARIM said...

Aah Ahad je. Ni pun kitorang sampai lambat. Cousin aku siap nampak kumpulan Sailormoon beryoga kat sana. Tensi.

BIBIE KARIM said...

Yang aku jumpa di Jepun baru ni semua ok. Senyum. And ada yang tegur. Tapi di Korea lah. Menarik muka ah. Sekali sesat jalan, baru menanya.

DJ said...

Tokyo ni dah mcm kampung ko ngn JM...asyik la terserempak....pi tukar status kampung cepat...kehkehkeh

Klo aku jupe anime tu, aku peluk ketat2 nk bgambar bersama...hehe

BIBIE KARIM said...

Xnak tukar!!! Tetap setia ngan kampung tu. Memang xsedar diri lagi ni.

Yang kitorang jumpa, see only cannot touch/take pic bersama. And ramai yang awal2 lagi bagi signal no picture masa aku hala cam. Sombong tau.

PuTrImaRyam said...

Kamu pigi early spring kan, haruslah kesejukan .... Ni kena buat gathering ni, baru ngam kali???

BIBIE KARIM said...

Ya memang early spring. Angin winter belum habis bertiup. Nanti aku turun KL, memang aku cari si JM sma DJ.

PuTrImaRyam said...

Soalan off Topic- ko pi menyolo travel nnt ke mana? Bg hints ... Ekeke

BIBIE KARIM said...

Kalau ikut ticker tu, patut menyolo p Sawadikap. Tapi kawan ku suda beli tix mo join. Jadi belum ada aktiviti solo ni akan mendatang. Tapi kalau jadi insha Allah yang balik kg Oct ni. Depends sma tix murah la.

Hafiz Azmi said...

haha... tu la kami panggil istilah gigi mcm tu.. :p saje jer.. mmg lapis pun :) crepes mmg best.. dulu ari2 beli. Kadang2 kawan belanja kadang2 beli sendiri. Tapi mmg ari2 makan.. haha... haish... rindunya jepun ^__^

Bibie Karim said...

Hahaha ni nak ajar pula. Kalau Kadazan kitorang panggil hasit. Comel sikit kan.

Crepes macam tu xde kat KK lagi. Marketing diorang ni memang best. Even hanyalah display, tetap juga macam memanggil2. Haritu x rasa pun. Nanti kena mencari ni.

mrs.smile said...

meriah betul Harajuku tu..umat manusia pun macam semut, nasib baik cuaca sejuk kan,
kalau panas tatau lah macam mana kan, mau pengsan bersesak sesak camtu

memang berjodoh sungguh bie sama JM asyik terserempak walau pun bersepah orang
seb baik korang sama spesis kalau lain-lain mau dalam hati ada getar kan :P

BIBIE KARIM said...

Ha sibaik juga lah cuaca pun sejuk so xde adegan rimas & badan melekit. Kalau panas, memang laju je mood ke laut tu.

Hahaha bak kata Meng, kalau Bibie ni lelaki sure orang akan kata macam jodoh je sebab selalu sangat berjumpa. Lawak la ayat MS. Getar ye.

syieda said...

Ngeng!

Ernie Khairina said...

bermacam2 juga fesyen..

Rei said...

pasal gigi tu, one of my host ada bagi tau yang itu adalah trending yang dipanggil Yaeba.
Siapa-siapa yang ada gigi tu dianggap comel. Siap ada jual yg fake punya. mcm-mcm betul jepun ni. hahah

BIBIE KARIM said...

Ya banyak tu yang pelik2. Tapi ada yang xsuka kena gambar.

BIBIE KARIM said...

Seriously? Xpenah pula tau. Wah info baru ni. Memang macam2 betul lah trend diorang ni.

N.Aima K said...

tokyo tu ka yg kecik ka kamu yang besar?? keh3x
wah "alamak" tu apakhabar dalam bahasa apa? habislah nnt aku alamak-alamak seprais orang ingat aku tanya khabar aa

BIBIE KARIM said...

Sila buat option, kami yang kecil. Hahaha.

Alamak tu alamak kita. Ada bah cara dia menyebut. Ntah seoa yang mengajar ah. Lucu ni.

Copyright © My Life, My Thoughts, My Dreams | Powered by Blogger

Design by Anders Noren | Blogger Theme by NewBloggerThemes.com | BTheme.net      Up ↑