11 April 2013

CutiCuti: Johor-Singapore 2013

Assalamualaikum. Annyeong.

For the first time ever; I decided to do this. Pembentangan bajet cuticuti si Err. Few friends asked the budget for the trips I did before but I could only give them the estimated amount. With no breakdown like what u see below. Semua pun based on apa yang aku ingat.

Every time I went for a holiday, I did jot down the moolah I spent each day. But not all; specially part membeli terbelah. This year, the idea to make the budget list in a more proper order popped out. This idea does not originated from  my simple mind of course. Few of the bloggers who travel do this...haruslah aku buat based on blogs yang aku stalk, kan. 

Hence, tersiaplah bajet for the recent trip I went. My first trip for this year. Next time kalau berhajat menjejak kaki ke sana lagi, I could easily refer to this already. 


Ini cuma bajet kasar. Exclude segala makneka yang aku TERbeli; the souvenirs & bajubajan di JPO. For this trip, Bunda & a friend of mine tagged along. So teksi & hotel kami bayar secara kaedah berbahagi. Or what the Sabahan referred as patak2. Generally kalau aku solo berjalan masa tu, bajet memang akan kurang sebab si Err akan stay di hostel; sharing room with fellow backpackers. 

Kalau kira2 dengan jitu pun, the total damage ndak lah sebegitu figurenya. The budget per person would be less than RM 1k I guess. Tip paling berguna for me so far; beli flight ticket masa promotion. BUT if the promo price cuma beza sikit from the normal price; sila berfikir  panjang & mendalam. Lagi & lagi. Sebab ada possibility, few months after promotion ended normal price ticket akan lebih murah dari promo. 

Erm, this statement harus based on experience sendiri. Because I bought my flight ticket to Incheon during the promo season for RM 800+ sometime last year. Lepas tu cari penyakit hiris hati sendiri kunun few weeks after tu, aku saja belek web AirAsia. Search for the flight to Incheon again. Same date! Sekali gedebak keluar di screen; return ticket is only RM 552! Macam ada rasa mau tumbuk skrin si Asusi pun ada...luckily masa tu waras. Lantas set mood untuk hari tu; to super extreme bad day. Halfday muka aku macam baru dipenyek gajah ok! Sekian.

Anyways, the return ticket from KotaKinabalu to Senai cost me only RM 75.00. Sounded super murah & reasonable enough; hence the impulsive purchase. Siap beli untuk Bunda gitu; tiba2 murah hati sebab promo pun. Eh?

eryantierdabdulkarim

Categories: , , , , ,

5 hollered!:

Anonymous said...

1.murah gilaaaaaaa tikittttt!!!
2. Mhl juga locker uss
3. Taxi jpo-danga cekik darah!!!!
4. Bus kranji larkin 80c..

Sekian..lol

Anonymous said...

Oh it was me grungesuperbadasscute

Malicious Mind said...

best plak single ni ahh, banyak jimat kos segala.

BibiErr Karim said...

Ya best. Jalan pi mana2 makan once a day pun ok tulah jimat. Ada pros & cons jugalah compare kalau jalan2 with family. Hihi for the time being, biar tu cost aku x1 jak lah dulu.

BibiErr Karim said...

Alaaa ko xkestau pun saya tau leii tu ko. Hahaha.1. Murah gila pasal tu beli xda fikir2 lagi.
2. Itu untuk 12 hours ka xsilap. Ada 3 options jak. 2 hours, 4 hours or 12.
3. SILAP. Tu .80cents in SinDollar pula. Wakakak.
4. Sebab jauh bukan cekik darah. Tu dari Larkin to DangaBay yang cekik gila2.Sekian.

Copyright © My Life, My Thoughts, My Dreams | Powered by Blogger

Design by Anders Noren | Blogger Theme by NewBloggerThemes.com | BTheme.net      Up ↑