8 December 2013

CutiCuti: Shenzhen - Window of the World (WOW)

Assalamualaikum. 你好

Previous post (here).

As said earlier, tujuan utama turun Shenzhen was none other to visit this theme park. Although ada 3 other theme parks nearby, tetaplah ini yang mau dituju sebab it's the most known. 

Demi misi untuk keliling dunia in a day; aku kuatkan azam untuk jejak sampai Shenzhen Walau belum habis aku tawaf must-see places di Hong Kong. Dalam park ni ada lebih kurang 130 replicas of famous sights in the world. Ndak dapat berdiri before the real landmarks, replika pun jadilah kan.  

Ok lets masuk.
Entrance fee for adult is 140 RMB.
Bunda purposely bought that Ahjumma hat at the shop near the ticket counter. Trip tourist sungguh ok! Tapi aku pun haruslah ambil kesempatan bergaya dengan topi itu. We posed before climbing the stairs. Aigoo ingatkan di Seoul jak aku mendaki tangga.
The Statue of a Mother & Her Child, Africa welcomes every guest at the entrance. 
Ada Beer Festival minggu tu, hence tong2 drum tu semua. Represent tempat storage drum dulu kala maybe.
Siap lentik jari jemari...hovers!
Totem Poles of Stanley Park, Canada.
Mount Corcovado, Brazil. Statue of Christ ni memang famous di Brazil kan. Any films yang buat di sana, mesti tunjuk statue ni at least once.
Statue of Liberty. That's Libertas; the Roman Goddess of Freedom. Landmark of New York, USA yang terpaling famous. Terkenal seantero dunia gitu therefore siapa ndak kenal ndak ku tau mau cakap apa. 
Manhattan, New York. Belum lagi aku ada feeling untuk jejak the States so far. Yet idea untuk mencemar tapaki di California tercetus lepas aku tengok The Heirs. Semata Kdrama!
Jefferson Memorial Hall
The Capitol
Yours Truly before the Lincoln Memorial Hall. Walau belum pasang niat untuk terbang ke USA, begitulah banyak gambar monuments di sana dalam memory card aku.
Grand Canyon.
Pyramid Fantasy Hall. Dalam ni ada lah 2 biji mummy; King & Queen. And a bit of cerita fantasy diorang. 
The Pyramids of Giza...and aku lupa snap si Sphinx. Egypt pun dalam list of my dream-places. Banyak betul tempat mau pegi kan Bie...
Kami pusing ronda rundi...langsung ndak ikut map sudah. Suddenly dari Egypt, patah balik to USA. Niagara Falls. 
Acropolis, Athens. Ini memang memang memang dalam list teratas. Before bersantai verangan di Santorinni, I would like to singgah Athens for few days to stroll around the city. I am that kinda person who loves ruins of buildings. Banyak cerita boleh kita tahu walau dari runtuhan jak. 


Saint Peter Cathedral, The Vatican. Ada orang tu beratus kali remind me to include this in our Mega Trip itinerary. Poyo atur jadual itu ini, perginya ntah bila. Tahun sudah set tapi selagi tiket belum beli, sila sealed mulut seketatnya. 
Notre Dame De Paris. I've stood before the real building last year. 
Saint Michel Abbey, France. 
The Windmills in Holland. Someone feeling like being in Europe. Layankan. Nanti babak ungkit "Ada orang tu pigi Europe ndak membawa." akan berulang for the umpteenth times.
Venice, Italy. Setakat ni the closest of 'Venice' I have been was at The Venetian, Macau. Bolehlah ambil feel before dapat jejak the real place kan.
The Piazza Della Signoria, Italy.
Russia - St. Basil Cathedral; Wooden Church & Dwelling Houses; Winter Palace. Impian untuk visit these places adalah untuk disekali-harungkan dengan plan ke Harbin, China. Allah knows when.
The Mazes, UK. Masa pi UK haritu memang ndak pi sini. Garden di Versailles yang depan mata pun aku skip. Ini kan pula yang aku ndak tau kedudukan.
Guell Park, Spain. Cantik gila susunan mosaic di sini. I wonder macamana kalau real. Soon after she sat on the bench, Bunda went "Take my picture...include semuuuuuuua tu mosaic". Ok, perintah diturut. 
Court of Lions in Al Hambra Palace, Spain. Among the places yang sangat sangat sangat mau dijejak. Apart from Pompeii, Italy. Ini dalam list teratas2. It is of high priority gitu. 
Royal Mosque of Isfahan, Iran
Modhere Sacred Well, India
Taj Mahal, India. Ni tempat impian si Bunda. Dari start masuk, non stop tanya mana tu Istana si Mumtaz. Hamboi.
Angkor Wat, Cambodia. Some of the many places in IndoChina that I'm dying to set foot upon. Borobudur (Indonesia), Laos & Vietnam...bila agaknya kita bisa ketemu. Untuk sampai tempat macam ni, paling best kalau Bunda jadi escort. 
Itsukushima Shrine, Japan. Excited nampak Torii Gate...*clearing throat* months to go! Insha Allah. Before tu kena usaha extra keras lagi sebab kos untuk jejak sana lagi tinggi dari second hometown. 
Wat Phra Kaew, Bangkok. Insha Allah we will meet soon-ish.
Normally, dari main entrance orang akan ambil left route. Lalu bawah gerbang ni; China Gate. Tapi aku kunun mau melawan arus hence kami ikut the right route. Bijak pandai sangat. Kalau ikut the suggested route, boleh sewa kereta kenit tu. Ndak lah separuh nafas aku tawaf keliling theme park ni. 
The last thing to do before exiting the park. Aku beli 'passport' & syok sendiri cop2 each pages. Kununlah 'I've been here...I've been there'.
Tapi aku menipu sebab few places aku ndak sempat jejak, pun aku bantai cop juga. I didn't get to 'visit' Opera House in Sydney, Australia. Hmm adakah hint yang aku perlu pergi the real place? Eh?
Terlampau banyak replika dalam taman ni. Kami yang sampai awal pun ndak larat semua. I could say we only managed to cover 90% of the whole area. Ada few places terlepas.

Towards the few last places, aku buat drama. Handphone tertinggal atas bench masa kami take 5 minutes rest. Sibuk2 ambil gambar Borobudur; seluk poket...handphone ndak da. Panik ok! 

Luckily aku ingat our last stop...siap berlari pecut 100m kalah Usain Bolt. Dengan penat, dengan panas...sikit ampus. Alhamdulillah jumpa balik. Comel jak dia baring di tepi2 bench. Dia ndak tau tuan dia ni sikit pengsan bila sedar dia hilang. Phew! Kalau ndak jumpa juga, harus monyok muka sampai KK. Gambar dalam memory card satu hal...$$ mau beli new handphone lagi? 

eryantierdabdulkarim

Categories: , , , , , , ,

12 hollered!:

Muhammad Khairuddin Lim said...

Best...ingin lawat lagi.

BIBIE KARIM said...

Best...sebab dapat verangan even xjejak tempat tu lagi. Kalau saya xtaula bila nak ke sana lagi. Kena cari tempat lain nak ditinjau kat Shenzhen sat.

DJ said...

hehe kami pun masa pi WOW ni sewa kereta/motor letrik tu..tak larat nak jalan dah sbb dah last day...hehehe mmg best!hehehe

hamboi hint baik tuh, tak smpat pi replika opera house katanya!hehehehe

BIBIE KARIM said...

Ha tulah bijak bestari sangat. Melawan arus konon, alih2 melepas motor letrik. Rasa nak tercabut kaki, dengan panas terik lagi. Sob.

Hint terbaik. Duk jeles tengok DJ & JM kat Aussie haritu. Allah knows when. Doa2kan saya sampai.

nana tron said...

Al Hambra Palace, Spain pun dalam list kita..nak tawaf seluruh andalusia. ayoyoi pitam..siap ada passportttt gitteww...hahaha muka bahagia jee cop-cop ek..

BIBIE KARIM said...

Insha Allah Nana. Skg ni saya duk layan dokumentari kat utube je dulu. Murah rezeki panjang umur, menjejak lah kita 1 day kan.

Hihi tu muka bahagia sebab dah sampai penamat taman. Baru lepas buat larian pecut tau. Xmenahan berpeluh, sunburn lagi.

N.Aima K said...

memang kepengen aku pegi sini ni er..tp sbg permulaan aku p genting dl ada jg replika d sana akakaka..btw aku mau pg grand canyon tu bah sbb britney buat vc di sana..gagagaga

BIBIE KARIM said...

Alang2 ko ke HK, tembus terus ke sni lah bah. Aku xtau ah kewujudan yang sana Genting. Sadis ba perangai aku ni. Ohoii peminat Britney pula ah.

Suraya I. said...

if dekat jeju ni lebih kurang mcm mini mini land or soingook themepark, but dekat hk ni mcm lg best je..

BIBIE KARIM said...

Nak try gi Jeju punya nanti. Kat WOW ni best kalau mentari tu xpanas sangat. Totally drained out haritu.

jasmine said...

Panasnya, bulan apa Bibie melawat? Berapa jam anda jalan jalan di dalam?

BIBIE KARIM said...

Gi summer, July. Memang panas terik giler. Rasanya ada dalam 7 jam kot dalam tu.

Copyright © My Life, My Thoughts, My Dreams | Powered by Blogger

Design by Anders Noren | Blogger Theme by NewBloggerThemes.com | BTheme.net      Up ↑