1 April 2014

CutiCuti: Seoul - Dongdaemun 2C House

Assalamualaikum. 안녕!

Guesthouse: Dongdaemun 2C House
Duration of stay: 28 Dec 2013 - 2 Jan 2014 (5 nights)
Price: 45,000₩ per night (RM 140.00) - Double room without breakfast

Direction: Sangwangsimni Station Line 2, Exit 4
- Walk straight after exiting the station
- Take left on the first junction
- Take right on the second junction
- The guesthouse will be on the left.

Booked via booking.com
The main door to the guesthouse. 
If u came early (like us), chances the manager hasn't arrive is high. So they provide a phone just outside the guesthouse to inform the manager. 
Buka pintu, teruslah jumpa office. The manager will be at his office from 9a-5p; Mon to Sat.
Turn right after entering the main door, jumpalah lorong ke guest rooms. 
Kami sampai awal, so lepas checked-in, settled payment & ambil kunci bilik we left our bags at the office. Later we came back in the evening, bags sudah ada dalam bilik.
Ada tv, ada refrigerator & plugs yang super banyak. Ondol floor pun ngam2 suhu.
Attached bathroom. Standard size bathroom di South Korea. Yang penting ensuite & bersih. And water heater works well. 
Stairs will lead to the basement where the kitchen & laundry room are located.
Self-service laundry. 2,000 (washing machine) & 1,000 (dryer). Towel boleh tukar berapa kali kita suka. And guesthouse ni provide 'real' body towel. Ada face towel juga. Toilet tissue pun ada. Controller untuk ondol floor pun di sini. 
The place where I showed my kungfu skill every morning & night. Selama 5 malam stay sini, memang santap home-cooked meal jak. The guesthouse provides phone untuk call taxi or the owner.
View kami everyday bila keluar. Depan guesthouse ada tadika, so memang pagi2 jak nampaklah seketul dua muka budak comel tersembul depan pintu pagar. 
The only regret we had during our stay was the very very poor internet connection. The modem is just outside our room but we barely got a clear signal. Even the modem wifi that we rented couldn't get connected. Terpaksa letak tepi tingkap like what I did when I stayed at BP; June last year. Pastu baru perasan, the guesthouse sangat rapat with the next building. Same reason kenapa ndak da wifi connection masa kami di BP dulu. Maybe kalau kami stay di first floor or the room facing the entrance gate, baru dapat clear coverage.

If asked will I stay here again, I would definitely say YES. Despite the internet thingy, I am satisfied with their service. Complete facilities. Helpful staff; willing to help whenever needed. Most importantly, location! This guesthouse is very near to the subway station & NOT in the hilly area. 

eryantierdabdulkarim
 

Categories: , , , ,

14 hollered!:

zila said...

wow..bilik very the kecik one tapi muat masuk fridge semua ek..menarik la

Jari Manis said...

Wowww...another review of guesthouse lah..TERBAEK lah Bie...syg sama kamu..IKHLAS neh hehehe...coz senang nanti kerja JM...ahaha..pokok2 di laluan entrance tu maybe sbb winter semua mati kalau time spring or autumn mesti cantik kan

BIBIE KARIM said...

Aah kecik tapi sib baik boleh buat aktiviti makan berjemaah atas lantai depan katil tu. Ada meja sebelah fridge tu, so kitorang letak beg kat bawah.

BIBIE KARIM said...

Hihi sayang JM juga. Macam yang Bibie cakap dalam email. Ceh tetiba kan mode berkasih sayang. Aah aritu ada nampak orang gambar laluan tu, time bunga berkembang mekar gitu. Memang lawa.

DJ said...

bilik tu dah kecik, gigih la tuan guesthouse letak fridge lagi tuh...hehehe kalo aku ni tak muat dah nak bersila depan katil tu buat makan2....hehehe tp so far, aku setia laaa sgt ngn namsan guesthouse tu...sbb luas sikit la, ensuite, location ok...hehehe...tp next trip tak tau la kot2 nak curang kan..kehkehkeh

PuTrImaRyam said...

Hari tu aku berniat mo stay di Dongdaemun. tp mandangkn aku first timer aku pilih Myeongdong jugak...ndada masa mo mengemail lg ni Bie, bnyk betul keja mo pecah kepala ni...won pun belum tukar ni...adoila

Bibie Karim said...

Hahaha tulah, bagi aku kalau xde pun xpe sebab dah ada fridge pun kat shared kitchen tu. Cuma nak mendaki tangga nan curam tu jelah kesian kat guest 2nd floor. Konsep kesian sangat kan. Eh muat ok kalau ko bersila. Nampak kecik sangat kat gambar tapi average je saiz dia sebenarnye. TAPI xdelah seluas Namsan GH. Itu yang pasti. Aku tiap kali gi memang duk hostel lain2. Coming trip ni je aku plan nak duk Namsan GH sebab sepelaung je ngan Myeongdong, boleh letak aunty aku kat situ while aku roaming tempat lain.

Bibie Karim said...

First time aku pigi sana stay di Dongdaemun lah. Ngam2 berdepan sama Dongdaemun Gate. Myeongdong ok juga, dekat segala2. Macam Dongdaemun juga. Cuma hostel yang ni, dia 2 stations away dari Dongdaemun yang betul2 tu.

Lek2 ko. Ngam juga tu banyak kerja terus cuti baru siok. Tukar ko sana Wisma, ada murah sikit rate nya.

nana tron said...

apatu ondol floor ?

Bibie Karim said...

Floor heating system. So bila winter, xdelah beku kaki pijak lantai super duper sejuk. Dulu kala diorang guna kayu api, bakar kat bawah lantai. Now ni dah install heater. Maju katanye.

Miss Nazla said...

Terus boleh tolerate bilik ni since ada ondol floor. haha. memang betul lantai akan jd super duper sejuk. Oh I miss Seoul :(

Bibie Karim said...

Hahaha ondol floor adalah sangat perlu kalau gi situ time winter kan. Rasa tapak kaki macam kena sengat lebah je kalau xde ondol tu. Dah dapat sindrom rindu Seoul ye. Welcome to the club gitu.

nana tron said...

wooo gitu kakekkk..
maklumlah tak penah gi negara berwinter..
kalau pegi..konfem aku jakun dan mati akal nih..heating and such..
tu pasal aku target greece & portugal je dalam list ni *hee!

BIBIE KARIM said...

Ondol system ni originated from Korea. Xtaulah kat negara luar ada ke x. Yang part tu aku join jakun ko. Haha. Greece xde musim sejuk ke. Ada lah weii. Haha.

Copyright © My Life, My Thoughts, My Dreams | Powered by Blogger

Design by Anders Noren | Blogger Theme by NewBloggerThemes.com | BTheme.net      Up ↑