13 January 2014

South Korea Day 2 - KTX Busan to Seoul / Myeongdong (Yuganae Restaurant)

Assalamualaikum. 안녕.

As said in my previous entry; we departed for Seoul from Busan Station early in the morning. I woke up pretty early so sempatlah siapkan breakfast ala-kadar. Buat alas perut. 

We took the subway from Jagalchi Station to Busan Station (Exit 10). Fyi, Busan Station (KTX) & Busan Station (subway Metro) are two different stations. U have to get out from the subway station (Exit 6 / Exit 8 / Exit 10) & walk a bit to the KTX station. 
Busan Station (KTX). *picture taken the day before*
Those with reserved seats. Sob. Pasrah bila ingat kebijakkan diri sendiri. 
Ngek, sedih ndak lama. The Eonni 'Stewardess' told us we can still sit in between the cars. Ada kerusi walau ndak se-comfy the reserved ones. Regardless the 'standing ticket' we held we got to sit. Thirty-minutes before we arrived Seoul, more and more people came into our 'coach'. Ouh rupanya we're not the only ones with the standing ticket. 
The train will stop at few stations before arriving Seoul. Tiap kali pintu terbuka, tiap kali tu juga angin sejuk berdesup masuk. Mau sangat winter kan!
Mobile phone battery charger. Jadi sila jangan panik kalau bateri kong. This machine is available at certain 'standing coach'. 
Wifi pun ada. Available to all passengers. Including passenger macam kami. Sob.
Rise & shine. Morning sunlight from Daegu. 
One of my wishlists during this trip is to experience snowfall. Hence, harus aku melompat riang upon seeing this view. Considering Busan memang jarang snow, I really wish I will at least experience once in Seoul. Last time datang South Korea aku cuma sempat main snow di ski resort. Tu pun bukan snowfall. 
Di tiket, ETA to Seoul is 0942. And yes, kami sampai on time! 
After getting our bearing right, we followed the sign for subway train. 
I don't know why but I have always want to take a picture of the front of Seoul Station (KTX). And yeah, wishlist ticked!
That's the old Seoul Station (with green dome) building. Running Man pernah buat shooting dalam tu! Explained why I was sooooo eager to jejak area Seoul Station ni.
Going down the escalator; heading to Seoul Station (subway train).
Papahal, check in hostel dulu. Mula tu ingat mau simpan jak beg dalam loker di Seoul Station but after second thought, we decided its better to go to the hostel first. Sebab kalau balik lambat macam mana pun, ndak payah patah balik round seantero Seoul untuk ambil beg di loker lagi. Drama!

Anyhow, we stayed at Dongdaemun 2C House. Will blog about this hostel later. 
I told the Kazen...
"Sedap ni kuih, inti custard". 
Immediately she replied 
"Bah, beli! Orang laparrrrr". 
Thought so, budak ni memang semua dia telan. Tolak batu pasir jak.
And off we went to Myeong-dong. Tujuan utama untuk lunch di Yuganae. Thanks to my blogger friends yang berkali2 promote restoran ni, berliur jak aku baca selalu. So this time, mari kita fix the craving! Sambil cuci mata keluar masuk cosmetic shops yang banyak berhambur di sini. Misi si Err juga untuk cari winter jacket. Kerlas kan, Namdaemun Market sebelah jak ndak mau dijejak.
Huntunglah baru habis exam besar terus kena belanja jalan2 South Korea. Nasib jiwa anything Korean kita sama By. But poor her big sister who was supposed to join us. Suddenly dapat jadual exam yang diubah & clash sama trip ni. Selamat tinggal South Korea & hello exam for her. Walau tiket sudah beli tapi apakan daya. 
Initial plan was to shop for the jacket here. Tapi ndak berapa tebal & a bit pricey. Jadi marilah kita cari store lain. 
Why I love this particular brand? Mainly because of its theme color; obviously lah kan. Maka, jadilah EH ni tempat persinggahan paling kerap ever since my trip last June. This time pun few times keluar masuk membeli terbelah. Including the small kiosk at the airport; pun kami terjah. 
Curi2 snap dalam store EH. Memang design macam castle dalam cerita kartun. Marketing diorang memang the best I shall say.
Dalam contemplating which jacket to buy, marilah kita isi perut yang sudah berkeroncong. Breakfast paling ringan from Busan...also sebotol susu pisang dalam tren adalah sangat ndak membantu kalau mau jalan2 jauh. Faktor sejuk pun mau ambil kira. Mestilah cepat jak lapar. 
Plain water adalah free as well as the banchans. Typical service at any restaurants in South Korea. Kami hanya bayar main dish. Seafood fried rice for 2 pax & 1 set of sweet potato yang diorang buat ala rice cake. Ok lupa gambar rupa sweet potato tu sebab memang lapar gila time ni. 

For direction to this restaurant, please refer here
By late evening, more & more stalls started operating. Kalau datang malam, memang meriah jalan di Myeong-dong ni. Kereta pun not allowed here.
Jalan pusing lebih kurang & after rembat sehelai jaket; off we went to Gangnam Station where we took the #5002 bus to Everland. Niat dari awal memang mau pigi theme park ni di petang hari. Apart from the discounted evening ticket, kami mau tengok firework show. 
Earlier that day after check-in at the hostel, the manager asked us where will we be going. When I replied Everland...he immediately said "Please take care. According to the forecast, it's going to be very very cold up there this evening". 

Senyum jaklah kami dengar. Sampai Everland, soon after turun dari bas...memang rasa macam kena penampar berdas2 oleh angin sejuk yang boleh kasi beku muka time tu juga. Fuh bertabah jaklah, kan mau berwinter sangat. Rasakan lah!

eryantierdabdulkarim

Categories: , , , , , , ,

22 hollered!:

syieda said...

Everland!!!!!

DJ said...

kuih inti kastard tu nummeh sgt!lagi masa panas makan dalam cuaca sejuk!hehe yooganey pun pujaan hati juga...wahhhh macam mengimbau kenangan sangat bila baca post ni!except for Everland!so far mmg tak jejak mana2 theme park lagi di Korea...hehehe

Time Traveller said...

Speechless terus.. dia jalan2 korea senang mcm jalan kat tgh2 bandar KK jer hehehe.. seronok la dak kecik tu ikut sekali..

Everland.. :D huhuhuu... ( tak pernah pi lagi :P )

BIBIE KARIM said...

TUunggu next entry, cerita bingai terjadi. Uhuk.

BIBIE KARIM said...

Dari jauh nampak saya dah aim nak beli. Masa tu xde orang pun. Sekali dah sampai, tetiba ntah dari mana macik2 dari China muncul & terpaksalah queued panjang. Demiii bahulu kastard, xpelah.

Baca entries DJ pun sama. Dejavu sangat kan. Everland tu tiap kali gi Korea memang tiap kali tulah jejak sana. Tapi yang nak diterjah x dan gi lagi dalam tu. Peliks.

BIBIE KARIM said...

Hahahaha sebab tiap kali gi Korea, asyiklah tempat tu juga yang dituju. So macam ala2 dah hafal lah street tu. Poyo gila.

Ala xpenah gi lagi tapi dah dekat berapa benua awak terjah kan.

nana tron said...

Rasain loh angin winter!!

eh ganba front Gangnam Station tak snap? style ke tak style...

Ernie Khairina said...

fuyoo itu etude..matailah kalau si nurul sampai sana

BIBIE KARIM said...

Sejuk menampor2.

Dah amik masa trip lepas. Lagipun ramai gila orang time tu, malas nak keluarkan cam. Kena simpan tangan dalam poket jaket, nak beku rasa.

BIBIE KARIM said...

Memang makanan dia lah dalam tu. Selang 2-3 shops, ada lagi Etude. Dalam Myeongdong jak mau dekat 4 kedai dia. Yang saya perasan ah, yang dalam2 xtaulah ada lagi ka x.

Pssst...pas amik gambar dalam Etude terus kena kestau Oppa cashier, no picture please. Loll. Nasib dia xdelete.

Radinfadli said...

How much tiket busan ke seoul tu?Wahhh saya cari kedai dekat Myeondong tu tak jumpa -_-' sedap tak? Pssssttt solo trip ke mana? Leh kasi tahu?

BIBIE KARIM said...

Ticket Busan ke Seoul around RM150+ per pax. Cari Yugane tu ke. Saya sebab dah banyak kali baca kat blog orang, tu yang auto tau direction. Hihi.

Solo trip xtau lagi kat ner...silap2 ke Korea lagi kot.

Jari Manis said...

Permulaan entry yg menarik...JM suka kalau ada direction ni..senang nanti nak cari dan nk gerak..thanks Bie

Camna nk guna charger HP tu...tak faham instruction :-)

ahaha...makin menarik citer nyer..sambung lagik

BIBIE KARIM said...

Ada few kawan nak gi Busan & naik KTX ni. Tu yang alang2 masuk dalam entry jelah, senang. Selama ni tau Busan Station ni lain building utk KTX. Tapi Seoul Station baru tau masa sampai haritu. Hihi.

Charger battery tu ada instruction in Eng. Ada dia tampal kat tepi dinding, senang je. Tapi kena keluarkan bateri dari hp lah JM. Xsilap charge dia dalam 1,000kWon untuk 30mins. Xperasan sangat haritu sebab xguna.

PuTrImaRyam said...

2x suda ku komen...ilang jak. so, jadi ka beli jaket...thnks for the info 'bout KTX jg

BIBIE KARIM said...

Aik mana hilangnya tu ah. Hihi. Cerita jaket next entry gitu.

Mau pi Busan boleh naik train lain, tapi lambat sikitlah. Tambang murah dari KTX. Naik bas pun boleh, dalam 6 jam sampai. Kalau aku solo, memang bas lah aku naik.

radin fadli said...

Wah, seronok kan korea? saya pun suka, Love the enviroment and the people. JOm apply duduk dekat sana hehehe

BIBIE KARIM said...

How I wish dapat duduk sana. I love their culture too. Dapat buka cafe kat sana best gak. Verangan lah dulu.

Anonymous said...

nak tanya, knp dapat standing tiket utk KTX?reserved seat mahal ke?

Unknown said...

hi, bibie..nak tanya, ktx tiket tu boleh tak kita beli on the dot?takut nak book online, coz tkt terlepas train..

Bibie Karim said...

Sebab terbeli tix standing. Huhu. Nak reserved ada kena tambah tapi xde mahal sangat.

Bibie Karim said...

Rasanya boleh beli on the dot tapi takut je xde seat. Nak lagi kalau journey jauh.

Copyright © My Life, My Thoughts, My Dreams | Powered by Blogger

Design by Anders Noren | Blogger Theme by NewBloggerThemes.com | BTheme.net      Up ↑